הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות



איגוד העובדים הגדול ביותר באיטליה, הקונפדרציה הכללית של העובדים האיטלקים (CGIL), החליט בשבוע שעבר לקיים שביתה כללית בת שמונה שעות במחאה של הרפורמה הניאו-ליברלית בשוק העבודה שעליה הורה ראש הממשלה הימני של מריו מונטי. הוועדה המרכזת של האיגוד – שבו חברים שישה מיליון עובדים – התכנסה ואישרה את השביתה. ביום השביתה צפויות להתקיים מספר רב של צעדות מחאה. כך מצטרפים האיגודים באיטליה לגל שביתות כלליות הפוקד את דרום אירופה, בייחוד ביוון, ספרד ופורטוגל.

carlosארמניו קרלוס (צילום: הומניטה)

יצוין שבמהלך שבוע אחד בלבד נערכות שתי שביתות כלליות בחצי האי האיברי. בשבוע שעבר נערכה שביתה כללית על פי קריאת הקונפדרציה הכללית של העובדים של פורטוגל (CGTP) ששיתקה את המדינה. השביתה זכתה לתמיכה פעילה של המפלגה הקומוניסטית (PCP). "כבשו את הרחובות, חסמו את הכל" היא אחת מסיסמאות העובדים שהונפו במהלך ההפגנות. האיגודים הסבורים כי הרפורמות הניאו-ליברליות של הממשלה מחזירות את פורטוגל אחורה בזמן במונחי זכויות עובדים, מגדילות את שיעור האבטלה ופוגעות באיכות החיים במדינה. יצוין האיחוד הכללית של העובדים של פורטוגל, (UGT), התנגד לשביתה הכללית ואף חתם על הסכם התומך ברפורמות. האיחוד המזוהה עם המפלגה הסוציאליסטית שבאופוזיציה, קרא למתנגדי הצנע "להפגין איפוק על מנת להימנע מהכאוס שפקד את יוון". אך המנהיג הקומוניסטי החדש של ה-CGTP, ארמניו קרלוס, נחוש להיאבק במדיניות הצנע.

ביום חמישי הקרוב, 29 במארס, תתקיים שביתה כללית נוספת על פי קריאת שתי קונפדרציות העובדים הגדולות בספרד: "קומיסיונס אוברראס" (CCOO) והאיחוד הכללי של העובדים (UGT) ובתמיכת המפלגה הקומוניסטית הספרדית (PCE), המפלגה הקומוניסטית של עמי ספרד (PCPE) והמפלגה הקומוניסטית של קטלוניה (PCC). המכנה המשותף של השביתות הכלליות בדרום אירופה: מאבק ברפורמות הניאו-ליברליות של הממשלות השמרניות – על רקע העמקת המשבר הקפיטליסטי. שליחת העיתון הצרפתי "הומניטה" בליסבון, קטי סייבה, שוחחה עם ארמניו קרלוס למחרת השביתה הכללית.

ש. מהם יעדי השביתה?

ת. לשביתה היו שלוש מטרות ברורות. הראשונה: התנגדות פעילה לרפורמה בשוק העבודה במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי הטומנת בחובה פגיעה בביטחון בתעסוקה, העמקת האבטלה והקלה משמעותית על פיטורי עובדים. בכוחה של הרפורמה אף לבטל את ההסכמים הקיבוציים הקיימים. שנית, להדוף את המתקפה הממלכתית על המגזר הציבורי הכוללת צמצום ברווחה, בבריאות ובחינוך. שלישית, אנו נחושים להיאבק בהעמקת העוני והתרוששותם של עובדים רבים. העוני כבר פוקד כרגע מהאוכלוסייה. אנו גם מציבים תכנית אלטרנטיבית. חלופה לתכניות ההון וה"טרויקה" (האיחוד האירופאי, קרן המטבע הבינלאומית והבנק המרכזי האירופאי) המעוניינת להעניק לפורטוגל הלוואה של 78 מיליארד יורו – והכוללת 35 מיליארד ריבית שנאלץ לשלם בהקדם. זו לא הלוואה – זו ספסרות לשמה.

ש. ראשי האיחוד האירופאי ביקרו בשבוע שעבר בליסבון וציינו לשבח את פועלה של ממשלת הימין…

ת. … אכן, הם הגיעו לכאן כי פורטוגל הייתה לחניך המצטיין בקרב מדינות אירופה הדרומית. יחד עם זאת, הם מודאגים עד מאוד מההתנגדות העממית.

ש. כאשר בוחנים את המדיניות הכלכלית הנוכחית בפורטוגל ניתן להבין שדרכה של הממשלה דומה עד מאוד לדרכה של ממשלת יוון.

ת. תכתיבי האיחוד האירופאי מונעים מהמשק לצמוח. כעת, גידול התוצר הוא כ-0.3% והחוב רק הולך ותופח: מ-92% מהתוצר ל-110%. לכך יש להוסיף את הריביות הגבוהות, בין 6% ל-7%. בתנאים אלה לא נוכל לפרוע את ההלוואות. ועוד הם דורשים שתמורת ההלוואות הממשלה תפריט מספר רב של שירותים ותנקוט במדיניות צנע חריפה. ההשקפה שלנו הוא שונה לחלוטין. אנו זקוקים דווקא מדיניות מרחיבה שתחזק את השוק הפנימי. צריך לחלק אחרת את העושר – כולל על ידי הענקת תוספות שכר וגמלאות. אנו זקוקים למדיניות של צמיחה ויש להוריד את הריבית על ההלוואות לאחוז אחד בלבד.

ש. הייתכן שהממשלה תאמץ את התכנית הכלכלית של האיגודים, כאשר היא מחויבת למדיניות כלכלית וחברתית הפוכה – במסגרת ההסכמים שהיא חתמה עם האיחוד האירופאי?

ת. כל ההסכמים נחתמו מבלי העם הפורטוגזי נשאל על כך. אין לאיש הזכות להשתלט על המנגנונים הכלכליים והחברתיים של פורטוגל. מדובר על אובדן של הריבונות הלאומית. מטרת ה"סיוע האירופאי" איננה לעזור לפורטוגל אלא לבטל את שירותי הרווחה ולהעמיק את ההפרטה – לטובת התאגידים הזרים. זהו אימוץ הדגם האמריקאי.

ש. כפי שהיה בעבר, השביתה הכללית זכתה לתמיכה גדולה. האם אתה מרוצה?

ת. הקונפדרציה הכללית של האיגודים המקצועיים איננה מפלגה או תנועה פוליטית. אבל יש לנו אחריות פוליטית וחברתית כלפי העובדים – לפתרון בעיותיהם. כך, שכאשר אנו נאבקים ומציעים חלופה, זהו מאבק פוליטי. אנו פועלים לקידום אלטרנטיבה פוליטית ברורה.

תגובות
נושאים: מאמרים

תגובה אחת

  1. אורי שני הגיב:

    ב-14 בנובמבר 2012 התקיימה השביתה הכללית הגדולה ביותר באירופה עד כה. למה כמעט ולא שמענו על זה? על כך ועל הקשר למלחמה בעזה:
    http://abumidian.wordpress.com/hebrew/maamarim/14-11-12/

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים