תארו לכם שבתכנית הריאליטי "מאסטר שף", מיד אחרי שהמתחרים גמרו לערבב את החומרים לעוגה ועוד לפני שהכניסו את העיסה לתנור, היו השופטים מתחילים להתווכח מי מן המתמודדים הצליח ומי נכשל; מובן שבמקרה כזה היה מדובר בוויכוח חסר טעם. באותה המידה אין טעם להתווכח כיום אם המחאה החברתית של החודשים האחרונים הצליחה או נכשלה; מדובר רק בתחילת הדרך. וכאשר אני אומר "תחילת הדרך", אני לא מתכוון לשאלה אם ייצאו חצי מיליון או מיליון להפגנות הבאות (או אף אחד, זה באמת לא משנה).
שביתת העם ב-1.11.11 (לפרטים נוספים לחצו כאן)
אמנם, יש רואים בהקמת ועדת טרכטנברג התחלה של היענות לדרישות המוחים מצד המערכת הפוליטית, אבל זו אשלייה: כנגזר מעקרונות הממשלה הנוכחית, הוועדה הוקמה עם מנדט מאוד מצומצמם, קבעה מסקנות מאוד שוליות לגבי שינוי חברתי, ואפילו את המסקנות האלה דחתה הממשלה. וגם אם יאיר לפיד הודיע על תמיכתו העקרונית במחאה סביר להניח שמפלגתו העתידית (אם תקום) תהיה מפלגת מרכז שתהיה דומה, גם בנושאים כלכליים-חברתיים, לקדימה או לשינוי. אציין, שהבחירות הבאות אינן בהכרח רחוקות. אמנם המועד האחרון שבו הן יכולות להתקיים הוא נובמבר 2013, אבל בכל תולדות מדינת ישראל היתה רק כנסת אחת ש"מתה מוות טבעי". בכל שאר המקרים הבחירות הוקדמו במספר חודשים או שנים. ובהחלט יתכן שלקראת הבחירות נתניהו יעשה עוד החלטה לצרכים יחצ"ניים, משהו מעין "גלעד שליט 2", אולי הורדת כמה התנחלויות כדי לפנות למרכז.
עד היום, המחאה השיגה הישג אחד עיקרי, והוא השינוי התודעתי: אזרחי המדינה התחילו לתפוס שקומץ של בעלי הון (אם תרצו – טייקונים) מחזיקים את רוב העושר; שהמצב הזה לא טוב לרוב האזרחים; ושאולי ניתן לעשות משהו לשינויו. אבל שינוי חברתי אמיתי לוקח שנים: אם נבדוק את רוב המהפכות בהיסטוריה המודרנית (וכוונתי למהפכות אמיתיות שבהן התחלף השלטון), נראה שהשלטון שהוקם לאחר המהפכה היה דומה באופן חשוד לזה שהיה לפניה. והדבר נכון על אחת כמה וכמה במדינת ישראל, שבה יש משטר פרלמנטרי ושינוי השלטון אמור להתבצע דרך הקלפי.
וכאן אני מגיע לרעיון – הלא חדש – של שביתה כללית. שביתת מחאה בת יום אחד (שראשי המחאה מתכננים ל-1 בנובמבר) היא עניין שיעילותו מוגבלת, כמו כל הפגנה. אשר למחאה חריפה יותר, כלומר שביתה כללית ללא הגבלת זמן – קשה לראות אירוע כזה קורה במדינת ישראל כיום, מי יארגן אותו (ההסתדרות הכללית בראשות עופר עיני?), ומה יהיו תוצאותיו. אני גם כלל לא משוכנע ששביתות כלליות מסוג זה נחלו הצלחה.
אחד הרעיונות האחרים שניסו לקדם ראשי המחאה היה לעודד את תומכיהם להתפקד למפלגות קיימות ו"להשפיע מבפנים". אבל יכולת זו היא מוגבלת מאוד, אם בכלל. היחס הרגיל בין מספר מצביעי מפלגה לתומכיה בקלפי הוא עשרה או עשרים לאחד. במלים אחרות, יותר קל להביא חצי מיליון איש לקלפי על מנת שיצביעו למפלגה המחזיקה ברעיונות מסויימים מאשר לשכנע מאה אלף מן התומכים באותם רעיונות להתפקד למפלגות אחרות. אבל כאמור, הפגנות של מיליונים לא יביאו, כשלעצמן, את השינוי אלא יכולות להיות לכל היותר זרז להיווצרותו; מה גם שמפלגת מחאה יכולה להביא לקלפי חלק מאותם 40 אחוז, שלא השתתפו כלל בבחירות האחרונות.
אשר לקהל שעד עכשיו הגיעו להפגנות המחאה: קהל זה שייך למחנה פוליטי מוגדר למדי התומך בדרך-כלל במפלגות המרכז-שמאל. מפלגות אלה סובלות מירידה כמעט רציפה בקלפי במשך 20 השנה האחרונות, והן לא עלו בסקרים באופן משמעותי מאז תחילת המחאה. אם היתה עלייה לחלק מהן הדבר בא על חשבון המפלגות האחרות של אותו המחנה. אמנם, כנראה שיש משמעות לעובדה שלסיבוב השני בפריימריס האחרונים של מפלגת העבודה עלו רק שני המועמדים שזוהו עם הנושא החברתי, וניתן לייחס זאת להשפעה של המחאה. אבל לא סביר להניח שהירידה הנמשכת של מפלגה זו תיעצר או תשנה כיוון.
ואולי הבעיה בתנועת המחאה היא בעיה הפנימית בהנהגתה. יתכן שראשי המחאה לא רוצים להקים מפלגה כדי לא "להתלכלך" בפוליטיקה האמיתית, או שהם חוששים מכשלון אלקטורלי. צר לי לאכזב אתכם, חברות וחברים: מה לעשות שלא ניתן לשבת לנצח בבית קפה בשדרה, לארגן הפגנות, לעשות "פוליטיקה של ההמונים" ולהשיג שינוי אמיתי. ואם הם לא יפנו לשדה הפוליטי בזמן הקרוב, אולי יהיו אחרים שיעשו זאת במקומם.
חד"ש צריכה להיות מסגרת מספיק רחבה, כדי לכלול את כל מי שחפץ בשלום צודק ובצדק חברתי לכל!
אין צורך במפלגונות שתבזבזנה את הכוח האלקטורלי שהאיחוד היהודי-ערבי שמטרותיו משותפות — שלום, שיוויון ורווחה — הצדיקו את השותפות עד כה. אין גם לבזבז אנרגיה לריק על מריבות על העתיד הרחוק — האם יקומו כאן שתי מדינות שיחיו בשלום, או מדינה אחת ושיוויונית לכל אזרחיה. העיקר עכשיו זה להביס את הימין הקיצוני שמאיים באופן ממשי על חיי כולנו.
הצעת יהלום להפנות את כוח תנועת המחאה החברתית ליצירת מקום (מסופק) או שניים בכנסת ליו"ר אגודת הסטודנטים וחבריו – זו אינה מטרה שמצדיקה הקמת "מפלגת מחאה". לא עכשיו, וגם לא מחרתיים. זה לא יביא לשמאל שום יתרון חדש, ורק עלול לגרוע מכוחו. המאמר הוא פלגני ולכן הרסני במהותו. אני מתפלא על שמערכת "הגדה" הסכימה לפרסמו ללא תגובה מצידה.
המרצע יוצא משק היהלומים. עופר מציע לכם אשלייה חדשה "מפלגת מחאה עכשיו", במקום להצטרף למחזקי השמאל שממשיך להאבק בהון-שלטון-עיתון. זה מוכר גם לסקנדינבים. שם ה-CIA ניסה בשנות ה-70 להקים "אלטרנטיבה" לסוציאל דמוקרטים בראשות אולוף פאלמה שביקרו בחריפות את מלחמת ארה"ב בוייטנאם. גם שם ניתן ל"תנועה", אבל המאמץ ניכשל. השבדים זיהו את הרמאים. וכאן? – הכל תלוי בכם.
צודק מאוד – הצעד הבא חייב להיות הקמת מפלגת "צדק חברתי", התפקדות אליה ופריימריז. כאשר תנועה פוליטית כזו תוקם, היא צריכה להתחיל בהקמת "בתי העם" שבהם תתקיים פעילות חינוכית, קהילתית וחברתית בכל מקום אפשרי בארץ, במיוחד באזורים המוחלשים כלכלית. כל בית העם יהווה גרעין לבניית קהילה חדשה עם זיקה לתנועה החברתית.
בתנועות ה"מחאה" יודעים-בסתר הלב-את סדר היום הראוי. הבעיה היא איך להגיד את האמת ולא להשמע "קיצוני" מדי. כאשר המציאות השלטונית היא היטלריסטית זו באמת משימה עדינה. כיצד באים לדיון עם פושע ואומרים לו: תשמע אדון הון-שלטון יש לי בעיה מסוימת עם הצורה בה אתה עובד ואני צריך להגיד לך שמקומך במעצר, עכשיו בא נדון על פרטי העמדתך לדין…במחאה כנראה ממתינים למאסה רחבה יותר לפני שכתב אישום מעין זה יוגש רשמית. ההון-שלטון מצידו גם הוא יודע. שני הצדדים רוקדים במעגל ונמנעים לפי שעה מהאמת שבמרכז. המצב עלול להתחמם.
טעית קצת אחי
שביתה כללית ללא הגבלת זמן היא הקרקע הדרושה והפוריה להקמת התנועה החדשה
והרי המציאות – "יישות העל" או הממשלה האמיתית (למי שהיה בכלל ספק).
http://www.calcalist.co.il/world/articles/0,7340,L-3544341,00.html
המחאה החברתית הביאה אושר למשפחת שליט ולעם כולו אבל זה לא מספיק לעם , זוהי רק ההתחלה , זהו רק הצעד הראשון ,שהיה הישג אדיר למחאה החברתית עכשיו הזמן לשביתה כללית מאסיבית שתפגע ביכולת האוצר לגבות מיסים תיצור עובדות חדשות בשטח ושלטון ההון יאלץ להתחשב בהן
לשיפור איכות חיינו יש להרחיב את שביתת הקוטג' לשביתה כללית !!!
למפלגות השמאל הקיימות (חד"ש, מרצ והעבודה) אין יכולת להביא המונים לקלפי, וכוחון המשותף הולך ויורד בבחירות. נכון שיש סקר שנותן למפלגת העבודה 20 מנדטים, אבל הוא נערך בנקודת זמן מאוד ספציפית.
השביתות הכלליות המעוטות שהיו בהיסטוריה נכשלו. אמנם יש טוענים שהשביתה בצרפת ב-1968 היתה על סף הצלחה אם ואם ואם…לסבתא היו גלגלים.
אסור להקים תנועה חדשה.
על הפעילים
להתפקד למפלגות הקימות כל אחד לפי השקפתו
ולסכם על מטרות משותפות חוצות מפלגות.
ככל שהפעילות תהיה מתמשכת ממוקדת מטרה נניח:
שלב א. דיור ציבורי + מעונות סטודנטים
שלב ב. חינוך חינם לגיל הרך
שלב ג הרחבת שירותים בבריאות ממלכתי
שלב ד תנאי פנסיה (נניח אגח מיועדות)
וכ"ו יש סיכוי להשיג חלק מן המטרות
כל הכבוד לחבר מוחמד נפאע!
רק דרך המאמק האמיץ, ולא באמצעות רוויזיות, ניתן להעלות בדרגות של התודעה הפוליטית ולהתרחק מהרפש של סוכני הבורגנות בין שורות השמאל!
אנג'לו איידן – ירושלים
להקים מפלגה ולשחק בבחירות תהיה מכת המוות למחאה ולהשגיה עד עכשיו.
הפרלמנט והמפלגות המשתתפות בו הם חלק מהממסד השלטוני של המשטר ומשחקות את התפקיד שמיועד להם (תשאלו את אובמה או את מרץ שהיתה בממשלה שהרחיבה את ההתנחלויות ואת כבישי האפרטהייד בניגוד לכל מהותה כביכול). מפלגה שתייצג עמדה אופוזיציונית מהותית נגד השיטה תדחק לפינה, תהפך לקוריוז ותהיה מודרת מכל השפעה בדיוק כפי שקורה למפלגות הערביות.
המאבק נגד השיטה יכול להתקיים רק ברחוב זה מאבק קשה ומפרך ורק מי שיתמיד בו יוכל לנצח אם לא סימןן שזמנו טרם הגיע
אסור היה לתת לרוצים בהרס השמאל להתבטא נגדנו באתרנו.
כתב עופר יהלום: "למפלגות השמאל הקיימות (חד"ש, מרצ והעבודה) אין יכולת להביא המונים לקלפי, וכוחון המשותף הולך ויורד בבחירות". ראשית: אני מסופק באמיתות "הסקר" שלו. שנית: אנו מצויים בחשכת הליל שהביאה ממשלת ישראל. מכאן אפשר רק לעלות ולהתחזק. אם נרצה ונפעל.