הממשלה מתכננת להוציא לפועל מספר צעדים שיעודדו את צריכת הבשר בישראל, בדגש על בשר אדום מיובא. ועדה בראשותו של מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, ממליצה להפחית מכסי יבוא על בשר ועל עגלים חיים, באופן שיעודד את הצריכה של בשר בקר בישראל. ההמלצות (PDF) יובאו בפני שר האוצר ב-1 במאי הקרוב. במקום להוזיל את מזונות היסוד או לחזק את כוח הקנייה של השכבות המוחלשות, ההוזלה הגדולה ביותר תהיה דווקא בסטייקים! במקום לקדם מזון בריא ומקיים מבחינה סביבתית, בחרה הממשלה לתת עדיפות דווקא למזון שהוא גם הפוגעני ביותר בסביבה וגם המזיק ביותר לבריאות האדם.
ההמלצות באות רק חודש לאחר שמכון "משמר העולם" (World Watch) שב והתריע על הנזקים של תעשיית המזון מהחי לסביבה ולבריאות האדם, וציין שהמודעות הבריאותית הגוברת הביאה לקיפאון ואף לירידה בצריכת מזונות אלו בעולם המערבי. תעשיית המזון מהחי היא מהתעשיות הפוגעניות ביותר בסביבת החיים שלנו. דו"ח האו"ם משנת 2006 מאשים את תעשיות החי בנזקים קשים לסביבת הקיום שלנו: בזיהום מים ודלדול מקורותיהם, בהרס יערות גשם לטובת שטחי מרעה וגידול מזון לבעלי-חיים, בהרס קרקעות, בפגיעה במגוון הביולוגי ועוד. הדו"ח קובע שתעשיית המזון מהחי אחראית לפליטה של 18% מהגזים הגורמים להתחממות כדור הארץ – יותר מאשר כל התחבורה על פני כדור הארץ ויותר מאשר כל תעשיית האנרגיה. הערכות מאוחרות יותר קובעות שתעשיית המזון מהחי אחראית ל-51% מהפליטות. ועוד: תעשיית הבקר היא גורם נזק משמעותי גם בתוך תעשיית המזון מהחי עצמה, וזאת משום שהיא בזבזנית ומזהמת במיוחד. ייצור בשר בקר דורש פי 17 יותר קרקע ופי 50 יותר מים מאשר ייצור סויה, למשל (לנתונים – PDF). גז המתאן, שבקר מייצר ופולט לאוויר, הוא גז חממה פוגעני פי 25 יותר מאשר פחמן דו-חמצני.
נזק בריאותי ופגיעה בבעלי-חיים
מזון מהחי, ובמיוחד בשר אדום ובשר מעובד, קשור לשורה של מחלות אנושיות: השמנת יתר, סכרת, מחלות לב וכלי דם, סוגים שונים של סרטן ועוד. תזונאים וארגוני בריאות ברחבי העולם ממליצים להימנע או להגביל את הצריכה של בשר אדום. כך, למשל, רק לאחרונה בהמלצות התזונה העדכניות של אוניברסיטת הרווארד.
אחת ההמלצות של ועדת קדמי היא לעודד את היבוא של עגלים חיים מחו"ל, לצורך שחיטתם בישראל. כבר היום מייבאת ישראל מדי שנה רבבות עגלים לשחיטה. חלק גדול מהעגלים מגיעים לישראל מאוסטרליה, לאחר מסע של מספר שבועות על משאיות ואוניות, בתנאי צפיפות וחום קשים, על-פני מחצית כדור הארץ, רק כדי להישחט בסוף הדרך בישראל. רבים מהם מתים בדרך. עגלים אחרים מגיעים לישראל בטיסות מאירופה, דחוסים כסרדינים בתאי הובלה בבטן המטוס. ועדות מומחים לרווחת בעלי-חיים בכל העולם וגם בישראל המליצו לצמצם ככל הניתן את ההובלה של בעלי-חיים, וככל שמגדלים ושוחטים אותם – לעשות כן קרוב ככל הניתן למקום בו נולדו. דרום אפריקה שלאחר האפרטהייד אסרה על משלוחי בקר חי מאוסטרליה, ושר החקלאות שלה תיאר את המשלוחים האלו כארכאיים ולא אנושיים.
זה לא מקיים ולא הגיוני
מה אם כן מציעה ועדת קדמי? לייבא לישראל בעלי-חיים במסעות מוות מקצה העולם עד קצהו; להגדיל את טביעת הרגל האקולוגית של הישראלים, להגדיל את העול על מערכת הבריאות הישראלית – ולהוזיל את הסטייקים, שאינם מוצר יסוד לכל הדעות. במקום לקצץ את המכסים על בשר בקר ועל עגלים חיים, יש להוזיל מזונות מקיימים: מזונות בריאים ומקומיים, שפגיעתם הסביבתית קטנה ושאינם כרוכים בפגיעה בבעלי-חיים.
* עו"ד יוסי וולפסון, הוא רכז תחום בעלי-חיים במשקים, "תנו לחיות לחיות".

נראה שיתכן ומאחורי מאבק הקוטג' והמאבק בשטראוס ותנובה ומחאת האוהלים נגד הטייקונים המקומיים, עומדים תאגידי מזון ותאגידים אחרים, זרים, בינלאומיים, שמטרתם השתלטות על השוק המקומי, תחת הדמגוגיה של "מאבק בריכוזיות על ידי פתיחה השוק לתחרותיות לשם הורדת מחירים". והבאת את החלטת הממשלה לקדם את האינטרסים של תאגידי הבשר והמזון התעשייתי הבינלאומים – הורדת המכסות ליבוא (ולמעשה עוד חיסול תחרות, ועוד העלאת מחירים) – וזה תחת הכותרת של "קבלת עמדת הציבור" (ועדת טרכטנברג – תשובת הממשלה למאבקים הצרכניים שהיו בקיץ)…
אבל כל ההוזלות האלה לא מתמקדות בשיפור החיים של האזרחים אלא בקמפיין הבחירות של ביבי. לכן הוא גם מוריד את מחירי הדלק, קצת, באופן מלאכותי שלא פוגע
אין ספק, שמשרדי הממשלה למיניהם, בעולם כולו, נשלטים על-ידי בעלי-ההון.
לדאבוננו הרב בעלי-ההון כבר מזמן איבדו שליטה – ותאבי ממון ללא הרף.
משרדי-הבריאות, על שלוחותיו ושולחיו, הינו בית-חרושת ענק – בעולם כולו – לתעשיית חולים.
וכך, ראו-נא כמה גדלים ומתעצמים בתי-החולים – על כל הצוות שהם מעסיקים, כולל כל מי שקשור לתעשיות בתחומים השונים, שהולכות ותופחות ומתעצמות. מתעצמות = מתרבות, גדלות, מתרחבות, מתפשטות – עצומות ורבות. ואמנם, כמובן, אלה הצרכים של אותם אנשים שתלטניים ורודנים בעולם כולו.
מועדים לשמחה.
כתבה כל-כך נכונה מכל האספקטים.
מכותרת המאמר "הממשלה רוצה לעודד את צריכת הבשר, האם זה טוב?" אני חייב לומר כי הממשלה לא מצליחה להפתיע: בשטחי המדינה פועלים מחנות השמדה כמו בתי מטבחיים, משחטות, מדגרות, מחלבות ועוד, ורובם פועלים בחסות חוקי המדינה. לו היינו פעילים לזכויות בעלי חיים, היינו ממלאים את חובתנו המוסרית וגורמים לכך שמחנות ההשמדה יחדלו מלהתקיים והאחראים לכך יועמדו לדין בעוון הפשעים הגדולים ביותר אשר נעשו מאז ומעולם. אולם, הדבר שמצליח להפתיע, הוא מה שמשתמע מתגובתם של ה"פעילים": אם רצח החפים מפשע הוא מקומי, אז הכל טוב ויפה.
שוב החלו אוכלי הזרעונים לקרקר ולגעות את משנתם המוזרה שלפיה עדיפה טובת החזיר, התרנגולת והפשפש על טובת בני האדם. אז גם אם הכל נכון בכתבה (ואני לא בטוח שהנתונים בה לא סופקו ע"י מקרקרים אחרים) צריך לשים לב לשתי תופעות – האחת, מערכת העכול שלנו מותאמת במיוחד לפרוק, ספיגה ושמוש בחלבונים מהחי בצורה יעילה יותר ולא תאית מהצומח והשניה, ככל שצריכת הבשר גבוהה במדינה כך ברור שזו מדינה מפותחת כלכלית, טכנית וחברתית.
הצחקת אותי!!!!!!
אתה חי בלה-לה לנד??
תאכל מלא בשר – תהיה בריא!
אשמח להזמין אותך ל-500 גרם סטייק טוב
יוסי שלום,
האם ישנה כתובת מייל / דואר אליה ניתן לשלוח תגובות להמלצות הוועדה?
תודה,
בר.
אני מאמינה שאנשים עושים את בחירותיהם. כמו שאנשים בחרו בביבי וליברמן, כמו שאנשים מתנדבים לקרבי, כמו שהם הולכים לעבוד בעבודות כאלו ואחרות או משתעבדים למשכנתא- זו בעיה שלהם. אנחנו לא יכולים לשלוט עליהם, אלא רק על עצמנו.
אני לא צמחונית אבל קונה מעט בשר ומשתדלת שיהיה אורגני ולא עוף צעיר או עגל חלב ואני לא אדפוק סטייקים רק כי הם זולים, כי זה ברור שבכסף זה זול ובבריאות זה יקר.