הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-12 בדצמבר, 2010 3 תגובות

עוד לוחשות הגחלים במורדות הר הכרמל והצרות של ראש הממשלה בנימין נתניהו אינן נגמרות. בזמן שהתחפש לג'וליאני מקומי, והצטלם עם שלל טייסים וכבאים אמיצים על רקע תמרות העשן, הכריזו  שרי החוץ של ברזיל, ארגנטינה ואורוגוואי על הכרתם במדינה הפלסטינית בשטחי יהודה ושומרון במתווה 1967. צרה נוספת נחתה מכיוונה של ארצות הברית בהודיעה כי נושא הקפאת הבנייה בהתנחלויות יורד מן הפרק וכך כנראה גם התהליך המדיני העצל בין נתניהו לאבו מאזן.

וכך, בזמן שנתניהו גורר רגליים, מרכז מאמצים בשמירה על יציבות קואליציה ניצית ונפיצה ומעדיף לפייס את חברי הכנסת חוטובלי ולוין על חשבון שאר העולם, עולה הרושם כי ניהול משא ומתן על הסדר הקבע מעט גדול על ראש ממשלת ישראל הנוכחי. כעת מתקרבת הכרעה מהסוג שנתניהו חושש ממנה. ההכרזה המשולשת המכירה במדינת פלסטין המתהווה הגיעה במטרה לנסות ולהפיח חיים בתהליך המדיני, אך בעקבות ההודאה האמריקאית בכשלון התיווך סופה ליצור אפקט דומינו. עוד ועוד מדינות בעולם יצאו בהכרזות דומות וייצרו את בסיס התמיכה הדיפלומטי (שכן התשתית המוסדית כבר קיימת) להכרזת עצמאות חד-צדדית של הרשות הפלסטינית.

באיחור של למעלה מששים שנה לאחר ההכרזה החד-צדדית על הקמת מדינת ישראל, מגיעה ההנהגה הפלסטינית אט אט לתובנה החד-צדדית שלה בכל הקשור לסיום הסכסוך. לאורך השנים מנכסים הפלסטינים דפוסי מאבק לאומיים מזירות שונות בעולם, ובמרכזם המאבק המזויין שהפך לנחלתם של מיעוטים לאומיים רבים. מהמאבק האירי שאבו הפלסטינים את הגישה לפיה עליהם לנהל את אוכלוסייתם הכבושה תוך הקמת מוסדות עצמאיים ובלתי תלויים, באמצעות התעלמות מהכובש עד שיכיר במוסדות הללו ואף יסייע ליציבותם כמקרה אש"ף בעבר והרשות כיום. ניהול עצמאי זה מבסס בעולם את ההכרה הגוברת כי התעקשותו הפטלית של הכוח הישראלי הקולוניאלי לכפות עצמו על הפלסטינים מיותרת, היות שבמציאות הנוכחית אין הם זקוקים למדינת ישראל ולתשתיותיה על מנת לנהל את ענייניהם. הכרזת ההכרה בפלסטין תעודד את ראשי הרשות לחקות מודל נוסף לניהול מאבק לאומי – המודל המנהיגותי של בן גוריון – ולקבוע שבאין הסכמה בין הנצים, יש לקבוע עובדות בשטח, ולהכריז.

איומם של אבו מאזן וסלאם פיאד בהקמת מדינה המתבססת על הכרת מדינות העולם בישות המתהווה גורם לנתניהו, ליברמן ושות' להיראות כרודפים אחר רכבת המתרחקת במהירות מהתחנה.  ראש ממשלת ישראל קבע שבמידה ואכן יקרה הדבר, הוא רואה בהסכמים מן העבר,  לרבות אוסלו, כמבוטלים. אבל אמירות מהסוג הזה כבר לא עושות רושם על אף אחד ב"שכונה הקשה" במזרח התיכון שישראל היא חלק ממנה. וחמור מכך, גם לא על העולם. אילו עוד איומים משמעותיים נותרו לנתניהו בארסנל? האם יכבוש מחדש את שטחי יהודה ושומרון? בכך רק יגביר את הדה- לגיטימציה למדיניות ישראל בעולם ויעורר ביקורת מוחצת דווקא מבית. נקעה נפשו של העם בישראל מכיבוש הגדה בעידוד הצהרות עבר של נתניהו עצמו על הקמת שתי מדינות, ולכן צעד שכזה יהיה הרה אסון לביבי. האם ינתק את הפלסטינים מתשתיות יסוד כגון, מים וחשמל? הדבר יצייר את הממשלה כדמונית ומרושעת המתעמרת באוכלוסייה חלשה, ותעודד את המשכן של חרמות וסנקציות בינלאומיות.

אם אכן תתממש הכרזת העצמאות הפלסטינית, יוכל עדיין נתניהו להטיל סנקציות חסרות שיניים על הפלסטינים, אך מול מדינות העולם המכירות בפלסטין אין להנהגה בישראל שום יכולת לעמוד בפרץ. האם הסכמי מסחר עם ארגנטינה מוטלים כעת בספק? האם הסכמי נשק חשאיים בוטלו עם ברזיל? אין לממשלת ישראל הנוכחית, ששר החוץ שלה מוכר ברבים כפרסונה נון גראטה, שום יכולת או רצון להגיע למשבר דיפלומטי עם המדינות המעטות שעוד נותרו בקשרים טובים עמה. מה יקרה כאשר אותן מדינות ישלחו שגרירים לכהן במדינת פלסטין? הרי תמיד נותרה האפשרות לעכבם עד הגירוש בנתב"ג, או לזמן את שגרירי אותן מדינות בארץ לשיחת נזיפה נוסח דני איילון ביושבם על שרפרף נמוך לנוכח פניו הזעופות של נציג משרד החוץ.

הדרך היחידה להתמודדות עם הכתוב לעיל היא לגשת למשא ומתן רציני בלי להתעקש על הצהרות חלולות מטעם הפלסטינים בדבר אופייה וצביונה של מדינת ישראל. היות שישראל היא הצד הכובש חלה עליה אחריות גדולה יותר לסיום הסכסוך, ואם הדבר מחייב הקפאת בנייה לצורך קיום שיחות על נתניהו לבלוע את הצפרדע. השדרה השלטונית בירושלים אינה מבינה עדיין את גודל הנזק המתעצם לתדמיתה כסרבנית בעת שאין שיחות בין הצדדים. ומנגד, הפלסטינים מחזקים את הלגיטימציה לדרישתם הלאומית בעולם. אם נתניהו, בנו של היסטוריון, אינו רוצה להיזכר בהיסטוריה כמנהיג הישראלי שדחק בפלסטינים לבצע מחטף בנוסח של הכרזה חד-צדדית על הקמת מדינה עליו לרוץ למשא ומתן אמיתי, ועכשיו.

תגובות
נושאים: מאמרים

3 תגובות

  1. ברק הגיב:

    אותו עולם שנותן לאמריקאים לעשות מה שהם רוצים בעירק ובאפגניסטן ונותן לבריטים לעשות מה שהם רוצים בצפון אירלנד וגם נותן לטורקים לעשות מה שבא להם לכורדים לא באמת יעשה יותר מדי מאמצים נגד ישראל. יש בעולם משבר כלכלי ויכול מאוד להיות שהרבה מדינות יחשבו קודם כל על הכלכלה וירצו להמשיך עם קשרי מסחר עם ישראל ממניעים כלכליים.
    רוב קשרי המסחר של ישראל הם עם סין, ארצות הברית וגרמניה. פשעי מלחמה זה הדבר האחרון שמעניין את הסינים. בארצות הברית יש ליהודים מספיק השפעה בשביל שלא תהיה תמיכה בצעדים כלכליים נגד ישראל. לגבי גרמניה אני לא יודע, וזו אולי המדינה היחידה שבאמת יש חשש מזה שהיא תפעל נגד ישראל מבחינה כלכלית. גם ראוי לציין שגם לארצות הברית וגם לסין יש זכות וטו באו"ם, ויש סיכוי סביר שהן לא יאפשרו חרם כלכלי על ישראל.
    אם אובמה רוצה איזשהם סיכויים להיבחר שוב פעם אז הוא גם לא יכול לתת להחלטה על הקמת מדינה פלסטינית לעבור באו"ם, למרות שבמקרה הזה יכול להיות שאובמה כבר ויתר מראש על הסיכוי לקדנציה שנייה ואז יש אולי סיכוי קלוש שהאו"ם יכיר בפלסטין נגד רצונה של ישראל. עדיין אני לא רואה את זה קורה כל כך מהר.
    אם עכשיו פלסטין תכריז על עצמאות בלי הכרה מהאו"ם, אני ממש לא בטוח שזה ישנה משהו. דרך אגב, לפי ויקיפדיה כבר הוכרזה הקמתה של מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים בשנת 1988, אבל לא מצאתי שום מקור אמין לזה בreferences שלהם :
    http://en.wikipedia.org/wiki/State_of_Palestine
    אם מישהו מכם שמע על זה ויש לו לינק לפרוטוקול שבו זה מופיע זה בהחלט מעניין אותי לראות אם זה באמת קרה איי-פעם.

    בקיצור, בעולם שלנו מדינות יכולות לעשות איזה פשעים שבא להן ואף אחד לא יעשה להן כלום, למה שזה ישתנה במידה ופלסטין תכריז על עצמאות?

  2. פאבל הגיב:

    פלסטינאים כבר הכריזו פעם על מדינה עצמאית. זה קרה ב – 1987 בתוניסיה. מישהו זוכר? לא. ובצדק. לפסלטינאים אין אפשרות להקים מדינה באופן חד-צדדי, שכן אין להם תשתיות פיסיות שמאפשרות התנתקות מישראל. האם סלאם פיאד ואבו-מאזן רוצים לחלוק את גורלו של איסמאיל הנייה שמנותק מהעולם בעזה? נניח אפילו שהגבול עם ירדן מאפשר להם עצמאות מסוימת, אבל גם גבול זה הוא בשליטת ישראל. בקיצור, אין שום משמעות להכרזות אלו. גם אם יבואו לרמאללה שגרירים מברזיל וונסואלה, מה זה באמת ישנה? מה שמקומם במאמרך זו הגישה שהדרך הנכונה להגיע לשלום היא להיענות לדרישות פלסטינאיות ולא להתעקש על דרישות שלנו. כן להקפאה, לא לדרישה להכרה של פלסטינאים בישראל כביתו הלאומי של העם היהודי. ומדוע בעצם? רק אם הכרה זו תתקיים נוכל לדעת שהפלסטינאים השלימו עם זכויותנו הלאומיות. בלי הכרה זו מצדם נשאר "עובדה קיימת" ולא מדינה שקמה בכח זכותנו הלאומית שלא נופלת מזכותו הלאומית של שום עם אחר, כולל פלסטינאים, וזה לא באמת שלום.

  3. התקוע ולא מתקוע הגיב:

    לפאבל:
    אם לסכם את דבריך בקצרה,אז,בעל הכוח הוא בעל הדיעה.
    כלומר אנחנו חזקים יותר ושום דבר לא יכול להתרחש כאן מבלי שניתן לכך את האישור.
    הבעיה היא שכוח הוא ענין זמני. ומי שהיום חזק ושולט בכיפה מחר יהיה חלש ויתמוטט.
    לעומת זאת מוסריות,הוגנות,שפיות ושמירה על החוק (הבי"ל) תמיד תשרודנה משום שהן בורחות מן המלחמה ומחפשות את השלום והצדק.
    העובדה שהפלסטינים לא מכריזים על עצמאותם,אננה נובעת מכך ש"גם אם יבואו לרמאללה שגרירים מברזיל וונסואלה, מה זה באמת ישנה?"…(איזה טיעון קלוקל,קרא דבריך בשנית),אלא משום שברגע שיעשו זאת ירדו הם ל"רמה" הישראלית.כלומר יכריזו על עצמאותם באופן חד צדדי ולא יהיו שונים מהישות הבן גוריוניסטית שצמחה כאן בעידודו של הבגיניזם.הפלסטינים שלא כמו הישראלים,ממתינים עדיין להחלטה הרשמית שתצא מתוך מסדרונות האו"ם ואשר תקבע באופן מפורש את חלוקת הארץ ההוגנת לשביעות רצונם.זו זכותם (זוכר את תכנית החלוקה שאושרה ע"י האו"ם?) וגם דרכם היחידה ומי אתה שתזלזל בה ברגל גסה וכובשת (שהרי לא השארת להם דבר,מלבד חיי עוני ונישול בתוך גיטאות ומחסומים)?
    לפחות היה אמיתי וכן בדבריך ואמור זאת בקול צלול:"אכן,אני חזק יותר ולכן אני יכול לכבוש ולספח"…וכי מדוע תהיה נכלולי ובכין ותתחמן בובע מאייסעס ותרוץ לספר לכולם כמה אתה "צודק","נאור" ו"דמוקרטי"…הרי העולם אולי משוגע אבל בטח לא אדיוט.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים