הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-26 בנובמבר, 2008 5 תגובות

ב-10 בספטמבר 2008 הכריזו עובדי "גן המדע", שבמכון ויצמן למדע ברחובות, על סכסוך עבודה ופתחו בעיצומים בטענה שההנהלה מתנכלת לעובדים בשל התאגדותם בארגון העובדים הדמוקרטי "כוח לעובדים".


מחאת העובדים נובעת מניצול מתמשך של העובדים ב"גן המדע" במכון ויצמן, מהטעמים דלהלן:


* עיכוב בתשלומי שכר.
* אי-תשלום שכר על חלק לא מבוטל משעות העבודה.
* פיטורי עובד ללא מכתב פיטורין.
* ניצול מתמשך של עובדי המלאכה, הנדרשים לעבודה פיזית ממושכת בשכר נמוך.
* העסקה של פחות עובדים מהנדרש לפי נוהלי הבטיחות, באופן העלול לסכן את שלומם של המבקרים ב"גן המדע".


 

לאחר שההנהלה התעלמה מתלונות העובדים במשך שנים, החליט רוב גדול של העובדים לממש את זכויותיהם ולהתארגן, כאמור, בארגון "כוח לעובדים".


ההנהלה, שהתארגנות העובדים היא לצנינים בעיניה, מסרבת לנהל משא-ומתן ולהכיר בנציגות המוסמכת של העובדים כבר למעלה מ-110 יום ומונעת מהעובדים הנאבקים על זכויותיהם לעבוד ושללה מהם את האפשרות להיכנס לשטח מכון ויצמן בכלל ולמקום עבודתם בפרט, וזאת למרות שהעובדים המאורגנים נענו לבקשתה של ההנהלה לחשוף את שמות המצטרפים מקרבם לארגון "כוח לעובדים"


יצויין, כי ההנהלה מסרבת להכיר בהתארגנות הלגיטימית והחוקית של העובדים ובעקבות חשיפת שמות העובדים חסמה ההנהלה, לפרקים, כרטיסי עובד אלקטרוניים של עובדים ופנתה לעובדים באופן פרטני ודרשה מהם, כתנאי לשיבוצם ב"גן המדע", להתחייב לעבוד בכל משמרת שתיקבע להם ובכך, למעשה, לוותר מראש על זכות השביתה, המהווה זכות יסוד של העובדים.


חשוב להדגיש, כי עפ"י החוק, אסור למעסיק לפגוע בעובד בגלל הצטרפותו לארגון עובדים!


זכותם של עובדים להתארגן היא, כאמור, זכות יסוד בכל מדינה דמוקרטית ומעוגנת בחקיקה ובפסיקה בישראל.


טענת העובדים היא, כי "להנהלת המכון יש את החוצפה לנסות להחליט במקום העובדים, באיזה ארגון יוכלו להתארגן ובאיזה לא והכי טוב מבחינתה שלא יתארגנו בכלל".


כל רצונם של העובדים היא לממש את זכותם להתארגן ולקבל את שמגיע להם בזכות ולא בחסד.


לאחר שהוכחה יציגות נציגות העובדים מטעם ארגון "כוח לעובדים" – התחמקה ההנהלה מלהיפגש עם הנציגות הנבחרת.


לאחר למעלה מחודש ימים לאחר ההתארגנות, החליטו העובדים להכריז על סכסוך עבודה ב"גן המדע" ופתחו במשמרות מחאה בכניסה למכון ויצמן. רק אז הואילה ההנהלה להיפגש עם נציגות העובדים אך המשיכה לטעון, באמצעות עורכי-דינה, כי אין בכך הכרה בנציגות.


מנהל "מכון דוידסון", ד"ר אריאל היימן, המעסיק הישיר של עובדי "גן המדע", במכון ויצמן, כינס בסוף חודש ספטמבר את העובדים ונזף בהם על שהתאגדו, לפני ששטחו את טענותיהם בפניו. בתגובה החליטו העובדים להמשיך במחאתם על תנאי העבודה הפוגעניים ועל כך שההנהלה פוגעת בשכרם ובתנאי עבודתם.


אחד העובדים: "אנחנו אוהבים את מקום העבודה אבל עומדים על זכויותינו"


תגובת מכון ויצמן: "אין אלה אלא טענות סרק"…


כזכור, הנהלת מכון ויצמן מונעת מעובדי "גן המדע" לעבוד, עד שיתחייבו לוותר על זכותם להתארגן


ביום א’, ה-16.11.08 הפגינו העובדים במחאה על גזילת פרנסתם במקום עבודתם, כפי שמותר לעובדים בכל סכסוך עבודה לעשות לעובדים הצטרפו נציגים מטעם ארגון העובדים "כוח לעובדים", המייצג אותם ושעל פי חוק מותר גם להם להיכנס לשטח מקום העבודה


המחאה היתה אמורה להיות שקטה ולכלול הנפת שתי כרזות וחלוקת עלוני מידע [פליירים] ולא, חלילה, ל"חבל", כדברי ההנהלה, באירוע שהתקיים במקום באותה עת.


עפ"י דברי העובדים, אלה שנכנסו ולא "פרצו" למקום, כטענת ההנהלה, נחסמו והוטחו לריצפה ע"י מאבטחים, תוך שימוש מופרז בכוח ובאלימות וכאמור שני מאבטחים שברו לאחד הפעילים את פיקת ברכו והוא נזקק לניתוח. לדברי המאבטחים הם השתמשו ב"כוח מינימלי!.


משטרה שהוזעקה למקום ע"י הנהלת המכון עצרה את העובדים והפעילים וזאת למרות שבתחילה, החבלות על גופם לא שכנעוה שהופעלה נגדם אלימות.


לדברי העובדים, הסכסוך הוא בעיניהם מיותר. הוא מעולם לא היה פורץ אם ההנהלה היתה עושה את הדבר האלמנטרי ומגיעה עם התארגנות העובדים, היציגה והחוקית, להסדר מוסכם שישים סוף לתנאי ההעסקה של העובדים ואלו, לדבריהם מוכנים לסיים את הפרשה בכל עת וקוראים להנהלת המכון להידבר עם העובדים במקום לנסות לשבור את מאבקם באלימות.


להלן קטעים שנשא ח"כ ד"ר דב חנין, בהפגנת הזדהות עם העובדים, בהפגנת מחאה יחד עם פעילים רבים נוספים, שהתקיימה ביום ה’, ה- 20.11.08, מול שערי מכון ויצמן:


"באנו לתמוך בעובדים הואיל והיכולת והזכות להתארגן ולתבוע את זכויותיהם היא זכות בסיסית. מכון ויצמן למדע צריך להיות מופת להתנהגות מתקדמת. במקום זאת הוא מנסה לשבור בכוח, באלימות ובאטימות את התארגנות העובדים".


בהפגנה זו מועבר מסר גם לעובדים במקומות עבודה אחרים על זכותם להפגין ולדרוש את זכויותיהם. ח"כ ד"ר דב חנין קרא להנהלת המכון לשבת למו"מ עם הנציגות היציגה הנבחרת ולסיים את המו"מ בהקדם האפשרי ביותר וסיים את דבריו בקריאה: "כוח לעובדים"!
 
להלן גם קטעים נבחרים מטקסט של סרטון של הטלוויזיה החברתית בנושא: "זכויות עובדים והמנגנון החברתי שמאפשר את שליטת המיעוט הקרוי "הגמוניה", באדיבות אהוד שם-טוב:


"בישראל כ- 85% מהאנשים העובדים הם שכירים, כ- 10% הם עצמאיים ורק כ- 5% הם בעלי עסקים שמעסיקים עובדים. כלומר, 5% מכוח העבודה במשק, קובע לכל השאר את תנאי-העבודה וגובה השכר ויכול להחליט האם להעסיק ואף לפטר את העובדים, דהיינו, מערכת יחסים של שליטה וניצול של המיעוט [האליטות] על הרוב.


תעסוקה מלאה מהווה מרכיב חשוב בבנייה של חברה דמוקרטית


בעידן שבו העבודה אוזלת והפערים בחברה הולכים וגדלים, העשירים רואים במחוסרי העבודה אנשים מיותרים ומי שהוא מיותר, הוא אדם שחי בפחד וקל לשלוט בו באמצעות המנגנון ההגמוני.

תגובות
נושאים: מאמרים

5 תגובות

  1. תזכירו לי הגיב:

    תזכירו לי מה הטיעונים של תומכי ההסתדרות נגד כוח לעובדים, בדיוק?

  2. עמי וטורי הגיב:

    לבקשתו של ניצן אני כותב כמה מילים על יתרונותיו של כוח לעובדים.
    כוח לעובדים הוא ארגון עובדים קטן וצעיר. נכון להיום יש בו קצת פחות מ 2000 חברים. אין לו קרן שביתה גדולה ואין לו שפע של משאבים פיננסים. אבל כוח לעובדים אמור ולדעתי גם מצליח להדגים איך ארגון עובדים צריך לנהוג. חברי כוח לעובדים במקומות עבודתם מקבלים חופש גדול מאוד בבחירת דרכי מאבקם. כל רעיון ניבחן רק לפי מידת ישימותו ומידת התועלת שתהיה לו בהשגת ניצחון במאבק ולא לפי שום שיקול אחר. מבנה הארגון מבוסס על מודלים של ארגוני עובדים אמיתים כמו ה LO השבדי או ה CGT וה FO (כוח לעובדים הצרפתי) ולא על המבנה הבלתי נורמאלי בעליל של ארגוני העובדים הישראליים הוותיקים.
    כוח לעובדים מראשיתו מחויב לערכי הסוציאליזם הדמוקרטי. יש בו ערבים ויהודים, רוב נשי אבל גם לא מעט גברים, חרדים וחילוניים, מזרחיים ולא מזרחיים.
    ברור לנו כי קיומנו הוא לצנינים בעיני אחדים. יש כניראה אפילו כמה משרדי עורכי דין הסבורים כי יש להם מתכון לטיפול במגפות מזיקות מסוגנו. אך אם נצליח לעמוד מול האתגרים הלא פשוטים (ואני בטוח כי נצליח בכך) נוכל גם להביא לחזוק וריענון משמעותים של העבודה מאורגנת במקומותנו.

  3. שי כהן הגיב:

    זקוקים בעזרתכם להפצת העניין ברחבי העולם:

    Make Weizmann Intitute better with only a letter!
    Please circulate widely

    Weizmann Institute news
    — קישור —

    "All we wanted to do was to protest in our workplace against the stealing of our livelihood. They prevent us from working, condition our return to work by giving up the union, and when we come in legitimate labor protest they beat us mercilessly."
    the management is violently enforcing a lock out and one of our activists was hospitalized for a week with a broken knee due to security guards attacks

    Read also a Letter from Parliament member.

    We urge organizations and individuals to Write Weizmann management
    Ariel Heimann
    manager of the Davidson institute (the association weizmann uses to employ the education programs workers)
    Ariel.Heimann@weizmann.ac.il

    Gad Kober
    Weizmann institute vice president
    Gad.Kober@weizmann.ac.il

    Haim Harari
    Chairperson of Davidson institute
    haim.harari@weizmann.ac.il

  4. נדב אהרוני הגיב:

    הנהלת מכון ויצמן עוברת כל קו אדום ביחסי עובד מעביד באין מפריע. אין די ואין דיין.

    תודה לניצן ולאתר הגדה השמאלית על התמיכה

  5. אופיר הגיב:

    הבהרה: בניגוד לשקר שמפיץ המכון, עובדי הגן אינם שובתים, אלא נתבקשו באופן חד צדדי לא להופיע במקום עבודתם אלא אם יוותרו על זכותם להתארגן (חתימה על חוזים אישים חדשים).
    יש לציין שחוזים חדשים אלו, גם אם אינם מספקים, נוצרו רק לאחר פניה קולקטיבית של העובדים. ז"א הם מהווים התקדמות משמעותית מהדחייה וההתעלמות שהיו מנת חלקם של העובדים המתלוננים במשך שנים.
    הדבר מדגים את כח ההתארגנות, אך לצערנו לא נוכל להסתפק בכך, רוב טענותינו לא זכו להתייחסות מלבד צעדים ברוטלים מצד ההנהלה, אני כמו חלק מן המדריכים מסורבי כניסה למקום עבודתנו.
    בתקווה שהנהלת המכון תתעשת במהרה ותשב לדבר עם הנציגות….

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים