הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-2 בפברואר, 2011 11 תגובות

לעת עתה נראה שמרבית המפלגות הבורגניות מן העדות השונות בלבנון מסכימות לכינונה של ממשלה בראשות חיזבאללה. במידה ויקרה הדבר, יש כאן שינוי מהותי ביחסי הכוחות הבין מעצמתיים באזור. התהליך מצביע על שתי התפתחויות עיקריות. האחת, הפלגים הפרו-מערביים במעמד השליט הלבנוני נמצאים בתהליך היחלשות, למן תבוסת המשטר הישראלי במלחמת לבנון השנייה מול התנגדות גרילה חמושה שהוביל חיזבאללה. השנייה, פרויקט השיקום שהוביל חיזבאללה בלבנון לאחר המלחמה, ביחד עם המלחמה, הפך אותו לפופולרי בקרב שכבות רבות של מעמד העובדים שם, שרובו שיעי במוצאו. יתר על כן, פרויקט השיקום נתפס כעממי וכמנוגד למדיניות הממשלה שהובילה רק לקיצוצים, הפרטות ועליות במחירי מוצרי יסוד.

בפעם הקודמת, לאחר המלחמה, החיזבאללה הוציא לרחובות הפגנות המוניות והיה יכול להפיל את הממשלה ולתפוס את השלטון, אך נמנע מלעשות כן, מכיוון שלא היה ערוך לכך והעדיף את עמדת "האופוזיציונריות הקשיחה". בנוסף לכך, קרוב לוודאי שהוא קיבל הוראה ממפעיליו בטהרן ובדמשק, בעצת פטרוניהם האימפריאליסטים בבייג'ין ובמוסקבה, שלא לערער את יחסי הכוחות הבין- מעצמתיים באזור. מה גם שמשטרי איראן וסוריה זקוקים ליחסי סחר חוץ עם מעצמות המערב ולתמיכתן המדינית. כלומר, מלל ורטוריקה אנטי- אימפריאליסטים הבאים לגונן על מדיניות "דו קיום בשלום" (דטנט) עם מעצמות המערב, תוך הישענות וסיוע על כוחות אימפריאליסטים מתחזקים.

נראה בדיעבד שניצחון המחנה הבורגני הפרו-מערבי בבחירות האחרונות היה רק הודות להתערבות מעצמות המערב בבחירות, כמו גם לנוכחות הצבאית האירופית (הימצאותם של כוחות איטלקים וצרפתים בעיקר) בלבנון לאחר הפסקת האש במלחמת לבנון האחרונה.

התפתחות חשובה אחרת הינה היחלשות מעצמות המערב וארצות הברית בפרט, ביכולתן להעניק תמיכה למשרתיהן במעמד השליט המקומי, דבר המגדיל את השפעותיהן של סין ורוסיה באזור באמצעות משטרי איראן וסוריה. החיזבאללה בלבנון, ובמידה מסוימת גם החמאס ברצועת עזה ובגדה המערבית, הינם גם הם שליחי האימפריאליזם הסיני והרוסי. בדומה לכך, בעלי ההון הישראלים הציונים, שעוסקים למען עצמם בשוד קולוניאלי באזור, משרתים גם את האימפריאליזם האמריקני וממומנים ומחומשים על ידיו.

najib

מעצמות המערב יחד עם סין ורוסיה עושות יד אחת נגד עובדי המרחב הערבי

נראה שלבנון צועדת למצב משברי דומה לזה שהיה ערב מלחמת האזרחים בשלהי שנות ה-70 כאשר המעמד השליט בה נראה מפולג מתמיד, וכאשר מעצמות המערב, ובעיקר ארצות הברית, נראים כמי שאינן מסוגלות לייצב את המשטר הבורגני ואת המשק הקפיטליסטי במדינה. זאת, בעיקר לנוכח חולשתה הכלכלית והצעד שנקטה כדי להדק את אחיזתה בדמות השימוש בישראל כאמצעי להנחית על חיזבאללה "מכה ניצחת". כשלון המלחמה הוביל לתוצאה ההפוכה של החלשת האחיזה.

מצב זה מאפשר יותר דרגות חופש לפעולה של כוחות פוליטיים הנשענים על חלקיה של הבורגנות הלאומית המקושרים לציר טהרן-דמשק. אלו, בתורם,  מקושרים למעצמות סין ורוסיה כאשר השוט הוא חיזבאללה על עוצמתו הצבאית. חיזבאללה, ככל הנראה בפקודת פטרוניו בטהרן ובדמשק, וכן בעצת בייג'ין ומוסקבה לא נוקט צעדים להפלת משטר כדי לא להפר את הסטטוס-קוו הגיאו-פוליטי בלבנון ואת מאזן הכוחות הבין-מעצמתי באזור.

זאת למעשה הסיבה שנבחר בעל ההון, נג'יב מקאת'י, להיות מועמדו לראשות הממשלה. מצד אחד מקאת'י הוא בעל השקעות ומתוך כך בעל קשרים פוליטיים באזורים הנתונים להשפעת סין ורוסיה וציר המדינות הבלתי מזדהות החדש, כמו במספר מדינות באפריקה ולרבות דרום אפריקה. מצד אחר, הוא גם בעל השקעות בארצות האימפריאליסטיות כדוגמת צרפת, ובעל מניות בתאגידים רב-לאומיים מערביים. כך שתפקידו למתן את האינטרסים הבין-מעצמתיים, לדכא ולרכך את הפעולות האקטיביות של מעמד העובדים בלבנון ולנסות לחסום כל סיטואציה מהפכנית הנראית באופק. עקב המחסור בהנהגה קומוניסטית מהפכנית נמצא  כיום מעמד העובדים כשהוא מפולג על בסיס עדתי ובמחנות של המפלגות הבורגניות השונות. חשוב כעת שמעמד העובדים, האקטיבי זה מכבר ירחיב את מאבקו ויתעלה מעל המחלוקות והמחיצות הלאומיות, האתניות והבורגניות ויפעל למען עצמו בפעולה מעמדית מהפכנית מודעת.

לא מן הנמנע שהפגנת הכוח של החיזבאללה עוברת כיום בשתיקה מצד וושינגטון, כיוון שהדבר הוסדר בפסגת ג'ינטאו (נשיאה של סין) ואובמה האחרונה. כך זה כאשר ממשל אובמה מעדיף "פשרות מדיניות" מול מעצמות אחרות מאשר עימות צבאי ישיר עקב חולשתו היחסית של האימפריאליזם האמריקני וכאשר, למשל,  רוב האג"ח האמריקני מצוי בידיים סיניות, וכתוצאה מכך כיום הוא נדרש לוויתורים.

תגובות
נושאים: מאמרים

11 תגובות

  1. אנג'לו איידן הגיב:

    הדבר היחידי שהוא בעל חשיבות בין אלה הכתובים על ידך מסתכם במשפט אחד: "בעל ההון, נג'יב מקאת'י … הוא בעל השקעות ומתוך כך בעל קשרים פוליטיים" וכלכליים עם בעלי השקעות "בתאגידים רב-לאומיים". זה סותר חצי משאר הדברים שכתבת, והופך בטל את החצי השני.

    לכן, הכותרת צריכה להיכתב כך: "לבנון: מועמד חיזבאללה, נג'יב מקאת'י, מקובל על העולם הפיננסי"

    כותרת כזו מחייבת מסקנה העונה לשאלה זו: מה היא הסיבה שדחפה את הבורגנות הלאומית הלבנונית לתפנית זו, אשר קונה את אהדתו של ההון הפיננסי, בעל אינטרס מעמדי מנוגד תכלית ניגוד לאינטרס הלאומי של כל בורגנות?

    אבל אתה, ספי, עדיין מסרב להבשיל אצלך את צורך בלימודים – אתה פשוט ממשיך להשלות את עצמך כי רכשת את כל מה שנחוץ לך בכדי להפוך למהפכן.

  2. אנג'לו איידן הגיב:

    יפה. הנימשלים מסרבים לממשל. הממשל לא מסוגל למשול. אבל אין אירגון להנהיג.

  3. דמוקרט הגיב:

    מלל תעמולתי מהסוג הישן.
    חזבאללה לא היה "אופוזיציה" כי אם ישב בממשלה של סעד אל-חרירי. ראוי לציין גם כי לא נערכו בחירות חדשות לפרלמנט וחזבאללה עצמו לא "התחזק" מבחינת כוחו הפרלמנטרי. הוא פשוט פרש מהממשלה בה היה חבר, לא בשל סוגיות כלכליות או אנטי-איפריאליסטיות, אלא כאמצעי סחיטה מול אל-חרירי, כדי להכריחו לבטל את תמיכת הממשלה בבית הדין הבינ"ל לחקר רצח אל-חרירי האב, שעומד כנראה להטיל את האחריות על חזבאללה. חזבאללה הצליח לגרור אחריו גם את המפלגה הסוציאלסטית המתקדמת בראשות ג'ונבלאט, ובזכות זאת גיבש סביבו רוב פרלמנטרי שאיפשר את הטלת ראשות הממשלה על המיליונר מיקאתי. התנאי החשוב ביותר, כאמור, שהוא יתנער ממסקנות בית הדין.

  4. שום בצל הגיב:

    לא הבנתי:
    א. חזבאללה הוא ארגון מהפכני שיעי/לבנוני בעל פטרון איראני/סורי
    הנשלט ע"י האימפריאליזם הרוסי/סיני?
    (מדוע האיראנים עצמם אינם נחשבים אימפריאליסטים?)
    ב. אובאמה הוא חלש כיוון שהאימפריאליזם האמריקאי/מערבי נחלש?
    הוא פייסני כיוון שאין לו ברירה?
    (ולא כתפיסת עולם?)
    ג. איפה בדיוק ישראל?

    ולסיכום – כולם רעים חוץ מחיזבאללה?

  5. משה הגיב:

    כול כך הרבה מלל לבמאמר אחד לא הבנה בסיסית של ההיסטוריה של המזרח התיכון – אני לא מאמין . באופן כללי הנכתב באתר זה הינו חומר וכתבות בעלות רמה גבווה הפעם פשוט מלל של אדם סהרורי ללא כל קשר למציאות ללא נקודת מבט היסטורית קשה לי להאמין שאין כאן עורכים או מישהוא שקורא מאמר לפני הפרסום שלו .

  6. לשם הבהרה הגיב:

    אנסה לענות לשאלות ולטענות שהועלו על ידי המגיבים:
    ראשית שמו המקורי של המאמר הינו:בעל ההון נג'יב מקאת'י מועמד חיזבאללה מבטא קונצנזוס מצד סין, רוסיה ומעצמות המערב (שונה על ידי מערכת האתר).
    אופיו המעמדי של החיזבאללה: הנהגת חיזבאללה נמנית על הזעיר בורגנות והבורגנות הלאומית, כאשר עיקר חברי השורה והתמיכה ההמונית באה משיעים בני המעמד העובד (שהם הרוב בקרב מעמד העובדים המקומי שם)ככלל במרחב הערבי ניתן לראות שהבורגנות הלאומית בהתאם למיקומה ביחסי הייצור הקפיטליסטיים וביחס למיקומה במערכת האימפריאליסטית אוחזת בפוליטיקות (ואידיאולוגיות) כאלו ואחרות למען אינטרסיה כגון: לאומיות ערבית מקומית, פאן ערביות, איסלאם פוליטי על גווניו השונים ואפילו שארים של "מרקסיזם לניניזם"(רוויזיוניסטי, כפי שעושים חלקה של הזעיר בורגנות הפלסטינית בשטחי 1948המזוהה עם חד"ש לדוגמה). כמוכן, למשל בחיזבאללה בלחץ הכוחות הפרולטריים והצורך להניע אותם הארגון ביצע פרויקט שיקום (בכסף אירני)ומפעיל רשת של ארגוני חברה אזרחית המספקים שירותים חברתיים ובכך בונה את כוחו, בנוסף שהוא נתפס עד כה כמוביל התנגדות.
    סוגיית הרצח היא בית המשפט הינה כלי וביטוי פוליטי בשימוש מעצמות המערב להצר את ההתחזקות של הבורגנות הלאומית הלבנונית וחלקיה הפרו אירניים וסוריים (שהם בתורם נתמכים על ידי המעצמות רוסיה וסין)ובראשם חיזבאללה, ולתת רוח גבית לחלק הפרו מערבייים בבורגנות שם, המחוברים בעיקר לגורמי ההון הפיננסי של בורגניות/המעמדות השליטים של מעצמות המערב(עליו נמנע סעד חרירי ובעלי בריתו) לפיכך חשוב להבחין ולהבין את הבסיס המטיריאלי הממשי לנקיטת צעדים כאלו ואחרים.למשל, האימפריאליזם האמריקני מתנער ושולל הרכאות כאלו כשהן נוגדות את האינטרסים שלו למשל כשהוא טובח בעמי אפגניסטן ועירק.
    בהקשר זה מעצמות המערב ובעיקר ארצות הברית נמצאות במגמת היחלשות בעיקר כלכלית על היביטיה השונים ומכאן שיש לתהליך זה השפעות והשלכות ברמה הפוליטית. באמירה מוכללת הינן תוצר של מכלול הסתירות והניגודים של המערכת הקפיטליסטית בשלבה העליון האימפריאליסטי
    מיקומה של ישראל: אני מזהה את המשטר הציוני כמבצר החמוש של האימפריאליזם המערבי ובראשו ארצות הברית, כאשר תפקידו הוא לדכא ולמשטר את עמי ערב ועובדיו לטובת האינטרסים האימפריאליסטים, כאשר הבורגנות הציונית מאוד תלותית בארצות הברית. ייתכן ולתהליך המהפכני הנוכחי תהינה השלכות על הקולוניאליזם הציוני.
    תפקידה של הבורגנות הלאומית:בל לא נטעה ונחשוב כי הבורגנות הלאומית תממש את האינטרס המעמדי והמהפכני של מעמד העובדים,לרוב בורגניות לאומיות בהתאם למיקום בתהליך הייצור הקפיטליסטי ישנו צדדים, ישנו קווים בהתאם לאינטרס המעמדי הממשי והקונקרטי, ולעיתים ינסו להניע ולגייס את מעמד העובדים למימוש רצונותיהם. כיום נוצרה סיטואציה בלבנון בנוצרה זהות אינטרסים בין גורמים שונים בחלק הלאומי של הבורגנות והזעיר בורגנות (הפרו אירני סורי)לאור החלשותו של האגף האחר ופטרוניו האימפריאליסטים במערב והם החליטו לשתף פעולה. כמוכן, לא מן הנמנע שהם מחפשים "דיל" משופר ודשן אחר. וכן, לאור התחזקותם בזירה העולמית של פטרוניהם (סין ורוסיה), כמוכן בשלב האימפריאליסטי הנוכחי גם לבורגנות הלאומית יש קשרים ואינטרסים ענפים עם ההון הפיננסי ברמה הבין לאומית. כך שרק מעמד העובדים המודע המאורגן במפלגה קומוניסטית החמושה באסטרטגיה מרקסיסטית לניניסטית מהפכנית ושהיא בעלת שורשים בתוך המעמד תוכל להוביל למהפכה קומוניסטית.
    ספי סמואלוב

  7. אוגוסטוס הגיב:

    על מה בדיוק וויתרה ארה"ב?,מי אמר שסין שואפת בכלל להפוך למעצמה עולמית? מי אמר שחיזבאללה מקשיב לסין בכלל?-הכל סתם פנטזיות מדמיונו של הכותב.

  8. אנג'לו איידן הגיב:

    תיקונים:
    אובייקטיבית, התפקיד הראשי של מפלגת "חיזבאללה" הוא לשרת את האינטרס המעמדי של "הבורגנות הלאומית" הלבנונית (נגד אינטרסים ["המחוברים בעיקר לגורמי ההון הפיננסי"] של הבורגנות הרב-לאומית של לבנון ושל המחוברות לה מתוך אומות שונות). המהלכים הפוליטיים בהם היא נוקטת ["לאומיות ערבית מקומית, פאן ערביות, איסלאם פוליטי על גווניו השונים ואפילו שארים של "מרקסיזם לניניזם"(רוויזיוניסטי, כפי שעושים חלקה של הזעיר בורגנות הפלסטינית בשטחי 1948המזוהה עם חד"ש לדוגמה)] למען "התמיכה ההמונית" שונים מהאמצעים המשמשים ["כלי וביטוי פוליטי בשימוש מעצמות המערב להצר את ההתחזקות של הבורגנות הלאומית"] את הבורגנות הרב-לאומית (אילולא, מהר הייתה נכשלת). אמצעיה שונים גם מאלה המשמשים את המפלגה הפרולטרית (אני מקווה שאין צורך להסביר את לסיבות לכך כי הן כבר גלויות לך). אלה הם שלושה המעמדות המרכזיים במלחמת מעמדות של ימינו והמצב הנובע מכך מאפיין את כל הארצות – ולא רק "ככלל במרחב הערבי" – "בהתאם" ליחסיי הכוחות המעמדיים (שהם תולדה של "יחסי הייצור הקפיטליסטיים" התלויים או לא תלויים, כמו באיראן, בשרשרת או "במערכת האימפריאליסטית") בכל ארץ וארץ ובעולם בכלל, וגם בהתאם לנסיבות (למשל, התנגשות בין מעצמות היא נסיבה בעלת השפעות כבדות).

    אני משאיר את שאר התיקונים למאמץ שלך. לפני שתצליח לתקן את מה שכתבת, לא תוכל לענות לשאלה שאני העמדתי מולך מבלי להמשיך ולסתור את דבריך.

  9. דמוקרט הגיב:

    כמו אצל לא מעט כותבים מהמסורת הלניניסטית גם פה יש זיהוי אינטרסים מעמדיים נכון בבסיסו, שהחשיבות שמיוחסת לו יצאה מכל פרופורציה. כמו תא סרטני שמתחלק שוב ושוב וחוסם כל בניית רקמות נרמלית, כך מה שנראה כמשחק בין מעצמות העבר הופך להיות חזות הכל, ומסתיר את כל השאר. ויש כל כך הרבה.
    צריך להזכיר לסמואלוב שבביירות חוסל ראש ממשלה, כחלק ממאבק פוליטי בו, ואיתו נרצחו עוד 12 איש. עבור משפחות הקרבנות (וכן לכל מי שמעוניין שחיים פוליטיים יתנהלו ללא איומי רצח לכל מי שלא מתיישב עם הקו של הרוצחים) זה כלל לא מעניין שחקירת הרצח היא "כלי וביטוי פוליטי בשימוש מעצמות המערב להצר את ההתחזקות של הבורגנות הלאומית הלבנונית וחלקיה הפרו אירניים וסוריים". הם רוצים בהעמדת האחראים לרצח לדין, ובהרתעה שתמנע מהטרור הפוליטי הזה להמשיך.
    רד לאדמה ספי, הרובוט-הקומוניסט שבתוכך השתלט לך על כל המערכות?

  10. חזור והדגש! הגיב:

    כיום, התהוותה ונתפתחה סיטואציה בלבנון כזו, שבה נוצרה זהות אינטרסים בין גורמים שונים בחלק הלאומי של הבורגנות והזעיר בורגנות (הפרו אירני סורי)לאור החלשותו של האגף האחר ופטרוניו האימפריאליסטים במערב והם החליטו לשתף פעולה. כמוכן, לא מן הנמנע שהם מחפשים "דיל" משופר ודשן אחר. וכן, לאור התחזקותם בזירה העולמית של פטרוניהם (סין ורוסיה), כמוכן בשלב האימפריאליסטי הנוכחי גם לבורגנות הלאומית יש קשרים ואינטרסים ענפים עם ההון הפיננסי ברמה הבין לאומית. כיום בשלב האימפריאליסטי המאוחר של השיטה הקפיטליסטית גם הבורגנות הלאומית שפעמים רבות מונעת מתוך אינטרסים המבוססים על הכלכלה, השוק והמשק המקומיים חייבת היום קשרים כלכליים עולמיים. כפי שהבורגנות חדלה מלהיות מעמד מתקדם כך גם חלקיה הלאומיים של הבורגנות נאלצים תחת התנאים המטיריאליים הממשיים לשתף פעולה עם גורמי הון שונים רב לאומיים ומכאן שיש להם קירבה וזהות אינטרסים פוליטיים.
    זה שעולים כוחות פוליטיים שלא מנאמניהם של מעצמות המערב זה מחליש את אחיזתן, ומאפשרות מרחב פעולה לכוחות פוליטיים ומעמדיים אחרים המנוגדים להם, וכי גם מעצמות אחרות כדוגמת סין ורוסיה מזהות זאת ומעניקות גיבוי לתהליכים וגורמים שיחזקו את משקלן באזור ואת האינטרסים שלהן. כפי שלמשל סין מחמשת את אירן ואירן מצידה חכרה לה את שדה הנפט הגדול בתחומה,וכן משביחה את התשתיות באירן כדוגמת שיפוץ הרכבת התחתית בטהרן לאחת המתקדמות בעולם (מה שלבירת המטרופול האימפריאליסטי המערבי באזור,תל אביב אין אפילו אחת מרופטת).
    עם כל הכבוד, למעצמות האימפריאליסטיות ולמעמדות השליטים איכפת מעמד העובדים רק שימשיך לשרתם ולהוות להם בשר תותחים, וכי כיום בארצות המדוכאות הקולוניאליות עקב חולשת הקפיטליזם במסגרתן אין הן מסוגלות לאפשר מבחינה פוליטית דמוקרטיה בורגנית בנוסח מערב אירופה, מה גם שמידת הדמוקרטיות בערצות המערב המדכאות רמת הדמוקרטיות נחלשת עקב משבר הקפיטליזם והן צועדות לכיוון גזעני, קסנופובי ואף פאשיסטי, אם כי בצעדים איטיים יותר מאשר המשטר הציוני (שלדעתי האישית כבר נמצא שם די ממזמן).
    לפיכך, בואו לא נגמד את המהלך המהותי המתרחש בלבנון שבו רוחשים כוחות אימפריאליסטיים, וכי ללא הבנה של הניגודים הבין מעמדיים, הסתירות בתהליכים הכלכליים החברתיים והאינטרסים המעמדיים והפוליטיים המתפתחים מהם לא נוכל להבין את מלוא מורכבותם והתפתחותם וכי בלעדיהם לעולם ניוותר מופתעים.אני מסכים עם אנג'לו שיש ללמוד לעומק את מורכבות האינטרסים ואת הקשריהם החומריים הממשיים, ולמשה אני מציע לקחת בערבון מוגבל את המגמות האוריינטליסטיות הרווחות בחוגים "למזרח התיכון" באוניברסיטאות ובתקשורת שרובם סוכני ומשרתי המוחבראת הציוני.
    ספי סמואלוב

  11. אנג'לו איידן הגיב:

    אם אנג'לו אמר במסגרת המצומצמת הזו, של המאמר הזה ביחד עם התגובות לו, "שיש ללמוד לעומק את מורכבות האינטרסים ואת הקשריהם החומריים הממשיים", אז הוא לא יודע מה הוא סח! להגיד כאן דבר כזה זה אותו הדבר כמו להגיד "קודם לקבוע קביעות, ואחר כך לברר אותן (אם הן בכלל נכונות)". זה בדיוק ההנחיה של המרקסיסטים הבלתי-מוצלחים. ניקח רק דוגמה אחת מן הרבות הפזורות תודות לתכתובת של החבר ספי בעיקר.

    ידוע כי השלב האימפריאליסטי של הקפיטליזם מאופיין על-ידי ייצוא של הון פרטי להשקעות בתאגידים רב-לאומיים, המתמקמים הן בארצות משועבדות והן במשעבדות. במציאות לא קיימת פעילות סינית אפילו דומה! אני עובד על קובץ שמביא הוכחה לכך באתר שלי (financend) לקראת יום הניצחון על הפשיזם. שם אני צריך להוכיח, אבל, כאן, אני צריך להוכיח כלום! מי שקובע שמשטר לא קפיטליסטי יכול להיות אימפריאליסטי, מי שהוא בור עד כדי כך, זה הוא שצריך ולא יכול להוכיח.

    והאפיון למעלה הוא הרכב של מספר מאפיינים המגדירים את האימפריאליזם, לא של רומא או של האימפריה הקולוניאלית הבריטית במאה ה-19, אלא של האימפריאליזם של הקפיטליזם המפותח של המאה ה-20/21. כלומר שפעילות כלכלית ללא האפיון הזה, שהוא חלקי, אבל חיוני, אין להגדיר אותה כאימפריאליסטית. זה, ועוד לא דיברנו על האפיונים החיוניים הנוספים המגדירים, ביחד עם האפיון שציינתי, את המהות של האימפריאליזם המודרני. זה ועוד לא קיבלנו המחשות אחרות של ספי על הנושאים הרבים עליהם מרשה לעצמו להרצות בקלות דעת שכזאת. אין זה פלא, זה מה שמאפיין את המרקסיסטים הבלתי-מוצלחים. ותאמינו לי, מסתובבים הרבה כאלה בארצנו ובחו"ל.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים