הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-13 בפברואר, 2011 אין תגובות

ריאיון עם חמדי חוסיין

נשיא מצרים חוסני מובארק התפטר ביום שישי אחר הצהריים מתפקידו, לאחר ששלט במצרים במשך 30 שנה. סמוך לשעה 18:00 הודיע סגנו של מובארק, עומר סולימאן, בטלוויזיה הממלכתית כי הנשיא החליט לסיים את תפקידו ולהעביר את הסמכויות לידי הצבא. מובארק עצמו לא הופיע, ועל פי שמועות שונות עזב את קהיר כמה שעות קודם לכן.

הודעתו של סולימאן, ששודרה מלשכת הנשיא הייתה קצרה ועניינית ונמשכה כחצי דקה.  בפנים חתומות בישר סולימאן לעם המצרי על סוף עידן מובארק. ההמון המצרי בכיכר א-תחריר קיבל את הבשורה בשאגות שמחה: "מצרים חופשית, מצרים חופשית", צעקו המפגינים שהציפו את הכיכר, "הקץ לעושק, הקץ לשחיתות".

שליח העיתון הצרפתי ל'הומניטה, פייר ברבנסי, נפגש בעיצומן של החגיגות העממיות עם פעיל האיגוד המקצועי הקומוניסטי חמדי חוסיין, לשעבר פעיל בוועד העובדים בתעשיית הטקסטיל, וכעת עוסק בהכשרת פעילים במקומות העבודה. לדבריו, חרף התפטרות מובארק העובדים טרם שבו לעבודה ובמקומות רבים השביתה נמשכת נגד יורשיו בשלטון.

ש. מדוע השביתות פרצו רק ביום חמישי האחרון?

ת. במפעלים שבהם יש לנו פעילים התעורר ויכוח קשה בין העובדים. היו שרצו להצטרף למאבק הפוליטי להפלת מובארק וניו שסברו ש"אין לעסוק בפוליטיקה" אלא רק בתביעות שכר. בנוסף, המנהלים במפעלים שטרם הופרטו שיחקו עם מקל וגזר. היו שהבטיחו בונוס מיוחד בשווי של שכר חודשי לעובדים שלא הצטרפו למחאות נגד מובארק. על רקע מצוקת העובדים יש מי שהחליטו להמתין לבאות. היו כאלה שחשבו שכעבור מספר ימים ההתקוממות תיפסק. אין לשכוח שגל המעצרים שבא בעקבות דיכוי השביתות ב-2008 פגע קשות במי שהנהיג אז את המאבק ולא תמיד היה אפשר היה לקדם דור חדש של מנהיגים. בפועל, העובדים הוותיקים יותר ואלה שרכשו ניסיון מסויים במאבקים במשך השנים שיכנעו את הצעירים שיש להצטרף אל המחאה ולשבות.

ש. האם יש גורם המתאם בין המפעלים, מקומות העבודה והשובתים ברמה הלאומית?

ת. הקמנו ועדת תיאום ארצית למען זכויות העובדים והחירויות. ועדת התיאום פועלת עם עליות ומורדות מאז 1991. אבל עכשיו היא צברה תמיכה רבה והיא משמשת כמקור למידע על ההפגנות, המחאות והשביתות במחוזות השונים. לצערי, אין כעת מנגנון שיכול להנהיג את כל המערכה ברמה הארצית כי פדרציית האיגודים המקצועיים היא בידי שליחי המשטר.  כעת אנו עוסקים בהקמת פדרציה חדשה שתשרת את העובדים ולאו דווקא את המשטר.

ש. האם המשטר החדש שיוקם לאחר התפטרות מובארק צריך לחשוש מתנועת הפועלים?

ת. ברור לנו שאם העובדים יתמידו במאבקם גם המשטר שיחליף את משטרו של מובארק לא יחזיק מעמד. ביומיים האחרונים, עד להודעת ההתפטרות, מספר השובתים ומספר השביתות גדלו כמו כדור שלג המתגלגל במורד. לקראת יום שישי, כל המדינה שבתה. עד עתה, שעות אחה"צ של שבת, העובדים טרם שבו לעבודה.

תגובות
נושאים: מאמרים

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים