הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-3 באוגוסט, 2011 5 תגובות

טלטלות חברתיות ופוליטית היו להזדמנות נדירה כדי להבין איך עובדת השיטה ומה בדיוק חושבים אלה המנהלים אותה. אין כעת "כאילו". כל המסכות נופלות. לפתע כולם רואים את הפוליטיקאי המבטיח צדק והפועל ללא הפוגה כדי לפגוע בחברה; את הכלכלן המתבצר בעמדותיו השמרניות  – וככזה כולם מסתכלים עליו; או את הפרשן הדורש הכל טוב, אבל מציע לנו להתאפק כי כל שינוי לעומק "הוא ממש בלתי אפשרי כעת". או בלתי אפשרי בכלל.

קל ללגלג על אותו סגן שר שכינה את מאות אלפי המפגינים "אוכלי הסושי" או על ראש העיר בצפון שרואה בהם "מעשני נרגילה". אלה שחקני המשנה בהצגת בעלי ההון המקומית ושמה "מדינת ישראל בע"מ". מול המחאה החברתית הגואה, דבריהם של הקודקודים הם ההזדמנות להבנת עולמם, להבנת ההשקפות המנחות את מעשיהם.

diurtikvaהפגנה למען הדיור הציבורי, השבוע בשכונת התקווה (צילום: אקטיבסטילס)

נתחיל בדבריו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בעת הישיבה שנערכה השבוע בכנסת במלאת 71 שנה למות מייסד התנועה הרוויזיוניסטית, זאב ז'בוסטינסקי (שנכנס להיסטוריה בגלל מאמרו "יא בראכען!", או "כן, לשבור", לשבור את ההסתדרות, לשבור את העבודה המאורגנת). נתניהו ציין כי ז'בוטינסקי אמר שהקניין הפרטי טבוע ב"אורח אורגני" בעצם הרעיון של החברה. הוא ציטט את ז'בוטינסקי, שכתב לדבריו: "המדינה לוחמת בעוני, אבל אין זה מעניינה ללחום בהצלחה או בעושר, שהוא כלי ההצלחה". נתניהו אמר כי "אין צורך ואין היגיון בהגבלת התחרותיות של הפרט", והוסיף: "הגבלת התחרות באה כמעט תמיד על חשבון האזרח. אנחנו מחויבים לפעול לתקן את העיוותים האלה בכלכלה, שביסודה היא בריאה, כלכלה שמבוססת על סקטור פרטי תוסס יצרני. אנחנו מחויבים לתקן את העיוותים האלה בצורה מדודה ואחראית כדי שלא נכרות את העץ שממנו אנו קוטפים את הפרי". במילים אחרות: נתניהו סבור שהקפיטליזם הוא הטוב שבעולמות. למאות האלפים שבכיכרות הערים דורשים צדק חברתי, נתניהו משיב "הקניין הפרטי" מעל הכל. ולא הסתפק בכך, בישיבה שנערכה בכנסת שיבח את פועלם של חבריו – בעלי ההון.

גם נגיד בנק ישראל, פרופ' סנטלי פישר, שבר בימים האחרונים תענית דיבור של מספר שבועות, בדיוק בזמן בה גאתה המחאה החברתית. כל מה שהיה לפרופ' פישר להציע הוא תמיכה במדיניות הכלכלית והחברתית ההרסנית של ממשלת נתניהו.  עוד לדבריו, "צריך לבדוק את הסוגיות לעומק, לנתח אותן, הן לא פשוטות. צריך להציע תוכנית פעולה ולבצע. הרבה פעמים מציעים תוכניות אבל לא מבצעים אותן. אם תוכנית לא מצליחה – צריך לשנות. צריך להקים 4 קבוצות עבודה ל-4 הנושאים הבעייתיים. על הרמה הפוליטית להחליט מה לעשות – לא רק להטיל ביצוע אלא להקים צוותי מעקב כמו שנעשה ב-1985. אם יש בעיה שאי אפשר לפתור – להציג את זה מייד ולראות איך אפשר לפתור. תוכניות לא מבוצעות מעצמן – מישהו צריך להתמקד בביצוע". אם לצטט הקמפיין בחירות של ה"עבודה" מלפני מספר שנים, פישר מציע את "הדרך לפריצת דרך", אך זו דרך ללא כל יעד.

קודקוד נוסף שגזר על עצמו תענית דיבור ארוכה הוא יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. לאחר ימים ארוכים של שתיקה, מסר מי שעומד בתנועה החברתית הגדולה בישראל, כי הוא "לא מתכוון להפיל את הממשלה". עיני אמנם אמר שהוא תומך במחאה ואף עתיד לקיים עצרת מחאה אבל הוא העלה אתמול ביקורת כלפי מארגני המחאה. "חינוך חינם ודיור בר השגה לכולם הם דברים לא פרקטיים, לפעמים מישהו צריך להגיד את האמת ונגזר עלי להיות המבוגר האחראי". כך, אמר יו"ר ההסתדרות לערוץ 2. "מכאן ועד להפוך את המדינה לכזו שהכל חינם בה – אני לא מאמין שרוצים בזה".

במהלך הריאיון יצא עיני נגד המוחים וטען כי דרישותיהם מופרכות: "יש להיות ברורים בדרישות לגבי מה צריך ומה אפשר". לדבריו, אם תוך יומיים לא יוצבו דרישות ברורות – המחאה תתמוסס. "כעסתי על דרישתם של המוחים לדבר עם נתניהו רק מול מצלמות", הוסיף עיני. "יש לכבד את המשרד וגם את האיש גם אם אתה חושב שהוא לא בסדר. הם לא קוראים לו להתפטר, אלא מודיעים 'אנחנו נפטר אותך'".

לנתניהו ולפישר מכנה משותף רעיוני נרחב, בין היתר הם גדלו בהוויה הקפיטליסטית האמריקאית, ממנה הם ניזונו כל חייהם וכך הם רואים את עולמם, שצערנו הוא גם עולמנו. עיני, גדל בתוך הוויה הקפיטליסטית הישראלית ואין בכוונתו לשנות את תפיסותיו – שהן רחוקות עד מאוד מלאתגר את השיטה הקיימת. נתניהו חולש על המדיניות הכלכלית והחברתית, פישר על המדיניות המונטרית ועיני על התנועה החברתית הגדולה בישראל. ברור מדוע נתניהו ופישר חושבים קפיטליסטית. לא ברור מדוע מי שמתיימר לייצג את העובדים מתנגד לדרישות (צודקות!) כגון דיור לכל, לחינוך לכל או לרפואה לכל. עיני עשה רבות כדי להקים את הממשלה שאין הוא רוצה להפילה. פישר עשה הכל שביכולתו כדי לחזק את הממשלה הימנית ביותר בתולדות מדינת ישראל. הרושם הוא שיד רוחצת יד ושאת התשובות לבעיות החברה החמורות והבוערות יש לחפש הרחק מנתניהו, פישר ועיני.

תגובות
נושאים: מאמרים

5 תגובות

  1. רונן הגיב:

    פתרונות למצוקה חברתית יכולים להמצא תוך כדי שימור השוק החופשי והסקטור הפרטי.
    ישנם דברים שמדינה צריכה להעניק לאזרחיה, בין אם זה בגלל החובה המוסרית או בגלל התועלת הכלכלית והחברתית. דיור, רפואה, ומזון בסיסי הם אכן דברים שממשלה מפותחת יכולה להעניק לאזרחיה. אך ישנו גבול לדברים שהממשלה יכולה להעניק. ביבי צודק כשהוא מצביע על הבעיה של איזון הצרכים החברתיים והצרכים העסקיים.

    הוא אולי קפיטליסט, וגם סטנלי פישר (שמתוקף סמכותו כבכיר בקרן המטבע הבינלאומית היה אחראי לליברלזציה ההרסנית בתחום ההשקעות הבינלאומיות) – אבל זה לא אומר שאי אפשר לדבר איתם. כלכלנים רבים משנים את דעותיהם כשהעובדות משתנות, או כשהם רואים שמדיניות כלכלית מסוימת פשוט לא עובדת.
    לא אהיה מופתע עם סטנלי פישר בעצמו לא מתחרט על העצות ההרסניות שהוא נתן למדינות לא מתפתחות במהלך עבודותו בקרן המטבע ובבנק העולמי.

  2. ק.א. הגיב:

    ומצד שני: נתניהו עפ"י העולם…
    -התקשורת העולמית לא מעיזה לגעת בו באצבע לרעה.
    -ממש פחד אלוהים כנראה, אחרת לא ברור מדוע כמעט כולם שם טומנים את הראש בחול…
    http://www.youtube.com/watch?v=e8IzZFwnxvA&NR=1

  3. ניצן אביב הגיב:

    הלאומנות הימנית הקיצונית, הגזענות הנפשעת, האטימות המבחילה והבזויה לצדק חברתי והפאשיזם היהודי-הישראלי הדתי-חרדי הנתעבים והנאלחים – לא יעברו!!!

  4. משה הגיב:

    תפיסת עולמם של נתניהו ופישר היא גלויה וכל אחד יכול להתרשם לאן תפיסת עולם זו מובילה ולכן אין לי טענות לאנשים אלה – מול תפיסת עולמם צריך להציב אלטרנטיבה ולאבק בהם.

    לעומתם עיני מסוכן יותר כי הוא " מוכר " לציבור תפיסת עולם כאילו סוציאליסטית אבל הוא זה שמחליש את המאבק ורואה בדור הצעיר הנאבק אבן ריחיים על צוארו .

    על עיני נאמר מאויבי אני ישמר ושישמור אותי השם מאוהבי.

  5. Avi הגיב:

    Very good article

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים