אחרון חיילי הצבא האדום, שהופיע על התצלום ההיסטורי של הנפת הדגל האדום עם הפטיש והמגל, דגלה של ברית המועצות, על בניין הרייכסטאג בברלין ב-1945, הלך לעולמו ביום שלישי האחרון בגיל 93. עבדול חכים איסמאילוב מת בכפרו, צ’גאר-אוטר שבמחוז דגסטאן שבדרום רוסיה. הוא נפטר בקרבת מקום הולדתו שעל גבול צ’צ’ניה-דגסטאן.
איסמאילוב היה אחד משלושת החיילים הסובייטים שהצטלמו על גג בניין הפרלמנט הגרמני שלושה ימים לאחר נפילת ברלין בידי הצבא האדום, במאי 1945. צילום זה הפך לסמל הבסת הנאצים על ידי חיילי הצבא האדום. בסדרת התמונות שצילם הצלם הצבאי יבגניי חלדיי, יהודי שנפטר ב-1997, איסמאילוב נראה עומד מתחת לחייל המחזיק את הדגל. מצולם שני, יליד אוקראינה, אלכסיי קובוליוב נפטר אף הוא ב-1997. במהלך המלחמה, שירת איסמאילוב בגדוד חיל הרגלים ונפצע חמש פעמים. רק בשנת 1996 הוא זוהה כאחד החיילים המופיעים בתצלום המפורסם, והוענק לו עיטור גבורה.
הצילום נעשה ביום גשום וכדי לצלם את התמונה ההיסטורית גיבוריה טפסו על גגו של בניין הרוס, בין שלוליות של מים ודם. באותו יום ובאותו המעמד איש לא חשב שצילום זה יהיה לסמל הניצחון על גרמניה הנאצית.
פגשתי את חלדיי כחמש שנים לפני מותו בדירתו הקטנה במוסקבה. הצלם סיפר לי שהוא פגש את קובוליוב ימים ספורים לפני הביקור שלי והחייל הוותיק, הגיבור האלמוני, אמר לו בצער שאיש לא מאמין לו שהוא אכן שצולם בברלין. החייל האוקראיני אמר לו: "כאשר אני מספר שאני הוא החייל המחזיק בדגל ברה"מ על גג הרייכסטאג, הסובבים לא מאמינים לי". שאלתי את חלדיי גם על קורות איסמאילוב. הוא השיב שאיסמאילוב תושב דגסטאן. כיוון שבדגסטאן חיים כ-29 לאומים שונים שאלתי את חלדיי מה הלאום המדוייק של איסמאילוב. חלדיי השיב ברוגז רב שאינו יודע – ושגם לא איכפת לו: "אז כולנו היינו חלק מברה"מ, כולנו היינו עם אחד, אף אחד לא שאל ולא התעניין בדיוק בלאום שלך. היינו כולנו חיילי הצבא האדום".
כאמור, רק ב-1996 קיבל איסמאילוב הכרה רשמית. שלושת גיבורי הדגל היו במשך עשרות שנים גיבוריה האלמוניים של ברה"מ. בדיוק כפי שמיליונים "חיילי איוואן" היו לגיבורים במלחמת עולם שגורלה הוכרע בחזית המזרחית. בין ברה"מ לגרמניה הנאצית ניטש אז קרב על החיים או על המוות. הנאצים סברו שתושבי ברה"מ ניצבים בתחתית הסולם בהשקפותיהם הגזעניות. ברה"מ תחת שליטה נאצית היתה אמורה להפוך לשורה ארוכה של מיני-מדינות בהנהגת "הגזע העליון". זאת, בשונה לצרפת או לבריטניה, מדינות שהיטלר העריץ.
הנאצים הפולשים הרסו בשיטתיות את ערי המזרח, ערי ברה"מ. הערים נהרסו על יושביהן. ברוסיה הלבנה נהרג במהלך המתקפה הגרמנית אחד מכל ארבעה תושבים. אחד מכל שלושה תושבי לנינגרד וסמולנסק נהרגו אף הם במלחמה. עד לנפילת גרמניה הנאצית במאי 1945 נהרגו 27 מיליון מאזרחיה של ברה"מ.
הרייך השלישי איבד בחזית המזרח כ-10 מיליון חיילים וקצינים – הרוגים, פצועים או נעדרים; 48 אלף כלי רכב משוריינים ו-167 אלף תותחים. 75 אחוז מכלל האבידות של הצבא הגרמני במלחמת העולם השנייה נגרמו על ידי חיילי ברה"מ. כדי להמחיש את גודל המפלה הנאצית במזרח, יש לזכור שבפלישה לחופי נורמנדיה, נרשמו 10 אלף חללים בריטים ואמריקאים. בקרבות שבמזרח נפלו מאות אלפי חיילים. בקרב על מוסקבה השתתפו כ-3 מיליון חיילים ואלפיים טנקים. בקרב הזה לקחו חלק מחצית מחיילי הצבא האדום וכשליש מחיילי הצבא הגרמני. איסמאילוב היה בין לוחמי מוסקבה וברלין. הוא היה ל"איוואן" נוסף בקרב נגד הברבריות הנאצית, אם כי עם השנים זכה לפרסום. לפרסום דומה לא זכו מיליוני החיילים בצבא האדום. הכל הודות צילום אחד.
* רפאל פוץ’ הוא כתב העיתון הספרדי "לה ונגוארדיה" בברלין. הטור פורסם בעיתון היוצא לאור בברצלונה.
המענין הוא שויקיפדיה מדברת אומנם על אותו צלם אך שמות המניפים שונים לגמרי,אם במאמר כאן מופיעים רק שני שמות,הרי בויקיפדיה מופיעים שלושה שמות שונים לגמרי מיליטון כנתריה המניף,מיכאיל יגורוב האיש שמתחתיו ואלכסיי ברסט המופיע בצילום אחר.
הנה הקישור:
— קישור —
הרודן סטלין אינו טוב במאומה מהצורר היטלר.
ואולי עוד תזכורת: סטלין חתם על ברית עם הנאציזם והשקפות הגזע של הנאצים עניינו את סטלין כשלג דאשתקד כל עוד קיווה לקבל מהיטלר שקט בחזית המזרחית.
לוני: אין גבול לשטויות שמתפרסמות (מדי פעם) באתר "הגדה השמאלית" – גם התגובה שלך היא חלק מהן. סטאלין דומה להיטלר? ברה"מ היא כמו גרמניה הנאצית? מיליוני היהודים שברחו מזרחה, לברה"מ, סבורים אחרת. גם מיליוני היהודים שהתגייסו לצבא האדום כדי להלחם בנאציזם סברו אף הם אחרת!
התמונה המפורסמת היא דוגמה קלאסית של קיץ’ תעמולתי. לפני פרסומו הם דאגו להוסיף עשן, שלא לדבר על השעונים שהם מחקו מידי החיילים.
— קישור —