הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-12 בינואר, 2010 תגובה 1

20 אלף איש ואישה התכנסו לפני עשר שנים בפורטו אלגרה שבברזיל, כדי להכריז ש"עולם אחר הוא אפשרי". כך הוקם הפורום החברתי העולמי, שבתחילת דרכו ניסה להוות אלטרנטיבה אנטי-גלובלית לשליטה הכלכלית של המדינות הקפיטליסטיות הגדולות, כפי שהיא באה לידי ביטוי בפורום הכלכלי העולמי המתכנס מדי שנה, בחורף, בדאבוס שבשווייץ.


עם השנים היה הפורום החברתי העולמי למפגש הגדול בעולם של הכוחות, התנועות והפעילים הנאבקים בגלובליזציה הקפיטליסטית. בשנה שעברה נפגשו במפגש שנערך בבלם שבמדינת פארה הברזילאית 150 אלף פעילים מרחבי העולם. השנה הפורום החברתי העולמי מציין עשור לקיומו, ואחד האירועים המרכזיים יתקיים שוב בפורטו אלגרה בין 25 ל-29 בינואר. כמו כן, ייערכו במרוצת השנה עוד 27 פורומים חברתיים ברחבי העולם, במגמה לחזק את התנועה העולמית, לקראת המפגש המרכזי שיתקיים בשנה הבאה בדקאר שבאפריקה.

סוכנות הידיעות הלטינו-אמריקאית "אדיטאל" ערכה השבוע ריאיון עם פרנסיסקו "שיקו" ויטאקר פריירה, פעיל חברתי ברזילאי נודע, הנמנה עם יוזמי הפורום החברתי העולמי הראשון וממשיך להקדיש את רוב זמנו לפורום.


להלן חלקים מן הריאיון שפורסם באתר האלטרנטיבי בשפה הספרדית "רבליון".


ש. עשור עבר מאז הפורום הראשון. מה נשתנה מאז?


שיקו ויטאקר: בעוד מספר ימים נציין עשור לפורום החברתי העולמי במפגש שייערך בעיר שבה נערך המפגש הראשון: פורטו אלגרה. אבל זהו רק הראשון מבין 27 מפגשים שאנו מגדירים כ"התכנסות עולמית מבוזרת". המפגשים ייערכו בכל היבשות ובסיומם: המפגש ה-11 של הפורום, הפעם כלל-עולמי, שיתקיים באפריקה, בדקאר שבסנגל. זו ההחלטה שהתקבלה עוד בשנה שעברה. כך, שהשנה הפורום לא ישוב לפורטו אלגרה. שם יהיה רק מפגש ראשון בשורה ארוכה של מפגשים. בפורטו אלגרה אנו רוצים לכנס את אלה שהיו בין היוזמים הראשונים של הפורום העולמי, דווקא כדי לתת מענה לשאלה בה הראיון נפתח: מה השתנה בעשור האחרון?


ש. ובכל זאת, מה דעתך על השינויים של העשור האחרון?


ת. הפורומים שנערכו במשך השנים היו שונים. כל אחד הפיק את הלקחים מהניסיון שנצבר במהלך הפורום הקודם. כך שהקמנו פורומים אזוריים, פורומים במדינות שונות ואף פורומים לפי שטחי פעולה או נושאים וגם פורומים מקומיים –  בערים שונות. בדרום-מזרח אסיה קיים פורום המתכנס מאז 2003. באירופה, הפורום מתכנס בקביעות מזה חמש שנים, והשנה הוא יתקיים באיסטנבול; ובארה"ב תיערך השנה המהדורה השנייה של הפורום, הפעם בדטרויט. הצלחנו גם לערוך אירועי מחאה כלל-עולמיים. הבולט שבהם הן ההפגנות ברחבי העולם נגד מלחמת עיראק ב-2003, שעל פי ההערכות הוציאו לרחובות הערים כ-15 מיליון מפגינים. ב-2004 התקיים הפורום העולמי בפעם הראשונה בעיר שאינה ברזילאית, במומבאי שהודו, בהצלחה גדולה, בייחוד בגלל ההשתתפות של תנועות חברתיות ואיגודים מקצועיים מקומיים. ב-2006 התקיימו שלושה מפגשים כמעט במקביל, באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית. במשך השנים הצלחנו גם לגבש כמה עקרונות המקובלים על הכול, ניתן לעיין בעקרונות אלה ב"מסמך העקרונות", ובהם: הגדרת הפורום כמרחב פתוח ודמוקרטי לוויכוח ולעשייה, הדמוקרטיה הישירה כסימן ההיכר של ההתכנסויות, הסירוב לקבוע סיכומים המחייבים את כל משתתפי הפורום; אין בפורום מנהיגים, הנהגה או דוברים, קבלת העיקרון הפלורליזם והשוויון. גם הנושאים שהפורום טיפל ומטפל בהם הורחבו. בשנה שעברה, בפורום שנערך בעיר בלם שבאמזונס, ניתן משקל רב מבעבר על שאלות הסביבה ועל גורלם של העמים המקוריים, בעקבות מאבקי האינדיאנים בברזיל ובאמריקה הלטינית. יש לציין גם, שבמרוצת השנים ההשתתפות בפורומים גדלה מ-20 אלף בתחילת דרכו עד ל-150 אלף בשנה שעברה.


ש. מאז תחילת הפורום ועד עכשיו, ייתכן שהאירוע הגלובלי המרכזי הוא המשבר הקפיטליסטי העולמי. איך הפורום מתמודד עם שאלת המשבר?


ת. אין ספק שאחד האירועים המרכזיים של העשור הוא המשבר הכלכלי. המשבר הזה חשף את כל השקר העומד ביסוד הטענה שה"יד הנעלמה" יכולה לשלוט בשווקים, ושבעידן הגלובלי לא ייתכנו משברים פיננסיים או כלכליים. כאשר פרץ המשבר בקיץ של 2007 רבים הפנו את מבטם לעבר אנשי הפורום בציפייה שנאמר "אמרנו לכם. הכתובת הייתה על הקיר". אבל מתפקידנו להצביע על המשבר כמשבר משולב: זהו משבר כלכלי יחד עם משבר המזון, משבר פוליטי, משבר הסביבה, משבר חברתי… כבר בפורום שנערך בשנה שעברה הדוברים השונים הצביעו על הרב-גוניות שבמשבר הנוכחי. יחד עם זאת, הפורום החברתי העולמי לא פרסם כל מנשר או החלטה בנוגע למשבר. כי זהו מקום למפגש, להחלפת דעות ולעשייה ולאו דווקא להחלטות פוליטיות מחייבות. אך אין ספק, שבמסגרת הפורום כל מרכיביו והמשתתפים בו בונים חלופות לעולם שבמשבר בשטחים רבים, והפורום היה לכלי כדי להפוך את מלאכת הצגת האלטרנטיבות ליעילה יותר.


ש. יחד עם זאת, האם אפשר להגיד שהסיסמא "עולם אחר הוא אפשרי" הפכה לנחלת הכלל או שלפחות עולם אחר הולך ונבנה בעקבות פעילות הפורום?


ת. אין לנו צל של ספק שהפורום מאפשר להציב חלופות, ולא רק לתרגמן לשפת המעשה, גם על ידי טיפוח הערכים השוללים את הרציונל של השוק הקפיטליסטי השולט בחיים של כל אחד מאיתנו. למדנו גם ש"פוליטיקה אחרת היא אפשרית" – קרי: שכדי לשנות את העולם הכרחי לשלב מבטים שונים ושלובים, ביקורתיים, של המציאות. ייתכן שאחת התרומות המרכזיות של הפורום היא בעיצוב התודעה לפיה לא ניתן להפריט את נכסי היסוד של האנושות. שיש טבע, מים או סביבה שלא ניתן להפריט כדי להפוך אותם לסחורה – כפי שמצווה הקפיטליזם. גם צורות שונות של כלכלה חברתית, של כלכלה סולידרית, מתפתחות בכל העולם. התובנה ש"עולם אחר הוא אפשרי" משפיעה גם במישור הפוליטי – בייחוד אם נתבונן בדור החדש של מנהיגים מהשמאל שנבחרו ברחבי אמריקה הלטינית.  

תגובות
נושאים: מאמרים

תגובה אחת

  1. יש לפרסם מידע נוסף הגיב:

    פרט לאתר הגדה השמאלית אין בנמצא אתר אחר העוסק בתנועה האנטי-גלובלית בעולם. לכן יש לפרסם עוד מידע שאין זמין לקורא בעברית!

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים