הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-1 בדצמבר, 2010 25 תגובות

השבוע נמסר כי באגף שוק ההון והביטוח במשרד האוצר משלימים את פרטי הרפורמה בדמי הניהול בחיסכון הפנסיוני, שבעקבותיה "יחסוך הציבור בין חצי מיליארד למיליארד שקל בשנה". וכמו בכל דבר הקשור למדיניות האוצר יש המטילים ספק מהו היעד האמיתי של אותה רפורמה. ישנם הסבורים שבפועל לא תהיה כל הוזלה משמעותית בדמי הניהול ויש הטוענים כי המהלך נועד לצ'פר את הבנקים.

אבל עובדתית, כיום הציבור משלם 3-2.5 מיליארד שקל בשנה דמי ניהול על קופות הגמל והפנסיה. דמי הניהול זינקו בכ-80% מאז שיצאה לדרך רפורמת בכר, כאשר הוועדה בראשות מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, יוסי בכר, הוציאה את ניהול הקופות מהבנקים ופתחה את הענף לתחרות רבה, תוך התרת השקעות בניירות ערך מסוכנים בחלקם. הניהול התייקר במאות אחוזים מאז הממשלה הלאימה את הקרנות הפנסיה (שחלקן כעת מוגדרות כ"וותיקות") כדי להפריט אותן החל משנת 2004. עד כאן, הידיעה המכה גלים בעיתונות הכלכלית בימים האחרונים.

אבל אותו אגף שוק ההון באוצר מתכנן בשקט-בשקט שינויים מהותיים לגבי פעילותן של קרנות הפנסיה הוותיקות. קרנות המנהלות כ-160 מיליארד שקל מחסכונות העובדים – לרוב עובדים ותיקים ועל סף פרישה, והגמלאים. 160 מיליארד שקל זה הרבה כסף – כמחצית מתקציב השנתי של מדינת ישראל. הונם הכולל של הבנקים הישראלים (נכון לימים אלה של פרסום הדוחות התקופתיים) מסתכם בכ-70 מיליארד שקל, כאשר בנק לאומי (שבאחרונה הממשלה החליטה על הפרטתו המלאה) מחזיק בהון העצמי הגבוה ביותר: 24 מיליארד שקל. כך, שחסכונות העובדים לעת זקנה מהווים סכום גבוה למדי. תיאורטית, ואילו רצו, הקרנות יכולות לרכוש את כל המערכת הבנקאית ועוד יישאר "עודף" בקופה של כ-90 מיליארד שקל.

savepig

פקידי האוצר לדורותיהם, יחד עם שרי האוצר של כל המפלגות הגדולות, חמדו סכומי עתק אלה. הם סברו (וסבורים) שאין לתת לעובדים או לנציגיהם לנהל כספים אלה. הכספים אמורים לעבור איכשהו לידי בעלי ההון ובייחוד לידי הטייקונים הזקוקים עד מאוד ל"כסף חדש" כדי להזרים לעסקיהם. זה היה היסוד להפרטת הקרנות: לתת לבעלי העסקים להרוויח על חשבון החוסכים ולעשות שימוש בכספים אלה לטובת האוליגרכיה המקומית.

אבל יש בעיה. קיימות מגבלות רבות על סוג ההשקעות שאותן רשאיות קרנות אלה לבצע בשוק ההון. למעשה, רק 10% מנכסיהן, שהם כ-16 מיליארד שקל, ניתן להשקיע בהשקעות ישירות בשוק ההון. שאר ההשקעות מחייבות דרגת זהירות גבוהה, כמו השקעה באג"ח ממשלתיות, אג"ח בדירוג גבוה ואג"ח מיועדות – שפעם הנפיקה הממשלה לטובת הקרנות והפסיקה להנפיקן עם ההפרטה. כעת רוצים לבטל את המגבלה הקיימת ולהגביר בהרבה את ההשקעות של הקרנות בבורסה.

כך שבקרוב צפויה הזרמה של מיליארדים להשקעות בורסאיות. גם העובד הוותיק שחסך לעת זקנה וגם הפנסיונר המקבל את גמלתו מהקרנות הוותיקות יהיו מעתה "מושקעים בבורסה". זה טוב לבורסה, זה טוב לחברות הבורסאיות, זה טוב לעסקים ובייחוד זה טוב לבעלי העסקים. וזה בכלל לא טוב לעובדים ולגמלאים. השקעת כספים אלה בבורסה ועוד בתקופה של משבר קפיטליסטי עולמי שלא רואים את סופו, הוא הימור על עתידם של מאות אלפי עובדים וגמלאים שחסכו שקל על שקל לעת זקנה. והשאלה הנשאלת היא מי ישאל ומי ידרוש הסברים, מי ימחה ומי יפגין? הרי ההסתדרות לא ניהלה קרב אמיתי נגד הפרטת הקרנות והפניית כספי העובדים לבורסה ולכיסי המעסיקים. בהנהלות הקרנות כבר לא יושבים נציגי העמיתים וועדי העובדים.

מעניין שהאוצר בחר לתת פומבי ל"רפורמה" שספק אם היא תטיב עם החוסכים לטווח ארוך, אבל אינו מוכן למסור מידע לציבור על הפניית מיליארדים מהחסכונות אל קזינו-בורסה.

תגובות
נושאים: מאמרים

25 תגובות

  1. ברק הגיב:

    האוצר סוף סוף מפסיק עם הרגולציה ההדוקה על קרנות הפנסיה וסוף סוף יש באמת סיכוי לירידה בעמלות. לא מדובר כאן על מהלך שפתאום כל קרנות הפנסיה יהיו מושקעות 100% בבורסה, אלא על זה שהקרנות יוכלו לקבוע בעצמן את המדיניות. כל מי שרוצה שלא יותר מאשר 10% מהנכסים יושקעו בבורסה יוכל לפנות לקרן פנסיה שתשמור על מדיניות כזו, ואם באמת יהיה ביקוש לדבר כזה אז תהיו בטוחים שגם ישארו קרנות במדיניות הזו בשביל לספק את ההיצע. אני יכול להגיד לך שאני ועוד למשקיעים רבים אחרים מעדיפים קרן פנסיה עם רכיב מנייתי גבוה יותר, ועכשיו תהיה לנו האפשרות להיכנס לקרן פנסיה כזו. ושוב, אם תהיה כמות גדולה של אנשים שירצו להישאר במצב של לכל היותר 10% מניות אז יהיה להם מי שיספק את הסחורה וינהל קרן פנסיה כזו.

    בסופו של דבר גם אם נסתכל על מה שקרה בעשר השנים האחרונות (שכאמור כללו משבר כלכלי), נראה שלמרות שיש לפעמים משברים לאורך זמן הבורסה מניבה הרבה יותר כסף מאשר אגרות חוב. היות שלפנסיה חוסכים במשך עשרות שנים, אין ספק שעדיף להשקיע יותר במניות. אז נגיד שב-40 שנים הקרובות יהיו שלושה משברים כלכליים, עדיין העלייה המשמעותית יותר חזקה של הבורסה תכסה על כל ההפסדים האלה. לכן סביר מאוד להניח שיהיו הרבה אנשים שיעדיפו אחוז גדול יותר מהתיק שיושקע במניות.

    החוק החדש רק אומר שכל אחד יוכל להחליט לעצמו מה טוב לו, וכל מה שהחוק הזה יעשה זה בסך הכל לפתוח יותר אפשרויות למשקיעים עם דעות קצת שונות מאשר לכל היותר 10% מניות.

    העמלות על תיקי השקעות רגילים הם בסביבות 0.5% בשנה מערך ההשקעה, ואילו העמלות על קרנות פנסיה הן בסביבות 1.5% בשנה מערך ההשקעה. רק בשביל להבהיר מה זה אומר, בסוף כל שנה מנהלי קרן הפנסיה מקבלים 1.5% מהשווי הכולל של הקרן. אם העמלות באמת ירדו לרמה של 0.5%, ואני מניח אורך השקעה ממוצע של 40 שנה, אז חישוב פשוט מראה שצעיר שמתחיל לחסוך היום בעמלה של 0.5% יישאר עם בערך פי אחד וחצי יותר כסף מאשר בעמלה של 1.5%. אם הפסקת האולטרה-רגולציה תגרום לתחרות משמעותית ולירידה אמיתית בעמלות הניהול, אז זה ישתלם מאוד למשקיע.

    • איציק הגיב:

      מתעלמים מפן אחר של הרגולציה והוא לא לתת בשום אופן לאגודים מקצועיים לנהל קרנות פנסיה. הנימוק הוא אי הסדרים בקרנות ההסתדרות. נימוק שמנסה ליצור קשר הכרחי שבין איגוד מקצועי ושחיתות מובנית. הסיבה האמיתית היא העצמה שיכולה בעלות כזאת לתת לאגודים ולעובדים (ראה סקנדינביה).

  2. אילנה הגיב:

    ניתן גם ללמוד לקח מהשיטה האמריקאית שבראשית שנות ה-80 החליפה את הפנסיה הרגילהבתכניות חסכון (401k), מעין ביטוח מנהלים, שהמעסיק משלם את דמי הניהול והעובד מפריש חלק ממשכורתו. היתרון של ה-401k על פני פנסיה היה, שכל עובד היה זכאי לה, גם עובדים זמניים. היתרון למעסיק היה העלות הנמוכה. אך בזה תמו היתרונות.
    בנוסף למקרים בהם מעסיקים כמו אנרון ו-PG&E השקיעו את חסכונות הפנסיה של עובדיהם בחברה (אנרון) ולמעשה רוקנו את החסכונות של עובדיהם, דבר שהיה לא חוקי; היות שחלק ניכר מכספי ה-401k הושקעו בבורסה, טריליוני דולרים נעלמו מהקופות בעקבות המשבר הכלכלי האחרון, ומליוני עובדים לפני פרישה נותרו עם מעט מאד חסכונות.

  3. טובה שיבר הגיב:

    למקרא המאמר עולה תמיהה גדולה:

    מדוע אפרים דוידי אינו מסוגל להגיד מילה טובה על יוזמה ברוכה של משרד האוצר?
    בפירוש היוזמה מטרתה להפחית את דמי הניהול של החוסכים בקרנות הפנסיה ומה רע בכך?
    גם אם נניח שכל טענותיו האחרות של דוידי נכונות – ניצול כספי הפנסיה ע"י הטייקונים, מניעה מאנשי האיגודים המקצועיים לנהל את הקרנות – הרי שהחוסך הקטן שאותו מתיימר דוידי לייצג רק ירויח מהפחתת דמי הניהול.

    המאמר מבוסס על הנחות פשטניות העומדות בסתירה למציאות שהיא מורכבת יותר.

    כך למשל תמהיל ההשקעות הרצוי לעובד בשנות ה 20 לחייו יהיה שונה לחלוטין מתמהיל ההשקעות המומלץ לעובד העומד על סף פרישה: תמהיל שחלקו הגדול מניות דווקא יהווה אלטרנטיבה כדאית לחוסך הצעיר: כל המחקרים ללא יוצא מן הכלל מעלים שלטווח הארוך השקעה באפיק המנייתי מניבה את התשואה הגבוהה ביותר למרות המשברים הפוקדים מעת לעת את הבורסות.
    על כן חוסך צעיר שאופק ההשקעה שלו נע בין עשרים שלשלושים שנה ולעיתים אף יותר, יפיק תשואה נאה אם יחסוך בקרן פנסיה המושקעת ברובה במניות דווקא.

    כמובן שהחוסך המבוגר העומד על סף פרישה ישקול שיקולים אחרים משום שלא ירצה להתפס במשבר פיננסי שיאדה חלק נכבד מהשקעתו דווקא שהוא זקוק לה. במקרה זה יעדיף להשקיע בקרן שנכסיה סולידיים.

    כמו כן, כמו שאמר מגיב מעלי, יש כיום שפע עצום של קרנות פנסיה, קופות גמל, קרנות נאמנות ואפיקי השקעה נוספים המאפשרים בחירה התואמת את צרכיו של המשקיע: אף אחד אינו מכריח את הפנסיונר או את קשה היום להשקיע באפיקים המוגדרים ע"י מחבר המאמר כמסוכנים היות ויש לו אפשרות בחירה נרחבת.

    הערה נוספת: כיום דווקא השקעה באיגרות חוב ממשלתיות צמודות למדד היא השקעה מסוכנת וזאת משום שמחיריהן עלו במידה כזו שתשואתן (שיעור הריבית אותה מקבל המשקיע) היא אפסית.
    משמעות הדבר היא זו: אם תשקיע היום בקרן פנסיה שמרבית נכסיה מושקעים באיגרות חוב ממשלתיות היא למעשה לא תניב לך תשואה כלשהי!
    יתרה מזו -יתכן מאד שבשל התשואה האפסית שאיגרות החוב מניבות הולך וקרב היום בו הן לא יהיו אטרקטיביות למשקיעים, ואז יתכן מאד שגל גדול של מוכרים יוריד את שעריהן וכך אותן קרנות פנסיה "סולידיות" שעיקר נכסיהן מושקע באגח"ים ממשלתיים יאבדו אחוזים ניכרים מערכן.

  4. בין עיקר לטפל הגיב:

    יש כאן אחת טובה שיבר המומחית לכל דבר ועניין.
    אני שידעותי לא מגעת למומחיותה של הנ"ל יודע בכל זאת דבר קטן, שהמשקיע הנבון בשוק ההון לעולם לא יתחשב "בכל המחקרים ללא יוצא מן הכלל" המתייחסים ללא יוצא מהכלל למה שקרה בעבר ואין להם שמץ של מושג מה יקרה בעתיד. החוסך לפנסיה דרך השקעה במניות ובבורסה בכלל צפוי שכל חסכונותיו ירדו לטמיון גם אחרי עשר עשרים שנה ויותר אם יפגע שוק ההון ממגה התמוטטות ובומבות כאלו כפי שנראה עכשיו אכן מצפים לנו.
    לכן, אני מעדיף אילו יכולתי לחסוך בקרן ממשלתית המפוקחת ע"י האיגודים המקצועיים שנותנת הצמדה וריבית שנתים קבועה וצנועה כפי שהיה לפני שהלכה לנו המדינה להפרטה.

    יותר מכך הייתי מעדיף שיטת חסכון שבה אני חוסך היום בשביל הפנסיונרים של היום וכשאני אצא לפנסיה יחסכו בשבילי הצעירים של אז. ככה לא יגידו שהכסף נגמר וכשאגיע לגיל מאה לא יגידו שאני חי יותר מדי.
    הסידור הזה הוא לבטח סוציליאסטי מדי וכנראה לא מתאים לראש שמנהל כאן את העניינים וגם לא לראש של הגברת הנכבדה.

  5. טובה שיבר הגיב:

    לידידנו "בין עיקר לטפל":

    אכן, לאיש מאיתנו אין שמץ של מושג מה יקרה בעתיד ועל כן יתכן גם יתכן -על פי פרשנותך שלך – שאירועים עתידיים קטסטרופליים עלולים לפגוע אנושות בשוק ההון.
    במקרה כזה הרי שגם קרן ממשלתית -_ואפילו תהיה מפוקחת על ידי האיגודים המקצועיים! -תפגע אנושות וזאת מן הסיבה הפשוטה שבעת " שמתרחשת מה שאתה קורא "מגה התמוטטות" החוסכים פודים את קרנות הפנסיה שלהם, ממש כפי שקרה במשבר האחרון, וכפי ושקורה ויקרה בכל משבר עתידי.
    על כן גם קרן ממשלתית שאינה משקיעה כלל בבורסה תקרוס בשל מכירות מבוהלות של חוסכים אובדי עצות ואחוזי פאניקה.

    טובה שיבר הייתה בעברה יועצת השקעות בבנק גדול ובשנות ה 80 הייתה עדה להתמוטטות מניות הבנקים בעיקבות פדיונות ענקיים של ציבור אחוז פאניקה.

    הדבר האחרון שציפית שיקרה קרה, ותחילה הסבר קצר ודברי רקע:

    כשהתברר לקברניטי המשק שההצעים במניות הבנקים עלולים למוטט את המערכת הפיננסית נקטו בצעד חסר תקדים עד אז והודיעו של הפסקת המסחר בבורסה עד להודעה חדשה.

    בזמן שהבורסה הייתה סגורה עיבדו תכנית הצלה שתמנע את גל הפדיונות הענקיים במניות הבנקים, ואלה היו עיקריה:

    למחזיקים במניות הובטחה הצמדה לדולר בערבות המדינה, ובנוסף להצמדה נשאו המניות ריבית שנתית בשיעור של 4% אם המחזיק במניות לא יפדה אותן במשך 4 שנים וריבית של 6% אם לא יפדה אותן במשך 6 שנים, אבל בכל מקרה שווי המניות הוצמד לשער הדולר, גם אם המניות יפדו לפני תום 4 שנים.

    לכל הדעות הייתה זו הצעה הוגנת וטובה וגם רווחית: לא די שההצמדה לדולר שמרה על ערך המניות, אלא שמחזיקיהן זכו לתשואה של 4% מדי שנה וכל זאת כאמור בערבות המדינה, כך שלמעשה המניות הפכו לאיגרות חוב ממשלתיתו הנושאת ריבית שנתית של 4% או אם תרצה -איגרות חוב מיועדות.

    בניגוד לכל היגיון חלק ניכר מן המחזיקים במניות העדיף, כשנפתח המסחר, למכור אותן ולא להצטרף למסלול ההצמדה לדולר.
    עד כמה שזה נשמע מוזר אלה היו פני הדברים.
    בחורה צעירה הייתי בעת ההיא ותמימה במקצת. בסניף בו עבדתי ניסיתי לשכנע את המשקיעים המבוהלים להצטרף למסלול ההצמדה ולהמנע ממכירת המניות, אבל הרוב הגדול כלל לא הקשיב לנימוקים שהעליתי אני, והעלו יועצי ההשקעות האחרים. הם רצו להפגש עם הכסף גם במחיר של הפסד ודאי.
    לא הבנתי אז את מה שאני מבינה כיום: כשמתרחש משבר – בומבה בלשונך – המשקיעים בנכסים פיננסיים, גם אם האותם נכסים מגובים בערבות ממשלתית ומנוהלים על ידי הממשלה, ימכרו אותם כמעט בכל מחיר וזה מה שקרה אז -כשנפתח המסחר במניות ההצעים האדירים גרמו לירידה חדה בשעריהן.

    כך שקרן ממשלתית אינה חסינה מפני קריסות: במקרה שאני מדברת עליו הקריסה הגיעה לשיעור של 17% ביום אחד (!)

    במאמר מוסגר אעיר שגם במהלך המשבר הנוכחי קרובי משפחה וחברים מבוהלים נהגו להתקשר ולשאול את דודה טובה האם כדאי למכור את קרן ההשתלמות את קרן הפנסיה או את קופת הגמל.
    כמובן שיעצתי שלא לעשות זאת בשום אופן משום שהייתי סבורה -ואני סבורה כך אף כיום – שהשווקים הפיננסיים נעים במחזורייות ולאחר משבר באה התאוששות.

    ולסיכום: הנימוק שקרן שתנוהל על ידי הממשלה ותפוקח על ידי איגוד מקצועי כזה או אחר אינה ערובה לכך שלא תקרוס כשהמונים מפוחדים ירצו למשוך את כספם.

  6. טובה שיבר הגיב:

    ועוד כמה דברים ברשותך, ידידינו "בין עיקר לטפל":

    יתכן מאד שאתה צודק בתביעתך לגבי אפשרות שלך כחוסך להשקיע את כספי הפנסיה שלך באפיק הרצוי לך -סולידי שאינו מתעסק בנכסים מסוכנים כדוגמת מניות.

    תנוח דעתך: כיום אין שום בעיה לאנשים מסוגך – יש באפשרותכם לחסוך לפנסיה באפיקים שאינם מושקעים כלל במניות, והמגוון גדול מאד – כיום קיימות בשוק הן קופות גמל והן קרנות השתלמות והן קרנות פנסיה נטולות רכיב מנייתי כלשהו ומספרן מגיע לעשרות!

    אגב, כיועצת השקעות אני יכולה להבטיח לך שגם הפקדה של כספים המיועדים לפרישה בקרן נאמנות שאינה משקיעה כלל במניות היא חלופה לא רעה כלל -התשואה השנתית הממוצעת של רובן עומדת על משהו כמו 4%, ממש כמו תשואתן של איגרות החוב המיועדות שהיו קיימות פעם.
    הנה עוד אפשרות הפתוחה בפני אלה החוששים מהשקעה במניות.

    אבל יש לי בקשה אישית ממך ומהאחרים המייללים מרה על כך שאנשים השקיעו את כספם בנכסים מסוכנים והפסידו הון עתק: רשאי כל אחד לעשות בכספו כל שיחפוץ, אדון הוא לכספו כפי שאישה אדון היא לגופה.
    וכמו שלא יעלה על הדעת להתערב במה שהיא עושה בגופה (הפלה למשל) כך אין להתערב במה שעושה פלוני בכספו.

  7. ברק הגיב:

    לטובה שיבר – איגרות חוב ממשלתיות נחשבות לא מסוכנות בגלל שבטוח תקבלי את הכסף. אם תשקיעי במניות הבורסה יכולה גם לרדת ותיכנסי להפסדים, וזה סיכון שאת לוקחת. כמובן שעל הסיכון הזה המשקיע רוצה פרמיה, ולכן מניות הן דבר הרבה יותר רווחי שמניב הרבה יותר תשואה.

    לאדון "בין עיקר לטפל" – יש לי שני דברים לספר לך:
    1) אנשים לא מאבדים את השקעותיהם תוך 20 שנות השקעה, ואפילו במשברים גדולים כמו זה של 2008 אם תסתכל על הבורסה בעשרים השנים האחרונות תראה שבסך הכל היא הרויחה יפה מאוד, והרבה יותר מאשר אג"חים. זה לא המשבר הראשון שהיה וזה גם לא האחרון, היו כבר משברים כלכליים וסביר להניח שגם יהיו עוד משברים כלכליים, אבל גם אם סופרים אותם עדיין השקעה במניות יותר משתלמת.
    גם אם מביאים בחשבון משברים כלכליים עדיין מניות מניבות יותר כסף. בשמונה השני האחרונות היה משבר כלכלי, אבל בכל זאת אם תסתכל על תעודת סל (סוג של נכס שעוקב אחרי מדד בבורסה) או על איגרת חוב ממשלתית אתה עדיין תראה שהבורסה הרויחה הרבה יותר. למרות הנפילה הגדולה בשנת 2008, העלייה בשבע השנים האחרות כיסתה את ההפסדים ואפילו נתנה הרבה מעבר. כשאתה משקיע כסף לפנסיה אתה בעצם משקיע לטווח מאוד ארוך וסביר להניח שמתישהו באותם 40 שנה יהיו משברים כלכליים, אבל בסופו של דבר עם כל העליות והירידות הבורסה תרויח הרבה יותר מאשר אגרות חוב ממשלתיות. אומנם אם אתה רוצה להשקיע מעכשיו לעוד שנה אז הסיכון שבדיוק בשנה הקרובה יהיה משבר כלכלי הוא רלוונטי, ולכן משקיעים ידרשו יותר תשואה על השקעה מניות. אבל אם אתה מסתכל על השקעה לעוד 30 שנה אז הסיכון דיי קטן בגלל שהעליות הגדולות שיש בדרך כלל מכסות ומתעלות על כל המשברים הכלכליים.

    2) השינוי ברגולציה לא מבטל את האפשרות של קרנות לשמור על מדיניות של לכל היותר 10% מניות, ואם באמת יהיה ביקוש לקרן פנסיה כזו אז גם תהיה קרן פנסיה כזו להשקיע בה. זה לא פוגע בזכות של אף אחד להמשיך להשקיע בדרך שהוא רוצה, זה רק מאפשר מגוון רחב יותר של אפשרויות השקעה.

    יש לשים לב שגם במצב היום יש סכנות במשברים בגלל שמותר להחזיק בתיקים גם אג"ח קונצרניים עם דירוג גבוה. צריך לזכור שגם חברות עם דירוג אשראי גבוה יכולות לפשוט רגל (זה קרה במשבר לחברה Lehman Brothers שהיה לה דירוג אשראי הכי גבוה שיכול להיות לגוף לא ממשלתי). גם אפריקה ישראל היתה עם דירוג אשראי גבוה לפני המשבר (ותראו מה קרה לאג"חים שלהם). אז אם מדברים על מגה משברים צריך לזכור שהם יכולים לפגוע מאוד גם במתכונת הנוכחית של קרנות הפנסיה.

  8. בין עיקר לטפל הגיב:

    אני טוען בחיטים ואלו משיבים לו בשעורים

    קרנות הפנסיה המיועדות כלל לא נסחרו לא בבורסה ולא בשום מקום אחר ועמית בכלל לא היה יכול למשוך את חסכונותיו שהיו מיועדים לפנסיה אלא אם יצא לפנסיה או שהפסיק לעבוד. החסכונות היו מיועדים לפנסיה ולא להימורים עפ"י תחזית כזאת או אחרת

  9. אבנר הגיב:

    בין עיקר לטפל- כן אג"ח מסובסדות (מיועדות) כבר לא נסחרות (והרי מדובר בסבסוד רגרסיבי באופן מובהק כי הוא נותן יותר למי שיש לו יותר) אבל לא חסרות אג"ח ממשלה לא מסובסדות (מיועדות) אם היה רצונו של איגוד מקצועי כלשהו לא להמר את כספי הפנסיונרים שלו בבורסה היה יכול לדרוש מקרן הפנסיה שלו לקנות אך ורק אג"ח ממשלתי. בסופו של דבר איגודי העובדים שלא מתביישים להתמכח ולהתווכח עם קרנות הפנסיה על נושאים אחרים לא דורשים זאת.

  10. טובה שיבר הגיב:

    לברק,

    אגח"ים ממשלתיים ישלמו בכל מקרה קרן וריבית למי שיחזיק למועד הפרעון, אבל שונים הם פני הדברים בעת משבר פיננסי: כשהמוני משקיעים פודים את קרנות הפנסיה שלהם למנהליה אין הרבה ברירות והם נאלצים למכור את הנכסים הפיננסיים שמחזיקה הקרן (במקרה שלנו אלה אגח"ים ממשלתיים) על מנת לשלם לאלה הרוצים לקבל את כספם.

    המנהלים ישלמו למבקשים לפדות את חסכונותיהם במזומנים המצויים בקרן אבל כשאלה אוזלים -והדבר הזה בדרך כלל קורה בעת שציבור המשקיעים נתקף בפאניקה – הם נאלצים למכור גם את איגרות החוב על מנת לעמוד בגל הפדיונות הגדול. מכירתצ איגרות החוב מביאה בהכרח לירידת ערכן משום שלא רק קרן אחת מוכרת את האיגרות שברשותה אלא גם האחרות שגם להן משקיעים מבוהלים הדורשים את כספם.
    למעשה נוצר שוק של מוכרים והתוצאה היא ירידה חדה בערך האיגרות בנקודת הזמן הזו, וירידה מקבילה בערכה של הקרן. לחוסך העומד בפני פרישה באותה נקודת זמן יגרמו הפסדים לא מבוטלים אם ירצה למשוך את הכספים המופקדים בקרן.
    זה הרקע לדברים שרשמתי בפוסט הקודם שלי : גם השקעה באיגרות חוב ממשלתיות אין בה ערבות כלשהי למניעת הפסדים בעת פאניקה.

    • אבנר הגיב:

      טובה שיבר- דווקה כאן אתה טועה. במקרה משבר מתרחש מה שנקרא "בריחה לאיכות" (Flight to Quality) כל המשקיעים זורקים את הנכסים המסוכנים שלהם (מניות, אג"ח קונצרני, נגזרים) וקונים אג"ח ממשלתי. המנהלים ינסו למכור את האג"ח הממשלתי אחרון אחרי כל נכס אחר כי הם יודעים שהוא הנכס הכי בטוח שלהם במשבר. התוצאה היא עליה בשווי האג"ח.דווקה בזמן משבר אג"ח ממשלתי נוטה לעלות בערכו ולא לרדת. בשיא המשבר האחרון הביקוש לאג"ח האמריקאי קצר טווח היה כל כך גבוה שהיו רגעים שבהם אנשים שלמו לממשלת ארה"ב בשביל הזכות לתת לה כסף (ריבית שלילית)
      אין שום דבר רע באג"ח ממשלתי, אדם שיש לו פחות מ5 שנים עד הפנסיה עדיף שיחזיק חלק גדול מהחסכון הפנסיוני שלו באג"ח ממשלתי. אדם שיש לו יותר מ15 שנה עד הפנסיה זה טימטום מוחלט להחזיק את רוב החסכון שלו באג"ח ממשלתי….

      • טובה שיבר הגיב:

        אבר שלום,

        בריחה לאיכות אבן מתרחשת בעת משבר פיננסי ועליית מחירי האגחי"ם באה"ב בעת המשבר האחרון מאשרת זאת.

        בשוק ההון הישראלי הדברים קצת שונים, משום שברוב המקרים מחירי איגרות החוב הממשלתיות, בניגד לכל היגיון , ירדו בעת משברים פיננסיים קודמים, וגם במשבר האחרון נרשמה ירידה במדד איגרות החוב הממשלתייות הצמודות: כפי שציינת המנהלים נמנעו ממכירת האגחי"ם ככל שניתן אבל גל הפדיונות המסיבי לא הותיר בידיהם ברירה ולקראת סיומו של המשבר הם נאלצו למכור גם אותם.
        התוצאה הייתה התרסקות של ממש: מדד י האג"ח הממשלתי רד ב 6.7% במהלך החודשים יולי -אוקטובר 2008, שיעור ירידה משמעותי לכל הדעות.

  11. ברק הגיב:

    לבין עיקר לטפל –
    אם אתה ואנשים כמוך ירצו גם בעתיד קרנות פנסיה שפועלות כמו הקרנות של היום, אז יהיו לכם גם קרנות כאלה. אם יהיו מספיק אנשים שיסכימו איתך, אז גם יהיו קרנות פנסיה שישמרו על אותה מדיניות שהרגולציה מכתיבה היום, ואתם לא תיפגעו מזה.
    כל מה שהחוק הזה עושה הוא לבטל את הרגולציה המטורפת ולאפשר לקרנות לשנות מדיניות, ולאנשים להיכנס לקרנות עם המדיניות שמתאימה להם.
    אתה מעדיף שהכל יושקע באג"ח ממשלתי, ואני מעדיף שהכל יושקע במניות. לך תישאר האפשרות להשקיע בקרן פנסיה שמתאימה לך ובסך הכל החוק יאפשר גם לי להשקיע בקרן פנסיה שמתאימה לי. אם אתה לא רוצה סיכון בכלל, אז אתה יכול להשקיע בביטוח מנהלים במקום בקרן פנסיה. שמה הם מבטיחים לך אחוז קבוע מהכסף שאתה משקיע בפנסיה שלך ואין לך שום סיכון (חוץ מזה שהחברת ביטוח מנהלים תפשוט רגל, אבל סיכון כזה יש גם בקרנות פנסייה).
    בגלל שתגדל התחרות גם תהיה יותר תחרות על העמלות, וכנראה יקחו מאיתנו קצת פחות עמלות וקצת יותר כסף יישאר אצלנו.

    לטובה שיבר –
    אבנר כבר דיי ענה לך. רק בשביל לחדד קצת, אני בטוח ששמעתם במהלך המשברים שהריבית במשק ירדה. הריבית במשק זו בעצם הריבית שמקבלים על איגרות חוב ממשלתיות או ליתר דיוק על מלווה קצר מועד (מק"מ) שזה סוג מסויים של אגרת חוב ממשלתית.

    ושוב לכולם, איגרות חוב ממשלתיות הן השקעה בטוחה אך ורק אם אתה מתכוון להחזיק בהן עד לפירעון. אם הריבית פתאום עולה, אז הערך של איגרות החוב שלך יורד, ואפילו כאן אתה עלול להפסיד. רק אם תחזיק בהן עד המימוש אתה יכול להיות בטוח ברווח. אם קנית איגרת חוב ממשלתית לשלושים שנה בתחילת 2008, ומכרת אותה בתחילת 2009, אז הרווחת דיי הרבה על העסקה הזו.

  12. טובה שיבר הגיב:

    מה שאינני מצליחה להבין היא העובדה שאלה מן הגולשים באתר שמתנגדים בתוקף למדיניותה של ישראל אינם מביעים התנגדות להשקעה באיגרות החוב שלה. הרי לשיטתם זוהי ממשלת ניצול עובדים, מרחיבת פערים, מדכאת הפלסטינים ,כופה עליהם משטר אפרטהייד ואף מבצעת פשעי מלחמה.

    כך שקשה להבין מדוע איש מבין אלה אינו קם ואומר גלויות: אל תשקיעו אגורה שחוקה באיגרות החוב של ממשלת האפרטהייד והגזענות.

    מצפה ההייתי שאלה הקוראים בגלוי לחרם על מוצרים ישראליים בחו"ל יקראו גם לחרם על איגרות חוב של ממשלת ישראל.

  13. בין עיקר לטפל הגיב:

    טבעי שהגב' טובה תרצה שכל מי שמתנגד למשטר הציוני גם לא יהנה מפנסיה. יכול להיות שחוקים כאלו יעלו בזמן הקרוב בכנסת לשמחתה. בינתיים אני מציע לכול העובדים ללא יוצא מהכלל להאבק על הבטחת זכויותיהם המקצועיות, הפנסיוניות והדמוקרטיות.

    לעצם הענין, ולכל המגיבים אלי (שלא מצליחים אחרי כל ההסברים לרדת לסוף דעתי שאינה נתפשת כנראה על ידי מי שתוכנת לחשוב רק בתוך הקופסא הקפיטליסטית)

    העדיפות הראשונה היא להבטחת הפנסיה ע"י חסכון בקרן כדוגמת הביטוח הלאומי בתנאי שתהיה מפוקחת ע"י החוסכים כדי שתמלא את מטרתה ולא תשמש למטרות שקצתן הוזכרו בפוסט של הגברת הנכבדה. לא מסובך בכלל, אני חוסך היום בשביל הפנסיונרים של היום והצעירים של מחר יחסכו בשבילי.

    מכיוון שרעיון כזה הוא סוציאליסטי מדי ואין הרבה סיכויים שיתקבל במצב הנוכחי, לפחות היה רצוי שקרן הפנסיה תנוהל מחוץ לכל בורסה והימור ולא תהיה צפויה לתנודות מאחר שעמיתיה יוכלו להשתמש אותה רק למטרות פנסיה וערכה יובטח באמצעות הצמדה וריבית צנועה ע"י הממשלה וכמובן בפיקוח.
    החוסכים.

    מי שטוען שאפשר לחסוך באמצעות קרנות הנסחרות בבורסה בצורה מושכלת רק זורה חול בעיניים משום שעוד לא נולד הגאון הזה ובודאי שלא מבין העובדים העסוקים רוב שעות חייהם למחייתם וחלקם אפילו בהשרדות

    • ברק הגיב:

      זכותך לחשוב ככה, ויכולים להיות עוד הרבה שיחשבו כמוך.
      מה שאני אמרתי כבר כמה פעמים זה שגם לך ולמי שמסכים איתך יהיו קרנות פנסיה ללא השקעה בבורסה שמשקיעות רק באגרות חוב ממשלתיות.
      בנוסף, יש לכולם גם את האופציה של רכישת ביטוח מנהלים, שגם היא מוכרת לצורכי מס עד לסכום גדול פי שתיים מזה שפטור ממס במקרה של קרנות פנסיה. שמה מבטיחים לך סכום קבוע כל חודש בפנסיה, והסכום הזה לא תלוי בשום דבר פרט לכמות הכסף שהשקעת. זה מקיים בדיוק את אותו מודל אידיאלי שדיברת עליו.

      לגבי מי שטוען שאפשר לחסוך באמצעות קרנות שמשקיעות בבורסה, אף אחד לא צריך שום צורה משוכללת. בכל מה שדיברתי על הבורסה אפשר לייחס לתעודת סל על כל מדד שהוא. יש את מודל CAPM שממציאיו קיבלו עליו פרס נובל, ומאז גילויו התחיל מסחר בתעודות סל, שלא מהמרות על מנייה ספציפית אלא מחלקות את ההשקעה בין החברות בצורה שמפזרת את הסיכון בצורה הטובה ביותר לכאורה (לפי הנחות המודל).

      אם אתה לא מאמין בבורסה אז תשקיע בביטוח מנהלים או בקרן שמשקיעה רק באגרות חוב ממשלתיות. זו לא סיבה להרוס לאותם משקיעים שכן מעוניינים להשקיע בבורסה בגלל שהם צופים אפשרות לרווחים יותר גדולים ולא לאפשר להם להשקיע בקרן פנסיה שהם רוצים. כל מה שהולך לקרות זה רק שכל אחד יוכל להשקיע את הפנסיה שלו איפה שבא לו (וזה צעד נהדר במדינה דמוקרטית), ושכנראה גם העמלות ירדו בהרבה בגלל שתהיה יותר תחרות (וזה צעד נהדר במדינה סוציאליסטית).

      הציבור לא מחוייב להשקיע את הפנסיה שלו בבורסה, אלא הוא יוכל לבחור קרן פנסיה עם מדיניות השקעה שמתאימה לו, ואם הוא ירצה קרן פנסיה שמשקיעה רק באגרות חוב ממשלתיות אז הוא ישקיע בקרן פנסיה כזו.
      כנראה שהרבה אנשים יעדיפו קרנות פנסיה שכוללות מניות, וזו תהיה זכותם להשקיע בקרנות כאלה.

      אף אחד כאן לא פוגע בזכות שלך להבטיח את הפנסיה שלך ולא להשקיע את הפנסיה שלך בבורסה. בסך הכל נותנים גם לאנשים אחרים להשקיע את הפנסיה שלהם לפי ראות עיניהם.

  14. בין עיקר לטפל הגיב:

    לפי ההגיון הזה אפשר לבטל גם את הבויטוח הלאומי כי זכותו של כל אחד לבטח את עצמו בחברת ביטוח לפי ראות עיניו.

    העניין הוא שאין שום דבר בטוח בחברת ביטוח ולא בביטוח מנהלים ולא בקרן אחרת. כולם משחקים בבורסה וגם אגרות חוב ממשלתיות נסחרות בבורסה ואלו יהיו הראשונות להזרק כאשר תהיה מגה מפולת ואפילו סתם מפולת

    אז אני התכוונתי שלעובדים היה טוה בשיטה הקודמת שקרנות הפנסיה היו מנוהלות על ידי החוסכים או נציגיהם והממשלה היתה מחוייבת להבטיח את ערכם הריאלי בתוספת ריבית שנתקבלה מהשימוש בכספים לצורכי הציבור כמו בנייה ציבורית למשל בהסכמת החוסכים.

    אבל למה לי להשחית מילים, נראה לי שאינך מסוגל לתפוש בכלל על מה אני מדבר.

    • ברק הגיב:

      אז תגיד שאתה מתכוון למצב שהיה לפני לפני הפרטת קרנות הפנסיה, אני חשבתי שאתה בא בביקורת כלפי הצעד הספציפי הזה של הממשלה. יש הבדל גדול בין להגיד שהמצב לפני ההפרטה היה יותר טוב לבין להגיד שהמצב לפני הקטנת הרגולציה היה יותר טוב.
      מה שאני התווכחתי עליו זה שהקטנת הרגולציה יותר טובה מהמצב היום.
      מה שאתה התווכחת עליו זה שכשקרנות הפנסיה היו בידי הממשלה המצב היה יותר טוב, רק שלא הבנתי את זה מדבריך עד עכשיו. אם היית אומר את זה בהתחלה בצורה מפורשת יותר אז זה בהחלט היה חוסך הרבה מאוד מהויכוח.
      אלה שני ויכוחים שונים לגמרי.
      לגבי אותה צורת חיסכון שהיתה פעם, אתה יכול לבחור לקנות אגרת חוב ממשלתית ל-30 שנה ולקבל איזה אחוז וחצי או שניים מעל המדד. אני מסכים שזה מטומטם לגבות מיסים על איגרות חוב ממשלתיות, בין היתר בגלל שממילא המדינה היא אחד הצדדים. במקרה הזה אני מסכים שהמודל האמריקאי יותר טוב. בארצות הברית כל אזרח יכול לקנות מהממשלה איגרת חוב (ולא רק חברי בורסה), וגם אין מיסים על איגרות חוב ממשלתיות. ככה אם מישהו רוצה להבטיח לעצמו כסף בעתיד, אז הוא יכול לקנות ישירות מהממשלה איגרות חוב לשלושים שנה ולקבל מהן את הכסף ישירות מהממשלה בלי שום עמלות של שום בנק או חדר עיסקאות. בנושא הזה אני מסכים לגמרי.
      המחלוקת שנשארה בינינו היא על ההבדל בין להכריח אנשים לשלם לממשלה על מה שהם יקבלו בפנסיה (כמו שהיה פעם) לבין לאפשר להם לעשות את זה (ואני כן מסכים שלאפשר להם זה חשוב). אני חושב שלא צריך להכריח אנשים להשקיע אצל הממשלה אלא לתת להם את האפשרות לבחור.

      כמו שאמרתי קודם, אני בהחלט מסכים שצריכה להיות אפשרות חיסכון זמינה שעוברת ישירות דרך הממשלה.

  15. טובה שיבר הגיב:

    בין עיקר לטפל ידידינו שלום,

    אינני מצליחה להבין מדוע אצל אנשי המחנה שאתה משתייך אליו סבורים כי אם יצמידו לברי הפלוגתא שלהם מילות תואר יהיה בכך משום הוכחה ניצחת לאמיתותו טענותיהם.

    דומה שדווקא כשאוזלת התחמושת של הנימוקים הממשיים נשלף נשק יום הדין ומשוגר לעבר בר השיח כשהנשק הנפוץ ביותר הוא כמובן המילה הנוראית "פאשיסט" על הטיותיה השונות.

    משועשעת אני תמיד להיווכח שנשק זה משמש את השמאל העיקבי לצורך כל עניין ואפילו אין הוא קשור כלל לנושא הויכוח או ההתדיינות.

    גם ההאשמה של הצד האחר בכך שהוא "עבר שטיפת מוח" משעשעת ביותר: כפי הנראה רק מוחו של מי שאינו שמאלן עיקבי ניתן לשטיפה ואילו מוח של השמאלן העיקבי לעולם לא יהא ניתן לשטיפה.

    אתה צריך להבין שקרנות הפנסיה ההסתדרותיות נקלעו לקשיים בעיקר בגלל הזדקנות המבוטחים ולטייקונים, תאוות בצע, נסיונות ל"חיסול" חברת העובדים אין כל קשר לכך:

    אני אישית זוכרת את הימים בהם אובחנה הבעיה האקטוארית בקרנות ההן -בעיקר בקרן הפועלים החקלאיים ובקרן פועלי הבניין.נוצרה מציאות שבה הלך ופחת מספר המבוטחים העובדים ביחס למספר המבוטחים שיצאו לגמלאות.
    במציאות הרגילה הכספים שמופרשים לצרכי פנסיה על ידי העובדים מספיקים לתשלום אותה פנסיה לגמלאים בשל העובדה שהיחס בין העובדים לגמלאים נמוך יחסית (הרבה עובדים – מעט גמלאים).

    במצב בו גיל המבוטחים הולך ועולה והיחס בין העובדים לגמלאים גבוה (מעט עובדים – הרבה גמלאים)
    הכספים המופרשים על ידי העובדים, שפעם הספיקו לתשלום הפנסיה של הגמלאים, אינו מספיק או במילים אחרות הקופה נמצאת במצב הנקרא גירעון אקטוארי.

    כאמור, הדינמיקה המתוארת לא נגרמה מחמדנות של הטייקונים או מיישום אידיאולוגיה של ממשלת רשע וזדון המוצצת את דמם של העובדים.

    יש שני פתרונות אפשריים לצאת מן המצב הזה – ואם יש באמתחתך פתרון אחר אשמח אם תעלה אותו.

    הפתרון האחד הוא כפייה על פי חוק להגדיל את התשלומים שמפרישים העובדים. כמובן שכל סוציאליסט הגון יצא כנגד פתרון כזה שמשמעותו למעשה קיצוץ בשכר העובדים ואני סמוכה ובטוחה שאם פתרון כזה היה מוצע באתר הזה היו נכתבים מאמרים חוצבי להבות בגנותו.

    נותר אם כן הפתרון האחר:

    והוא דחיית גיל הפרישה וזה מה שנעשה גם במדינות אירופה (הבעיה שם היא חמורה יותר בשל המבנה הגילי הבעייתי במרבית המדינות – ריבוי שלילי והזדקנות מואצת של האוכלוסיה)
    אבל גם לפתרון הזה התנגדו נמרצות אלה המגדירים עצמם כ "חברתיים" – העלאת גיל הפרישה? לא יקום ולא יהיה הזדעקה כולם ללא יוצא מן הכלל.

    אתה

  16. טובה שיבר הגיב:

    המשך התשובה לבין עיקר וטפל:

    נותרה אם כן מציאות בלתי אפשרית: שני הפתרונות נדחו על ידי אלה המגדירים עצמם כ"חברתיים" או סוציאליסטים.

    כפי שאתה עצמך קובע, הרי שאתה חוסך היום בשביל הפנסיונרים של מחר ואלה דברים נכונים וצודקים: בעת משבר אנו חייבים לחסוך -גם אם הדבר יפגע מעט בזכויותינו- על מנת שהפנסיונרים של מחר, קרי אנחנו עצמנו, נוכל להמשיך לקבל סכומים כלשהם ולא נקלע למצב שבו הקרן תפשוט רגל ולא תהיה מסוגלת לשלם כלל.
    הזכות היחידה שנפגעה מן החקיקה של האוצר מתבטאת בזה שגיל הפרישה הועלה בשנתיים ולכל הדעות זו אינה כלל פגיעה לאור החלופה שתוארה מקודם -חוסר האפשרות של הקרן לשלם למבוטחיה כשאלה יפרשו לגמלאות.

  17. טובה שיבר הגיב:

    והנה הפוסט שנמחק לעיונכם:

    כפי שרשמתי בפוסט הקודם, הסיבה העיקרית למשבר בקרנות הפנסיה ההסתדרותיות נבע מכך שהרכב הגילאים בהן יצר מצב הנקרא "גירעון אקטוארי" – יותר כספים מופרשים מן הקופה מאשר נכנסים אליה.

    כך, למרות שהקופות לא השקיעו אפילו אגורה בנכסים מסוכנים מצבן הפיננסי התערער עד לסף פשיטת רגל.

    אדגיש שוב: המשבר נבע כמעט אך ורק מסיבה שאין עליה שליטה – הזדקנות האוכלוסיה והרכב גילאים "גרוע".

    זו תופעה שתלך ותחריף בשנים הבאות: ברוב מדינות המערב המצב גרוע בהרבה מאשר מצבה של מדינת ישראל: בעוד שאצלנו הריבוי הטבעי חיובי ברבות מארצות אירופה הריבוי שלילי, דבר שיגרום מצד אחד להתמעטות האוכלוסיה ומצד שני להזדקנותה.

    להערכתי אין פתרון מתקבל על הדעת לבעיה זו וכל המנסה להאשים גורם זה או אחר חוטא לאמת.

    הפתרון הפחות גרוע יהיה העלאת גיל הפרישה למרות גל המחאות שהדבר יגרור (כמו שקרה בצרפת לאחרונה).
    אנשי המקצוע מציעים כמובן גם פתרונות אחרים שהעיקרי שבהם הוא הגדלת ההפרשה ממשכורתם של העובדים. פתרון זה יתקל בהתנגדות נמרצת יותר מאשר ההתנגדות להעלאת גיל הפרישה משום שמשמעותו למעשה היא קיצוץ בשכר העובדים.

    כשמרקס ניתח את המציאות של זמנו הבעיה כלל לא הייתה קיימת ועד כמה שידוע לי לא הוא ולא הוגי דעות מרכסיססטיים התייחסו לבעיה ועל כן אין משנה סדורה המציעה פתרון לתופעה הזו שתלך ותחריף ככל שתוחלת החיים תעלה.

  18. בין עיקר לטפל הגיב:

    ככל ש"הזדקנות האוכלוסיה והרכב גילאים "גרוע" כך גם הגידול באבטלה של צעירים. אז מה הועילו חכמים בתקנתם?
    כמובן שיש משנה סדורה המציעה פתרון לשתי התופעות אלא שאינה נמצאת במסגרת המשטר הקפיטליסטי כמו הרבה בעיות אחרות כמו הצטמקות הרווח הקפיטליסטי.
    בינתיים על העובדים להתנגד לכל פתרון שיבוא על חשבונם כדי לפתור בעיות שלא הם יצרו.

    • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

      הבעיה היא שגם לא לפתור את הבעיה הולך לבוא על חשבונם. אם המדינה תיכנס לגרעונות בגלל פנסיות של אנשים אז יהיה לה פחות כסף להשקיע על חינוך ועל בריאות (אף אחד לא באמת יעז לפגוע בתקציב הביטחון). אומנם לאנשים יהיה קצת יותר כסף לפנסיה, אבל לא יהיה כיסוי לבריאות שלהם. פגיעה בחינוך בסופו של דבר תפגע בהכנסות העתידיות של המדינה. זה מתחיל בזה שיהיו פחות שעות לימוד וכתוצאה הילדים ילמדו פחות, ואז פחות מהם יהיו מסוגלים ללמוד באוניברסיטה בגלל פערי הידע שייוצרו. ככה או שיהיו לנו פחות רופאים, מהנדסים ומתכנטים או שתישאר אותה כמות אבל יהיו לנו רופאים מהנדסים ומתכנטים פחות טובים. אם יהיו לנו פחות אז הבריאות תיפגע בגלל המחסור ברופאים והכלכלה תיפגע בגלל שהיי-טק מסתמך על מתכנטים ומהנדסים וחלק מאוד גדול מההכנסה של ישראל הוא מהיי-טק. לכן היה בלתי אפשרי להשיך להיות תלוי בממשלה בפנסיה כשכל העניין מפסיד ויוצר גרעונות גדולים למדינה. בסופו של דבר פחות כסף למדינה אומר פחות כסף לחינוך ולבריאות, וזה כבר לא טוב לאף אחד.

      אני לא מבין מה כל-כך נורא בעליית גיל הפנסיה. לאנשים פעילים שממשיכים לעבוד יש סיכוי קטן יותר ללקות באלצהיימר. נתקלתי ביותר מעובד מדינה אחד (שעכשיו פנסיונר מדינה) שהיו מעדיפים להמשיך לעבוד עוד כמה שנים בתפקידם (במגזר הפרטי זה הרבה יותר אפשרי לעבוד אחרי גיל פנסיה למי שבאמת רוצה ויש הרבה שעושים את זה). בישראל אף אחד לא עושה מזה עניין גדול פשוט בגלל שלרוב האנשים לא איכפת. ממש לא מפריע לי שאני אצא לפנסיה רק בסביבות גיל 72 (כי בטח גיל הפנסיה יעלה עוד פעמיים עד אז), במיוחד אם זה בגלל שתוחלת החיים תהיה כבר בסביבות ה-95. ככל שאני אצא לפנסייה בגיל יותר מאוחר ככה יהיה לי יותר כסף שאני אקבל מהקרן פנסיה אחרי שאני אצא לפנסיה.

      לגבי האבטלה, יש עוד דרכים להתמודד מול אבטלה, ואני מתכוון לדרכים במסגרת הקפיטליזם. למשל נסיונות לעודד השקעה שגורמים לפתיחת חברות חדשות ומקומות עבודה חדשים, או מתן של פחות אשרות לעובדים זרים בשביל לשמור על יותר מקומות עבודה לישראלים. יש המון דרכים להתמודד עם אבטלה במסגרת הקפיטליזם, והן מאפשרות מרווח לעסקים חדשים ולמשרות חדשות. יש הרבה עסקים שהם לא רשתות של טייקונים, אלא רק עסקים קטנים שנפתחו על ידי יזם פרטי מוצלח, כמו הרבה מסעדות ומספרות. אם נעודד מובטלים לפתוח עסקים קטנים משל עצמם (ואולי להעסיק בהם כמה מובטלים אחרים), אז האבטלה תקטן משמעותית. יש המון דרכים קפיטליסטיות לטפל באבטלה, הממשלה רק צריכה לבחור איך היא רוצה לעשות את זה, והיא צריכה לעשות את זה כמו שצריך.

  19. טובה שיבר הגיב:

    בין עיקר לטפל ידידי,

    לא הבנתי האם השימוש התכוף שאתה עושה במילים קפיטליזם, סוציאליזם, מרכסיזם ונגזורותיהם יש בו בכדי להאיר את עינינווליקדם את מעמד האדם העובד.
    אם יש פתרון אחר מאשר העלאת גיל הפרישה או הגדלת ההפרשה לפנסיה -שמשמעותה הפחתה במשכורות -נשמח אם תפרט.

    כמה הערות ברשותך: הפנסיה באה לעולם בגרמניה דווקע בתקופת שלטונו של ביסמרק שעד כמה שידוע לנו היה שמרן בדעותיו ומעולם לא דבק בו שמץ של סוציאליזם.

    כך שלטעון שקפיטליסטים אינם רוצים או מסוגלים ליזום צעדים לרווחת מעמד הפועלים פשוט אינו נכון.

    כמו כן לא מובן מדוע אתה סבור כי הזדקנות האוכלוסיה תגרום לאבטלה בקרב הצעירים? דווקא ההיפך הוא הנכון משום שנוצר היצע גדול של משרות עקב עזיבת המבוגרים את מקומות העבודה שלהם.

    אפשר לומר שנוצר ביקוש לידיים עובדות והעובדה הזו דווקא טובה לכוח העבודה הצעיר.

    אם יש הגירה של עובדים זרים למדינה הרי שאותם מהגרים תופסים את אותם מקומות העבודה ואז נפגעים בעיקר המעמדות הנמוכים שכן אלה ברובם מועסקים בעבודות כפיים פשוטות שבדרך כלל מהגרי עבודה מתחרים עליהן.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים