הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-8 בפברואר, 2011 תגובה 1

הפורום החברתי העולמי, מפגש התנועות והאישים השנתי החשוב של הפעילות והפעילים נגד הגלובליזציה הקפיטליסטית, נפתח אתמול (יום א') בדקר, בירת סנגל. זאת, בעת שראשי המדינה האפריקאית עוקבים בדאגה אחר הנעשה בתוניסיה, מצרים ומדינות נוספות. מוסכם על כל משתתפיו שמפגש הרבבות הנערך השנה ה-11, מתקיים בצל התקוממויות העממיות בארצות ערב.

יצויין, שבמהלך המפגש אמורים להגיע לפורום, כדי לקחת חלק בדיונים, נשיא ברזיל לשעבר, "לולה" דה סילבה; נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס; נשיא בוליביה, אוו מוראלס ומנהיגים קובנים. כמו כן, יגיעו לדקר ראשי מפלגות השמאל באירופה המערבית וברבות ממדינות אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית. אבל איש אחד, כלכלן במקצועו, יהיה במוקד: פרופ' סמיר אמין.

amin

פרופ' אמין הוא כלכלן מצרי ותיק, יליד 1931, ממבקרי הגלובליזציה הידועים ביותר בעולם,  שפרסם בשנים האחרונות שורה ארוכה של ספרים ומאמרים המותחים ביקורת קשה על הקפיטליזם הגלובלי. אמנם אמין הוא מצרי אך הוא נמלט מארצו ב-1960, לאחר תקופת מעצר, כי חשש ממעצר נוסף בעת משטרו של נאצר. מאז, חרף השכלתו הצרפתית ואין ספור הזמנות ללמד באירופה ובארה"ב, הוא מקפיד להמשיך לחקור וללמד באפריקה.

לקראת הפורום החברתי פרסם אמין מאמר שבו הוא מנתח את ההיבטים הכלכליים, החברתיים והפוליטיים של ההתקוממות העממית בארצו, ובניגוד למה שרבים סוברים הוא כתב: "מצרים היא אבן היסוד של האסטרטגיה האמריקאית כדי להבטיח את שליטתה בעולם. וושינגטון לא תוכל להבליג מול כל ניסיון מצרי לשים קץ לתלות הטוטלית באינטרסים האימפריאליים". לדבריו "זו הסיבה למעורבות הגוברת של ארה"ב בנעשה במצרים וחתירתה ל'מעבר קל' למשטר חדש. ארה"ב סבורה שעל מובארק להתפטר כדי שסגנו החדש, עומאר סוליימן, העומד בראש שירותי הביטחון של הצבא, יישאר בתפקיד. יחד עם זאת, הצבא מעוניין לשמור על תדמיתו בעיני החברה ולא להתערב באופן פעיל בדיכוי".

מה חושב אמין על מי שהוכתר כ"יו"ר האופוזיציה"? "לפתע צץ אל-ברדאעי, הידוע יותר מחוץ לגבולות מצרים מאשר בקרב בני עמו… אל-ברדאעי הוא 'ליברל', אין לו דעות מוצקות על איך לנהל את הכלכלה. זאת, חרף העובדה שהכלכלה היא שהיתה הבסיס להרס החברתי במצרים של היום. הוא דמוקרט, כי הוא דורש 'בחירות הוגנות' וכיבוד החוק, ובין היתר הוא דורש להפסיק את המעצרים והעינויים. אבל לא יותר מזה. ייתכן שאל-ברדאעי יהיה האיש של תקופת המעבר. אבל האם הצבא ושירותי הביטחון מוכנים לסגת משליטתם על החברה? האם אל-ברדאעי מוכן לקבל זאת?"פרופ' אמין סבור שבמידה והתכנית האמריקאית תצליח, "סביר להניח שבבחירות הקרובות ינצחו האחים המוסלמים. ארה"ב חפצה בניצחונם של האחים המוסלמים כי היא רואה בהם 'כוח מתון' ואף ממתן, המסוגל לקבל את תלותה של מצרים באסטרטגיה האמריקאית ואף להשלים עם הכיבוש הממושך הישראלי. גם האחים המוסלמים מצדדים בכלכלת השוק הקיימת ההופכת את מצרים למדינה התלויה לגמרי בגורמי חוץ. הם השותפים הנאמנים ביותר של הבורגנות ה'קומפרדורית' קרי – בורגנות העוסקת במסחר ובייבוא, המשרתת היטב את האינטרסים של האימפריאליזם. אין זה מקרי שהאחים המוסלמים יצאו נגד שביתות העובדים הרבות ונגד מאבקי האיכרים על אדמותיהם".על ההרכב של החברתי של התקוממות המצרית כתב אמין שלמרד יש כעת שני יסודות: הצעירים בערים, רבים בעלי השכלה אך ללא עבודה, בתמיכת שכבות ביניים משכילות ודמוקרטיות. "המשטר החדש יכול להבטיח גיוס לשורות הממסד של כמה מצעירים אלה, אבל לא יותר מזה. מובן שהתמונה עשויה להשתנות מן הקצה אל קצה עם מעמד העובדים ותנועות האיכרים ייכנסו לפעולה. אך הם טרם לקחו חלק מרכזי בהתקוממות".

לסיכום, הדגיש סמיר אמין במאמרו, ש"אם המשטר הכלכלי במצרים יימשך כפי הוא ויקבל את כללי המשחק של הגלובליזציה הניאו-ליברלית, אף אחת מהבעיות החברתיות שהיו היסוד להתקוממות נגד מובארק לא תקבל מענה הולם".

למאמרו של סמיר אמין שפורסם באתר האפריקאי "פמבזוקה".

למידע על הפורום החברתי העולמי המתכנס בדקר (באנגלית).

תגובות
נושאים: מאמרים

תגובה אחת

  1. ק.א. הגיב:

    סמיר אמין בראיון קצר על ההתקוממות העממית במצרים ובמקומות נוספים:
    http://www.youtube.com/watch?v=qYdxuaw-oXo

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים