כעת, יותר מתמיד, הגיע תורה של ישראל להניח בגלוי ובאומץ יוזמת שלום כוללת מצדה. השאלה היא, מה ישראל מוכנה להקריב על מזבח השלום?
שנים רבות אנו מתחבטים בשאלה מה יהיה הסוף לגבי השלום והביטחון באזורנו, ואם באמת לנצח תאכל חרב. היו בעבר מספר יוזמות שלום שכשלו מסיבות שונות, החל מהסכם אוסלו, עבור בניסיון של אהוד ברק בקמפ- דייויד בשנת 2000 ובמתווה הצעת ביל קלינטון, וכלה במפת הדרכים ובהסכם אנאפוליס. כל אלה לצערנו לא הבשילו עד כה להסכם שלום. כעת, בכל אופן, משהו הולך להשתנות באזורנו ובעולם כולו ואלה הם הסימנים:
• ברק אובמה הודיע והבטיח עם כניסתו לתפקיד, "שיקדם את השלום במזרח התיכון באופן נמרץ ואגרסיבי".
• "עופרת יצוקה" האיצה איזשהו תהליך להסכם רגיעה ממושך ושונה בהרבה מבעבר.
• יוזמת השלום של הסעודים והליגה הערבית נמצאת על השולחן. הסעודים הצהירו לאחרונה שהצעה זו לא תחזיק לעד ויש למהר יותר בדיונים רציניים בה כי החלופה לכך היא מלחמה.
• קיימת תמיכה וציפייה בינלאומית רחבה לסיום הסכסוך ישראלי-פלסטיני.
• המדינות הערביות המתונות אינן תומכות בחמאס ואף רואות בו סיכון לשלטונן.
• הפיתרון של מדינה אחת – וזו המגמה הדומיננטית עכשיו – יהיה אסון לישראל כמדינה יהודית.
היוזמה הערבית הסעודית
ראשית ,מהי היוזמה הסעודית שהתקבלה בפסגת הליגה הערבית בביירות ב- 28 במרץ ? 2002? מתוך שכנוע של מדינות ערב כי פתרון צבאי לסכסוך לא יביא לשלום או יספק ביטחון לצדדים, המועצה:
1. מבקשת מישראל לשקול מחדש את מדיניותה ולהצהיר כי שלום צודק הוא גם בחירתה האסטרטגית.
2. קוראת לישראל לאשר (את הדרישות הבאות):
א. נסיגה ישראלית מלאה מכל השטחים שנכבשו מאז שנת 1967, לרבות רמת הגולן הסורית לקווי 4 ביוני 1967, וכן את יתר השטחים הלבנוניים הכבושים בדרום לבנון.
ב. מציאת פתרון צודק לבעיית הפליטים הפלסטינים שעליו יוסכם תוך התאמה עם החלטה 194 של העצרת הכללית של האו"ם.
ג. הסכמה להקמת מדינה פלסטינית עצמאית וריבונית בשטחים הפלסטיניים הכבושים מאז ה-4 ביוני 1967 בגדה המערבית וברצועת עזה, עם מזרח ירושלים כבירתה.
3. בתמורה לכך, מדינות ערב מאשרות את הסעיפים הבאים:
א. מחשיבות את הסכסוך הערבי-ישראלי כבא אל קיצו, נכנסות להסכם שלום עם ישראל ומספקות ביטחון לכול.
ב. מכוננות יחסים נורמליים עם ישראל בהקשר של שלום כולל זה.
הרעיון המרכזי
במצב הנוכחי, לנוכח השינויים בעולם ובאזורנו, ולאור יוזמת השלום הסעודית המגובה על ידי מועצת הליגה הערבית, טוב תעשה מדינת ישראל אם תציג בפומבי ובאומץ יוזמת שלום כוללת משלה ותניח אותה על שולחן הדיונים למשא ומתן, אכן הגיע העת לכך.
הסכם עם הרשות הפלסטינית
הבסיס הינו שתי מדינות לשני העמים והדרך היא הסדר אזורי (שעשוי, לאחר זמן, להביא לשלום כולל). הסכם עם הפלסטינים על בסיס גבולות 67′ וחילופי שטחים בהסכמה, תוך הבטחת פירוז, כולל חלוקת ירושלים כפי שברק הציע בקמפ-דייוויד ולהלן הפרוט:
א. הקמת מדינה פלסטינית ב- 94 עד 96 אחוז משטחי הגדה המערבית. היא תזכה לרצף טריטוריאלי באמצעות "מסדרון בטוח", כאשר מדינת ישראל תספח משטח זה את גושי ההתיישבות הגדולים בלבד בתוספת חילופי שטחים של אחוז אחד עד 3 אחוזים בקו הירוק. וכן ריבונות פלסטינית משותפת עם החמאס על כל שטחי רצועת עזה.
ב. שאר ההתנחלויות יפונו באופן סופי ותושביה יחזרו למדינת ישראל.
ג. בנוסף, יהיה "מעבר בטוח" שיחבר בין הגדה המערבית לרצועת עזה באמצעות כבישים עיליים ותת-קרקעיים כדי לאפשר רצף שלטוני טריטוריאלי.
ד. כוח בינלאומי יופקד על הביטחון לאורך הגבול עם ירדן.
ה. ישראל תוותר על ריבונותה בבקעת הירדן. אולם, נסיגתה ממנה תהיה הדרגתית מטעמי ביטחון: בין היתר היא תחזיק צבא בבקעת הירדן למשך 10 שנים.
ו. חלוקה אתנית של ירושלים: השכונות הערביות בירושלים יהיו תחת ריבונות פלסטינית והיהודיות יהיו תחת ריבונות ישראלית.
ז. תהיה ריבונות פלסטינית על הר הבית וריבונות ישראלית על הכותל המערבי, או לחילופין – המקומות הקדושים (האגן הקדוש) יועברו לניהולה של רשות בינלאומית שתפקח על הגישה למקומות הללו ותבטיח שמאמיני שלש הדתות יוכלו לקיים את אמונתם ללא הפרעה.
ח. זכות השיבה לא תתממש באופן חופשי בישראל, וייאמר כי לפלסטינים זכות שיבה לביתם הלאומי בלבד.
ט. המדינה הפלסטינית תחזיק כוחות שיטור בלבד ללא נשק כבד כמו: טנקים, מטוסים וטילים. זאת, למשך 25 שנה מתחילת ההסדר. ויהיה הסכם ברית הגנה בין הרשות הפלסטינית ובין מדינת ישראל אשר תגן עליה מאויבים מבחוץ.
י. המדינה הפלסטינית תבנה את עצמה מבחינה כלכלית בסיוע מדינות ערב והקהילה הבינלאומית. היא תבנה נמל אוויר ותהיה בקשר עם העולם כאשר יינתן לה קשר לים התיכון ולים סוף באמצעות נמלי מדינת ישראל ונמל שיבנה בעזה.
יא. החתימה על ההסכם תציין את תום הסכסוך לתמיד.
הסדר עם החמאס ברצועת עזה
רצועת עזה מוזכרת כאזור הצפוף ביותר בעולם. כ-1.5 מיליון נפש חיים על שטח של 360 קמ"ר כלומר, כ-5,000 בני אדם על קילומטר מרובע אחד. אבל בסינגפור, למשל, צפיפות האוכלוסין גדולה בהרבה – על שטח של 700 קמ"ר גרים כ-4.4 מיליון נפש (6,500 לקמ"ר) וראו איך הם חיים ברווחה. המלחמה בעזה גרמה להרס ולליבוי השנאה, אך זאת גם הזדמנות לתעל את האנרגיות של העם הפלסטיני לערוץ שונה בתכלית עם מערך הסברה כיאות.
הבסיס להסכם הינו שהחמאס והרשות הפלסטינית יכרתו ברית של שיתוף פעולה הדוק כיישות פלסטינית אחת. רצועת עזה תחובר לגדה באמצעות כבישים תת קרקעיים או עיליים כ"מסדרון מעבר בטוח".
כעת יש להפגין ולהפעיל בעזה נדיבות של מנצחים – "תוכנית מרשל" לעזה, בסיוע מדינות העולם החופשי. תוקם ישות כלכלית עצמאית יחד עם הרשות הפלסטינית, ייבנו נמל תעופה ונמל ימי בעזה וכך יתאפשר לרצועת עזה קשר עם העולם.
ייפתחו המעברים, חלקם בפיקוח משותף עם הרשות הפלסטינית, חלקם באחריות המצרים וחלקם בפיקוח בין לאומי. תהיה תנועה של עובדים לישראל ולגדה המערבית ויגיעו סוף-סוף שנות שגשוג ופריחה כלכלית לרווחת תושבי רצועת עזה כדוגמת סינגפור.
בתמורה לכך, החמאס יזנח את דרך הטרור ויבחר בדרך המדינית כדרך להשגת מטרותיו. כמו כן, ייתחייב להסכם רגיעה במשך 50 שנה. לשם כך יידרש לחץ בינלאומי על החמאס, לרבות מדינות הליגה הערביות.
הסכם שלום עם סוריה
הסכם שלום עם סוריה, בתמיכת ארה"ב והקהילה הבין לאומית יכלול: התנתקות מציר הרשע – איראן, קוריאה הצפונית ודומיהן, התחייבות שלא לפתח נשק גרעיני, זניחת הטרור, גירוש ההנהגות של ארגוני הטרור מתחומה, נרמול היחסים בין שתי המדינות, החלפת שגרירים, הקמה ופיתוח של קשרי מסחר וכלכלה, קיום הסדרים לחלוקת מים, הקמת פרויקטים כלכליים משותפים והפנמה שמשכו של ההסדר הזה יהיה רב שנים כדי שבמהלך הזמן ייפלו חומות האיבה והשנאה שנוצרו מאז הקמת המדינה בין שתי מדינות.
בתמורה לכך, תבצע ישראל בהדרגה במהלך שנות ההסכם ירידה לקווי 4 ביוני 67′, לא כולל קו המים בכנרת, תוך הבטחת פירוז עמוק וסידורי ביטחון נאותים בפיקוח בינלאומי.
ובכך הצדדים מאשרים כי ההסכם שעליו יוסכם מסיים את העויינות בין ישראל לסוריה.
הסכם עם לבנון
מאחר שלבנון כבר הודיעה בעבר שהיא תהיה המדינה האחרונה שתכרות הסכם שלום עם מדינת ישראל, ניתו להניח שהיא תהיה המדינה הבאה אחרי סוריה שתחתום אתנו על הסכם. כמו כן, יש להניח שבעידודה של סוריה ידונו הנקודות שבמחלוקת כגון: חוות שבעא והכפר רג’ר ויוסכמו הדברים השנויים במחלוקת במשותף עם הסורים ובאמצעות גורם בין לאומי.
בהסדר זה ייקבע, שבמקרה של פגיעה יזומה מצד ארגון חיזבאללה במדינת ישראל תיחשב לבנון כאחראית לכך.
בהסדר הזה כל צד מן הצדדים מסכים ומתחייב לכבד את ריבונותו, עצמאותו המדינית ושלמותו הטריטוריאלית של זולתו. שני הצדדים יראו בגבול הבינלאומי שבין ישראל ללבנון כאסור בפגיעה. הצדדים יאשרו ההסדר הזה מסיים את מצב המלחמה בין ישראל ללבנון.
הצעת פתרון כולל זה תשנה את מעמדנו באזור, תזכה לגיבוי בינלאומי ותתרום לשינוי מעמדנו מול איראן תוך יצירת ברית כוללת עם המדינות הערביות המתונות ובראשן מצרים.
לחלופין, ללא הסדר שלום כולל אנחנו עלולים לעמוד בפני המשך פעולות האיבה, ואפילו מלחמה כוללת, בעתיד הנראה לעין.
* המחבר הוא סא"ל בדימוס, סופר ופובליציסט.
אדם ששירת בצבא הישראלי והגיע לדרגה בכירה מעיד על כך שעיקר יעודנו כאן הוא לשרת את ההגמוניה האמריקנית ואת מאמציה לחדש את הקולוניאליזם הישיר באזור. נילחם בסוריה עד שגם היא לא תשרת אותה.
"ציר הרשע" הוא ביטוי של איוולת, ותנאי לשלום הוא שישראל תזכור איפה היא נמצאת ותפסיק ללחך את פנכתו של ציר השליטה הזרה (גם אם הוא נעשה בשם הדמוקרטיה).
עד 48′ יהודים כמעט לעולם לא שלטו וכמעט לעולם לא היוו רוב ביפו, באשקלון, בעכו, בחיפה ובכל הנגב. אין להשוות בין "שיבה" וירטואלית שנובעת מאגדות עם ומהזיות בית כנסת, למפתח ובית ממשי ולזיכרונות מדור ראשון או שני.
אי אפשר לדחוס את כל תושבי הנגב המערבי הערבים ב"רצועת עזה" ואח"כ לומר שהיא המקום גם לפליטים הנמצאים בחו"ל. כנ"ל לגבי הגדה.
לשלום במזרח התיכון שלוש צלעות:
הכיבושים ב-67′, זכות השיבה והמאבק באחיזה הקולוניאלית-מערבית באזור כולו.
"היו בעבר מספר יוזמות שלום שכשלו מסיבות שונות…" לא נכון מר אקשטיין. היתה רק סיבה אחת לכשלון יוזמות השלום והיא אותה סיבה שבגללה לא קמה מדינה ערבית (פלשתינית?) בשנת 1948. בנגוד לרושם שהשמאל החום מנסה ליצור הסיבה האחת היחידה ואין אחרת היא סרוב הערבים להכיר בזכות קיומה של מדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי. תכנית השלום צריכה לכלול סעיפים בודדים בלבד. הראשון – מדינות ערב כולן מתחיבות להכיר במדינת ישראל כמדינת העם היהודי גם דה-פקטו וגם דה-יורה וזאת כחלק מחתימת חוזה שלום בין ישראל לפלשתינים. השני – ישראל תסוג מהשטחים שכבשה בשנת 1967 עם תיקוני גבול מוסכמים ובשטחים שיפונו תוקם מדינה פלשתינית. (החובה להקים מדינה פלשתינית הוא תנאי כלפי "האחים הערבים" שלא איפשרו הקמת מדינה כזו אחרי מלחמת העצמאות של ישראל).חל איסור על פעולות התקפיות כלפי מי מהצדדים וכל חילוקי דעות יפתרו בשיחות ומתוך רצון טוב. אם הערבים בכלל והפלשתינים בפרט יסכימו לשלושה תנאים אלה תקום מדינה פלשתינית תוך פחות מחצי שנה. הבעיה היא שהם עדין לא רוצים. הם רוצים מדינה פלשתינית בשטחים ומדינה פלשתינית במקום ישראל והשמאל החום מעודד אותם להעדיף מלחמות על פני שלום.
אם "משהו הולך להשתנות באזורנו", זה תודות לחמאס ולמדיניות הנקוטה על ידו: התמיכה הגואה בו מסביב לעולם היא "הסימן" הבולט לכך. על השמאל שבישראל, לא להיגרר אחר המאורעות, אלא להצטרף לתמיכה זו ואף להוביל בה. זה עדיין אפשרי, על אף האיחור הרב.
ממש גאוני איך לא חשבו על זה קודם. יש להוסיף רק השתתפות של אחמדניגאד בעדליאדע כל שנה שנייה לפחות.
כמדי שבוע גלשתי לאתר "הגדה השמאלית" אבל מחמת שיבוש במקלדת הגעתי בטעות לאתר "הגדה הימנית". ניחא, קראתי את המאמר ואת תגובות הקוראים, וסברתי כי כדאי להעיר מספר הערות שהן בידע הכללי של כל ישראלי חושב:
1. המדינה היהודית שהיתה אמורה לקום לפי תכנית החלוקה של או"ם לא היתה בת קיימא. גבולותיה, שטחה ואוכלוסייתה (50% ערבים) חרצו את גורלה מראש. ביג’י לא היה שוטה והבין זאת היטב. לכן הטענה שישראל כביכול הסכימה להחלטת החלוקה ואילו הפלסטינים דחו אותה היא הבל. איש אינו מסוגל לאסמך החלטת הסכמה כזו בכתובים. ישראל, לפי תכנון מראש, הרחיבה גבולות החלוקה וטיהרה אותם מערבים ומי שמתעלם מכך, חוטא לאמת.
2. הטענה של בעל "רעיון נפלא" היא בדיוק 180 מעלות מהאמת. ישראל היא שסיכלה כל נסיון לפשרה ופיוס כי חשוב היה לה עוד ישוב ועוד כמה דונמים מאשר שלום ופיוס וכיבוד זכויות הזולת למדינה ושלטון עצמי. גולדה – וזו רק דוגמא אחת מרבות – דחתה כל נסיון להסדר בסיני ובנתה שם ערי מסכנות והדברים ידועים ותוצאותיהם בהר הרצל ובגבעת שאול. רצועת עזה וגוש קטיף אף היא דוגמא.
3. הסרבנות הישראלית להשיב לפלסטינים את אדמתם וכבודם לא נמוגה. במשך 130 שנות התנחלות היא הפכה לגנום הגנטי של החברה הישראלית. את שורשיה ניתן לזהות בכתבי ציונים ראשונים כמו אחד העם במאמרו אמת מארץ ישראל. בנסיבות אלו נחוצה מהפכה ולא עוד הצעת שלום נאיבית.
3. הכל ימין לעילא, אם כי בדרך כלל ימין
מדינת ישראל לא תוכל להתקיים בלי הסוכה הכשרה בבית הנשיא בחג הסוכות וחלוקת צנצנת חמוצים משובחים, (עטופה בדגל כחול לבן), לחיילים המצטיינים הלוחמים בגבורה בציר הרשע – מידי כבוד ראש השבט.
איני אופטימיסט כגרשון אקשטיין. לי נראה שישראל היא מדינה שנשלטת ע"י דגנרלים ומנכ"לי התעשיות הצבאיות. והם אינם רוצים שלום.
אבל לא ניתן לעשות שלום על בסיס של "הקמת מדינה פלסטינית ב-94 עד 96 אחוז משטחי הגד"מע… כאשר מדינת ישראל תספח משטח זה את גושי ההתיישבות הגדולים בלבד בתוספת חילופי שטחים של אחוז אחד עד 3 אחוזים בקו הירוק."
ישראל הוקמה כ"מדינה יהודית" על שטח א"י-פלשתינא. בהחלטת עצרת האו"ם מה-29.11.1947 בחלק השני קראה ההחלטה להקמת מדינה ערבית-פלסטינית. ישראל וממלכת ירדן זלזלו בהחלטה, וכ"א [תוך תיאום מלא] סיפחה נתחים מהמדינה הפלסטינית. ישראל המשיכה לזלזל בכל החלטות האו"ם, כולל בהחלטות המחייבות של מועה"ב. ועוד לפני ש"או"ם-שמום" הפך למטבע לשון שגור בישראל, הורה ראש הלח"י, יצחק שמיר (יזרניצקי) לרצוח את מתווך האו"ם, השבדי פולקה ברנדוט שהציל יהודים רבים בשואה. — היום אנו חייבים לסגת נסיגה מלאה מכל השטחים שישראל כבשה מאז ה-4.6.1967, לבטל את כל החוקים ששוללים את זכויות המגורשים שהפכו פליטים, לנהל עימם מגעים על חזרתם או קבלת פיצויים, ולעשות שלום – "רק כך" ו"אם תרצו" תוכל ישראל להמשיך להתקיים כמדינת חוק, ולא רק כמדינה כוחנית ואגרסיבית.
יש צורך לעגן בחוק את העובדה שזכותם של הפליטים לשוב לביתם היא זכות הסטורית בלבד ואין לה תוקף ממשי הן לשיבה והן לתביעות עתידיות מכל סוג שהוא.
אף אחד בישראל לא יתמוך לעולם בהסכם אי לחימה עם חמאס למשך חמישים שנה. אם חמאס באמת מעוניין לשמוט את השטיח מתחת לרגלי המתנגדים לשלום בישראל הוא ייאלץ להצהיר כי חתימה על הסכם שלום משמעותה הכרה מלאה במדינת ישראל כמדינת העם היהודי ובהסכמתו לחתום על הסכם שלום.כמו כן, הוא מתחייב לנתק את קשריו עם האסלאם המונדמנטליסטי בכל העולם ולהצהיר על ארגוני טרור ומדינות ציר הרשע כאויבות שאם לא כן הוא לא באמת יוכל לחתום על הסכם הגנה עם ישראל.
החלטה 194 של האו"ם קובעת כי לכל פליט הזכות לבחור אם הוא רוצה לחזור לביתו (ומכאן שלאדמתו, והיה וכבר הרסנו לו את הבית)- כן או לא. כל ניסיון לעוות את זה, ולו בהסכם, פשוט לא יעבור את משאל העם הפלסטיני (שיכלול גם פליטים) שכל נשיא פלסטיני יקיים עם סיום המו"מ.
יש כאן אותה לעיסת מזון לעוס בשפה מתונה: המשך קיומה של ישראל כמדינה ציונית כלומר לגיטימציה לכל מה שהושג בכוח (בשוד),
השלטת האיזור ע"י ישראל ארה"ב (ציר הרשע).
הצעות אלו נדחו בעבר וכנראה ידחו ע"י הפלסטינים שבעייתם היא כיבוש פלסטין וגירוש רוב ילידיה לפליטות כדי לקיים מדינת אפרטהייד יהודית.
מה בדיוק הרלוונטיות של דרגתו הצבאית של הכותב הגימלאי? האם "סא"ל" הוא תואר אקדמי (כמו ד"ר)? או שמא מדובר בציון מקצועו של אדם (למשל: יוסף שטוקס, אינסטלטור בדימוס)?
מה "עוד אפשרי" מבחינת השמאל?
לתמוך בארגון דתי פונדנטליסטי התומך ונתמך ע"י מדינות טוטאליטריות מדכאות? (סוריה ואיראן)
תתבגר כבר ותבין שמלחמה בכיבוש לא מחייבת תמיכה בחמאס ובעקרונותיו.
אם יש משהו בחמאס איתו אתה מזדהה (מלבד המלחמה בכיבוש) הרי שאינך איש שמאל אלא ימני בעור של כבש.
חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח…………..
נראה שאקשטיין הוא האדם היחיד שגם מפרסם מאמרים באתר ערוץ 7 וגם באתר הגדה השמאלית.
— קישור —
בכל חלקי הארץ – ארצינו שקיבלנו מאלוהים היהודי.
זוהי המשמעות המתומצתת של ה"מאמר" הזה.
אכן מדובר בערוץ 7 החדש.
(ק.א.)
אם אתה שמאלי ללא "עור של כבש" ושואף להבין משהו ב-’מה "עוד אפשרי" מבחינת השמאל’, תנסה להחליף את "המלחמה בכיבוש" שכתב יוסי ובמקומה לכתוב:
"במלחמה בציונות, באימפריאליזם האמריקאי ובכל בני הברית שלהם, כולל הפונדמנטליסטיים הטוטליטריים הסעודיים, והדמוקרטיים הליברליים הירדניים, המצריים, הלבנוניים והעבאסיים.
תודה לכל המגיבים המכובדים על מאמרי.
נראה לי שאם יהיה הסכם שלום, הוא יהיה פחות או יותר על פי התווה במאמרי למעט עניין חילופי השטחים, שאני אישית מתנגד לו אבל כבר מדברים על זה.
נכון,אני כתבתי גם לאתר ערוץ 7,מה רע בזאת שהם פרסמו את מאמרי בנושא"פשעי המלחמה של טורקיה"
.מדוע רב המגיבים לא מציינים את שמם?
בתודה ובברכה
גרשון אקשטיין
למה לא לדון ביוזמה הסעודית?