איש השמאל אויינטה הומאלה ונציגת הימין קייקו פוג'ימורי יעלו לסיבוב השני בבחירות לנשיאות פרו – כך התברר מתוצאות הבחירות שנערכו בפרו בתחילת החודש. איש מחמשת המועמדים לא זכה ב-50% מהקולות הדרושים לניצחון, ולסיבוב השני עלו הומאלה, קצין צבא לשעבר, שזכה ב-31.8% מהקולות, ופוג'ימורי, בתו של הרודן לשעבר ממוצא יפני המרצה עונש מאסר בגין הפרת זכויות האדם ושוחד, אלברטו פוג'ימורי, עם 23.5% מהקולות. שר האוצר הניאו-ליברלי לשעבר, פדרו פבלו קוצ'ינסקי, שנמצא במקום השלישי עם 18.7%, איבד כל סיכוי.
מועמד השמאל הומאלה (צילום: טלסור)
הומאלה, בן 48, בנו של איסאק הומאלה – ממקימי פלג "המולדת האדומה" של המפלגה הקומוניסטית הפרואנית – הוא קצין צבא לשעבר אשר היה מעורב לפני כעשר שנים בניסיון מרידה כושל נגד הנשיא אלברטו פוג'ימורי, וחטיפת הגנרל הממונה עליו, אחרי שהנשיא זייף את הבחירות כדי להיבחר בפעם השלישית. מאוחר יותר זכה לחנינה מהקונגרס, שאפשרה לו כניסה לחיים פוליטיים. ב-2006 הפסיד בהפרש קטן לנשיא המכהן אלאן גרסיה, והדבר הבולט באותה מערכת בחירות היה התמיכה הגלויה שלה זכה מנשיא ונצואלה הוגו צ'אבס. עתה הוא עומד בראש חזית "פרו תנצח" בה מפלגות שמאל רבות ושני פלגי המפלגה הקומוניסטית.
קייקו פוג'ימורי היא בתו של הנשיא לשעבר פוג'ימורי, המרצה כיום עונש מאסר של 25 שנה בגין פשעים נגד האנושות בעת כהונתו, ובין השאר מתן הוראות למיליציות החמושות שתמכו בו לפתוח באש על אזרחים ולהרוג עשרות מהם, בהם נשים וילדים. קייקו, בת 36, הצהירה כי אחד הדברים הראשונים שתעשה אם וכאשר תהיה לנשיאה הוא העברת חוק למתן חנינה לאביה. לקייקו יש כבר ניסיון נשיאותי מסוים. כאשר הייתה בת 19, גירש אביה את אמה מארמון הנשיאות ומינה אותה רשמית לגברת הראשונה של המדינה.
שליחת העיתון הצרפתי "ל'הומניטה" בלימה, קטי סייבה, שוחחה עם מריו הואמן ריברה, מזכ"ל הקונפדרציה הכללית של העובדים של פרו (CGTP) וחבר הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית על משמעות הבחירות והשלכותיהן הפוליטיות.
ש. בשנים האחרונות אנחנו עדים למחאות חברתיות הולכות ומתעצמות ברחבי פרו. מדוע?
ת. זה נכון. מספרן של המחאות, השביתות וההפגנות גדל בצורה משמעותית בשנים האחרונות. הנשיא המכהן כעת, אלאן גרסיה, שמפלגתו חברה באינטרנציונל הסוציאליסטי, הוא אחת הסיבות לכך. גרסיה הבטיח במהלך מערכת הבחירות האחרונה שינויים מן היסוד במישורים הפוליטיים, החברתיים והכלכליים ואף חקיקה נרחבת למען העובדים. אך ברגע שהוא נבחר הוא עשה בדיוק ההיפך. מזה חמש שנים, מדיניות הממשלה היא ימנית וניאו-ליברלית הדוגלת בהענקת מתנות לחברות הרב-לאומיות. בשנת הבחירות נרשמו כ-85 מחאות חברתיות המוניות ובשנה האחרונה מספרן עלה ל-250. הן קשורות בשורה ארוכה של נושאים, מתעסוקה (ליתר דיוק, היעדר תעסוקה) עד לניצול הסביבה על ידי בעלי ההון והתאגידים הבינלאומיים.
ש. איך אתה מעריך את התקדמות השמאל בסיבוב הבחירות הראשון?
ת. המגמה לטובת כוחות השמאל החלה עוד בבחירות המחוזיות ולרשויות המקומיות שנערכו ב-13 באוקטובר האחרון. רוב המצביעים תמכו בכוחות השינוי האמיתי, אנשי השמאל והקדמה. המפסידים הגדולים בבחירות הללו הם הקואליציה השלטת של הנשיא גרסיה, הימין הקיצוני של המפלגה הנוצרית העממית ותומכי הרודן פוג'ימורי, ששלט בין 1990 ל-2000. העם הצביע למען השינוי האמיתי ומן היסוד כי לאנשים נמאס מהעמקת הפערים החברתיים וריכוז העושר בידי מספר משפחות. אמנם הממשלה מדברת רבות על "הגידול בתוצר" ועל "צמיחת המשק", אבל העובדים אינם נהנים מהם. ולא רק העובדים. הממשלה, בתמיכת קבוצות ההון הגדולות, פועלת בעקביות ובהתמדה כדי לפגוע בתעשיה המקומית ובמעסיקים הקטנים והבינוניים. לאזרחים נמאס מהשחיתות הקיימת במעגלי ההון והשלטון. מול המחאה הגוברת, הממשלה הגבירה את ה"יד הקשה" והכניסה פעילים חברתיים לכלא ואף הרגה רבים במהלך ההפגנות. כבר בחודש אוקטובר ניתן היה לחוש בשינוי הפוליטי וברצון הבוחרים לתמוך באופציה השמאלית והמתקדמת. כך נבחרה ראש העיר החדשה, סוזאנה ויליארן, לראשות הבירה לימה. ויליארן עמדה בראש קואליציה רחבה של ארגונים, כוחות שמאל, איגודים ותושבי שכונות. אנחנו חייבים לשמור על אחדותה של קואליציה חברתית ופוליטית זו כדי שבסיבוב השני הומאלה ייבחר לנשיאות פרו.
לכן השאלה היא מה יקרה אם בלחץ ארה"ב יאחדו כוחות השחור את המועמדים קייקו פוג'ימורי עם שר האוצר הניאו-ליברלי לשעבר, פדרו פבלו קוצ'ינסקי.
ב"ה
אני חושב שאני בעד קייקו פוג'ימורי. שמתי לב שמשום מה במאמר הזה אין באמת סיבה אחת למה לא לבחור בה, אלא רק סיפורים על אבא שלה.
לא איכפת לי מה אבא שלה עשה, ואני חושב שלפסול מישהו בגלל אבא שלו זה בערך שיא הגזענות האפשרי.
כמו שכתוב: "מבני בניו של המן לימדו תורה בבני ברק" (גיטין נז עמוד ב'). אפילו צאצאים של המן הרשע, שניסה לעשות ליהודים את מה שהיטלר עשה, עדיין קיבלו את צאצאיו ליהדות ואפילו יצאו מהם רבנים.
אני חושב שלפסול מישהו בגלל מעשי אביו זה בערך כמו לשים בכלא ילד בגלל שאבא שלו עשה פיגוע התאבדות.
היא תומכת באביה המפלצת וגם הצהירה על כך.
כנראה לא קראת היטב.
עצם העלאת האפשרות להעלאת מועמדותה של ביתו של פוזיומורי ונסיבותיה- הינה סיבה לדאגה.
בעיקרון אני בעד כוחות שמאל מתוים באמריקה הלטינית כמו לולה שהצליח בברזיל בצ'לט שהצליחה בצ'ילה ואף קירשנר בארגנטינה , גם קוריאה באקווודור הוא בסדר למרות שהוא נתון לתמיכת צ'אבס אולם צ'אבס הוא דיקטטו רפופוליסט ולא שמאל. לגבי מוראלס בבוליביה.
לגבי הומאלה מוקדם לדעת יתכו והוא איש מסוכן, וצ'אבס בוחש מאחורי הקלעים כבר כמה שנים ומקדם אותו. אין ספק שפרו שלטעמי היא מהיפות והמרתקות במדינות העולם מושחתת מהיסוד, מידנה עשירה בנופים תרבות ומחצבים שחלק עצום מתושביה ענים ומנוצלים. משוה שם מקולק. שמאל מתון ורציני יעשה עבודה טובה
דווקא טולד- הנשילא לפני גרסיה היה בכיוון טוב אך היה מאד לא פפולרי ונכשל גם במסע בחירות זה.
ירון – ה"שמאל" שאתה תומך בו, מקביל בערך ל"שמאל" הצפונבוני, של "שלום-עכשיו-מר"צ-אבודה" אצלנו, לא לשמאל האמיתי.
אכן.
משום כך חובה להביא לניצחון השמאל!!
מצויין!!!
כן לניצחון השמאל בבחירות בפרו!!!