הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-23 בנובמבר, 2011 3 תגובות

מהפך פוליטי בספרד: המפלגה העממית הימנית בספרד זכתה ביום א' האחרון בניצחון סוחף בבחירות הכלליות לפרלמנט. לפי ספירה סופית של קולות הבוחרים, המפלגה זכתה ברוב מוחלט של 186 מתוך 350 מושבי הפרלמנט.

spainחבר הפרלמנט הצעיר ביותר: אלברטו גרסון (צילום: הומניטה) 

מפלגת השלטון הסוציאליסטית, שקידמה מדיניות כלכלית וחברתית ניאו-ליבראלית וששלטה עד כה ב-169 מושבים, השיגה את התוצאה הגרועה ביותר בתולדותיה, עם 110 מושבים. תוצאה זו מבטאת בעיקר את זעם הבוחרים כלפי המפלגה הסוציאליסטית ששלטה במדינה בשבע השנים האחרונות, ואשר לדעת רבים אחראית למצב הכלכלי החמור, הכולל גם שיעורי אבטלה גבוהים מאוד.

מתוצאות הבחירות עולה עוד כי איחוד השמאל של המפלגה הקומוניסטית, חזית בה חברות תנועות שמאל וירוקות נוספות, הפכה לגוש השלישי מבחינת מספר הבוחרים. פרשן העיתון הספרדי "אל פאיס" כתב השבוע כי "חזית השמאל היא המפלגה שרשמה את הגידול הרב ביותר בקולות הבוחרים והכפילה את מספרם". עבור איחוד השמאל הצביעו 1.7 מיליון בוחרים (לעומת כ-900 אלף בבחירות הקודמות), כ-7% מסך הקולות – לעומת 3.5% בבחירות הקודמות. הסוציאליסטים זכו לכ-7 מיליון בוחרים. בגלל שיטת הבחירות הקיימת בספרד, המבוססת על עדיפות בחלוקת מושבי הפרלמנט בין שתי המפלגות הבורגניות הגדולות: השמרנית והסוציאליסטית, השמאל המאוחד זכה ל-11 מושבים בפרלמנט בלבד. לעומת זאת, הסוציאליסטים זכו ל-110 מושבים. בין נבחרי השמאל המאוחד החדשים, הכלכלן אלברטו גרסון (26) שנבחר בעיר מלגה והיה לחבר הפרלמנט הצעיר ביותר. גרסון הוא אחד ממנהיגי ה"זועמים", תנועת המחאה העממית שקמה בשנה האחרונה ברחבי ספרד. שליחת העיתון הצרפתי "הומניטה", קאטי סייבה, שוחחה עמו.

ש. האם ספרד תצליח לחמוק מגורלה של יוון: התערבות כלכלית ופוליטית זרה?

ת. אנו מצויים בעיצומה של תכנית "הצלה" של הבנק המרכזי האירופאי. ממשלת ספאטרו היוצאת, עומדת מאחורי תיקונים בחוקה המחייבים קיצוצים נרחבים ברווחה לטובת תשלום החוב החיצון. וזו רק ההתחלה. התכניות הכלכליות של המפלגה העממית השמרנית, שניצחה בבחירות, ושל המפלגה הסוציאליסטית שהפסידה, הן דומות עד מאוד ומדברות על השלטת "תכנית צנע". אנו סבורים אחרת ודורשים שינויים כלכליים לעומק, כולל הלאמת הבנקים וכל החברות שבשירות הציבורי שהופרטו בשנים האחרונות. אנו זקוקים גם לרפורמה במס. אנו דורשים שבעלי ההון ישלמו מס אמת.

ש. הספרדים הלכו לקלפי תחת לחץ?

ת. כמובן. המדינות נטשו את עקרון הריבונות הלאומית לטובת השווקים והשווקים עושים הכל שביכולתם כדי להפיל ממשלות שנבחרו באורח דמוקרטי. השווקים דרשו מהמדינות לספסר בכספיהן ואף לקדם תכניות הפרטה קיצוניות. זאת, חרף העובדה, שלא ניתן לקיים מדינה מודרנית ללא שירות ציבורי מתפקד ומערכת בנקאית שבידי המדינה. איש בספרד לא הצביע עבור שלטון השווקים. אבל השווקים השליטו את הדיקטטורה של ההון והיו למהות המשטר הפוליטי בימינו – הרחק מעיני האזרחים.

ש. אחרי כל המחאות ההמוניות שאירעו בספרד במשך חודשים ארוכים, איך אתה מסביר את הניצחון הסוחף של הימין בבחירות?

ת. החברה הספרדית עברה בשנים האחרונות תהליך של התפרקות מערכים ואידיאולוגיות. המאבקים של ה"זועמים", המאבקים המקבילים למען מערכת הבריאות הציבורית ולמען החינוך הציבורי, טרם הקיפו את כלל האוכלוסייה. רוב הבוחרים רואים את המציאות הפוליטית באספקלריה של שתי המפלגות הגדולות המשרתות את הסדר החברתי הקיים. לכך, יש להוסיף כי אנשי שמאל רבים הפסיקו להאמין באפשרות להשפיע באמצעות קולם בקלפי. יחד עם זאת, וחרף ניצחון הימין, היה זה דווקא השמאל המאוחד שזכה לגידול החד ביותר במספר הבוחרים בבחירות שנערכו השבוע.

ש. אתה נמנה עם ראשי תנועת "הזועמים", מה לדעתך צופן עתידה של המחאה ההמונית?

ת. יש לציין שתנועת המחאה בגרה בחודשים האחרונים. מעמדות שגרסו שאין להצביע או יש להצביע פתק לבן כאות מחאה נגד המשטר, רוב הפעילים היו לתומכי השמאל המאוחד. האסיפות ההמוניות שהתקיימו בכיכרות הערים, עברו לשכונות ובשכונות הצלחנו להקים רשתות חברתיות פעילות. אחד מהישגי תנועת המחאה הוא תהליך הפוליטיזציה בחברה. לצערי, טרם נקבעה אסטרטגיה לזמן ארוך.

ש. איך אתה מעריך את ההצלחה בקלפי של השמאל המאוחד?

ת. אלה חדשות טובות! יחד עם זאת, אין לשכוח שזכינו רק ל-11 מושבים בגלל חוקי הבחירות המעוותים. לפי מספר המצביעים מספר המושבים בפרלמנט שהיינו אמורים לקבל היה 25! הגידול בכוחו של השמאל המאוחד לא מפתיע את מי שמכיר את המציאות הפוליטית בספרד. עבדנו קשה מאוד כדי ליצור קשר הדוק ולאורך זמן עם פעילי האיגודים המקצועיים, עם ועדי העובדים ועם התנועות החברתיות. צפויים לנו זמנים לא קלים. יהיו התפרצויות חברתיות כתגובה להעמקת המדיניות הניאו-ליברלית. תפקידנו כשמאל עקבי הוא ללוות, לתמוך ואף להנהיג את המחאות ההמוניות ואנו חייבים גם להציב אלטרנטיבות ופתרונות. ברור לנו שהצבת אלטרנטיבות לא נעשית מהפרלמנט – אלא מהשטח.

תגובות
נושאים: מאמרים

3 תגובות

  1. נו באמת! הגיב:

    גם 25 מושבים ביחס לגודל הפרלמנט זה משהו כמו 8 מנדטים בכנסת.
    ו-11 זה בערך 3!
    רוב מאוכזבי המפלגה הסוציאליסטית עברו כנראה לימין, ומיעוט מבוטל לקומוניסטים.
    הימין , למרבה הצער, ניצח בענק, כשלמפלגה אחת יש את הרוב בפרלמנט!
    אני חושב שהקומוניסטים, הסוציאליסטים, וכל החבורה שם בספרד צריכה לעשות חשבון נפש רציני מאוד ביחס לדרכי המאבק וההתנהלות לנוכח תוצאה כזו, ולא לפתור את עצמם בכך ש"המצביעים הלכו לקלפי תחת לחץ"……

  2. YB הגיב:

    מגוחך לדבר על דיקטטורה כמה ימים אחרי שנערכו בחירות ובעקבותיהם צפויה לקום ממשלה שזכתה למירב התמיכה.
    במקום להתבכיין על מנהיגי מפלגת השמאל להכיר בתפקידם השולי – לפחות כרגע – כפי שהשתקף בברור בתוצאות הבחירות.

  3. אריבה אספניה הגיב:

    האמת היא שלעם הספרדי נמאס מהשמאלנים מכל הצבעים והוא לא רוצה כ'אלטרנטיבה' לכלכלת השוק החופשי לחיות ב'דמוקרטיה' וב'חברת רווחה' נוסח צפון-קוריאה וקובה.

    אולי תציעו להחליף את העם?

    'ויווה לה רבולוסיון' היא סיסמא מתאימה לצריחה ברחובות, אבל אי-אפשר לשלם בה במכולת.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים