הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-9 בפברואר, 2011 4 תגובות

סמיר אמין, הכלכלן המרקסיסטי המצרי, הוא אחד האורחים הידועים ביותר בפורום החברתי העולמי המתקיים בדקר. שליחת העיתון הצרפתי ל'אומניטה, רוזה מוסאווי, שוחחה עם אמין על עתיד ארצו.

ש. המחאות ההמוניות בתוניסיה ובמצרים הן התקוממויות עממיות או שניתן להגדירן כמהפכה של ממש?

ת. מדובר במרידות חברתיות המסוגלות להיות אלטרנטיבה לסדר החברתי הקיים מתוך פרספקטיבה סוציאליסטית. זו הסיבה שבגללה המשטר הקפיטליסטי, ההון המונופוליסטי ברמה העולמית, חייב לעצור אותן מיד. הקפיטליסטים יעשו כל מה שביכולתם כדי לעצור את המרד, מהפעלת לחצים כלכליים ופיננסיים עד איומים בהפעלת כוח צבאי. הם גם מסוגלים לתמוך באופציות פשיסטיות או פשיסטיות למחצה, או בדיקטטורות צבאיות. אין להאמין לאף מילה היוצאת מפיו של נשיא ארה"ב, אובמה, בדבר תמיכתו בדמוקרטיה. אובמה דומה  מאוד לבוש, אלא שהוא משתמש במילים שונות. זו הדו-פרצופיות כמדיניות של קבע. בפועל  ארה"ב מוסיפה לתמוך במשטר. ייתכן שהם סבורים שניתן להציל את המשטר על ידי הקרבת מובארק. אבל ארה"ב מעוניינת להציל את יסודות המשטר: הצבא והמשטרה. הם אף יכולים לחזק את המשטר הקיים על ידי כריתת ברית עם האחים המוסלמים. מנהיגי ארה"ב סבורים שהדגם הפקיסטני הוא המתאים למצרים. לא מדובר בדמוקרטיה, אלא  בשילוב של משטר אסלאמי עם דיקטטורה צבאית. בכל הנוגע למצרים, חלק לא מבוטל מהכוחות הלוקחים חלק בהתקוממות מודעים היטב לסכנה. אין לשכוח שהעם המצרי הוא בעל תודעה פוליטית גבוהה. תולדותיה של מצרים רצופה ניסיונות, מאז תחילת המאה ה-19, לצאת קדימה ולהתגבר על כוחות חיצוניים המנסים למנוע זאת.

ש. הכוח הגדול העומד מאחורי המחאות הם הצעירים בעלי ההשכלה שרובם מובטלים. איך אתה מסביר זאת?

ת. נאצר השליט על מצרים משטר כלכלי וחברתי  שניתן למתוח עליו ביקורת אבל יש בו היגיון פנימי רב. נאצר קידם את התיעוש כדי להוציא את מצרים מחלוקת העבודה הקולוניאלית שבה היה למדינה תפקיד אחד ויחיד – ייצוא הכותנה. המשטר הבטיח חלוקה צודקת יותר של העושר לטובת שכבות הביניים, אך בלי לרושש את שכבות העם. ההתקפות הצבאיות ב-1965, בהשתתפות ישראל, וב-1967 פגעו קשות במשטר זה. סאדאת, ולאחר מכן מובארק, פעלו רבות כדי לפרק את המשטר הכלכלי והחברתי של נאצר, אבל במקומו הביאו משטר חדש שאינו הגיוני ושמבוסס אך ורק על שיעור הרווח. כך שלמדדי הצמיחה הגבוהים של מצרים בשלושים השנים האחרונות, שזכו לשבחי הבנק העולמי, אין כל ערך. זו צמיחה שיש לה חולשות רבות, שפיתחה תלות גדולה בשוקי החוץ, אף יותר מאשר בהון הזורם מאילי הנפט במפרץ הפרסי. עקב המשבר הקפיטליסטי העולמי הפכו החולשות  להתמוטטות. אך בשלושים השנים האחרונות גדלו בהתמדה הפערים החברתיים, ובמיוחד  האבטלה בקרב הצעירים. המצב היה נפיץ מזה מספר שנים והוא התפוצץ ברעש גדול. אך כעת לא מדובר רק על מרד חברתי. זהו מרד חברתי בעל אופקים פוליטיים.

ש. מדוע האחים המוסלמים מציגים את עצמם כ"מתונים"?

ת. כי זה שם המשחק. הם נדרשים כעת לשחק את המתונים, אם כי הם אינם מתונים. בניגוד לרושם שנוצר לא מדובר בתנועה דתית, אלא בתנועה פוליטית העושה שימוש בדת. מאז הקמת האחים המוסלמים על ידי הבריטים והמלוכה ב-1920, התנועה הייתה פעילה מאוד במערכה נגד הקדמה, הדמוקרטיה והקומוניסטים. הם גם לא מסתירים זאת. מנהיגי התנועה אמרו שאם תתקיימנה בחירות והם ינצחו יהיו אלה הבחירות האחרונות במצרים – כי בחירות הן לא יותר מייבוא מערבי המנוגד למסורת האסלאמית. אין לשכוח שהאסלאם הפוליטי קיבל תמיד תמיכה אמריקאית. ארה"ב תמכה בטליבן במלחמתם נגד ברית המועצות והם אף הוצגו כלוחמי חופש. כאשר הטליבן סגר את בתי הספר לבנות שהוקמו בעת המשטר הקומוניסטי, ארגונים פמיניסטים מסויימים בארה"ב סברו שאין למתוח ביקורת כי "יש לכבד את המסורת האפגאנית". גם כאן, לארה"ב יש מדיניות דו-פרצופית. מצד אחד היא תומכת בתנועות האסלאם הפוליטי, וכאשר תנועות אלו יוצאות מהגבולות שהאמריקאים מציבים להן הן הופכות לתירוץ כדי לבצע מתקפות צבאיות. על פי אסטרטגיה זו, משטרו של מובארק לא לחם נגד האסלאם הפוליטי. הוא דווקא אימץ אותו וניסה לאלף אותו כדי שישרת את משטרו.

ש. הטענה שלך היא שמובארק עשה שימוש באחים המוסלמים כקבלני משנה למדיניותו?

ת. כמובן, המשטר העניק לאחים המוסלמים שלושה מוסדות מרכזיים: את בתי המשפט, את מערכת החינוך ואת הטלוויזיה. עכשיו ניטש המאבק על הבכורה. אנשי הצבא רוצים לשמור על ההגמוניה שלהם במצרים והאחים המוסלמים חפצים אף הם בהגמוניה זו. ארה"ב עושה שימוש בסכסוך שפרץ בברית בין הצבא לאנשי האסלאם הפוליטי כדי להמשיך ולשלוט. העיקר הוא שכולם יקבלו את הקפיטליזם כפי שהוא. האחים המוסלמים אינם מוכנים לכל שינוי חברתי או כלכלי. חברי הפרלמנט שלהם תמכו בכל צעדי הדיכוי של הממשלה נגד השובתים בגל השביתות שהחל בשנים 2007 ו-2008. כאשר פרצו הפגנות של האיכרים נגד בעלי האדמות הגדולים, האחים המוסלמים צידדו דווקא בבעלי הקרקעות ולא בפלחים. עבורם הרכוש הפרטי, השוק החופשי והרווח הם קדושים.

ש. מה רוצים האחים המוסלמים במזרח התיכון?

ת. אנשי הצבא במצרים והאחים המוסלמים מקבלים את ההגמוניה של ארה"ב ואת השלום עם ישראל כפי שהיא. גם אנשי הצבא וגם האחים המוסלמים ימשיכו במדיניות המאפשרת לישראל להמשיך בכיבוש ממה שנותר מפלסטין.

הראיון פורסם ביום שלישי 6 בחודש באתר האינטרנט של ל'אומניטה.

תגובות
נושאים: מאמרים

4 תגובות

  1. דמוקרט הגיב:

    זו הטעיה. אין לי מושג אם האחים המוסלמים אי פעם הצהירו שהבחירות שבהם ייבחרו יהיו האחרונות, או שזו סתם הסתה מצד מי שיש לו חשבון ארוך איתם בשל בגידתם במעמד בפועלים. מה שבטוח, זו לא העמדה שלהם כיום. במאמר שכתב דוברם מוחמד מורסי לגרדיאן הבריטי השבוע, התנועה מצהירה בפירוש להפך:
    There can be no question that genuine democracy must prevail. While the Muslim Brotherhood is unequivocal regarding its basis in Islamic thought, it rejects any attempt to enforce any ideological line upon the Egyptian people

  2. אנג'לו איידן הגיב:

    תבקשו מרוזה מוסאווי לשאול את סמיר אמין אם הוא מחשיב את המהפכה המצרית כשלמה לפני שהמעבר לעזה וממנה למצרים יפתח.

  3. דינו הגיב:

    כל עניין התמיכה של ארה"ב באיסלם הרדיקלי עולה שוב ושוב תוך בלבול בין סיבה לתוצאה.
    כך עושה סמיר אמין כאשר הוא מביא את הדוגמה הבאה: "ארה"ב תמכה בטליבן במלחמתם נגד ברית המועצות והם אף הוצגו כלוחמי חופש".
    הוא כמובן מתעלם מכך שהתמיכה האמריקאית בטליבן היתה (אך ורק) בהקשר של המאבק הטליבני נגד בריה"מ, בקונטקסט של המאבק בין המעצמות. עובדה היא שצבא ארה"ב החליף את הצבא הרוסי באפגניסטן והיום האמריקאים נלחמים בטליבן…
    לכן סמיר אמין מביע מסקנה שגויה לחלוטין ש"האסלאם הפוליטי קיבל תמיד תמיכה אמריקאית".

    נראה שסמיר אמין מכין אותנו לכשלון ידוע מראש: אשמח אם אתבדה, אבל התסריט הסביר ביותר הוא שמוחמד חוסיין טנטאווי שר ההגנה המצרי (והשליט בפועל במצרים היום) יצליח לבסס במצרים דיקטטורה שתמשיך את זו של מובארק, ויהיה זה בעצם כשלון המהפיכה. במקרה זה יקפצו הוא (סמיר אמין) וחבריו ויכריזו שידה של ארה"ב היתה במעל.
    לא אופתע אם גם סוכן המוסד המפורסם – הכריש שתקף תיירת בחוף סיני – גם הוא יהיה מעורב בביסוס הדיקטטורה העתידית.

    לגבי תגובתו של המגיב "דמוקרט":
    לעולם לא אבין מהיכן האמונה הלוהטת במידת הליברליות של מוסלמים קיצונים, בין אם מדובר בהבטחות של הנייר ובין עם בהתנהלות עתידית. הרי ראינו מה קרה באיראן וברצועת עזה.
    נו, אז דובר התנועה אמר משהו אחר ב"גארדיאן", באמת נוגע ללב איך יש מישהו שנובר במאמרים כדי לשלוף אמירה ולנופף בה כאילו הרגע חזר ממסע בזמן עתידי וראה הכל.
    משום מה אני מתקשה להאמין שאיסלם קיצוני מצרי יהיה שונה מאיסלם קיצוני עזתי.
    נחיה ונראה.

  1. […] סמיר אמין, הכלכלן המרקסיסטי המצרי, הוא אחד האורחים הידועים ביותר בפורום החברתי העולמי המתקיים בימים אלה בדקר, בירת סנגל. שליחת העיתון הצרפתי "הומניטה", רוזה מוסאווי, ראיינה אותו בהקשר להתקוממות העממית במצרים. הראיון תורגם במלואו באתר הגדה השמאלית. […]

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים