הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-29 בנובמבר, 2010 15 תגובות

המים בישראל עוברים לאט לאט מהידיים שלנו, הציבור הישראלי, לבעלי ההון. הרפורמה במשק המים שמתנהלת בימים אלה היא צעד לקראת הפרטת משק המים בישראל. הנזק המיידי הוא עלייה במחיר המים; הנזק ארוך הטווח הוא העברה של משאב חיוני לידיהם של בודדים.

בעבר היה הטיפול במשק המים בידי הרשויות המקומיות. הן גם עסקו בגבייה, והשתמשו בחלק מהרווחים כדי להקל על התקציב השוטף. אבל כל זה השתנה, כשמשרד הפנים החליט להפריט את משק המים העירוני. בשנת 2001 נחקק חוק תאגידי המים והביוב, לפיו משק המים בכל רשות מקומית יופרד משאר פעילויות הרשות ויהפוך לחברה בע"מ.

כדי לעודד את הרשויות לפעול בכיוון הזה הציע משרד הפנים לכל רשות מענק חד-פעמי עבור המעבר. אבל לצד הגזר היה גם מקל: המשרד הטיל סנקציות על הרשויות הסרבניות, ביניהן אי אישור תקציבים, קנסות כספיים גדולים, איום בפיזור המועצה ועוד.

מים בהפרטה פלוס מע"מ – יקרים לנו

תאגידי המים הם כמובן לא פראיירים כמו הרשויות המקומיות. הם פה בשביל להרוויח כסף. ולכן, מרגע הקמתם הרווחים – שהלכו עד כה לרשויות המקומיות, ומהן חזרה לתושבים – עברו לידיהם של התאגידים, מה שהיווה מכה קשה לרשויות. אומנם החוק מחייב את התאגידים לטפל בתשתיות הביוב, אבל בפועל אף אחד לא יכול לחייב אותם לספק שירות טוב לצרכנים, ובוודאי שלא נמצא אצלם מחלקת רווחה שתיתן מענה לאוכלוסיות מוחלשות, חלשות ונזקקות.

אגב, גם מחיר המים עלה באותן רשויות שהקימו תאגידים. מכיוון שמדובר בחברה מסחרית, עליה לגבות מהתושבים מע"מ. אם ראיתם לאחרונה עלייה בחשבונות המים שלכם, סביר להניח שהמע"מ הוא אחת הסיבות לכך. והמע"מ מוזרם לקופת אוצר המדינה כעוד מס מהאזרחים.

ראשי הערים נאנסו להקים תאגיד

ראשי הרשויות המקומיות בישראל, "נאנסו" על ידי משרד הפנים והאוצר להקים את תאגיד המים ישוביהם. בישוב שבו אני גר – דימונה – הקימו את תאגיד המים מעיינות הדרום המאגד תחתיו את דימונה, ערד, ירוחם ומצפה רמון. בהצבעה המקורית חברי מועצת העיר אישרו את המהלך. כיום הם כבר מתנגדים לו. גם ראשי רשויות שומרי חוק אחרים הקימו את התאגידים למורת רוחם.

למעשה, עד היום, למעשה, לא הובאו הנתונים לדיון ציבורי, מה שמשאיר אותנו עם כמה שאלות: עד כמה יעלה מחיר המים בעקבות המהלך? האם איכות המים תשתפר? האם תשתיות המים והביוב המוזנחות והרקובות ישוקמו? עד כמה ייפגעו תקציבי הרשויות?

הקמת התאגידים היא עוד שלב בהתפרקות המדינה מאחריותה לאזרחיה. בעלי ההון הולכים לקבל את המים, מתת האלוהים לאדם, ולעשות מהם מכרה זהב לכיסם הפרטי. במשרד האוצר לא מכחישים שהיעד הסופי עלול להיות הפרטת תאגידי המים, גם אם לא מדובר בתוכניות מיידיות.

זו זכותנו ואף חובתנו לסרב לשלם

כתושב העיר דימונה, עם קבלת חשבון המים מהתאגיד העירוני הכרזתי על עצמי כסרבן תשלומי מים. בנוסף, יצאתי בקריאה ציבורית בפייסבוק – מרד תשלומי מים בדימונה. לא לתשלום לתאגידי המים, כן למרי אזרחי בנושא הפרטת משק המים והקמת התאגידים.

היו מי שטענו שאני מפר חוק. אבל אני מסתמך על דבריו של ג'ון רולס, מחשובי הפילוסופים בזמננו: "המרי האזרחי הוא אקט פומבי שנועד להביא לשינוי מדיניות שמביאה לעוול. המרד נעשה במסגרת נאמנות למערכת כולה והוא רק נגד אותה מדיניות". אני יכול לומר בוודאות דמוקרטית שאינני מפר חוק, וכך גם אותם רבבות אזרחים שאינם משלמים לתאגידי המים כאקט של מחאה חברתית. אנחנו אזרחים עם אחריות חברתית הפועלים נגד העוולה שניחתה עלינו.

המים הם מתנה שקיבלנו מאלוהים; זה משאב טבע שיוצר ומקיים חיים. לא נאפשר לאף אחד לנצל את המשאב הזה כדי לגרוף עושר אישי. לא נאפשר לאף אחד להפוך את המים של כולנו למכונה ליצירת רווחים לבעלי ההון. המים הם של כולנו, וכך הם יישארו.

water

הפגנה ב-5 בדצמבר: שיירת המים נגד רשות המים

מייד עם סיום ישיבת החירום שהתנהלה במועצת העיר דימונה ב – 22 בנובמבר, בהשתתפות מאות מתושבי העיר, ראשי ערים וח"כ מירי רגב, התקבלה החלטה לקדם את המאבק ולצאת למסע עוטף ישראל בשיירת מים שתגיע ביום ראשון 5 בדצמבר בשעה 11:00 להפגנה מול משרדי רשות המים ברחוב המסגר 15 בתל אביב.

שיירת המים היא שיירה חברתית עוצמתית!! שתנוע עד להפסקת העוולה בדמותם של תאגידי המים המוקמים במסגרת הכלכלה של קניבליזם-קפיטליזם הרומסת את זכות האדם הבסיסית למים שהם מתת האלוהים לאדם.

שיירת המים תצא מכל עיר, ישוב וכפר ותגיע למשרדי רשות המים, כולם רשאים לתכנן לעצמם את מסע שיירת המים למיטב הבנתם, שיפוטם ותכנונם.

שיירת המים פונה לממשלת ישראל בדרישות הבאות: א. משאב המים הוא מצרך קיומי לחיים, בלעדי המים יש רק מוות! ב. אנו אומרים כן לחיסכון במים מתוך אחריות וחינוך ולא דרך הכיס. ג. מים במחיר אחיד לתושבים, נגד מים מדורגים לתושבים. ד. קריאה לפירוק וסגירת תאגידי המים לאלתר! ה. לעצור את הפרטת משק המים בישראל.

אנו קוראים לכל ראשי השלטון המקומי ולראשי הרשויות שהקימו תאגידי מים בישוביהם לתמוך ברוח המאבק, לתמוך בתושביהם ולא לעשות הון פוליטי על גב המאבק. אתם שותפים מלאים לעוולה שניחתה עלינו, אולם אנו מצפים מכם לתמוך במאבק שהוא מאבק עממי למען משק המים.

בשם כולנו, למען כולנו.

קישור לסרטון יוטיוב בכנס החירום בדימונה

תגובות
נושאים: מאמרים

15 תגובות

  1. א. הגיב:

    אלוהים לא ברא את המיים, ראה בראשית פסוק 1.
    אלוהים ברא את השמים ואת הארץ, המיים היו שם כבר קודם.

    • לא. הגיב:

      המילה שמיים מורכבת מהמילים: שם מים.
      בתחילה אלוהים ברא את השמיים,כלומר: ברא את הדבר ששמו מים.
      כלומר: "השם (הוא) מים".
      אחר כך ברא את הארץ שהייתה תוהו ובוהו,כלומר המים כולם (שהם השמיים) היו מעל הארץ (ונוגעים בה) ורוח אלוהים מרחפת מעליהם.זאת (בנוסף ל:ויהי אור") ביום הראשון.
      ביום השני,נפנה לעשות את הרקיע (מעין חיץ) שהבדיל בין המים שמעליו לבין המים שמתחתיו (המים שכיסו את כל פני הארץ).
      ביום השלישי הפריד המים מתחת לרקיע (אלו שהיו נוגעים בארץ) מן הארץ ויצר את הימים (מקווי המים) ואת אדמה.
      נראה לי שאתה מבלבל בין הרקיע לשמיים.
      הרקיע מאפשר לך לראות את השמיים מהארץ מבלי שתהיה מכוסה במים.
      ניתן לטעות ולחשוב שהרקיע הוא השמיים.
      זאת משום שאפשר לפרש את המילה "שמיים" כ:"שם (ולא כאן) מים",אך זה אננו הפרוש הנכון שלה.

      • לא. הגיב:

        תוספת:
        ישנה עוד אפשרות,"שמיים" = שם (הניח) מים.כלומר השמיים הם המקום בו הניח האל את המים.
        גם האפשרות "שמיים"= שם (ולא כאן) מים יכולה לתפוס אם לא טועים בינה לבין משמעות המילה "רקיע" (שהוא חיץ,דו מימדי באופיו).

  2. ברק הגיב:

    אין ספק שהפרטת המיים היא אחד האסונות הגדולים שיכולים לקרות למדינה אפילו אם היא דוגלת בקפיטליזם, ואני גם מתכוון לפרט על זה קצת יותר. אחד הרעיונות של קפיטליזם וחברות פרטיות הוא תחרות ושוק חופשי, ואילו מה שקורה כאן הוא שאם אותה חברה "מעיינות דרום" תופרט היא תהיה מונופול על המיים בדימונה ובערד והיא תוכל להפקיע מחירים כאוות נפשה בגלל שלא תהיה לה תחרות. להפריט חברה עם מונופול, ועוד אחת שאי אפשר להתקיים בלי המוצרים שלה פוגעת בשוק החופשי ומנוגדת לכל היגיון כלכלי שהוא (קפיטליסטי, סוציאליסטי או אחר). מעבר לעניין של הבעייה שתיווצר בגלל שחברת המיים תהיה מונופול יש בעייתיות בעצם היותה חברה פרטית, מהסיבה הפשוטה שחברה פרטית יכולה לפשוט רגל. אם חברת מיים תפשוט רגל אז כל הלקוחות שלה ייאלצו לחיות ללא מיים עד שהם יעברו לחברה אחרת, ואנחנו לא יכולים לתת לאנשים לחיות ללא מיים.

    היות שתאגידי המיים הם עדיין בבעלות ממשלתית, אני מתנגד לקריאה לא לשלם לתאגידי המיים. כל עוד הם עדיין בבעלות ממשלתית הכסף עדיין יגיע למדינה, ואני מתנגד לאי תשלום היטל המיים אף על פי שהממשלה לא מתקצבת מספיק את הרשויות המקומיות.

    זו אכן אחת ההפרטות היותר מטופשות ששמעתי עליהן.

    • יצחק ג'קי אדרי הגיב:

      ברק.
      תאגידי המים הוקמו על ידי הרשויות המקומיות אצל רשם החברות ויש להם ח.פ ככל חברה עסקית אחרת, הדבר היחיד שמגיע לממשלה הם כספי המע"מ שנגבים מהצרכנים. יתר הכסף נשאר בתוך תאגיד המים.
      כל התנהלות תאגידי המים הם ע"פ חוקי התאגדות של חוק החברות ולכן הטיעון שלך שהכספים מגיעים לממשלת ישראל הם לא נכונים.
      תודה.

      • ברק הגיב:

        בחנתי קצת את עניין התאגידים האלה, והם בבעלות הרשויות המקומיות. אם תאגיד מים מרויח כסף והוא מחלק דיבידנדים, אז הם מגיעים לרשויות המקומיות. אז נכון שעכשיו יש שם הרבה יותר נושאי משרה שמקבלים משכורת בדרך, אבל בסופו של דבר אם יש לתאגיד הזה רווחים והוא מחליט לחלק אותם אז הם בהחלט אמורים להגיע לרשויות המקומיות.
        הבעיה היא שתאגידי המים לא כפופות ישירות לעיריות והעיריות לא יכולות לפקח על המחירים, וגם זה שעכשיו הם צריכים עוד נושאי משרה (חברי דירקטוריון ורואה חשבון) שמקבלים כסף בדרך לפני העיריות.
        אבל אם יש חלוקת רווחים היא מגיעה לעיריות, והכספים לא מגיעים לאנשים פרטיים.
        יתר הכסף לא אמור להישאר בתאגידי המים אלא אמור להיות מחולק לעיריות במידה ובאמת יש להם רווחים.
        מתנצל שלקח לי זמן רב להגיב, אבל הייתי צריך לקרוא את החוק עליהן ולבחון למי באמת התאגידים האלה שייכים. הם שייכים לעיריות ולכן הרווחים שלהם (אם יש) מגיעים לעיריות.

        אני גם לא בטוח שהתאגידים האלה בכלל רווחיים, ברוב העולם המים חינם והם מסופקים על ידי המדינה. בישראל, עד לפני הקמת תאגידי המים רוב הכסף על המים היה מסובסד על ידי הממשלה והעיריות היו מפסידות עליו (כי זה היה חלק מהתפקיד שלהן לספק אותם). עכשיו הם מנסים לגבות מחירים שיהיו רווחיים בשבילן, וזה מעלה בהרבה את מחירי המיים. יכול להיות שההכנסות שלהם עכשיו רק בקושי מכסות את ההוצאות שלהם. אבל אני מסכים לגמרי שאספקת מים לאנשים לא צריך להיות עסק רווחי אלא אינטרס של המדינה והוצאה של המדינה.

  3. חבקוק הגיב:

    המדינה מתנערת מחובתה לאזרחים ,ההפרטה אוכלת כל חלקה טובה לטובת העשרת בעלי ההון,הביביזם מחסל את התשתית הסוציאלית שעליה הוקמה החברה הישראלית והופכת אותה למדינת עולם שלישי.
    אני מייחל ליום שבו ביבי,שכלל לא זכה בבחירות וגזל את השלטון מהעם יעלם,וכל עושי דברו-העבודה,המפלגות הפאשיסטיות ושאר השותפים בקואליציה לטובת עושק המדינה ישלחו למאסר.

  4. עיניים לראותEYES2C הגיב:

    כל המים הם "מי-עדן" ששואב הכיבוש כדי להעבירם לבעלי ההון… לא רק המים בישראל עוברים לאט-לאט, טיפה אחר טיפה, מידי הציבור ->->-> לחשבונות בעלי ההון.

    "העם" רצה את ביביהו נהנתניהו, והוא מבצע את תוכנית הימין. ומה הוא ישאיר ל"עם", את העורף שיסבול ממלחמות השולל של "צבא העם"… <-<-<- עכשיו תמצאו את הדרך להיפטר מכובשי המים, שרובם נשאבים מהאקוויפר שעל קו המים בגדה הכבושה…… ושכם? וסלפית? – נאלצות לחפור עמוק עמוק, בצד מזרח של קו המים. כי עליהם נאסר לשאוב את המים שזורמים מערבה…
    — ועוד הערה: — כדאי שנבוא ונאחד את "הגדה השמאלית" ואת "העוקץ", שמאמרו של ג'קי מתפרסם בשניהם, וניצור "עיתון אינטרנט" ותקשורת כנה, ביקורתית ואמיתית שתהיה גם חזקה יותר מבחינה כלכלית ותהפוך לכלי שלום!

    • לעיינים לראות הגיב:

      הצעתך מענינת מאד,התוכל לפרט,או לפחות לספק קישורים נאותים?
      חוץ מזה ש,הגדה השמאלית" הפך כבר לקונצנזוס ולבמת השמאל הרישמית ממש.כאן מופיעים מיטב הכוחות,באמת,בלי נסיון לטפח סלבריטאות.אני גם יודע שיש לאתר בעיות בניהול המערכת (עובדים בהתנדבות) ועוד בעיות כלכליות נוספות.מדוע אם כן לא יצטרפו אנשי "העוקץ" לגדה השמאלית,כמו כל השאר.שהרי כל אחד מאיתנו יכול היה לפתוח אתר או בלוג ובכ"ז כולנו כאן.
      ובכלל למרות שהנבואה נתנה לשוטים,אני מודיע לכם שאני משוכנע שקרוב היום בו תופיע על המפה הפוליטית בישראל,מפלגה סוציאל דמוקרטית אמיתית שתאגד בתוכה את כל הזרמים ושתקרא :"הגדה השמאלית".מפלגה שהנהגתה צמחה כאן באתר הזה.

  5. פנינה לף הגיב:

    בירושלים חברת הגיחון מקפיצה מחירים בהגזמה בלתי מתקבלת על הדעת ואין כל התיחסות לערעור מצד הצרכנים. זו דוגמה מאלפת איך תאגיד מים שולט בכיפה של אספקת המים לתושבים .בנוסף אין כל התיחסות דיפרנציאלית למספר הדיירים בדירה כאשר אדם בודד צריך לסבסד משפחות גדולות כאשר מדובר בצריכה המשותפת ובפרט שמדובר בגימלאים בודדים.

  6. כלבויניק הגיב:

    למען הסדר וההוגנות ובתור סוציאליסט נאמן,אני חייב לציין (עם כל הכאב),שעדיפה מדיניות הפרטה קפיטליסטית עם רגולציות נכונות,הוגנות ואנושיות ע"פ מדיניות סוציאליסטית מסואבת, בירוקרטית ומושחתת.
    העץ נבחן ע"פ פירותיו.
    ראו,זה רק ענין של זמן עד אשר מרבית המים שיזרמו אצלנו במטבח ומקלחת יהיו מים מותפלים.כבר היום מחיר יצור מים מותפלים איכותיים (כולל רווח סביר ליצרן) זול בהרבה מהמחיר שגובות הרשויות בעבור מים שאובים.זאת משום שעדיין אין לנו מכוני התפלה בכמות הדרושה.אין לנו אותם,משום שההשקעה החד פעמית הנדרשת לכך (אח"כ המכונים כבר מכסים את עלות תפעולם),הינה גדולה באופן משמעותי ביותר (מיליארדי דולרים). כלומר כספים שהולכים היום לתקציבי בטחון והתנחבלות מונעים השקעה מידית ופתרון מרווה רצון.מילים אחרות: המדיניות הפוליטית קובעת כאן את סדר העדיפות.
    משמע,אם היינו מדינה סוציאליסטית אמיתית (והכוונה אננה לזרע נעמנים בן גוריוניסטי),יתכן מאד מאד שכבר היו לנו כאן מים בשפע אף ליצוא.
    כלומר למרות שהעץ נבחן ע"פ פירותיו,תסכימו איתי שגם הפירות לפעמים נבחנים ע"פ העץ.

  7. נחום שאול צמח הגיב:

    מר גק אדרי
    עלי והצלח במאבקך נגד תאגידי הרשע והזדון תאגידי המים<

    "אל טל ואל מטר עליהם" וצרעת איוב ומדווי מצרים הרעים ידבקו בהם ובמי שמינה אותם אמן כן יהי רצון <
    נחום שאול צמח – חיפה ת"ד-9507 מיקוד 31095

  1. […] את מחירה, כתמיכה במטה המאבק שמארגן ג'קי אדרי שכותב כאן על המאבק. האירוע יתקיים ביום חמישי הבא, ה27 בינואר, במרכז המסחרי […]

  2. […] את מחירה, כתמיכה במטה המאבק שמארגן ג'קי אדרי שכותב כאן על המאבק. האירוע יתקיים ביום חמישי הבא, ה27 בינואר, במרכז המסחרי […]

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים