מסתוריות הן דרכי התעלומה של ממשלת הימין. עד למוצ"ש המסר הממשלתי היה "אנו חיים בטוב שבכל העולמות, ולכן המחאה לא מובנת". במוצ"ש, לאחר שיותר מ-300 אלף אזרחיות ואזרחים יצאו לרחובות הערים, המסר השתנה מן הקצה אל הקצה. מעתה כל דוברי הממשלה, מראש הממשלה ועד לאחרון הספינולוגים, טוענים "המחאה מובנת, אבל העולם שרוי במשבר כלכלי עמוק. כך, שאין לבוא בדרישות". היחידי שטרם קיבל את דף המסרים של משרד ראש הממשלה, הוא שר החוץ אביגדור ליברמן, הדבק בתיאורית "מחאת הסושי" מבית מדרשם של עסקני הליכוד. שוב הוכיח ליברמן שהוא יותר ליכוד מהליכוד.
איך המציאות הכלכלית והחברתית מסוגלת להשתנות בפחות מיממה? לשופרי הממשלה פתרונות. יחד עם זאת, ישנה נקודה למחשבה. הייתכן שאנו, המוחים, העם – טועים? הייתכן שבממשלה רואים דבר מה שבו אנו לא מסוגלים להבחין? האם, בקיצור, הגזמנו במחאה וביעדיה? לשם מציאת המענה לשאלות אלה, יש להזכיר את תקציר פרקי המחאה ההמונית: בשבוע הראשון – מחאת הדיור; בשבוע השני – היא הפכה לדרישה להתפטרות הממשלה; בשבוע השלישי – הדרישה לצדק חברתי ואף לשינוי חברתי מן היסוד עולות בחוזקה.
איש מהמפגינים סבור שממשלת הימין מסוגלת לספק את מינימום הדרישות שהועלו בהפגנות. כך סבור גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאמר אתמול בישיבת הממשלה "צריך לעשות תיקונים כלכליים ברגישות ובאחריות. לא נוכל לרצות את כולם. אי אפשר לקחת את כל המצוקות ולהתיימר לתת פתרון לכולם. נשמע את כולם, נקשיב באמת, ובסוף נבחנים בפתרונות מעשיים שמחייבים איזון". המסר של נתניהו הוא ברור "נשמע את כולם" ולא נעשה כלום.
אך, שוב, נשאלת השאלה: הייתכן שנתניהו צודק? שבעת שהמשבר הקפיטליסטי העולמי מכה שוב בכל חוזקו ודווקא בקודקדים: ארה"ב ואירופה המערבית, אין לחלום על תיקונים לעומק – אלא על קצת קוסמטיקה עד יעבור זעם?
המשבר הקפיטליסטי פרץ בארה"ב לפני כ-4 שנים, בקיץ של 2007. גלים-גלים, ובעוצמה שונה, הוא הגיע לפתחן של רוב מדינות העולם. למשברים כלכליים השלכות ישירות על החברה: מיליונים מתרוששים, עשרות מיליונים מאבדים את מקום עבודתם. בארה"ב, מספר המובטלים "על אמת" (ושלא תמיד באים לידי ביטוי בנתונים הרשמיים) הוא כ-18 מיליון. מדי חודש 46 מיליון אמריקאים (אחד מכל שישה אזרחי ארה"ב) מקבלים "תלושי מזון" מהממשל כדי להינצל מחרפת רעב. הממשלים השונים: בוש (הרפובליקאי) ואובמה (הדמוקרט) אמנם שפכו טריליונים על טריליונים של דולרים בכלכלה האמריקאית, אבל כספים אלה מצאו את דרכם לכיסי בעלי ההון והתאגידים הגדולים במה שקרוי "מדינת רווחה להון". קרי: המדינה מתערבת בכלכלה כדי להבטיח את רווחי התאגידים הגדולים ובעליהם.
זהו גם המצב בשורה של מדינות אירופאיות, כגון ספרד, איטליה, פורטוגל, אירלנד ויוון. מדובר על מדינות בעלות מנגנוני רווחה צנועים למדי. זאת, בשונה לגרמניה, צרפת או מדינות סקנדינביה. מדינות דרום אירופה מצויות במשבר, לאו דווקא בגלל ההוצאות החברתיות (כפי שטוען נתניהו) אלא בגלל חמדנות בעלי ההון שבשלטון. המדינות הקפיטליסטיות בהן הקרבנות החברתיים, בעקבות המשבר, היו מצומצמים ביותר הן אלה בעלות מנגנוני הרווחה המפותחים ביותר. כך שככל שהרווחה נמוכה, כך המשבר החברתי עמוק יותר. יתר-על-כן, רווחה חברתית יחד עם הבטחת הכנסה ראויה לעובד ולמובטל, ביכולתן למנוע משברים או העמקתם.
במה נתניהו צודק? ישנו משבר קפיטליסטי ההולך ומעמיק בעולם. אבל אם באמת ובתמים הממשלה מעוניינת למנוע משבר חברתי בישראל, עליה לשנות את המדיניות החברתית והכלכלית מן היסוד. צוות השרים שמונה אתמול, דבריהם של ראש הממשלה ובכירי השרים, כגון ליברמן, מעידים שהיא אינה מסוגלת לקלוט את המסר שזועקים מאות אלפים, מאילת בדרום, דרך עשרות מאהלי המחאה, ועד לקריית שמונה בצפון: "העם דורש צדק חברתי".
המחויבות של הממשלה להון היא כה גדולה, שלא צפוי כל שינוי משמעותי של מדיניותה החברתית והכלכלית. כעת ברור, שאם רוצים למזער את פגעי המשבר הקפיטליסטי על החברה הישראלית יש להיפרד מממשלת נתניהו מהר ככל האפשר.
אני מסכים. זה נסיון (ונסיון די עלוב, אם לומר את האמת) לישם את ה Shock Doctrine. הממשלה לוקחת את הורדת דירוג האשראי של ארה"ב ומנסה להציג אותו בתור איזה קטסטרופה שטורפת את הקלפים וכמובן מונעת ממנה להתייחס ברצינות לתביעות של המוחים. זה הכל שטויות, כמובן: אם המצב כל כך חמור אז איך שהכנסת בפגרה? זה ממש עלוב שאפילו את הבלוף שלהם הם לא לוקחים ברצינות.
בעלי ההון והתאגידים המפלצתיים הם האשמים הבלעדיים למשבר הכלכלי המאיים על מרבית אוכלוסיית העולם. הם מבצעים את הפשעים ודורשים מאתנו העובדים העשוקים לשלם את תוצאותיהם. רק מהפכה סוציאליסטית שתזרוק את בעלי ההון ומשרתיהם לפח האשפה של ההיסטוריה ותעביר את כל הכוח לעובדים העשוקים עשוייה להציל אותנו ממות היסורים האיטי שגוזרת עלינו השיטה הקפיטליסטית. למען בניה מחדש של השמאל ובראשו הנהגה מהפכנית.
הלאה בעלי ההון, הלאה השיטה הקפיטליסטית. למען פדרציה סוציאליסטית של המזרח התיכון.
פועלי כל הארצות התאחדו!
יפה אמרת: האיחוד הסובייטי המזרח תיכוני.
זאת היא הצעה נכונה מהרבה בחינות. בעיקר בגלל העוצמה של "פדרציה" כזו מול המתקפות של נאט"ו.
חכו רגע לפני שאתם ממליצים להפוך את המדינה לקומוניסטית, הרי גם השיטה הזאת לא עבדה במספר רב של מדינות, ונפלה הרבה לפני הקפיטליזם. צריך לחשוב טוב, מה כן יעבוד. הרי ברור שהבעיה נובעת מחמדנות יתר, בשתי השיטות. אז אולי זאת בעיה שטמונה עמוק באדם? אולי קודם ננסה לשנות את התכונה הזאת שרק מביאה לצער וכאב בעולם? אולי נחשוב יחד כיצד נוכל לשכנע את עצמינו שאנחנו לא צריכים עוד ועוד ועוד ללא הפסקה? שנוכל להנות מהחיים יותר אם נהיה חברה מחוברת יותר, שבה אכפת לנו אחד מהשני יותר ואנחנו מוכנים לוותר על חלק מהמותרות שלנו לטובת אלו שאין להם את הצרכים הבסיסיים. אחת השיטות הטובות ביותר שאני מכירה היא השפעת הסביבה, אני חייתי באוסטרליה 6 שנים והרגשתי על בשרי איך הערכים שלי משתנים, התחלתי לתרום לקהילה יותר, לא הייתי צריכה את הרכב הכי חדש ואת כל ערוצי הטלויזיה, וכל זה כיוון שגם החברה סביבי התנהגה כך. אם נוכל לגייס את המדיה והחינוך לטובת העניין אז זאת תהיה השפעה מאוד חזקה על כולנו. אולי זה נשמע לא ישים, אבל אם מספיק אנשים ירצו בכך, אז זה יקרה.
אנסה לענות על השאילה הפתוחה שבמאמר: "האם נתניהו צודק"?
האם היענות לדרישות המפגינים,שכולם (חוץ מליברמן וחבורתו)מאשרים שהן צודקות,תביא למשבר כלכלי בישראל בו כולם יפגעו ונגיע למצב של יוון,ספרד,איטליה ואף ארה"ב?
אין ספק שישראל לא נמצאת על הירח ומה שמתרחש בעולם,ישפיע על ישראל.אבל זה יקרה אם הענות לדרישות המפגינים וגם אם סירובן. ה"נס" הישראלי הוא אחיזת עיניים לטווח קצר שהתרחש על גבם של העובדים ,הרופאים,החינוך הציבורי,הבריאות,השכר הריאלי,החסכון הפנסיוני ועוד ועוד.
הרי שכחנו שכל המערכות האלה בקריסה מוחלטת וזאת ללא שום הענות לדרישות המפגינים.
האם מישהו יכול לדמיין המשך התדרדרות כזו ?.במה זה טוב שהתל"ג עולה ורוב העם הופך לעני יותר ויותר?.יש הטוענים שלפחות שיעור האבטלה בארץ נמוך יחסי.אבל נתון סטטיסטי זה אינו עוזר למשפחה בה שני מפרנסים שעובדים קשה לא יכולים לגמור את החודש.
הטענה שאין לפגוע בבעלי ההון כי אחרת יעבירו את העסקים שלהם לחו"ל היא שקרית כוון שכבר הם עושים זאת ללא מפריע.לא מדובר בחלוקת מתנות למפגינים אלא בחלוקה צודקת של העושר ובהשבת לעובדים השייך להם בכל מקרה ,שהוא פרי עבודתם ויצירתם,שנשדד במשך שנים על ידי הספקולנטים ובעלי ההון שמוצצו את דמם ועוסקים בקנייה ומכירת חברות תוך חיתוך "קופונים" ולא תורמים כלום לכלכלה.מותר ועדיף להסתדר בלעדיהם.
כל מה שדוידי כותב על בעלי הון ומדיניות רוחה נכון ובכל זאת יש משהו מצחיק בדבריו. דוידי מתיחס למשבר הקפיטליסטי. יספר לי דוידי – יש כלכלה אחרת בעולם חוץ מכלכלה קפיטליסטית? צריך להיות ריאלי, זהו משבר בכלכלה העולמית ולא בכלכלה הקפיטליסטית פשוט משום שאין כלכלה אחרת. היתה אבל היא היתה גרועה מהכלכלה הקפיטליסטית ולכן נעלמה ואיננה. גם "ההסלמה" בדרישות המפגינים היא חלום באספמיא. אף אחד (חוץ אולי מאנשי חד"ש) לא דרש את הפלת הממשלה ובודאי לא את שינוי המשטר. יכול להיות שיהיו למחאה הזו השגים אבל הם יהיו צנועים בהרבה ממה שנדמה, בודאי לטוח הקצר.
נא לעמוד להשמע ההמנון!
http://www.youtube.com/watch?v=lotkzHsIuoA
כאשר בכירי האוצר אומרים "אין כסף" הם אינם משקרים!
שיהיה לכולכם ברור: ניתן במאמץ לא גדול להגיע למצב שבו יהיה כסף והרבה כסף. ישראל חייבת לחסל את ההתנחלויות !!
חיסול ההתנחלויות יביא את ישראל למצב של שלום בפועל ולאחר מכן לשלום חוזי עם המדינה הפלסטינאית וגם עם כל שאר המדינות הערביות על פי התוכנית הסעודית.
הרבה מאד כסף ייחסך ישירות מחסולן של ההתנחלויות, בנוסף לסכום העיקרי שייכנס לקופת המדינה מן הצמצום הדרמטי (לפחות 50%) בתקציב הבטחון בעקבות השלום עם העולם הערבי וצרופה של ישראל לנאטו (את זה,כנראה, דוידי לא אוהב). האם מישהו מן המפגינים במוצ"ש חשב בכוון הזה? מסופקני. לכן כשתדעך המחאה ביבי יהיה המנצח.
ל"רק הערה אחת":
העובדה שהשיטה הקפיטליסטית היא הקיימת היום בעולם אינה אומרת דבר .בעבר רק השיטה הפאודלית הייתה קיימת והיא חלפה מן העולם.השיטה הקפיטליסטית לא מתאימה יותר לעולם המודרני,גורמת לביזבוז עצום של משאבים,לסבל נוראי למרבית אוכלוסית העולם,למלחמות אין סופיות ולהרס כדור הארץ.נתן ואפשרי שיטה אחרת,היום ,עם התפתחות התקשורת המהירה,עבוד הנתונים
ומחשוב,לתכנן את הכלכלה תוך שמירה על זכויות הפרט,החופש והדמוקרטיה.סוציאליזם במאה ה21
לא חייב להיות כמו זה של המאה ה20.סוציאליזם ,דמוקרטיה וחופש אפשריים וכל אחד מהם מותנים זה בזה,היום יותר מתמיד.
לא כתבתי שהשטה הנוכחית תעמוד לעולם ועד. הבעיה היא שלמתנגדים אין כיום שיטה ישימה אחרת. הנסיון מוכיח שמהפכות לא עוזרות אלא יש צורך בתהליך של שנים רבות שבסופו יתכן ותהיה שיטה טובה יותר אבל יתכן ותהיה שיטה רעה יותר. לכן גם בארועים מהסוג שמתרחש כרגע בישראל צריך לפעול בזהירות ותבונה ולא להתלהם כאילו המהפיכה שתביא את משטר הצדק האולטימטיבי מעבר לדלת.
ל"רק הערה אחת":
דברתי על שינוי השיטה (לא דברתי על מהפכה כדרך יחידה להגיע לשינוי.מהפכות הן לא מטרה מפני עצמן,אלא אמצעי לשינוי,ולפעמים,אין ברירה.לא נתן לעשות הכללות).שינוי השיטה אפשרי היום יותר מתמיד.מרכיב חשוב הוא התפתחות המחשוב והתקשורת המהירה.תכנון הוא לא בלעדי של הסוציאליזם.גם בקפיטליזם יש תכנון,אבל הוא מכוון להתעשרות מעטים על חשבון הרבים.ממשלות קפיטליסטיות מתערבות כמעט בכל תחום החיים,במדיניות המוניטרית והפיסקלית,בחינוך,בהקצאת משאבים,באמצעות משטרה,חוקים ומערכת המשפט.אינני טוען שהשינוי יהיה מוחלט ומיידי,אבל השיטה הקיימת פשטה את הרגל.המדע והטכנולוגיה מאפשרים היום לספק את כל צרכי האנושות ואין שום הצדקה להמשך הסבל של מאות מליונים בכל העולם.יתרה מזו,המשך קיום השיטה הנוכחית מאיימת על עתיד האנושות כולה.