הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-14 בינואר, 2009 20 תגובות

 

בן כספית (מעריב 13.1.09) כותב כי "אין דבר שמטריף" את דעתו יותר מחברי הכנסת הערבים. "שיא החוצפה" בעיני כספית הוא שאותם חברי כנסת "אינם מכירים בישראל כמדינה יהודית" אבל אינם מתכוונים גם להגר מכאן. גם בידיעות אחרונות מרעים הקונסנזוס בעוז: "מי שכופר בזכותו של העם היהודי למדינה משלו, לא יוכל עוד ליהנות ממנעמי כהונתו בבית הנבחרים של המדינה היהודית" (עמנואל שילה, ידיעות 13.1). כל זה בעקבות החלטתה של ועדת הבחירות לפסול שתי רשימות של ערביי ישראל מהתמודדות על מושבים בכנסת הבאה.
 

מעבר לטיעון הפשוט שחופש הבעת דעה הוא נשמת אפה של כל דמוקרטיה (והסיבה לכך שבג"ץ מן הסתם ישגר לפח האשפה עוד החלטה פוליטית נגועה של נבחרי ישראל), חשוב להזכיר מפעם לפעם שלא צריך להיות "ערבי" כדי להתנגד ולערער על בחירתה של מדינת ישראל להיות מדינת לאום המבוסס על דת בלבד. זה לא דבר חדש: די לקרוא את הביוגרפיה של עמוס קינן, מהעתונאים הבכירים של ידיעות אחרונות בעבר ("על דעת עצמו" מאת נורית גרץ) כדי לראות את דרגת המיאוס שגרם המשטר הדתי-לאומי כבר בשנות החמישים המוקדמות לחלק לא מבוטל מאזרחיה היהודים של ישראל הצעירה.

 

שטיפת המוח הלאומית-ישראלית מביאה כותבים ככספית לנפק משפטים מופרכים כמו: "אתם רואים בדמיונכם חברי פרלמנט יהודים בארצות הברית, באנגליה, בצרפת, מתנהגים ככה למולדתם? בחיים לא."  ואכן הדמיון אינו יכול לתאר פרלמנטר יהודי בארצות הברית ש"מנעמי כהונתו" כוללים ייצוג קהילה שנשללות ממנה זכויות אזרח בסיסיות כמו שוויון בכל הנוגע לאיחוד משפחות ולרכישת קרקעות, לזכות הקנין, לשוויון הזדמנויות בתעסוקה ובחינוך או אף להבעת דעה פוליטית לגיטימית.

 

ספרות עניפה מתעדת את כל הבעייתיות של התנהלות המדינה היהודית מול אזרחיה, ודי אולי בציטוט מתוך ספר האזרחות בהוצאת משרד החינוך (!) שבפרק 8 העוסק בזכויות האזרח מסביר לתלמידים המתכוננים לבחינת הבגרות באזרחות שבגלל "המתח השורר… בין היותר של מדינת ישראל כמדינה יהודית לבין הצהרתה על מחוייבות לשוויון אזרחי, ישראל רשמה הסתייגויות ממספר סעיפים באמנות בינלאומיות בזכויות אדם."

 

בחירתה של ישראל  להגדיר עצמה על בסיס דתי-לאומי מנוסחת לא פעם באופן גזעני ובוטה. אין שום מקום להתפלא על ביטויי הזעם והדחיה המתבטאים ברטוריקה פוליטית ערבית ישראלית, ומבטאים מצב אובייקטיבי של קיפוח מתמשך.

 

שוב ושוב אנו שומעים על "המרחב המזרח תיכוני" שבגינו חיה ישראל בקונפליקט דמים מתמשך. ננסה להפעיל את הדמיון ולתאר "מדינה יהודית" שתוקם בשטחים דלילי אוכלוסין במרחבי קנדה או פינלנד. כמה זמן היה לוקח למיעוט הילידי המקומי להתגבש לקבוצה כעוסה ומקופחת השוללת מכל וכל את המשטר המפלה אותה? ואיך היו מגיבים השכנים הסקנדינבים או הקנדים, הידועים במזגם הנוח, על היחס לבני עמם הגרים ב"מרחב היהודי"?

 

פרופסור עוזי אורנן, בן 85 כיום, היה, כמו עמוס קינן, בין לוחמי המחתרות הלאומיות לפני קום המדינה. ב-8 השנים האחרונות מוביל אורנן ואיתו עוד כארבעים ישראלים – רובם יהודים לפי ההלכה – מהלך משפטי התובע ממדינת ישראל לאפשר רישום "לאום ישראלי" שאינו מבוסס על דת או מוצא אתני. אלפי ישראלים חתמו בראשית העשור על הצהרת "אני ישראלי"* שחיבר אורנן. קבוצת העותרים השותפה בעתירה כוללת פוליטיקאים כאורי אבנרי ושולמית אלוני לצד פרופסורים וסתם ישראלים הבאים ממקומות שונים בקשת הפוליטית. אף אחד עוד לא העלה בדעתו להציע להם "לעזוב את ישראל", למרות שנציגי הפרקליטות סבורים שהעתירה "חותרת תחת אושיות" המדינה היהודית.

 

לפחות מאותם ישראלים הרואים עצמם "ליברלים" ואף טורחים מפעם לפעם להביע סלידה והסתייגות מלאומנות קיצונית, אפשר לצפות לחשבון נפש כולל מול המצב הבלתי נסבל הזה. אנו חיים במדינה שתייגה יותר ממיליון מאזרחיה כבעלי סטטוס נחות. רוב מוחלט של הפוליטיקאים הנבחרים שלנו מנסים למנוע מאותם מיליון אזרחים את האפשרות למחות על הלגיטימיות של המצב הסטטוטורי הזה. "מדינת כל אזרחיה" כפשוטה היא אבן היסוד של כל הדמוקרטיות המערביות. מביש לחיות במקום שאינו מאפשר אפילו לרוץ לבחירות על בסיס מצע הדומה כל כך לחוקה האמריקאית שנוסחה לפני מאתיים ושלושים שנה. 

 

* ההחתמה מתחדשת כיום באתר עמותת "אני ישראלי" www.ani-israeli.org

תגובות
נושאים: מאמרים

20 תגובות

  1. ניצן אביב הגיב:

    יישר-כח לעפרה ישועה-לייט על מאמרה החשוב.

  2. נכון הגיב:

    היו כמוך לא מעט. הם נחליטו לחזור לברה"מ כדי לשרת את עמי העולם. איפה הם גמרו תשאלי את סטלין. המענין הוא שיש גאונים שממציאים את הגלגל כל פעם מחדש וכל פעם הוא יוצא להם משולש. להמ גבירתי הנכבדה רק לעם היהודי לא מגיעה מדינה משלו שתקום במולדתו ההיסטורית אבל לעם הפלשתיני הדגול בן כמעט 50 שנה מגיעה מדינה משלו?

  3. יוסי ברנע הגיב:

    יוזמה מבורכת זו שיזם עוזי אורנן, נועדה לנמרל את מדינת ישראל כמדינת לאום דמוקרטית, באשר כל אזרחיה מהווים את הלאום שלה, והמדינה היא המסגרת הן של הלאום והן של כלל האזרחים.

  4. ליאור אלמקיס הגיב:

    ראיתי את העצומהף זו יוזמה מבורכת. אבל האם זה באמת יעזור? ממה שקראתי באתר העמותה נראה לי שהמדינה (גם הפרקליטות וגם בית המשפט העליון) יעמדו על הרגלים האחוריות או יעשו כל דבר כדי לנפנף את הענין. מישהו באמת מאמין שיש לזה סיכוי להצליח?

  5. חיים ו. הגיב:

    ניסיתי בכל כוחי לדמיין איך מקימים מדינה יהודית ב*תוך* מדינה קיימת ולא הצלחתי, למה תמיד לתת דוגמאות כלכך מופרכות? למה לנו דמיונות, הרי קנדה גופא מורכבת מלבנים צרפתים ואנגלים שכבשו את המדינה כולה מילידיה, עשקו אותם, הרגו בהם, הדירו אותם והחלישו אותם למצב בו מצבם של האמריקאים הילידים בקנדה הוא מחפיר והם סובלים עוני ואלכוהוליזם, האם הם מבקשים לשנות את ההמנון הקנדי? האם אין בהם מתנדבים לצבא הקנדי? האם הם מדברים על קנדה כפי שטיבי מדבר על ישראל?

    עכשיו בשביל האיזון הקדוש בוא נבחו את המצב ההפוך, היו וישנן קהילות יהודיות בכל רחבי העולם, הם משגשגות ושגשגו למרות רדיפות פראיות, ברבריות ועקביות במשך מאות בשנים, מעולם לא שרפו היהודים מכוניות בפאריז, מעולם לא השליכו בקט"בים על שוטרים ופיצצו חנויות. מצבם של המהגרים המוסלמים באירופה מבחינת זכויות הוא טוב לאין שיעור משל היהודים בכל סיטואציה היסטורית ב500 השנה האחרונות ובכל זאת הם שורפים חנויות, מכים שוטרים ומתבכיינים על גזענות מבוקר ועד ליל, תרומתם לחברה אגב היא קטנה ביחס לחלקם באוכלוסיה.

    עכשיו תכני אותי גזען ותתני אפולוגטיקה לערבים בפאריז, קדימה, היי צפוייה ושבלונית.

  6. מושון הגיב:

    חבל שהכותבת טומנת את ראשה החול.
    אין ברירה ליהודים בישראל (ובעולם) אלא להגדיר את ישראל על בסיס דתי-לאומי.
    ההסטוריה הוכיחה שעם ללא ארץ ימצא את עצמו שוב ושוב בעמדת השעיר לעזאזל של כל "פטריוט" (=פושע) כזה או אחר, והדרך משם לאבדון היא קצרה מאוד.
    לכן ישראל חייבת להיות מדינה שהיא בראש ובראשונה יהודית, וכאן הרצון שלי לחיות כיהודי (דגש על המילה "לחיות") גורם לי לכופף אי אילו "סעיפים באמנות בינלאומיות בזכויות אדם" וע"י כך ליצור את אותו מתח "בין היותר של מדינת ישראל כמדינה יהודית לבין הצהרתה על מחוייבות לשוויון אזרחי".
    זו המציאות, ובמדינת "כל אזרחיה" עם רוב ערבי נהיה כיהודים שוב פעם תלויים בליברליות וביושרה של אחרים. לא תודה. בעיקר כאשר מדובר על "אחרים" שהרזומה של עמם ומדינותיהם בנושא זכויות אדם הוא… איך נאמר?… לא משהו.

    אז אני בעצם מסכים לעניין הבסיסי שמתארת הכותבת, אבל כלל לא מסכים לצדקנות המובאת המאמר:
    אז נכון, ההגדרה הבסיסית של מדינת ישראל לוקה בגזענות. אבל אני מעדיף גזענות מעטה, מבוקרת, נשלטת ומאוזנת ע"י בתי-משפט הוגנים
    מאשר להיות שוב במצב של מיעוט על פני כל נקודה בעולם.

    באשר לדוגמת המדינה יהודית שתוקם "בשטחים דלילי אוכלוסין במרחבי קנדה או פינלנד":
    ובכן, מכיוון שאותם קנדים או פינים לא היו פוצחים במלחמה מיד לאחר שהאו"ם היה מעניק לנו את השטח, ומכיוון שקצב הילודה שלהם היה נמוך יותר מזה של היהודים (וכך האיום הדמוגרפי לא היה קיים) – אזי המצב היה שונה לחלוטין ולכן הדיון לא היה רלוונטי כלל.

    לפי דברי עופרה ישועה-ליית, או לפחות לפי הדברים שהיא לא כתבה – ערביי ישראל בפרט והאזור בכלל הם שה תמים, מעין גירסא חמת-מזג של קנדים או פינים שיערסלו מיעוט יהודי באדישות דמוקרטית צוננת. ובכן, dream on , אני לא מוכן לקחת סיכונים כאלו.

  7. לעופרה הגיב:

    את נתפסת לסמנטיקה.

    המילה "יהודית" אין פירושה דתית או הלכתית, אלא לאומית.

    ישראל היא מדינה יהודית כמו שסוריה, מצריים, ואלג’יר הן מדינות ערביות.

    בהרבה מדינות יש מיעוטים. המיעוט צריך להיות שווה זכויות ברמה האישית, אבל אין לו זכות להשליט את זהותו על הרוב ברמה הלאומית. אין לו גם זכות לדרוש "ביטוי שווה" לזהות שלו על חשבון הזהות של הרוב.

    הרוב היהודי במדינה הזו מאמין, בהתבסס על נסיון העבר, שבית לאומי לעם היהודי הוא לא מותרות אלא הכרח קיומי.
    שבעתיים נכון הדבר בהתחשב באקלים התרבותי השורר היום ברו רובו של הגלובוס.

    אי לכך הוא מוכן להתפשר על טריטוריה, אבל לא על ריבונות הזהות.

    אנחנו חיים במציאות ולא באוטופיה, וחייבים להתאים את ההתנהגות שלנו לשרוד במציאות הקיימת.

    וגר זאב עם כבש זה אידאל מקסים, אבל רק כשהזאב יהפוך לצמחוני של קבע (צמחוני בארוחת צהריים לא נחשב. נדבר אחרי כמה דורות של צמחונות).

    עד אז, כדאי לכבש לשמור על זהירות, ולא, אין מדובר בגזענות כלפי זאבים.

  8. אור לכל הל"ו ציונים הגיב:

    נחמד לדבר על זכויות לאומיות מופשטות, ולטעון ש"מיצידי שיתנו להם שיוויון זכויות מלא, רק בלי זכויות לאומיות…".
    אבל הרי מצידך או לא מצידך, אין שיוויון זכויות מלא בפועל, להיפך, יש מונופול יהודי על כל תחומי הכלכלה,צבא,פוליטיקה, מונופול שמדיר את הערבים, ומיישם מדיניות מכוונת של תת-פיתוח, יצירת מצוקת דיור (ואז כמובן טוענים שהבנייה לא חוקית), ועוד רבים וטובים.
    אז לפני שמדברים על זכויות לאומיות, צריך לזכות שמדינת ישראל מתעללת בצורה טרוריסטית באוכלוסיה הבדואית, הופכת מאות אלפים לעברייני בנייה בגלל מדיניות חניקה מכוונת, אי הכרה בישובים מלפני קום המדינה ועוד ועוד.
    וכמובן שעושה רושם שליהודים אין כוונה לוותר אפילו במילימטר על זכויות היתר שלהם.
    אז אולי אדון "לעופרה" צריך לשאול את עצמו מי הזאב ומי הכבש?
    האם הגדרת ישראל כמדינת העם היהודי מחייבת את היחס הנפשע כלפי האוכלוסיה הערבית?
    ישראל לא יכולה לקרוא לעצמה מדינת העם היהודי בלי הטרור המדינתי שלה? זו השאלה הבוערת של תקופתנו, לא איזה דיון ערטילאי בזכויות לאומיות.

    דרך אגב, בישראל מרבים להאשים את מדינות אירופה באנטימיות, קוראים ליהודים "תעלו לפה" בגרון ניכר.
    אבל למיטב ידיעתי אין מדינה אירופאית אחת שבה יש אפלייה ממוסדת,מתוכננת,מכוונת וקונסנזוסיאלית כלפי יהודים כמו שיש בישראל כלפי ערבים.

  9. אורנה לביא – לעופרה הגיב:

    יהדות היא דת, וערבית היא שפה. אני למשל, לא מאמינה ביהדות ולכן אינני יהודיה אפילו שהטעות הזאת נמצאת הרישומים הסטטיסטיים של המדינה קובעים שאני יהודיה, כי אמא שלי ז"ל היתה יהודיה. אז נכון, השפה שלי היא עברית, והעם שלי היא האנושות, עם איפונים אנרכיסטיים – שאיפה לחופש; אורח חיים נטול כפיה, גזענות ואלימות; שאיפה והשתתפות במאבק העולמי לקידום העולם אל הנ"ל. אמנם החוק במדינת ישראל קובע שאני יהודיה, אבל החוק שווה בעיני כקליפת השום.

  10. שמעון מרמלשטיין הגיב:

    אכן. מילים כדורבנות.
    ניתוח מדויק וחד של הזהות במרווח הצר והענק כאחד המשתרע בין לאום לבין דת .
    אני אופטימי.
    ומאמין שהזמן יעשה את שלו.
    או בדרך של אוטונומיה וזכויות מעוגנות בחוק למיעוטים. או בדרך של ערוב מתמשך שיצור לאום חדש עם זהויות דתיות שונות.

  11. נתן. הגיב:

    המקום היחידי במזרח התיכון שבו ערבים יכולים לבחור את השלטון היא במדינה היהודית.

    וכל המוסיף גורע.

  12. מוני יקים הגיב:

    כן, צודקת בהחלט.
    אני למשל מגדיר את עצמי כערבי בן דת משה.
    למעשה, הכוזרים שהשתלטו על הארץ הם בכלל לא יהודים. הפלסטינים הם היהודים המקוריים שעם הזמן התאסלמו. כמו שכתבתי הם אחינו וכולנו ערבים – חלק ערבים בני דת משה וחלק מוסלמים.
    ביחד נדאג לגירוש הכוזרים מהארץ.

  13. יובל הלפרין הגיב:

    הרצל חשב שאפשר להקים מדינה יהודית חילונית שתהווה מקלט בטוח ליהודים.

    הרצל הכיר יהודים מסוימים שחיו בסביבתו הקרובה וכתב מנקודת מבט מובהקת של מעמדו ("היהודים הם עם של המעמד הבינוני" כהגדרתו שלו).

    הרצל לא הכיר לעומק אף ארץ שבה חשב להקים את אותה מדינת יהודים. לא את פלסטין ולא את ארגנטינה ולא את אוגנדה הגדולה (כיום זה בתחום קניה).

    כיום אנחנו יודעים שכדי ליצור סולידריות בילנאומית של היהודים בכל העולם, ולהכניס לראשם שלשם ביטחונם והגשמתם הם צריכים לעלות לארץ, רדיפות אחת לכמה שנים או דורות אינה מספקת. צריך שטיפת מוח פונדמנטליסטית משיחית.
    תנועת חב"ד הפכה לכמעט זרועה ביצועית של המדינה ברחבי העולם לשם "תודעה יהודית" ולשם "מניעת התבוללות".

    כדי לשמור על רוב יהודי בכל שטח המדינה ובכל חלק שלה, יש לקיים מדיניות גזענית מובהקת שמגבירה את ההתנגדות לאותה מדינה בתוכה ובאזורה.

    כדי לשכנע את העולם לתמוך באותה מדינה כנגד מתנגדיה הברורים והטבעיים (ילידי הארץ) צריך לפנות לריאקציה הימנית הפונדמנטליסטית וההפרו-קולוניאלית והשמרנית-קיצונית. ראו את תומכי ישראל כיום.
    לשם כך צריך להצהיר "התנ"ך הוא הקושאן שלנו" ולכפות את הדת על אזרחי המדינה בכמה מהתחומים החשובים שבחיינו (נישואים וגירושים).

    מדינה יהודית פירושה כפייה מלחמת דמים נצחית דווקא על היהודים הבוחרים באופציה הזאת.
    לא כל שנה יש פוגרומים ולא כל דור יש שואה. כשמישהו החליט חלילה להשמיד עמים שום מדינה ריבונית לא מנעה זאת. עשרות מיליוני אזרחים נפלו קורבן לתורת הגזע הנאצית, אף שהיו ברשותם מדינות גדולות וחזקות. המדינה הגדולה בעולם איבדה 20 מיליון מאזרחיה בגלל אותה תורת גזע.
    ברגע שהיטלר חצה את גבולות גרמניה ברור היה שמדינה יהודית לא תעניק מקלט בטוח ליהודים, כפי שמדינה פולנית לא העניקה מקלט בטוח לפולנים, דווקא במקרים כאלה, של שנאה גזענית מוחלטת ושלוחת רסן.
    אבל סכנה קיומית ליהודים החיים במדינה היהודית היא מוחלטת, מתמדת ובטוחה, כי היא תמיד עומדת על לא שלה.

    ביטחון ליהודים ייתן רק דחיקה אל מחוץ לשיח הלגיטימי את כל הרעיונות המזוהים עם ה"ימין", בארץ ובעולם, גם בצורתם הממותקת והעדינה, כי בעתות משבר היא מגלה את פרצום האמיתי.

    יהודי צריך לדעת שמדינה יהודית היא רעיון רע, הן למטרותיו המוצהרות והן להשלכות בדיעבד של מפעל זה.

  14. לנתן הגיב:

    בקרוב גם זה לא.

    אבל מה אתה מתקטנן.

  15. אבי הגיב:

    אני מסכים לחלוטין עם המאמר, ישראל צריכה להיות מדינת כל אזרחיה ולא מדינה יהודית.
    אבל, מצד שני, גם מצד הציבור הפלסטינאי הישראלי נדרשת רוויזיה. הם צריכים להראות קצת נאמנות לטריטוריה שבה הם חיים שנאבקת כנגד הלאום הערבי שלהם. כל עוד הם תומכים בלאום הערבי ולא בטריטוריה בה הם חיים, יהיה קשה לשכנע את היהודים שיש לשנות את הגדרת המדינה.

  16. "אתם רואים בדמיונכם חברי פרלמנט יהודים בארצות הברית, באנגליה," הגיב:

    — קישור —

    Olmert, Livni and Barak are mass-murderers and war criminals

    Yes. And they bring shame on the Jewish people whose star of David they use as a flag in Gaza, but whose ethos and morals go completely against what this Israeli Government are doing.

  17. נועה הגיב:

    מערכת יקרה, לו מישהו מהמגיבים היה כותב בעד גירוש כל המזרחים מהארץ, ברור שתגובתו היתה מצונזרת. אם כן, מדוע מפרסמים את תגובתו של מוני יקים בעד גירוש כל האשכנזים?

  18. מושון למוני יקים הגיב:

    אתה מצטייר כאחד האנשים היותר הזויים כאן, וזאת מכיוון שאתה מפרט לא אחת כי אם שתי תאוריות סהרוריות(!):
    האחת: הפלסטינים הם היהודים האמיתיים.
    השניה: אלו הטוענים שהם היהודים האמיתיים הם בעצם כוזרים, דהיינו נוצרים.

    לא נותר לי אלא לקוות שהמדע יגלה שהכוזרים הם פלסטינים וכך יושלם המשולש שגורם למשולש ברמודה להראות חיוור ומשעמם:
    – הפלסטינים הם יהודים,
    – היהודים הם כוזרים,
    – הכוזרים הם פלסטינים.
    וחוזר חלילה!

    אני מקווה שהבנת את הרמז, ואם להיות קצת יותר ברור: תן לנו לדון בענייני דיומא ועזוב אותך ואותנו מהזיות חסרות בסיס ותועלת.

  19. תוהה: מוני, למה הכוזרים הללו כל כך חסרי צלם אנוש? הגיב:

    הרי הם גם פוגעים וגוזלים איש את רעהו, חומסים, בעלי חזקה אלימים מגדרים את מי הכינרת, פריעת בעלי חזקה פושעים בעלי צחות לשון, תוך סחר ענק בסמים, פריעה שורה בכןל מאות אלפי ילדים רעבים, רובם אמנם ערבים בני דת משה. בתאוות הרצח שלהם, אף גזלו את כספי ניצולי השואה, ויזמו מלחמה מכוערת בכסף הזה, מלחמת סיני. שגם בה בוצעו פשעי מלחמה קשים, וכרגע תאוות הרצח שלהם משתוללת בעזה.

    למה הם כאלה? האם לדעתך, כשיחטפו חזק, וחלקם יוחזרו לאירופה, האם יבינו גבולות מהם, או גם שם ירמו, יגזלו וירצחו?

  20. ל"תוהה" הגיב:

    החבר מ.ש., אני חייב לציין שהדיאלוג שלך עם החבר מוני יקים מתאים לך כמו כפפה ליד. ממש צמד חמד שניכם.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים