הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-16 במרץ, 2009 63 תגובות

כל העיתונים בעולם מדווחים בהרחבה על הערתו של נשיא סין לגבי יציבות הכלכלה האמריקאית ובקשתו מנשיאה אובאמה לשמור על יציבותה כדי לא לפגוע בהשקעות הסיניות באגרות חוב אמריקאיות.הערתו גרמה לזעזוע בשווקים הפיננסים ולארה"ב להגיב מיידית כי אין כל חשש ליציבות הכלכלה האמריקאית.


שום כלי תקשורת בעולם לא ניסה להסביר למה אמרה סין מה שאמרה. לכאורה,זו ירייה עצמית. סין מחזיקה כמעט בשליש אגרות החוב האמריקאיות בעולם והיא ממשיכה להיות הקונה הגדול שלהן. אם תקטין את כמות הרכישות, תגרום לארה"ב מהלומה קשה ביותר.


בו בזמן הורדת יציבות הכלכלה האמריקאית מסכנת את ההשקעה הסינית בה. אז למה נשיא העם החכם בעולם אמר מה שאמר?

התשובה היא בטיבט. לאחרונה חידש הסי.אי.איי את המסע לשחרור טיבט מסין. הסי.אי.איי מימן בעשרים השנים האחרונות את כל התנועה לעצמאות טיבט כדי להקשות על סין. בעיני ארה"ב של הממשלים מרייגן עד שני הבושים סין היא יריב אסטרטגי של אמריקה. הנושא הטיבטי היה אחד הנושאים לפגיעה בסין.


השאלה אם התובעים את עצמאות טיבט צודקים לא מעניינת את ההולכים שולל אחרי התעמולה האמריקאית. העובדות ההיסטוריות הן שטיבט הייתה מאז ומתמיד ברובה מחוז סיני וחלק מסין. העובדות הן כי עד לכיבושה על ידי סין שרר בה משטר פיאודאלי נצלני ששיעבד את מיליוני הטיבטים למעמד השליט בראשות הדאלי-למה שהוא מקביל לבאבא סאלי ולרב סולובייציק מייסד חב"ד.


סין לא הגיבה למסע האמריקאי כי היא עצמה הייתה זקוקה ליצוא לארה"ב.


כיום התהפכו היוצרות. האמריקאים תלויים כלכלית בסין. הנשיא החדש שלח לאחרונה את מזכירת המדינה שלו לסין במסע קירוב לבבות. אם ככה,אומרים הסינים, אז מספיק עם טיבט. הרמז לגבי איתנות הכלכלה האמריקאית נועד לאותת לסי.אי.איי לרדת מטיבט.

תגובות
נושאים: מאמרים

63 תגובות

  1. ל"לא" הגיב:

    אז אתה מה שנקרא אתיאיסט דתי, שמאמין בצורה פנאטית באי קיומו של אלוהים, ובשם הדת שלך אתה מוכן לכל מעשה דיכוי ועוולה, בתנאי שהמדוכאים הם אלה שמכונים בפיך "דתיים".

    הגישה שלך אינה שונה במאומה מאלה שרוצחים ומדכאים בשם הדת המנוגדת לדת שלך, זו שמאמינה בקיומו של אלוהים. ההבדל ביניכם הוא שעד היום, הטיעון היחיד שרמת המופרכות הלוגית שלו גדולה מזו של ההנחה על קיומו של כח עליון, הוא הטיעון לאי קיומו. בשביל זה לא צריך את הבבא סאלי, מספיק לקרוא את דקארט, אבל זה כבר נושא לדיון נפרד.

    בקיצור, תחיה אתה באמונתך ותן לאחרים לחיות באמונתם, מה עוד שהדת שלך, כפי שנאמר כבר, רצחה במאה העשרים יותר בני אדם משנרצחו בידי כל הדתות האחרות גם יחד בכל ההיסטוריה האנושית.

  2. למגיב המתעצבן הגיב:

    שוב אתה מבלבל דת או דרך חיים עם משטר. נכון, בסרי לנקה המיעוט הסינהלזי נלחם נגד הבדלנים הטמילים (אגב, כמו אצלנו, עקב בדלנותם ולא הבדלי הדת), יש אפילו שאומרים כי נזירים תמכו בלחימה נגד המורדים. יחד עם זאת, עדיף לא לערבב דת עם פוליטיקה במקרה הזה. לכל אורך ההיסטוריה, לא התקיים מסע צלב בודהיסטי, כפי שעשו הנוצרים, המוסלמים ושאר תאבי דם פונדמנטליסטים. גם במזרח יש דתות דכאניות וגם אצלנו, בשאלה אם אתה מתייחס לאופי הדת או לייצוגים שלה המתבטאים אחרת בכל מקום. כמו שאריה דרעי ועובדיה יוסף לא מייצגים עבורי את היהדות, כך גם הדלאי למה לא מייצג את הרוב הסינהלזי בסרי לנקה. אם אתה עוסק בטיבט, אנא דבר יותר על המחאה הבלתי אלימה של הדלאי לאמה והדרכים יוצאות הדופן בהן הוא מנסה למנוע מתנועות ההתנגדות בטיבט לנקוט באלימות. שיהיה לך יום יפה.

  3. לא המגיב וכו’ הגיב:

    אריה דרעי ועובדיה דווקא כן מייצגים את היהדות. הרי בהעדר דבר יהוה ישיר, צריך להקשיב לנביאים המוכתרים שלו.
    כמו שיש פער בין הפניית הלחי השניה של ישו לבין מסעות הצלב, ככה יש פער בין הטקסטים היפים (לפעמים…) של היהדות לבין הממסד הדתי. ובשני המקרים מה שקובע הוא ההתנהלות בפועל של הדת ולא הטקסטים. ככה גם במקרה הבודהיסטי: אם סרי לאנקה עושה ג’נוסייד בשם הבודהיזם, ומדינות אחרות לא מתנהגות יפה בשם הבודהיזם, אז ההתגלמות הפוליטית של הבודהיזם עלי אדמות הוא לא להתנהג יפה.

  4. למעשה הגיב:

    הדת (אחת ספציפית, הנצרות) רצחה יותר אנשים מכל דת חילונית אחרת. באמריקה הלטינית, אפריקה ואסיה שימשה הכנסיה ככיסוי אידיאולוגי, ולפעמים כגורם פעיל של ממש ברצח עם גדול בהרבה מכל מה שהתרחש באירופה. עד היום הדת הורגת וטובחת באלפים, בצורת האיסלם הקיצוני ומלחמות דת שונות ברחבי העולם. שלא לדבר על מדינה אחת לפחות שמאיימת בהשמדת העולם בשם הדת שלה.

  5. עופר ל"לא" הגיב:

    אתה מניח שאם טיבט תחזור להיות מדינה עצמאית יחזור גם המשטר שהיה שם לפני שנות ה-50. מלבד האנכרוניזם, זה לא מה שקרה במזרח אירופה לאחר נפילת הסוציאליזם-כביכול.

  6. אתאיסט ל"לא" הגיב:

    אתה קפיטליסט כמו שאני ברווז.

    מה עסק אביך במה אנשים אחרים בוחרים להאמין, ואיזה פרקטיקות הם בוחרים לאמץ? זה לא עניינך, ואף אחד לא ביקש ממך או הסמיך אותך לחלק ציונים.

    יחליטו הטיבטים לעצמם מה מתאים להם, ואנחנו נתעסק בצרות של עצמנו, שמהן יש לנו בשפע, למרבה הצער.

    אם אחרי עשרות שנים של כיבוש סיני טוב ומיטיב הטיבטים עדיין מתנגדים לחיבוק הדוב, כנראה שיש להם סיבות.

    בכל מקרה,היות והזמנים משתנים, סביר להניח שאם הכובש הסיני ישחרר את טיבט מנוכחותו ("הגנתו" עלק), לא יחזור לשם פיאודליזם מהמאה השבע עשרה, אלא סוג כלשהו של דמוקרטיה, והדלאי-למה לא יהיה מושל-מנהל בפועל, אלא ימלא תפקיד סמלי כמו מלכת דנמרק לדוגמא.

    (וזה באמת לא עניינך להחליט בשביל הדנים אם הם צריכים או לא צריכים מלכה, ובשביל מה זה טוב. כמו שאף אחד לא ביקש את חוות דעתך על שיקול הדעת שלו לקנות ספות חדשות לסלון)

    אם היית מוציא קצת את הראש מהאחוריים והיית פותח מפה, היית מבין שהעניין של סין בטיבט לא נוגע כלל לרווחת תושביה של טיבט ושיפור תנאי חייהם, אלא לצורך של סין ברזרבות קרקע, ולתפיסה של סין את עצמה כאימפריה בזכות, עקב ההיסטוריה העתיקה שלה.

    ההתנהגות של סין היא התנהגות איפריאליסטית וקולוניאליסטית פאר-אקסלאנס. לך אולי זה לא מפריע, אבל את היומרות המרקסיסטיות של כותב המאמר זה מקעקע לגמרי.

  7. ל"למעשה" הגיב:

    מספר קרבנותיהם של סטלין ומאו צה טונג לבדם נאמד בכמאה מיליון. הוסף לכך את היטלר, פול פוט, ועוד כהנה וכהנה. זה בערך סיכום הרציחות של הדת הניאו-דארויניסטית עד היום. גם אם יש לך נתונים מוכחים שהנצרות הרגה יותר (ואני מסופק), אז ניתן לומר למצער שהטענה שהמטריאליזם הדארויניסטי הוא אנושי יותר מהדתות היא מגוחכת.

  8. למגיב "למעשה" הגיב:

    חבל שלא הוספת עוד 2.5 מליון בני-אדם למניין ההרוגים בהשפעם הדתות השונות.
    זהו כזכור "שעור ההרג של ישראל בעזה" ע"פ מיכאל שרון, ומספר כזה לא שוכחים!

  9. וויכוח מגוחך הגיב:

    דתות / אידאולוגיות לא הורגות אנשים. אנשים הורגים אנשים, ומשתמשים באידאולוגיה/דת כתירוץ ולגיטימציה.

    למה אנשים הורגים? כי הרג הוא כלי "טבעי", במאבקי שליטה על משאבים מוגבלים.

    דווקא הדתות / האידאולוגיות הן כלי אנושי שפותח על מנת לצמצם את ההרג ולהסדיר אותו באמצעות חקיקה קונצנזואלית. החוק מצייר את הגבולות שבתוכם אנשים בקהילה מוגנים מהרג, ומציע דרכים נוספות לחלוקת משאבים והסדרת סכסוכים.

    הדת מספקת לאדם כמה צרכים חיוניים – "נראטיב" לתפיסתו את העולם שסביבו (המקום האובייקטיבי) במקום ערימה בלתי מוסברת של התרחשויות כאוטיות , משמעות לקיומו הסובייקטיבי, ו"חוויה טרנסדנטית".

    סדר, משמעות, כיוון.
    אנחנו בנויים ככה שאנחנו לא יכולים בלי זה.

    מי שבא "להרוג את אלוהים" לא יכול להשאיר במקומו וואקום. הוא חייב להציע אלוהות אלטרנטיבית, או לראות את הוואקום מתמלא באלוהות אלטרנטיבית שמישהו אחר הציע.

    הקומוניזם של המאה העשרים הכריז מלחמת שמד על הדתות הישנות (וגם הליברליזם ההומניסטי בדרכו), אבל גם מאה שנים של דיכוי לא הצליחו. ארבעה דורות של חינוך מחדש, והתנייה חברתית לדוגמה "חילונית" לא הכחידו את הכמיהה של האדם לחוויה הטרנסדנטית. אלוהים בתחפושת זו או אחרת חוזר בגדול.

    הצאצאים של "מחסלי הדתות" מחפשים את אלוהים במסורות הישנות של עמם, או של עמים אחרים.
    זה במקרה הטוב.

    במקרה הרע הם מחפשים אותו באמצעות סמים, חוויות "אקסטרים" למיניהן, צבירת רכוש אובססיבית, צרכנות גרגרנית שיצאה מדעתה וירדה מהפסים ומפטמת את עצמה למוות.

    ויש מי שמחפש את אלוהים דרך נסיון לתיקון חברתי. "אקטיביזם", מה שנקרא.

    מי שמנסה למכור לאנושות שכל מה שיש זה "חוליות בשרשרת המזון" – היום אתה אוכל מישהו, ומחר מישהו אחר יאכל אותך, וחוץ מלאכול ולחרבן(סליחה) אין שום דבר נוסף, לא יצליח. הוא לא יצליח כי בני-אדם רוצים וצריכים את ה"משהו הנוסף".

    ומי שקורא ל"מאמינים" מפגרים ומטומטמים, הבדיחה בכלל על חשבונו.

    המלצה למי שעוד לא יצא לו לראות – חפשו את יצירת המופת של פול תומס אנדרסון – "זה יגמר בדם". זה סופם של אנשים ש-פשוטו כמשמעו – אין להם אלוהים.

  10. למעשה הגיב:

    קורבנות הג’נוסייד באמריקה הלטינית ובאפריקה נאמדים גם הם במאות מליונים. רק מחיר השואה שביצע מלך בלגיה ליאופולד השני בקונגו מוערך ב-20-30 מליון בני אדם.
    לא שזה נעשה ממניעים דתיים במיוחד, אבל הדת שיחקה שם תפקיד משמעותי, בעיקר בשכנוע דעת הקהל העולמית אודות עליונות האדם הלבן.

    הדת היא רוצחת מספר אחד בעולם, תמיד היתה ותמיד תהיה. זה שבמקרה במאה העשרים היו אמצעים טכניים לרצוח מליונים, לא מאזן את התמונה.

  11. ל"למעשה" הגיב:

    מה אני יגיד לך, ממש לא משכנע.

  12. למעשה הגיב:

    המספר של ההרוגים בקונגו שלוף מוויקיפדיה (עם מקור מצוטט).

    לא נראה לי שמיכאל שרון מגיע לוויקיפדיה.

  13. ל"ל"למעשה"" הגיב:

    מי זה אני?

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים