הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-7 בפברואר, 2011 תגובה 1

הפורום החברתי העולמי, מפגש התנועות והאישים השנתי החשוב של הפעילות והפעילים נגד הגלובליזציה הקפיטליסטית, נפתח בסוף השבוע בדקר, בירת סנגל. זאת, בעת שראשי המדינה האפריקאית עוקבים בדאגה אחר הנעשה בתוניסיה, מצרים ומדינות נוספות. ללא כל ספק מפגש הרבבות הנערך השנה ה-11, מתקיים בצילן של התקוממויות העממיות בארצות ערב.

המפגש נפתח הבוקר (יום א') באווירה ציבורית מתוחה למדי. בדרך אל מקום המפגש ניתן להבחין בקלות בכרזות שנתלו מכל עבר על ידי האיגודים המקצועיים ובהם נכתב "די לשוד העם" או "אנו דורשים לרסן את מחירי מוצרי היסוד". מזה חודשים רבים, מחיר מוצרי היסוד בסנגל עלה, ובמיוחד עלו מחירי הקמח, הסוכר, השמן והאורז. יוקר המחיה עמד במרכזן של מחאות רבות שפקדו את המדינה בשבועות האחרונים. רוח המרד נושבת מכל שכבות האוכלוסייה. כך שביום רביעי האחרון הבטיח שר המסחר, אמדו ניאנג "לחסום את ההתייקרויות" ואף "הנחות ניכרות" במחירים של שבעה מוצרי יסוד.

רוב תושבי דקר קיבלו את הבשורות בחוסר אמון מוחלט. "ממשלתו של ואד מנסה להימנע מגורל דומה לגורלו של משטר בן עלי", נכתב בכותרת ראשית של העיתון רב התפוצה "פופולר" בסוף השבוע. יוקר המחיה עומד בראש סדר הדאגות של התושבים. אבל גם הפסקות החשמל התכופות הן מקור לדאגה ופוגעות קשות במשקי הבית ובייחוד בפעילות המשק. כתגובה לטענות ולמחאות של תושבים, סוחרים ובעלי מלאכה על מצבה הקשה של מערכת החשמל, הנשיא עבדוליי ואד הכתיר את בנו, כארים, כשר האנרגיה. כארים ואד לא אהוד במיוחד על אזרחי סנגל והנשיא הואשם בנפוטיזם. יש בעיתונות הסבורים שמדובר בשחיתות לשמה ולא רק במישור המוסרי.

forum

"ואד מתנהג כמו מובארק. הוא גם רוצה להוריש את השלטון לבנו, כאילו סנגל הפכה למלוכה והנשיא היה למלך. לצערנו, ואד אינו מבין את עומק האיבה והתסכול שחשים בני עמו. האנשים אינם יכולים לשאת עוד את עליית מחירי המוצרים, בייחוד מוצרי היסוד והשירותים. אני סבור ש'מהומות הרעב' בשנת 2008 יכולות לשוב בכל רגע". כך מסר בשיחה מגאטה תיאם, מזכ"ל מפלגת העצמאות והעבודה, המפלגה הקומוניסטית של סנגל.

בקמפוס אוניברסיטת שייח' אנטה דיופ, בה יתקיימו השבוע דיוני הפורום החברתי העולמי, החלו לזרום פעילים נגד הגלובליזציה מכל העולם ובייחוד מאפריקה. בצילם של אוהלים שהיו למקומות מפגש, מרכזי מידע ואולמי הרצאות אנו פוגשים את הפעילים המקומיים שעמלו רבות כדי לארח את האורחים-הפעילים. חבר בוועדת הארגון של הקמפוס, סיידו סאנקו, שיתף אותנו ברגשות הנוער הסנגלי ערב כינוס הפורום: "מצב האוניברסיטה בכי רע. עדיף לקבל את האורחים באוהלים מאשר לקיים את הדיונים באולמות ובכיתות. אנו יודעים שבתום הלימודים אפשר לתלות את התעודה באחד החדרים, אבל לא נמצא עבודה במקצוע – בייחוד עם העמקת האבטלה בשנתיים האחרונות. הנוער מתוסכל, והנוער האוניברסיטאי חש תסכול וניכור גדולים עוד יותר. הממשלה מתעלמת מדרישות הסטודנטים ובוגרי האוניברסיטאות לפרנסה, לחירויות דמוקרטיות ולזכויות חברתיות". עוד הוסיף סאנקו, העומד לסיים את לימודי הפילוסופיה: "אנו עוקבים מקרוב על הנעשה במצרים ובתוניסיה. נכון שסנגל איננה תוניסיה או מצרים. אבל בחודשים הקרובים גם העם הסנגלי יכול לחולל מהפכה כפי שמתחוללת כעת במצרים ובתוניסיה".

רוזה מוסאווי היא שליחת העיתון הצרפתי ל'אומניטה בדיוני הפורום החברתי העולמי הנערכים בסנגל.

למידע מלא על הפורום החברתי העולמי המתכנס הבדקר (באנגלית)

תגובות
נושאים: מאמרים

תגובה אחת

  1. […] אתר הפורום החברתי העולמי 2011 לתרגום המלא של דיווח מוסאווי באתר הגדה השמאלית […]

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים