הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-18 בינואר, 2011 10 תגובות

בנאום דרמטי ששודר בסוף השבוע בכל תחנות הטלוויזיה המקומיות הודיע ראש ממשלת תוניסיה, מוחמד רנושי, כי מעתה הוא ממלא באופן זמני את תפקידו של הנשיא, זין אל-עבדין בן-עלי, שנמלט לסעודיה. בן-עלי במנוסתו ניסה לקבל מקלט אצל פטרונו, הנשיא הצרפתי הימני ניקולא סרקוזי, אבל ממשלת צרפת סירבה לקבלו.

הודעת ראש הממשלה באה אחרי חודש של מחאות חברתיות שהפכו בהמשך לפוליטיות  דרשו ההמונים מהנשיא להתפטר על רקע האבטלה הגואה והיעדר חירויות אזרח. האירועים הדרמטיים בתוניסיה מזכירים אירועים דומים שהתרחשו בשנים הקודמות באמריקה הלטינית: התקוממויות עממיות על רקע משבר הכלכלה הניאו-ליברלית שהביאו לכס הנשיאות שורה של מנהיגים ביניהם אוו מוראלס בבוליביה, הוגו צ'אווס בוונצואלה, בני הזוג קירשנר, נשיאי ארגנטינה; רפאל קוראה באקוודור ועוד. נשיאים אלה נבחרו רק לאחר שההמונים שהתקוממו שילמו מחיר יקר בדם.

ההתקוממות שהתחוללה בתוניסיה, נכון לעכשיו, רק השלימה את חלקה הראשון: סילוקו של הסמל הבולט ביותר של המשטר הניאו-קולוניאלי: הנשיא בן-עלי; אך היא טרם סילקה את כל אנשי המשטר ממושכות השלטון והביאה לשינוי דרמטי במדיניות הכלכלית והחברתית – כפי שאירע באמריקה הלטינית. כמו כן, התקוממויות דומות טרם התחוללו במדינות נוספות בעולם הערבי. כך, שניתן להצביע על כמה מגמות, העשויות להיות זמניות בלבד, אם המחאה לא תדעך והתקוממות, שכונתה על ידי התקשורת הערבית כ"אינתיפאדת המובטלים", תמשיך בתנופתה עד לסילוקו המלא של המשטר והפיכת תוניסיה למדינה דמוקרטית וצודקת יותר.

ההמונים מחוללים את השינוי הפוליטי

הנשיא בן-עלי, בן 74, נקט יד ברזל מאז שעלה לשלטון לפני 23 שנה בהפיכת חצר, ודיכא את כל מי שקרא תיגר על שלטונו – כולל איגודים מקצועיים וועדי עובדים. הוא הכניס למעצר פעילי אופוזיציה, ובהם קומוניסטים ואנשי איגודים מקצועיים רבים והטיל פיקוח הדוק על כלי התקשורת. בימיו האחרונים למשטרו ניכר היה איך הוא מאבד אחיזה בשלטון ככל שמחאה העממית והספונטנית גברה ועברה מן הפריפריה, מערי השדה, אל הבירה תוניס. ובבירה תוניס המחאה בשבוע שעבר הפכה ממחאה של אלפים, להפגנות של רבבות, עד שביום שישי האחרון כבר נרשמו כ-100 אלף מפגינים מול מטה המשטרה החשאית בבניין משרד הפנים בשדרות בורגיבה שבמרכז העיר. הפגנה שחלה, דווקא, במטה האיחוד הכללי של האיגודים המקצועיים של תוניסיה.

כבר ביום חמישי הופיע בן-עלי בטלוויזיה של תוניסיה, ובנאום לא אופייני ומלא צער הבטיח רפורמות סוחפות בתקשורת, בחברה ובפוליטיקה. הוא גם הבטיח לעזוב את תפקידו כנשיא כשכהונתו תסתיים ב-2014 והורה להפחית את מחירי הסוכר, החלב והלחם. למחרת בשעות אחר הצהריים הוא הודיע על פיטורי כל ממשלתו – ימים ספורים לאחר פיטורי אחדים מן השרים. כמו כן הוא הבטיח קיום בחירות מוקדמות בחודש יוני. זמן מה אחר כך הכריזו הרשויות במדינה על מצב חירום ועל עוצר שייושם בשעות הלילה. הם אסרו על התכנסות של קבוצות המונות יותר משלושה בני אדם. בשעות הערב היה זה ראש הממשלה "המודח" שהודיע ברשתות הטלוויזיה על מנוסתו של הנשיא.

המחאות נגד המשטר הפרו-אמריקאי והפרו-צרפתי בתוניסיה (מה שכונה בתקשורת הישראלית "ממשלתו הפרו-מערבית של בן-עלי"), החלו לפני כחודש כאשר בוגר אוניברסיטה מובטל הצית את עצמו לאחר שהמשטרה החרימה ממנו פירות וירקות שמכר ללא רישיון. באחת ההפגנות נורה אדם מאש המשטרה, ובאירוע אחר מפגין חישמל את עצמו למוות. יש לציין כי מחאה ציבורית היתה במשך שני העשורים האחרונים עניין נדיר למדי בתוניסיה, שהוגדרה באחד מהמסמכים האמריקניים שהודלפו לאתר ויקיליקס כ"מדינת משטרה".

tunis

המרד הראשון שהצליח בעידן המשבר הקפיטליסטי

אך מדוע פרץ כעת המשבר? ישנן סיבות פנימיות רבות, כמובן. החלשת כוחו של המשטר והרצון ההמונים לקבוע את גורלם היא המרכזית שבהן. יחד עם זאת, העמקת האבטלה בתוניסיה והתרוששות שכבות עובדים ושכבות הביניים הן תולדה של המשבר הכלכלי הפוקד את הליבה הקפיטליסטית. שנת 2009 הייתה לשנת מפנה, מפנה שלילי יש לציין, עבור הדגם החברתי והכלכלי הניאו-קולוניאלי שהושלט על ידי בן-עלי ומקורביו על המדינה הצפון-אפריקאית ושגרס הישענות המשטר הקפיטליסטי המקומי על קבלנות משנה עבור חברות רב-לאומיות – בייחוד בענף הטקסטיל – וגידול המתמיד של התיירות האירופאית.

הדגם פעל היטב לטובת בעלי ההון המקומיים, עד למשבר הכלכלי. וכאשר המשבר החל לפקוד את מדינות הפריפריאליות באירופה, כגון פורטוגל, יוון, איטליה וספרד; הוא קיבל מימדים גדולים בפריפריה של הפריפריה: ארצות צפון אפריקה ובהן אלג'יריה (שגם בה  מתנהלת מזה שבועות מחאה עממית אך פחות המונית נגד המשטר), מרוקו ותוניסיה. במילים אחרות: למשבר הקפיטליסטי יש השלכה ישירה על ההתקוממות העממית בתוניסיה. בשנה שעבר הגידול בתוצר הואט והשנה אף איים להיות שלילי או אפסי. גם תנועת התיירים, שבאו לרוב מאירופה המערבית, לא הייתה כתמול-שלשום. ועוד:  המגזר החקלאי רשם אשתקד ירידה גדולה בתפוקה, בגלל תנאי מזג האוויר וגם הירידה בהשקעות. אין זה מקרי שגל ההפגנות החל בפריפריה הכפרית ובערים הדרום העני. כל מי מוטבל בדרום שחשב למצוא עבודה ולו זמנית, בבירה או בערי התיירות, התאכזב.

התקוממות בתוניסיה, היא למעשה, התשובה הפוליטית הרדיקלית ביותר שניתנה למשבר.  הרבה יותר פוליטית לעומת המחאות ההמוניות של העובדים, הגמלאים והסטודנטים שנרשמו בחודשים האחרונים ביוון, פורטוגל, ספרד ואיטליה, אשר כללו אין ספור שביתות כלליות והפגנות של מיליוני עובדים ברחובות הערים.

תגובות
נושאים: מאמרים

10 תגובות

  1. ran הגיב:

    שוב משנקנים את המוסלמים
    הטבע החילוני של המהפכה לא אומר שהאסלאמיסטים לא יזכו ליהנות ממנו.
    האחים המוסלמים ואסלאמיסטים אחרים מחשיבים לעתים קרובות את עצמם פרו דמוקרטית.
    אחרי הכל, האסלאמיסטים רואים בעין יפה דמוקרטיה המאפשרת להם להשפיע יותר מאשר דיקטטורה.
    כבר עכשיו, מנהיג האופוזיציה האיסלאמיסטית ראשיד ראנוחי הכריז כי הוא יחזור לתוניסיה מלונדון.ארגון חמס ברך את המהפכה בתוניס וארגון אלקאעדה גם שיבח את הדחתו של בן עלי וקורא לתוניסאים להצטרף לג 'יהאד שלו.
    המהפכה ה"דמוקרטית" היא שער לביסוס חוקת שריעה איסלאמית בתוניסיה,בדיוק כמו הדילוג הדמוקרטי בין שילטון השאה באירן לתאוקרטית האייתולות.
    המהפכה פותחת את הדלת עבור כוחות פרו שריעה שמטרתם אחיזה בשלטון, משום שכעט הם נהנים מבסיס רחב של תמיכה בקרב העם.
    המהפכה עממית נוטה לכיוון החלת החוק האיסלאמי בתוניסיה

  2. אלישע הגיב:

    דז'ה וו:
    בדיוק באותן מילים תיאר השמאל העולמי את האירועים באירן שהובילו להשתטות האייטולות על העם האירני האומלל.

    גם בארץ התמוגגו אנשי רק"ח מנפילתו של השאה ולא הסתירו את שמחתם: עכשיו, חשבו לתומם, תהפוך אירן לאנטי אמריקנית מה שבהכרח יביא אותה לברית עם כוחות הקידמה הקומוניסטיים.

    אני עוד זוכר היטב את הכתרים שקשרו למהפכה שמשום מה תוארה כ"מתקדמת" ואת פרץ האופטימיות ששטף את השמאל הרדיקלי בארצנו ובעולם כולו.

    דא עקא שהשמחה הייתה קצרה מאד: במהרה התברר שהמשטר החדש מחסל בשיטתיות את המפלגה הקומוניסטית, משליך את פעליה לכלא (במקרה הטוב) והופך ליריב מר של ברית המועצות!

    כך, חוסר הבנה של האיסלם הפונדמנטליסטי, הרצון הבלתי נשלט לראות במפלתה של ארצות הברית הובילו לשוקת שבורה: לא רק שהקומוניסטים נורו בהמוניהם אלא שאירן הפכה לאויב של הקומוניזם העולמי ואף תמכה באופן פעיל בלוחמים נגד כוחות הכיבוש הסובייטיים באפגניסטן.

    באופן תמוה ביותר מחבר במאמר חוזר בדיוק על אותן הנחות יסוד שגויות שאיפיינו את השמאל הרדיקלי לפני 30 שנה: הוא טועה לחשוב שבתוניס יקום משטר "מתקדם" .

    • "הנחות יסוד שגויות" הגיב:

      ז"א שהשמאל היה צריך לתמוך בשח ופטרוניו ארה"ב וישראל?
      באלג'יר וגם בדרום אפריקה המשטר הוא לא בדיוק "מתקדם". ז"א שהשמאל היה צריך לתמוך בקולוניאליזם הצרפתי ובמשטר האפרטהייד?
      אבל למה ללכת רחוק. פתרון הסכסוך כאן בדרך של שתי מדינות או מדינה אחת עלול להביא לשלטון איסלמי קיצוני (סביר יותר בפתרון שתי מדינות), והשמאל עלול להיות מחוסל ואנשיו להזרק לכלא וגרוע מכך. אז ז"א שהשמאל צריך לתמוך בהמשך הכיבוש?
      ובכן, על מנת שלא תשגה בהנחות יסוד, השמאל תמיד יתמוך בהתקוממות עממית נגד שעבוד אימפריאליסטי וקולוניאליסטי מבחוץ ונגד שלטון התומך בהם מבפנים למרות הסיכונים. נצחון המאבק אינו סוף פסוק אלא שהמאבק רק עולה שלב אחד נוסף.
      "ההיסטוריה" היא לא פוליסת ביטוח, דרכיה מפותלות ואינה מבטיחה נצחון סופי כהרף עין. נצחון אחד הוא רק פסיעה אחת בכיוון אשר בעקבותיה יתכנו גם נסיגות.

  3. משה [ורבע] - האם טוניס בדרך מעבדות לחירות הגיב:

    מגיבי הימין "רן" ו"אלישע" מגיבים על רחשי ליבם. דוידי לא כתב מאומה ממה שאלישע מייחס לו.
    כמובן שאיננו יודעים עוד איזה משטר יבוא בעקבות סילוק הנשיא האלים והפרו-מערבי של בן-עלי. אך כרגע לא נראה שבטוניסיה עומג האיסלם הרדיקלי לשלוט, כפי שקרה לאחר שהופל משטר השאח שגם אותו הגדירו בישראל כ"פרו-מערבי". אז שהשאח רזה פחלאווי הופל תמכה בו ישראל, אימנה את השב"כ שלו – הסאוואק – וסיפקה לו ידע ומומחחים להקמת המיתקן הגרעיני בביושהאר… לפני זה השאח סילק את רה"מ של מפלגת טודה [השמאלית] בעזרת הסי.איי.אי… וכך גרם לחיזוק האלמטים המוסלמים השיעים, שחזרו מקום שבעיראק והשתלטו במהרה על איראן.
    אשר לאפרים דוידי, נכון מה שהוא כתב: "ההתקוממות שהתחוללה בתוניסיה, נכון לעכשיו, רק השלימה את חלקה הראשון: סילוקו של הסמל הבולט ביותר של המשטר הניאו-קולוניאלי: הנשיא בן-עלי; אך היא טרם סילקה את כל אנשי המשטר ממושכות השלטון והביאה לשינוי דרמטי במדיניות הכלכלית והחברתית – כפי שאירע באמריקה הלטינית. כמו כן, התקוממויות דומות טרם התחוללו במדינות נוספות בעולם הערבי." להבא, נא לדייק בתגובות אלישע ורן.

  4. אלישע הגיב:

    למשה וחצי,

    כוונתו של אילשע הייתה לומר שהשמחה על נפילתו של שליט תוניס עדיין מוקדמת: הוא הביא כדוגמה את פרץ השמחה של השמאל לנפילתו של השאה שהתבררה בדיעבד כמוקדמת מדי לאור מה שהתרחש לאחר מכן.

    כמובן שאין לדעת בוודאות מה יתפתח בתוניס ואיזה משטר יקום שמה אבל לשמוח עוד לפני שיודעים את טיב המשטר העתידי זה קצת נמהר ולא אחראי.

    בשל העובדה שהאיסלם הרדיקלי נחוש ומאורגן טוב מיריביו ובנוסף נתמך על ידי אירן ומדינות מוסלמיות רדיקליות אחרות הסיכוי שהוא ישתלט על המדינה גבוה.

    אמריקה הלטינית אינה המזרח התיכון וכל מי שמנסה לגזור גזירה שווה מן האירועים שם לבין האירועים במזה"ת פשוט טועה.

  5. טובה שיבר הגיב:

    אני מניחה שמחבר המאמר יוצא מנקודת ההנחה שכל "התקוממות עממית" תביא בהכרח לשינוי חיובי.

    צר לי להיות משביתת שמחה אבל עלי לציין שבעולם הערבי מהפכות בדרך כלל מביאות לשינוי שלילי והמהפכה האירנית אינה הדוגמה היחידה.

    כך למשל ההפיכות שהתחוללו במצרים, בסודן, בעיראק, בסוריה, בלוב, באלג'יר ובמקומות נוספים בשנות ה 50 והשישים של המאה הקודמת הביאו להקמת משטרי דיכוי בראשותם של אנשי צבא שמטיבם הם ריאקציונרים חשוכים ומאובנים שערכי הדמוקרטיה זרים להם.

    המחבר שוגה באשליות אם הוא סבור ששינוי השלטון בתוניס יעלה כוחות שיביאו לשינוי חיובי: על פי מאזן הכוחות במדינה הסבירות שהאחים המוסלמים ישתלטו על מוסדות השלטון היא גבוהה מאד ממש כמו שקרה בעזה לפני זמן לא רב

  6. "הנחות יסוד שגויות" הגיב:

    התקוממות עממית לא מכיאה בהכרח לשינוי חיובי. אבל התקוממות עממית נגד שעבוד אימפריאליסטי מבחוץ ונגד משתפי הפעולה שלו מבפנים תביא שינוי חיובי (אפילו שלא תביא את "הגאולה ממש")

    המגיבה שיבר חושפת את בורותה ברבים: ההפיכות במשטרים הערביים שהיא מזכירה לא היו כתוצאה מהתקוממות עממית אלא בהשתלטות של קבוצה צבאית על השלטון למעט ההתקוממות באלג'יר נגד הקולוניאליזם הצרפתי (ששיבר אולי מעדיפה אותו?!).
    התוצאות לא הביאו דווקא "להקמת משטרי דיכוי בראשותם של אנשי צבא שמטיבם הם ריאקציונרים חשוכים ומאובנים שערכי הדמוקרטיה זרים להם", אלא להקמת משטרים שהתנגדו קודם כל לשעבוד האימפריאליסטי והקולוניאלי של ארצם, ולכן זכו בד"כ בתמיכת ההמונים, למרות שלא היו בדיוק סימפטיים מהרבה בחינות ואפילו הסתאבו וחלקם חזר לשרת את האימפריאליזם בהמשך הדרך.

    השלטון בתוניסיה נמצא עדיין בידי השרידים של המשטר הישן. אבל מה שברור הוא שאם ההתקוממות העממית תצליח, יקום בתוניסיה משטר שיתנגד לאיפריאליזם וספיחיו ולציונות. אלו האחרונים כדרכם לא יגיבו באדישות אלא בכל פעולה שתקעקע את המשטר החדש ותחזיר את משתפי הפעולה שלהם לשלטון. הדרך הבטוחה ביותר להצלחתם היא ע"י הקמת "שיטה דמוקרטית" שמאפשרת להם להכנס חזרה דרך הדלת הראשית. לכן קיימת אפשרות סבירה שהשלטון ימסר לידי גורמים איסלמיים שאמינותם מקובלת שם על הציבור ועמידותם נגד ההשתלטות מחדש של גורמי המשטר הישן מוכחת.

  7. בן צבי הגיב:

    מענין לראות איך קטילת 200 מפגינים בטוניסיה לא מזיזה לאף אחד בעולם ובטח שלא ל"לוחמי זכויות האדם " כאן , אף משט לא יצא לתמוך בהם ושום הפגנה לא נערכה מול איזו שגרירות טוניס באיזשהו מקום בעולם , מובן שאף גנרל טוניסי לא צפוי לעמוד לדין בבית הדין בהאג ובעולם המוסלמי
    החיים נמשכים כרגיל , ואני לתומי חשבתי שכל נושאי המסרים האוניברסליים יצאו מגדרם לנוכח הטבח .

    הד"ר דוידי ממשיך בניתוחיו הפוליטיים \ כלכליים לנוכח הגופות וכולם אחריו במחול צבוע

    • לבן צבי מסתם אחד הגיב:

      תגיד לנו,מה אתה רוצה?
      שדוידי יעמוד ויגיד שהוא גם נגד רשלנות השלטונות בברזיל שגרמה לחמש מאות ההרוגים בשטפונות,או נגד רשלנות הרופאים בחדרי המיון שקוטלת אלפי בני אדם בשנה,או נגד תאונות דרכים.אז תרגע,הוא נגד.
      ואני יכול להגיד לך בבטחה,שהוא גם נגד כוחות השלטון שקצרו בטוניסיה 200 איש בהפגנות.או קיי הרגעת? לא צריך להגיב על כל דבר ולדוידי יש בשורה שנשמעת גם בטוניס וגם הרחק מעבר לה.
      יש משהו עצוב בסוג תגובות מהזן הזה שלך.משום שיותר משהן מעידות על המכותב הן מעידות על הכותב.
      וקרוב לודאי שאינך רואה זאת.

  8. כלבויניק הגיב:

    אמר כבר מישהו חכם ממני,אם הפועלים לא יוכלו להתארגן סופם ליפול לידי הבורגנות הלאומנות והדת.
    גם תהליך ההתחרדות הפונדמנטליסטי האיסלמי הוא בעל מגמה ברורה מאד,כאשר משווים אותו ל"קדמה"המערבית הקפיטלסטית החילונית.
    וסופם של שני אלה להתנגש זה בזה.בוא יבוא היום.
    משום שאם המורה (הקומוניזם) זנח את בית הספר,אין זה אומר שמהפושטק הקפיטליסטי או ממהחוליגן האיסלמי שעומדים ומתכתשים בחצר הנטושה תצא תורה או איזה תלמוד.
    גם אם אחד מהם ינצח כאילו.
    תשכחו מזה.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים