הפערים בין קבוצות האוכלוסייה השונות במדינת ישראל ניכרים היום לכול. בולט במיוחד ההיבט הבריאותי. כאשר אנחנו משווים בין תוחלת החיים של האוכלוסייה היהודית לאוכלוסייה הערבית בישראל, מתגלה כי תוחלת החיים בקרב היהודים גבוהה יותר ועומדת על 81.6 שנה לעומת 77.8 שנה בקרב הערבים. גם שיעור התמותה בקרב תינוקות באוכלוסייה הערבית בישראל גבוה משמעותית מכל מדינות אירופה. למעשה, שיעורי התחלואה גבוהים יותר בקרב הערבים הישראלים, ומדינת ישראל על מערכות הבריאות שלה אינן מקדמות רפואה מונעת בהיקף מספק.
במציאות הנוכחית רק מי שידו משגת יזכה לתוחלת חיים ארוכה יותר. כך גם בקרב האוכלוסייה הערבית. גם בתחום אבחון המחלות בטרם הידרדרותן מתחדד הפער בין הערבים ליהודים אל מול מערכות הבריאות. בסיפור שאני מכיר מקרוב חולה כשל כלייתי אשר החל בטיפול דיאליזה מאוחר מדי סבל מרמת זרחן גבוהה בדמו. זהו מינרל שרמה גבוהה שלו בדם מסוכנת ועשויה לגרום למוות. המצב דומה גם בקרב החולים בסרטן.
סיפורו של חולה זה אינו יוצא דופן. מדו"ח משרד הבריאות עולה כי שיעור השכיחות בקרב האוכלוסייה הערבית בישראל של טיפולי דיאליזה הוא פי 2.1 יותר מאשר באוכלוסייה היהודית. וזאת בהמשך למגמת העלייה החדה של כלל החולים ב-17 השנים שבהן הדו"ח עוסק. זוהי קפיצה משמעותית במספר החולים, ובפרט בחולים ממוצא ערבי, הנובעת מחוסר מודעות ומהזנחת הרפואה המונעת בתחום. מדובר בחולים חדשים שלא אותרו בשלב מוקדם וביום בהיר אחד, בבדיקה אצל רופא המשפחה, נתגלה כי כליותיהם מתפקדות בקושי.
המצב מדאיג עוד יותר כשקוראים בדו"ח משרד הבריאות על אחוזי התמותה של החולים האלה. כעבור ארבע שנים למעלה ממחצית מהאוכלוסייה שהחלה בדיאליזה נפטרה. חלק גדול מקבוצה זו מצאו את עצמם בקבוצת הסיכון שאותרה באיחור רב ומצבם היה כה ירוד עד שהדיאליזה שעליה הסתמכו לא שיפרה את מצבם.
מערכת הבריאות של מדינת ישראל מוציאה כמיליארד שקל בשנה על טיפולי דיאליזה בלבד, אך לא מקדמת בוועדת הסל טיפולים תרופתיים חדשניים. אילו היינו עושים זאת, חולי כשל כלייתי, שטופלו בשלב מוקדם יותר, היו יכולים לנהל חיי שיגרה כמעט רגילים ללא הכבדה על הקופה הציבורית. מערכת הבריאות תצמצם את עלויותיה ותוכל להפנותם לצרכים נוספים. ההערכה היא כי היינו חוסכים למעלה מחצי מיליארד שקל שיכולנו להפנות לרפואה מונעת ולהוספת תרופות חדשניות, מצילות חיים, שתשפרנה את איכות החיים.
ראוי שוועדת סל התרופות, בהתכנסותה הקרובה, תפנה תקציבים גם לתחום הרפואה המונעת והאבחון המוקדם. עליה לדאוג להווה אבל לחשוב גם על העתיד הבריאותי של הציבור, ובמיוחד של הציבור הערבי המוחלש בישראל. הפערים בין יהודים לערבים בתחום הבריאות עודם משמעותיים ומהווים את אחד האתגרים המרכזיים בעבודת הוועדה ובמערכת הבריאות כולה לשנים הבאות.
הכותב הינו ,חבר כנסת מטעם חד"ש וד"ר לרפואה.
אולי חבר הכנסת המכובד ייתן גם מספר נתונים על תוחלת החיים ותחלואה בין ערביי ישראל בהשוואה לערבים במדינות ערב האחרות או שזה נתון שאינו משרת את התאוריה של קיפוח?
לידיעת כולם,אם עוד לא קלטתם:
"מבין ענין" ידידנו הוא טרול קטן.
הוא טרול קטן משום שאננו מבין,כיצד להיות טרול גדול ולהפריע באמת.הוא חושף עצמו כמטרידן סדרתי וקנטרן בגרוש ונהנה מהחסיון שהאתר מעניק לו כמו לכל טוקבקיסט אחר. הוא כמובן אננו היחידי המסתובב כאן עם צנוניתו השלופה,נכון "לקרב" ומוכן לכל בלבול מוח טורדני,בזכות ה"אנטי": הימין הקיצוני,אהבת ההתנחבלות,הסגידה ל"ציונות" מעוותת וכיו"ב הגיגים.כולם מתוצרת מפעל שטיפת המוח של הלאומנות הדתית הפגנית והמספחת ובשם הפראנויההדמוגרפית,הגזענית,שמניעה כדלק רב עוצמה את מנוע ההתנחבלות.
אני חיב לציין שהעיסוק עם טרולים כמותו,גוזל זמן יקר מהבלוגרים האמיתיים כאן ומונע דיונים פוריים.לכן אני מציע לחברי האתר פשוט לא להתיחס אליו וגם אל שאר חבריו (נדמה לי שמדובר בעוד שניים שלושה).ניתן גם להגיד שמי שמגיב אליהם ישירות ומתנצח איתם,הוא פשוט נאיבי, או חדש כאן,או סתם אחד שרוצה לפרק עצבים.
כאשר אני "מגיב" לטרולים (רק לעיתים רחוקות כמו עכשיו),אני נוהג "להשתמש" בהם ע"מ להציג עמדות או מידע לתועלת שאר המגיבים באתר. כלומר לא מדבר אל הטרולים ישירות.הם לא שווים כל התיחסות.אפשר כמובן לעצבן אותם ולמשוך מהם קללות ולחשוף את ערוותם,אך זהו לדעתי בזבוז של זמן.טרול ממוצע מחפש את תשומת הלב כלפי עצמו ועצמו בלבד.התנצחויות וקללות,עוזרות לו להוריד את הרמה הכללית של האתר.וזו מטרתו העיקרית.התעלמות ממנו היא הדבר הכי גרוע עבורו.
עכשיו תקרא תגובתך מחדש, ונסה להבין מי הטרול.
אה…וגם סמלוני הוא טרול נוסף.שמתם לב איך שלא התאפק וחשף עצמו…
i rest my case
יש עוד כמה כאן כמותו.
לשאינו מבין ענין!
הקפוח אינו תאוריה שצריך להוכיחה . לדאבון לבם של רבים זו היא מציאות עגומה של בני אדם בארצנו "מביני הנכבד" , תגובתך מראה דבר אחד שאינך מבחין בעדינות , בין ערכי יסוד של מדינה מודרנית המתימרת להיות דמוקרטית ולתת לאזרחיה טפול רפואי שווה. מה ענין ההשואה ביננו למדינות אחרות , עם בסעודיה כורתים יד אדם עבור גניבה גם אצלנו צריך לעשות זאת לתושבים ערביים ? עניתי לך בצורה תרבותית כפי שהאכסניה מבקשת אך אינך ראוי לזאת !
בוש והכלם
אמנון נוימן
אי שיוויון היא מציאות של בני אדם נקודה זה לא רק בארצנו. גם בברית המועצות הקומוניסטית יושבי הקרמלין לא אכלו לא בילו לא ישנו ולא קיבלו טיפולים רפואיים בדומה למעמד העמלים. בקשר להשוואה להזכירך שרבים כאן ממצביעי חדש חיים בשקט ואף ברכו את משטר האופל הסיני לרגל יום המהפכה כמו גם משטרים אפלים אחרים רק מהסיבה שבזאת הם כביכול מביעים התנגדות לארצות הברית.
אולי תנסה להסביר את אי השיוויון בתרומה לחברה בקשר להצעה לשרות לאומי של ערביי ישראל במקומותיהם דבר שללא היה ספק היה בעל ערך חברתי רב כמו גם תרומה לשיפור המצב?
אגב שתדע שההשוואה רלוונטית מאד ואני יסביר לך. נכון שטיפולים חדשניים ורפואה מונעת משפיעים על תוחלת החיים (לא בהכרח איכות החיים) אך הרבה יותר מכך גם לגורמים גנטיים השפעה עצומה על תוחלת החיים. נישואי קרובים שמעת על זה? ערביי ישראל טוענים שהם שייכים לעם הפלסטינאי אתה ודאי אינך רוצה לסתור את זה.
כותב המאמר מציג בפנינו את הנתונים היבשים:
הקצאת משאבים נמוכה יחסית,לרפואה מונעת היום,גורמת למשק בהמשך,לבזבוז משאבים ברמה גבוהה.
הוא לא מספק לנו הסבר מדוע זה כך,האם בגלל הטמטום של המערכת,או שיש כאן אפליה וקיפוח?
הנתונים היבשים,מספקים את כל האינפורמציה.לא צריך להיות אינטליגנט גדול,ע"מ להבין שככל והרמה הכלכלית עולה,כך צומחות ועולות גם רמת הבריאות ותוחלת החיים.
לא צריך להיות חכם גדול ע"מ להבין גם,שככל ונשקיע יותר ברפואה מונעת היום,כך נרויח יותר ונעלה את הרמה הכלכלית בעתיד.המאמר מדבר רק על נושא אחד (הדיאליזה,שם ניתן לחסוך כחצי מיליארד שקל בשנה).אך תחשבו למשל על נושא בריאות השיניים שאינו נמצא בשום סל בכלל וגם אין עליו בטוח רפואי ממשלתי בכלל.ולא מדובר על רפואה מונעת לילדים כי אם לבוגרים (גילאי 20-60),תחשבו כמה כסף יכול להחסך שם. כאשר בעיות שיניים מחמירות כתוצאה מהזנחה עם השנים,כאשר מתלוות לכך מחלות רבות,חדשות וכאלה שהחמירו כתוצאה מהמצב הקשה בפה.ועוד לא דיברנו על העלויות האסטרונומית של גשרים,שיניים תותבות,השתלות שיניים ועוד.כל זאת לעומת טפולי שן,שורש וחניכיים מקדימים,הזולים בעשרות מונים…והרשימה ארוכה ארוכה: לב,ריאות,גפיים,עור,חזה,אברים פנימיים ומה לא.בכל אלה,רפואה מונעת תמנע סבל,תשפר איכות חיים,תחסוך מיליארדי שקלים,שיושקעו בהעלאת רמת החיים,שתגרום להעלאת רמת הרפואה המונעת וכך הלאה והלאה: משוב חיובי וחיוני כל כך לחיינו כאן בישראל.
מסקנתי היא אם כך,שאין כאן קפוח מכוון של המגזר הערבי,אלא טמטום כולל של המערכת השלטונית שאינה יכולה לזהות על איזה צד מרוחה החמאה,או חמור מכך,יודעת מה צריך לעשות אך אינה מסוגלת לשחרר את התקציבים,משום שהיא לכודה בחישוקי הסכמים קואליציוניים,שחיתויות שלטוניות,הקצאות משאבים לעברינות בי"ל וסדר ערכים מעוות בסולם החשיבות של ההשקעות וההקצבות הנגזרות מתקציבי הממשלה.
כך או כך,אין זה משנה את העובדה שהמגזר הערבי,עדיין סובל הכי הרבה,משום שהוא הכי עני.
ובכן מדוע הוא הכי עני?
כאן לדעתי הסיבה העיקרית היא דווקא,כן קיפוח ואפילו מכוון.
משמע,הזרמת תקציבים לרפואה מונעת כבר היום,יכולה לשמש כסטרטר לתחילתו של מצב חדש,לסמון קיצו של עידן הקיפוח.
וזו גדולתו של המאמר שהוא מספק לנו עובדות יבשות שמהן נצתת ההבנה וראית התמונה הכוללת,מתקבלת.
לו חבר הכנסת היה מדבר על רפואה אי שיוויונית באופן כללי לא הייתי מגיב ואף מסכים איתו. הידעתם שהתור לרופא מומחה בדרום עולה לאין שיעור לזה של איזור המרכז?
ברור שאוכלוסיות חלשות מתקשות יותר. יחד עם זאת כמערכת רפואה מערבית מודרנית זוהי המערכת השיוויונית ביותר הקיימת.
ולסיכום אין כאן שום קיפוח כלפי הערבים במיוחד כפי שמנסים להציג פה במאמר.
לעניין הויכוח העניין ברור. יולי תמיר אמרה בשיא הדיונים על הסכמי אוסלו שלו יכלה להשליט דיקטטורה לכמה שנים ולהשליט את הסכמי אוסלו הייתה עושה זאת.
ברור לי שאם אנשים כאן היו בשלטון כבר הייתי במחנה לחינוך מחדש וזה במקרה הטוב….
למבין עניין – אין שום היגיון להשוות למדינות ערביות אחרות, בגלל שכמעט כל המדינות המוסלמיות הן דיקטטורות ומשטרים אפלים ואנחנו ממש לא היינו רוצים להידמות להם. לגבי הטענות הגנטיות, אני בספק אם אפשר להכליל טענות כאלה לכל היהודים או לכל הערבים. אכן יש נטיות תורשתיות, אבל אפשר בקלות לראות בעולם שככל שמדינה עשירה יותר ככה תוחלת החיים עולה. האם יש לך נתונים שמראים שגם בשאר העולם יהודים חיים יותר זמן מאשר ערבים? אם כן אז אני אשמח אם תציג אותן.
לזה שקורא לכולם טרולים – אם אתה חושב שאנשים טועים אז תסביר למה הם טועים. להתעלם מדיעות על ידי קריאה לאנשים "טרולים" זו סתם השתקה לא עניינית, וזו גם השיטה של משטרים אפלים לקרוא לכל מי שמעיז לדבר נגדם "כופרים" או "בוגדים" בשביל להדחיק את טענותיהם. כאן זה אתר שדוגל בחופש הביטוי ולא בהשתקה של דעות, ואני סבור שרוב משתמשי האתר מעדיפים להתמודד עם טענות מאשר להדחיק אותן ולקרוא לכותביהן טרולים. אם אתה חושב שמישהו טועה אז אתה מוזמן להסביר למה הוא טועה, אבל אין טעם לקרוא לו טרול.
לכלבויניק – אני לא יכול להתכחש לטמטום הרבה במערכת השלטון, אבל החיסרון של רפואה מונעת הוא שבניגוד לטיפול במחלות אי-אפשר להיות בטוח שבאמת כולם ישתמשו בו. אם כל האנשים היו חושבים על הבריאות שלהם בעתיד אז אף אחד לא היה מעשן, אבל עובדה שיש המון מעשנים. אפשר גם להגיד שלא לעשן זו רפואה מונעת לריאות, אבל עדיין אנשים מעשנים. אם יש לך רעיון איך ליישם רפואה מונעת בצורה שבאמת אנשים ישתמשו בה אז אתה מוזמן לדבר עליו, כי גם אם יכניסו את זה לסל התרפות האדם הממוצע לא ישים לב לזה וגם מבין אלה שישימו לב לזה יהיו המון שלא ישתמשו בזה. לרוב האנשים במדינה אין מושג מה יש בסל התרופות בישראל.
לגבי טענתך שהמגזר הערבי סובל משום שהוא עני התשובה הגנטית של 'מבין עניין' יכולה לעבוד, הרי בסופו של דבר בכמעט כל מדינה שיש בה יהודים היהודים יותר עשירים מהגויים. גם אם תבדוק הרבה דורות אחורה תראה שזה תקף לכל אורך ההיסטוריה, אפילו באירופה של ימי הביניים שבה היהודים היו נרדפים ומדוכאים. במקרה הזה באמת יש ראיות מתקופה מאוד ארוכה שבאופן עקבי יהודים יותר עשירים מגויים גם תחת שלטון של גויים, ואפילו תחת דיכוי בשלטונות שרדפו יהודים, כך שלטעון שהיהודים בארץ יותר עשירים רק בגלל אפליה לטובת יהודים זו טענה לא מאוד סבירה.
אם מישהו מכם יוכל להראות נתונים שמראים שפערי ההכנסה בין יהודים לבין גויים בישראל הוא משמעותית הרבה יותר גבוה מפערי ההכנסה בין יהודים לגויים במדינות דמוקרטיות אחרות אז הוא מוזמן להציג אותם.
את כל מי שמפקפק בטיעונים גנטיים וחושב שהם סתם התחמקות אני מעוניין לשאול את השאלה הבאה – תוחלת החיים של נשים גבוהה בהרבה מתוחלת החיים של גברים, האם זה אומר בהכרח שמערכת הבריאות מפלה לרעה גברים?
לגבי ההשוואה בין תוחלת החיים של יהודים וערבים במדינות המערב – חד משמעית התשובה היא שזו של היהודים עולה משמעותית על זו של הערבים.
אפשר לבדוק זאת בנתונים רשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכל מדינה המפרסמת נתונים אלה.
אם כך האם אפשר לומר -על פי אותו היגיון של מחבר המאמר – שכל ארצות המערב ללא יוצא מן הכלל מפלות את האוכלוסיה המוסלמית בארצן?
ועובדה נוספת: מחבר המאמר, במסגרת האג'נדה אותה הוא מקדם -כל העדות הדתיות הלא יהודיות בישראל הן מקשה אחת המוגדרת כ"פלסטינים" אינו טורח לעשות את הדבר האלמנטרי ביותר במסגרת מחקר המתיימר להציג אפלייה כביכול כלפי הפלסטינים החיים בישראל, וכוונתי לפילוח על פי דתות.
לו היה עושה זאת הייתה התמונה שונה לחלוטין:
כך למשל היינו "מגלים" כי תוחלת החיים אצל הנוצרים עולה על זו של המוסלמים וכך הדבר אם משווים את תוחלת החיים של הדרוזים לזו של המוסלמים.
מכאן שהמציאות שונה מאשר המחבר מנסה לטעון: הנוצרים והדרוזים אמורים הרי להיות אף הם מוסלמים בהיותם "פלסטינים" ולא כך הדבר.
אז בעצם גם הדרוזים והערבים הנוצרים חיים יותר זמן מאשר הערבים המוסלמים, והפער המשמעותי הוא לא בין יהודים ללא יהודים אלא בעצם בין מוסלמים ללא מוסלמים?
לזה באמת שאין לי תשובה. במיוחד אם זה גם ככה בשאר העולם. אולי יש משהו באורח החיים האיסלמי שמשפיע על אורך החיים של המוסלמים. אם ההבדל הוא גם בין הנוצרים לבין המוסלמים בקרב הערבים אז כנראה שההבדל הוא ממש לא גנטי אלא מושפע מאורח החיים הדתי.
כל זה כמובן בלי שום כוונה לפגוע בשום דת, יכול להיות שהאל של המוסלמים רק מכיר להם תודה בזה שהם צריכים להיות בעולם הזה פחות זמן לפני שהם מגיעים לגן-עדן.
אבל אני חושב שאם המצב זהה בכל העולם, וגם ההבדל הוא לא בין יהודים ללא יהודים אלא רק בין מוסלמים ללא מוסלמים, אז אני נאלץ להסכים עם טובה שיבר והמסקנה היחידה שיכולה לנבוע היא שאין באמת אפליה במתן שירותי הבריאות.
אינני חושב שיש קיפוח מכוון של ערבים בתחום הבריאות (בניגוד לתחומים אחרים בהם בהחלט קיים קיפוח כזה)
הפערים נובעים מ:
ההבדלים הקיימים בין פריפריה (יהודים וערבים) לבין מרכז
ההבדלים בין עשירים ועניים (אם כי זה נתון במחלוקת – החרדים עניים מאוד אך תוחלת החיים שלהם גבוהה; ועוד נתון מעניין – בקובה חיים יותר מאשר בארה"ב)
ההבדלים באורח החיים: לצערי, הערבים (אני מכליל) חיים בשנים האחרונות אורח חיים פחות בריא מהיהודים – עישון, אכילה והשמנה, ספורט, ומודעות מופחתת לבטיחות ולתאונות בבית ובחוץ
אני אומר את זה בצער רב, כי יש באורח החיים הערבי "של פעם" הרבה יסודות בריאים – רוגע, אוכל בריא ועוד.
דוד עציון "הוציא לי את המילים מהפה": אכן, העובדה שבאוכלוסיה המוסלמית עדיין יש אחוז גבוה של מעשנים, וחוסר מודעות לתזונה נכונה אחראית המידה רבה לתוחלת חיים נמוכה יותר.
להערכתי בעל המאמר מודע בהחלט לעובדה זו וקשה להבין מדוע לא הזכיר אותה.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1201543.html
פסקה שלישית
הקישור מושש את ההנחה שאורח חיים לא בריא בקרב האוכלוסיה הערבית הוא הגורם לתוחלת חיים נמוכה יותר ובכתבה אף מצוינים שלושת המרכיבים העיקריים של אורח החיים הלא בריא: מיעוט בפעילות גופנית, השמנה, ועישון.