הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-7 בדצמבר, 2008 8 תגובות

"המודלים הכלכליים שהיינו רגילים לעבוד עימם קרסו ואינם מסוגלים לתת לנו תחזיות אמינות, כתוצאה מזעזוע מיוחד במינו שמתרחש פעם ב-100 שנה", כך אמר פרופ’ רפי מלניק בכנס שנערך בשבוע שעבר במרכז הבינתחומי בהרצליה. "לא צריך להתייחס למה שקורה בעולם ובישראל כאל מחזור עסקים רגיל או כמחזור שאנו מבינים את המהלך שלו על פני השנים האחרונות". זהו וידוי לא אופייני מפיו של אחד הכלכלנים הבכירים בישראל. הרי פרופ’ מלניק הוא דיקן בית הספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה ומרצה בבית ספר אריסון למנהל עסקים באותו מרכז פרטי שבבעלות משפחת רייכמן. בעבר הלא רחוק הוא כיהן ככלכלן ראשי במחלקת המחקר של בנק ישראל.

מלניק אמר עוד כי "אנחנו נמצאים בתקופה היסטורית, שבעתיד יכתבו עליה עשרות דוקטורים, בדיוק כמו במשבר ב-1929, אז הונחו היסודות לתורת המאקרו-כלכלה שמלווה אותנו עד היום. כמו אז, גם היום נצטרך למצוא מודלים חדשים לניתוח. מודל כזה צריך לקחת את כל העולם כיחידה אחת, כי העולם פועל באופן גלובלי ומאוחד. מודל שונה הוא למשל להקים בנק עולמי, בדומה למודל באיחוד האירופי". מפשטים אלה, מתוך ההרצאה הארוכה של הכלכלן הבכיר, הם בעלי משמעות רבה. קודם כל, כי הפרופסור אינו יכול ללמד עוד את תורתו, הרי לדבריו "נצטרך למצוא מודלים חדשים לניתוח". שנית, כי אם המודלים הישנים לא היו מסוגלים להצביע על המשבר ההולך וקרב, קיימת גם בעיה גדולה ב"מודלים הישנים". במילים אחרות: מה שלמדנו ולימדנו לא שווה הרבה: לא בעבר, לא בהווה ובייחוד לא שווה פרוטה כלפי העתיד. זו תחזית עגומה על הצפוי במדע הכלכלה, לפחות כפי שבעלי השקפת העולם הקפיטליסטית מבינים אותו. אך פרופ’ מלניק סבור שהמודל העתידי "צריך לקחת את כל העולם כיחידה אחת, כי העולם פועל באופן גלובלי ומאוחד". מסקנה מרחיקת לכת עבור כלכלן קפיטליסטי בתחילת המאה ה-21, אבל זו הייתה הנחת יסוד המאוד ברורה עבור קרל מרקס ופרדריך אנגלס בעת כתיבת "מניפסט המפלגה הקומוניסטית" ב-1848, לפני 160 שנה!


אילו כל הוויכוח הינו פולמוס אקדמי על "מודלים כלכליים" במכללה פרטית המשרתת את שכבת ההון המקומית, ניחא. אבל ה"מודלים" נוסו בבני אדם. ה"מודלים" הביאו להפרטת הפנסיות, לפגיעה בשכירים, לפירוק ועדי עובדים ולהעמקת הניצול. ה"מודלים" עוד ימשיכו לגרום לנזקים חברתיים עצומים ב"עולם הפועל באופן גלובלי ומאוחד". ימים ספורים לפני דבריו המפתיעים של פרופ’ מלניק בהרצליה, פרסם ארגון העבודה הבינלאומי, שמקום מושבו בג’נבה את תחזיות מומחיו על הצפוי בהתפתחות השכר בשנה הקרובה. הדו"ח השנתי שכותרתו "דו"ח עולמי על השכר 2008/09″ מצייר תחזית קודרת. על פי המחקר צפויה ירידה בשכר כמעט בכל המדינות, מארה"ב בצפון ועד דרום אפריקה בדרום. "עבור מיליארד וחצי עובדים שכירים בכל העולם תהיה זו שנה קשה", אמר מנכ"ל ארגון העבודה, חואן סומוביה בעת הצגת המחקר במסיבת עיתונאים. לדברי סומוביה "אלה חדשות רעות. כי בעת הצמיחה הכלכלית שנרשמה בעשור האחרון, השכר פיגר בהרבה ואף לא גדל. עכשיו, ובעקבות המשבר, ייתכן מאוד והפגיעה בשכר תהיה קשה הרבה יותר". על פי נתוני הארגון, בעשור האחרון, בעת ביצוע "המודל הכלכלי" הכושל, חלקו של השכר נשחק לטובת הגברת הרווחים של המעסיקים. יש, כמובן, יוצאי דופן. בסין, למשל, השכר הממוצע עלה הרבה מעבר לתוספת בתוצר – שהייתה גדולה למדי. עוד נאמר בדו"ח שבעשור האחרון, נרשמה העמקת פערים חברתיים ופערי שכר דווקא בארצות הקפיטליסטיות הגדולות – בייחוד בארה"ב ובגרמניה ולא רק בעולם השלישי.


בעקבות דבריו של פרופ’ מלניק והתחזיות הקשות בתחום השכר, השאלה הנשאלת היא האם אנו חייבים לשנות את ה"מודלים הכלכליים", או את החברה המקדשת את אותם "מודלים" המשרתים קבוצת בעלי הון מצומצמת, כאן ובכל מקום.


– לדו"ח המלא של ארגון העבודה הבינלאומי (120 עמודים, באנגלית):


http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—dgreports/—dcomm/documents/publication/wcms_100786.pdf


 

תגובות
נושאים: מאמרים

8 תגובות

  1. אהם הגיב:

    אפשר לדעת מה עשה דוידי במרכז הבינתחומי? שוקל לערוק?

  2. מרים ג’ונס / הצעה למערכת הגיב:

    בימי משבר כלכלי, משבר קפיטליסטי, ד"ר אפרים דוידי צריך לכתוב מדי יום. לא מספיק שהוא מפרסם באתר כתבה מדי שבוע או מדי כמה ימים. אנו זקוקות וזקוקים למאמריו מדי יום!

  3. הבנו הגיב:

    זה שהמודלים הקפיטליסטים הקלאסים קרסו לא רק הבנו אלא רובינו לא הסכמנו איתם גם בעבר. מצד שני המודלים הקומוניסטים קרסו גם הם לפני 20 שנה. הדבר מחיב אנשים כמו דוידי לא רק לומר את המובן מאליו אלא להציע מודלים חלופים.

  4. אחמד פילגר / המודלים הקומוניסטים הגיב:

    לקורא הנכבד "הבנו": קודם כל חג שמח. לפחות אצלנו בנצרת, עבור רוב התושבים, היום הוא חג וגם חילוני כמוני חוגג. שנית: אל איזה "מודל קומוניסטי" אתה מדבר: מזרח גרמניה זצ"ל? ברית המועצות זצ"ל? קובה? וייטנאם? סין עממית? מתבבר שאין "מודל קומוניסטי", אלה שיש פלורליזם סוציאליסטי.חלק מהמדיניות שטענו שהן סוציאליסטיות (וספק רב אם אכן היו כאלה) נפלו, אחרות, מתמודדות יפה עם פגעי הזמן והמשבר הקפיטליסטי

  5. ל"הבנו" הגיב:

    את\ה מוזמנ\ת להכנס לאתר המפלגה הקומוניסטית ולקרוא שם את עשר הנקודות ליציאה מהמשבר:
    — קישור —

  6. ניר הגיב:

    מי שאומר שהסוציאליזם לא קרס, צריך לאמור גם, שהקפיטליזם לא גרם למשבר, כיוון שהמשבר הכלכלי הנוכחי נוצר לאחר התערבות רחבה של הממשלה בשווקים, במיוחד בשוק הכסף ובשוק הנדל"ן

  7. לניר הגיב:

    אבל בכלל סוציאליזם אמיתי מעולם לא נוסה, בדיוק כפי שקפיטליזם אמיתי מעולם לא נוסה.

  8. ניר הגיב:

    זה בדיוק מה שאני אומר, שתי השיטות הטהורות (או משהו קרוב להן) עוד לא נוסו

    אם כי, יש לציין שקפיטליזם חלקי הצליח הרבה יותר מסוציאליזם חלקי

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים