לשמחתי, מרבית האנשים שאני מכיר מודעים כיום לצורך ולחובה המוסרית של מתן טיפ למלצרים באולמות אירועים. מלצרים מרוויחים כ – 70-100 ₪ לערב שאורך כשבע שעות, ובאופן תדיר הם מדורגים בתחתית טבלאות השכר במשק. (ע"פ נתוני הלמ"ס). בנוסף, הם חשופים לאיומי פיטורין, אי מתן זכויות סוציאליות, קנסות לא חוקיים כגון קנס על כלים שנשברים (לפי מחירון מופרז) ועוד.
למרבה הצער, גם כאשר בעלי השמחה נותנים טיפ הם נותנים זאת בדרך כלל במרוכז לרב המלצרים או למנהל האירועים, ולא לכל מלצר באופן אישי. מבדיקה שערכתי בשנתיים האחרונות בעשרות אולמות ברחבי הארץ, ומתשאול של עוד מלצרים רבים, עולה כי אחוז המקרים שבהם כספים אלו מגיעים לידי המלצרים הוא אפס. (0!). חמורה עוד יותר היא העובדה, שגם כאשר הטיפים ניתנים ישירות לידי המלצרים, במקרים רבים נלקח מהם הכסף בסוף האירוע. הם מאויימים בפיטורים ואינם מודעים לזכויותיהם, כך שהם מוותרים על כספם ללא ויכוח. כספים אלו מחולקים בדרך כלל בין השף לרב המלצרים, ולעיתים חלק גם מגיע להנהלה. מדובר על סכומים שיכולים להגיע גם לאלפי שקלים בערב.
נשאלת השאלה – אז מה עושים?
יש מספר צעדים שאם ננקוט בהם יכולים להפחית את הסיכון שבאירוע שלנו זה יקרה:
א. לבחור באולם בעל "תו חברתי" של עמותת "במעגלי צדק". תו זה מאפשר לך לדעת שלפחות זכויות בסיסיות כמו שכר מינימום ותנאים סוציאליים משולמים לעובדים. עם זאת, בשיחה עם חילי טרופר, מקים העמותה, הוא הבהיר שהתו אינו מפקח גם על כספי הטיפ, כך שהמאמר רלוונטי גם לאולמות אלו. התו קיים בעיקר (אך לא רק) באיזור ירושלים. ניתן לבדוק איזה אולמות מחזיקים בו באתר העמותה.
ב. למנות אדם שיהיה אחראי על כספי הטיפ. לתת לו לקרוא מאמר זה מראש.
ג. להביא את הכסף לאולם בשטרות קטנים (204050) לפי מספר המלצרים המשוער. (בערך מלצר לכל 20 איש + עוד 5 עובדי בר/ניקיון לשיקולכם).
ד. בשום פנים ואופן אין לתת את הכסף באופן מרוכז לרב המלצרים. גם אם הוא נראה נחמד ומקסים אל תעמידו אותו בניסיון. תנו את הכסף בדיסקרטיות למלצרים עצמם.
ה. מומלץ לשוחח בשקט עם אחד המלצרים ולשאול :"אם ניתן לכם כסף ביד – ייקחו לכם אותו?" אם התשובה היא חיובית – לתת את הכסף בחשאיות. מומלץ גם לומר למלצרים שאתם עורכי דין או פעילים חברתיים, ושיאמרו לכם אם הכסף נלקח. כך לפחות תוכלו לדרוש חזרה מהאולם את כספכם.
ולבסוף, להפיץ מאמר זה לכל מכריכם, בדגש על מי שעומד לערוך אירוע. השמחה הבאה שלנו לא תבוא על גבם של אנשים עשוקים ומנוצלים.

צר לי לומר, אך מהכרותי עם הנושא, כותב המאמר טועה. אני יודע בוודאות על קייטרינג מהגדולים בארץ, בו במידה שיש בכלל טיפ וזה לא מובן מאליו, הוא מתחלק לפי מפתח קבוע בין כל הנושאים בנטל ומפצה את כל העובדים עבור שכרם הנמוך. אם שף ראשי בעל ניסיון של 30 שנה, אינו משתכר שכר הראוי למעמדו לעומת עובדים בסקטורים אחרים, ראוי שהטיפ, הפטור ממס, יפצה אותו על שכרו הנמוך.יש לציין כי תחום ההסעדה הוא זה בו המשכורות הנמוכות ביותר בשוק, ז"א כל העוסקים בו ולא רק מלצרים המועסקים שנים מעטות בעת לימודיהם למשל, משתכרים שכר עלוב. מידת המקצועיות של מלצרים בארץ היא מהנמוכות ובכל זאת זהו מקצוע המאפשר פרנסה בכסף שחור עבור צעירים לפני טיול או סטודנטים.