ממחקר שפורסם השבוע עולה כי שכר המינימום בישראל הוכפל בתוך 7 שנים. שכר המינימום, שהיה כ-3,335 שקל לחודש ב-2003, או כ-18 שקל לשעה, הוא עתה כ-6,700 שקל לחודש, או כ-36 שקל לשעה. שכר המינימום בישראל מתקרב במהרה לשכר המינימום המקובל ברוב ארצות אירופה המערבית. עוד עולה מן המחקר, שגם השכר הממוצע כמעט הוכפל תוך 7 שנים. ב-2003 הוא עמד על כ-7,500 שקל והוא עתה כ-14,000 שקל לחודש. ההשלכות של העלאת שכרם של מיליוני עובדים ניכרות היטב: עליה בפריון העבודה, צמיחה בקצב מהיר מאוד, המוגדר על ידי הכלכלנים כ"קצב צמיחה סיני", הוצאת מאות אלפי שכירים ממעגל העוני, גידול מרשים בצריכה המקומית ואף הכפלת מספר הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה. כמעט חצי מיליון סטודנטיות וסטודנטים לומדים כעת באוניברסיטאות ובמכללות ברחבי ישראל, רובם שכירים או בני עובדים.
עד כאן המחקר שלא היה ולא נברא. ולצערנו, זה גם המחקר שלא יהיה. במדינת ההון והשלטון אין תוספות שכר, ומי שמשיג אותן – נאבק קשה להשגתן, לפעמים תוך סיכון מקום עבודתו. לא צריך מחקר מקיף כדי לקבוע ששכר המינימום שעמד על 3,335 שקל חודש ב-2003 (או 17.93 שקל לשעת עבודה) הוא כעת 3,850 שקל (או 20.70 שקל לשעה). עליה מזערית. עליה שאין לה כל קשר ליוקר החיים בישראל. אגב, גם השכר הממוצע לא עלה במשך כל השנים. ב-2003 הוא עמד על כ-7,500 והוא עתה כ-8,300 שקל.
אבל קיימת קבוצה קטנה מאוד של ישראלים שאכן הכפילו את שכרם ב-7 השנים האחרונות. מדובר על כמה מאות אנשים. לא יותר. השכר הממוצע של מנהלים בחברות הבורסאיות הכפיל את עצמו בין השנים 2009 – 2003. כך עולה ממחקר מקיף שביצעה הרשות לניירות ערך, אשר הוגש השבוע לוועדת נאמן לבדיקת השכר בחברות ציבוריות. המחקר מצא "קשר חלש ולא עקבי" בין השכר בחברות הציבוריות לבין ביצועי החברות.
מן המחקר עולה עוד, כי שכרם הממוצע של הבכירים בחברות הציבוריות זינק מרמה ממוצעת של 1.6 מיליון שקל לרמה של 3.7 מיליון שקל ב-2009, וכי עליית השכר הייתה מקבילה לעליית השוק בשנים 2007-2003. אולם עם פרוץ המשבר הבורסות ירדו, אך מגמת העלייה בשכר המשיכה לצמוח באופן עקבי.
מדובר במחקר המקיף והגדול מסוגו שנערך בישראל במשך 7 שנים, הכולל את שכר הבכירים בכל החברות הציבוריות במדד תל אביב 100. את המחקר ביצעה ד"ר גתית גרשגורן. ניתוח מרכיבי השכר מלמד כי משקל מרכיב השכר הקבוע בתגמול הבכירים ירד לאורך השנים ופינה את מקומו לתגמול בצורת מענקים מבוססי מניות – אופציות. כך שאם מרכיב השכר הקבוע בתגמול עמד על 73% ב-2003 הוא ירד ל33% בלבד ב-2009. במקביל גם עלה שיעור הבונוס הניתן למנהלים.
בחינה השוואתית של השכר בישראל ביחס לעולם מלמדת כי ישראל ממוקמת במקום ה-11 בעולם בגובה שכר הבכירים. מקדימות אותה (מהמקום העשירי עד הראשון): הולנד, צרפת, ספרד, איטליה, אירלנד, אנגליה, גרמניה, שוויץ וארה"ב הממוקמת במקום הראשון בעולם בשכר המנהלים בחברות ציבוריות.
לסיכום: זוהי המציאות במדינת ההון בשלטון: הכפלת שכר הבוסים וזחילה איטית, מעצבנת ומרוששת בשכרם של מיליוני עובדים. אגב, כדי להגיע לסיכומים האלה אין צורך בוועדה לבדיקת שכר הבכירים. כל שכיר במשק יודע ששכרו אינו עולה אבל הבוסים הגדולים חוגגים על חשבונו. כדי לשנות את המצב גם לא צריך ועדת בדיקה. החלטת ממשלה לטובת העלאת שכר המינימום יכולה לעזור. אבל העלאת שכר המינימום יכולה לפגוע בשכרם המופלג של חברי השכבה החברתית שהממשלה רוצה בטובתם. אז, ייתכן שאם הממשלה לא מסוגלת להעלות את שכר המינימום הפתרון הוא פשוט: יש להחליף את הממשלה.
תודה רבה לדוידי, על הביקור הקצרצר ביקום מקביל בתחילת-המאמר.
לו היתה ההסתדרות שווה משהו (מה שאיננה), היתה מכריזה, על שביתה כללית ובלתי-מוגבלת בזמן, עד להעלאתו, של שכר-המינימום, ל-6000 ש"ח לחדש לכל-הפחות – ובמקביל קביעת שכר-מקסימום, אשר לא יעלה על פי-חמש, לכל-היותר, משכר-המינימום.
כמו שזה, נופל התפקיד על חד"ש….שתציעו זאת, בכנסת, במליאת-ההסתדרות ועוד – לדרוש ולשוב ולדרוש, עד שיהיה!!
אני קוראת בזאת לח’ דוידי להציע בפגישה הבאה של הנהגת ההסתדרות, שהוא כלול בה, לאמץ באופן מיידי וחד-צדדי את הגדלת שכר המינימום בכל המפעלים השייכים לה.
הרווח לשעת עבודה בשכר מינימום הוא קצת יותר מ-20 ש"ח.
מהיכן הגיעו לנתונים בכתבה?
אין לי מושג מדוע אתה עושה את ההיקשרים המוזרים בין הדתות השונות לבין מה שאתה מכנה "מידות תרומיות ואנושיות"?
וממתי "הנצרות וגם האיסלאם במידה לא מועטה מציבה מנהיגות המטפחת מעלות אנושיות באוכלוסיה"?
מדובר בטענות מוזרות מאוד, בלשון המעטה, הנובעות מרצון ברור ונואל לנגח את האוכלוסיה בישראל ע"י האדרת מקומות, תרבויות ואוכלוסיות נבערות וקשות הרבה יותר מאשר כאן.
דוגמאות נגדיות לא חסרות, ודי להזכיר שישראל יותר מתקדמת בכל פרמטר (כמו איכות חיים, דמוקרטיה, חינוך, רמת פשיעה) מהרוב המוחץ של המדינות המוסלמיות, שלא לדבר על המנהיגות באותן מדינות שהיא על-פי רוב מנהיגות עריצה.
איך טיראנים כמו סאדם חוסיין או אייטולה חומייני יכולים "לטפח מעלות אנושיות באוכלוסיה"?
מהדיקטטור מטפח חוץ מאשר את שלטונו שלו?
ובכלל, מה הקשר בין העקרונות הכתובים של הדתות השונות לבין המימוש דה-פקטו ע"י המאמינים? צריך להזכיר את שערוריות הפדופיליה בקרב כמרים נוצרים, או הפשעים שבוצעו על-ידי ובשם הכנסיה הנוצרית?
שנדבר על האיסלאם? מלחמת איראן-עיראק למשל היתה כנראה מלאה מידות טרומיות, כמו הטבח בדארפור המבוצע ברובו ע"י מיליציות מוסלמיות בעלות מעלות אנושיות.
בקיצור מיכאל, על מה אתה מדבר?
למעשה השכר המינימום וגם השכר הממוצע ירדו במונחים ריאלים.
בגלל מבנה מדד יוקר המחייה (מדד המחירים לצרכן או "מדד האינפלציה"),השכר המינימום,לאלה שמרבית צריכתם במזון ובצרכים בסיסיים ירד ב15 % באותה תקופה.
קיימים עוותים רבים מאוד בנתונים הסטטיסטיים שמתפרסמים וכתוצאה מכך גם ב"מחקרים" שמתפרסמים על בסיס נתונים אלה.
המצב דומה במדינות רבות בעולם,לא רק בישראל.
החלק העקרי של המדיניות הכלכלית בארץ וגם באירופה היא הורדת השכר הריאלי,גם המינימום וגם הממוצע.הדרך העקרית ש הקפיטליזם המתפורר ינסה להוביל כדי לצאת מהמשבר הנוכחי תהיה פגיעה בשכר של העובדים.
לכך,העובדים חייבים להתנגד והמחיר למשבר חייבים לשלם אלה שיצרו אותו.
אנחנו כבר יודעים שאתה נוצרי. הבנו.
חסוך מאיתנו את הטפותיך הדתיות.
ק.א, בישראל יש סקטור היי טק ונישות רציניות
אך רוב האוכלוסיה נחשלת, מנוחשלת, סקטור העיתונות והתקשורת ירוד, והפוליטיקה ירודה. האנשים הרציניים בסקטורים היצרניים הגבוהים כלל לא קוראים עיתונות ישראלית או צופים בטלויזיה ישראלית, וכלל לא עוסקים בפוליטיקה, או כותבים כאן באינטרנט. כאילו בישראל יש שני אוכלוסיות. האמנות, התרבות כאן, שייכות לסקטור הפרימיטיבי. הסקטור הציבורי כנ"ל – כוח אדם ירוד.
הבעיה היא שרוב האוכלוסיה היא ברברית ופרימיטיבית ואין בה כל איכויות אנושיות גבוהות כמו חמלה, חן, חסד. לכן החיים כאן בהמיים, ואין כל שיפוט איכות. אין כל נעימות. החינוך ההמוני כאן ירוד. אתה מאידך חי בסביבה נוצרית בחלקה, בה האוכלוסיה הניבערת יחסית לפחות מחונכת למידות תרומיות, ויש אנושיות. שהרי הנצרות (וגם האיסלאם במידה לא מועטה) מציבה מנהיגות המטפחת מעלות אנושיות באוכלוסיה.
מי יחליף ? המתנחלים?החרדים?המזרחיים והרוסים הימניים? אם כן במי יחליפו ?איזה הבדל יש כבר בין המילכוד וגרורותיו,הצבענו קדימה קיבלנו מ—-ה,האבודה ?,חסרי המר"ץ?
ישראל משוועת לכוח חדש אמיתי שיסחוף אחריו רבים שמצביעים היום בהיעדר חלופה לממסד הישן הרקוב והמושחת,ישראל מחכה לאובמה מזרחוביץ.
בפרסומים של משרדי ממשלה ובנק ישראל מחושב בדרך כלל מדד השכר הממוצע במשק על ידי מיצוע שלושת החודשים האחרונים שלגביהם פירסמה הלמ"ס את מדד השכר הממוצע למשרת שכיר.
בנוסף ל 4 הקושיות הידועות יש לשאול קושיה מס’ 5 ומכרעת בפסח (וגם בכל יום אחר): האם באמת יצאנו מעבדות לחירות? או שאולי ויתרנו על החירות שלנו ומסרנו אותה (מרצון ומטפשות) לידי נוכלים מעונבים?
ובתמורה מה קבלנו? ג’ינגל (המנון)?
להצדיע.
אובמה היה נציג המפלגה הדמוקרטית. המקביל של עמיר פרץ אצלנו.
אף אחד מהשניים איננו משיח. במציאות אין משיח, אין נסים, ואין גאולה. יש רק עבודה סיזיפית.
אם אתה רוצה למשוך עוד אנשים שיעזרו לך לגלגל את האבן במעלה ההר, האלף בית של סולידריות הוא שמירה על נימוסים, הידועה גם כ"כיבוד הזולת".
התלהמות מילולית, השתלחות, ניבולי פה, זילזול בוטה בערכים ובאמונות של השותפים הפוטנציאליים, חירחור שנאה בין סקטורים שונים, שיח אובדני או מנוכר, ושיתוף פעולה עם גורמים עויינים מבחוץ במטרה לכפות שינוי פנימי- זו בדיוק הדרך לחסל כל השפעה חיובית על מה שמתרחש פה.
אבל אני עובד היי-טק (איש רציני בסקטור יצרני) ואני דווקא קורא עיתונות ישראלית וכותב כאן. איך זה יתכן? אנומליה? מוטציה?
הנעימות היחסית שכאן אינה חסינה מהדרדרות גלובלית (בעקבות השקר הקרוי "המלחמה בטירור") שסימניה מורגשים. לאובמה, ביבי ושותפיהם יש כנראה תוכניות הרסניות גלובליות.
האם השכר הממוצע במשק הוא שכר ממוצע של המועסקים במשרה *מלאה*?
או שמדובר בשכר ממוצע של כלל העובדים במשק, כולל עובדים במשרה חלקית? (ואז המדד הזה מעט פחות אמין)
עוד דוגמה מצוינת לכך שחישובי צמיחה ותל"ג מתעלמים מהמציאות החברתית.
אבל הערה קטנה, הצמיחה בסין גם אינה כוללת את העובדים. שיעור שכר המינימום בצמיחה הסינית הולך וקטן משנות השמונים ( יחד עם המרקסיזם).