הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-13 ביולי, 2012 23 תגובות

השבוע לא אכתוב על אהוד אולמרט כי אני עדיין מתקשה לעכל את ההבחנה בין שחיתות חוקית לשחיתות בלתי חוקית. כשאבין את הדברים אולי אגיב.

נוכח המפגן המחפיר של הפלסנֶרים במוצאי שבת, שגייס את המרכז הלאומני כדי להילחם לא נגד העוני אלא נגד העניים, זקוקה מרצ למנהיגות הנחושה והנבונה של זהבה גלאון.  מאז החלה ח"כ גלאון את כהונתה כמנהיגת מרצ היא קלטה מיד שכדי לבסס את מפלגתה בקצה השמאלי של המחנה היהודי-ציוני, עליה להיבדל ממפלגת העבודה ומקדימה.

galonמתוך הבלוג של זהבה גלאון

זה לא נושא טקטי אלא אסטרטגיה כוללת, המשלבת שיקולים פרגמטיים עם דבקות בעקרונות רעיוניים. גלאון הייתה שייכת תמיד לשמאל מרצ, ועוררה לא פעם את זעמם ואת לעגם של ותיקי התנועה, ששאפו בכל לבם להתקרב ל"תנועת העבודה". מרצ נתפסה אז כחלק אינטגראלי מה"שבט הלבן", וכך אכן תִפקדה בזמנו של המנהיג הקודם, חיים אורון. פעיליה חגגו כאשר אהוד ברק הביס את בנימין נתניהו בשנת 1999, ולא קלטו שמנהיג העבודה היה הרבה יותר גרוע מביבי. אותם פעילים הצטרפו (בפסטיבל הניצחון בכיכר רבין) למקהלה הנואלת שצווחה "רק לא ש"ס", ודחפה מאות אלפי יהודים מזרחים מהמתינות המדינית, שאפיינה אז את תלמידיו של הרב עובדיה יוסף, לניאו-כהניזם הגזעני של היום. אבל אפילו כאשר ברק פשט רגל מבחינה רעיונית ופוליטית, פעילי מרצ ומנהיגיה היו זקוקים להנצחתו של הקונפליקט לכאורה בין שתי המפלגות הגדולות אז, ממש בכל מחיר. לפני הבחירות בשנת 2001 גייס יוסי שריד את עמוס עוז, ששימש אז כמעין אדמו"ר בחוגי מרצ ושלום עכשיו, כדי לטהר את השרץ, גם אחרי שברק הכשיל את הסכמי אוסלו, גרם במזיד לאינתיפאדה, התנכר לאזרחים הערבים שנתנו לו 95% מקולותיהם (ורבים בציבור סבורים שהוא אחראי להרג 13 פלסטינים-ישראלים).

התהליכים הפוליטיים שיקפו גם תמורות דמוגראפיות. הפערים החברתיים-כלכליים דחקו את המזרחים ואת האזרחים הערבים לשוליים. מרצ (בדיוק כמו העבודה ושינוי של טומי לפיד) הצטיירה כתנועה השואפת להנציח את הַדָרַת המזרחים באמצעות דיבורים ריקים על "תהליך השלום", שכמו נחש מבותק המשיך להחצין תגובות רפלקסיביות גם אחרי מותו. עכשיו מנסה גלאון לחולל מפנה בדרכה של מרצ: כאשר מזכ"ל מפלגתה דרור מורג חבר לקריאות השבר נגד ההקלה המוצדקת בתנאי מאסרו של יגאל עמיר, גלאון הציגה חלופה הומאנית שהוגדרה כעמדת המפלגה. גם הדגש על גיוס חרדים וערבים, שכולו גזענות והתנשאות, אינו מקובל על גלאון. "האפליה" שממנה סובלים כביכול השבעים, העשירים, המתעשרים והשכבות המובילות בחברה, לא ממש שברה את לבה. היא מבינה שדווקא ישיבות ההסדר הלאומניות מסוכנות לישראל הרבה יותר מהישיבות החרדיות. גיוס עוד כמה אלפי חיילים, שאין להם אמפתיה כלשהי כלפי קורבנות הכיבוש, אינו יעד שמאלי; הניסיון לגייס ערבים נועד רק להצדיק את המשך הקיפוח, ולהנציח את מעמדם כאזרחים מסוג ב'.

הסכנה לגלאון אורבת מבפנים. היא תמיד ייצגה את השמאל היותר עקבי במרצ, והיסודות השמרניים בתנועה עלולים להדיח אותה, אם יגיעו למסקנה שהיא מנסה למסד שיתוף פעולה יהודי-ערבי כֵּן, רעיוני ובר-קיימא. רבים מחברי השורה במרצ הם שונאי דתיים וחרדים, ואדישים לגמרי לגורלם של האזרחים הערבים. חווינו זאת בשנת 2000, כאשר ברק (שמרצ תמכה בו בעיוורון מדהים) רדף את הערבים, הדיר אותם מתהליכי קבלת ההחלטות, ודיכא את הפגנות הזעם המוצדקות שלהם באש רצחנית. כדי שגלאון תחולל שינוי של ממש במרצ, היא זקוקה לפעילים רבים, שעוסקים עתה בפעילויות (חשובות) אחרות. אבל היא עתה התקווה האחרונה של מה שנותר מ"השמאל הציוני". התפוררות רעיונית והִטמעוּת במרכז הלאומני יביאו עליו כליה, בדיוק כפי שקרה למפלגה חזקה בהרבה ממרצ, מפ"ם, שהיו לה 19 ח"כים בכנסת הראשונה.

רק מתי מעט עדיין זוכרים את עמדת מפ"ם המאוחדת לגבי גירוש הערבים מרמלה ומלוד (1948). בישיבת המרכז תמכו החברים בגירוש מלוד, אבל גינו את פינוי הערבים מרמלה. הסיפור הזה הפך למשל קלאסי המשקף את האמביוולנטיות הגדולה של השמאל הציוני של פעם כלפי הנושא הפלסטיני. אחרי הכול, מפ"ם, שהכילה עדיין את הרכיב של אנשי הקיבוץ המאוחד וסיעה ב' שהתפלגה ממפא"י, תמכה בברית המועצות והרימה על נס את יוסף סטאלין, אבל מבחינה מעשית הפגינה את הפטריוטיזם שלה לא רק בדיבורים אלא גם במעשים. חבריה הצעירים היו עמודי התווך של הפלמ"ח, רבים מהם, לקחו חלק פעיל בפשעי מלחמה בלוד ובמידה פחותה גם ברמלה. המתח בין הנִצים, שביצעו את הגירושים האכזריים במו-ידיהם, לבין יפי הנפש היה קיים כבר אז. למרבה האירוניה, דווקא ההומניסטים מהקיבוץ הארצי התמידו יותר בתמיכתם בסטאלין מאשר הביטחוניסטים של הקיבוץ המאוחד. אבל בשנת 1948 תמכה המפלגה כולה בברית המועצות. דעת הקהל בחוגי "תנועת העבודה" קיבלה בקלות יחסית את הזיקה למוסקבה. ברית המועצות הכירה בישראל ודובריה באו"ם תמכו בהתלהבות בהקמת המדינה. ביישוב היהודי בארץ, אחרי מלחמת העולם השנייה, הרימו רבים על נס את הצבא האדום של ברית המועצות על חלקו המכריע במיגור הנאציזם.

במושגים של ימינו מפ"ם הייתה נחשבת למפלגת שמאל רדיקלי לכל דבר, למעט דבקותה האדוקה בציונות עד כדי נכונות נחושה לסלק משורות המפלגה את הנון-קונפורמיסטים, שהבינו שסוציאליזם אינטרנציונליסטי וציונות אינם יכולים לחיות יחד באותה מסגרת פוליטית-רעיונית. הסתירה הטרגית בין ציונות לסוציאליזם הביאה בסופו של דבר להתנוונות המפלגה, להשתתפות מבישה של מנהיגיה בממשלת גולדה מאיר ההרסנית (1974-1969), להקבלה שעשה יעקב חזן (המנהיג הכריזמטי של מפ"ם) בין אנשי גוש אמונים לחלוצי העלייה השלישית. מפ"ם לא הייתה סוציאל-דמוקרטית אלא סוציאליסטית, והאמינה בשינוי מבני כלכלי-חברתי במשק, ובזיקה לעולם הקומוניסטי במאבקו נגד האימפריאליזם בהנהגת ארצות הברית. אבל המערכת הרעיונית הזאת קרסה כבר באמצע שנות החמישים. אנשי "אחדות העבודה" במפ"ם התנערו מהקומוניזם ודגלו במדיניות "אקטיביסטית" (נצית) כלפי הערבים; אנשי הקיבוץ הארצי דגלו במתינות מדינית והתנגדו להרפתקאות צבאיות והפילוג היה בלתי נמנע. יגאל אלון, ישראל גלילי ואנשיהם התמזגו במפלגת העבודה, והפכו לסמן הנצי ביותר בממשלה של גולדה מאיר; מאיר יערי ויעקב חזן ויורשיהם התלבטו בין נציות לבין גישה יותר יונית, אבל שיתפו פעולה עם גולדה ועם אנשיה. כל המבנה הזה התנוון והלך, ובסופו של התהליך השתלבה מפ"ם במרצ, נגוזה בעצם, והותירה מאחוריה ספרות ענפה, הגיגים מרתקים והווי מקסים, שהתאדו בהדרגה והפכו לזיכרון היסטורי ואישי מכונן.

לעומת מפ"ם, תנועה שורשית שהיו לה נכסים כלכליים ורעיוניים (אולי שנויים במחלוקת אבל מוצקים) מרצ היא בינתיים יותר תנועה של "מצב רוח" המאגדת ישראלים אנטי-פשיסטים. המשימה של גלאון לגבש אותם לשמאל אמיתי, נראית קשה מאין כמותה.

  • פורסם בכל העיר, 13 יולי 2012
תגובות
נושאים: מאמרים

23 תגובות

  1. דוד עציון הגיב:

    אני אומר זאת בכאב, כי למרץ ומרכיביה לדורותיהם יש הרבה זכויות, בכל תחום שהוא בחיי המדינה.
    אם מרץ תהיה עקבית בהבעת דעה יותר "מזוקקת" ועקבית, מתבדלת ממפלגת העבודה, קיימת סכנה שהאגף היותר מתון יעזוב אותה, והיא תעלם בבחירות הבאות. אם תלך לכיוון היותר מתון (כמו חיים אורון) – יטושטש ההבדל בינה לבין מפלגת העבודה/קדימה/לפיד – ושוב אין בה טעם והיא תעלם.
    ייתכן שאין מנוס מכך

  2. אשר פרוליך הגיב:

    צודק חיים וצודק מאוד.מרץ היום היא מפלגת מרכז ולא שמאל.לצערנו הגדרת "שמאל" בארץ מכוונת בעקר בקשר לעמדות על הסיכסוך הישראלי-פלסטינאי,ללא קשר עם סוציאליזם (לדעתי סוציאל-דמוקרטיה הוא מושג ומציאות שפשטו את הרגל,מספיק לראות מה עשו מפלגות סוציאל דמוקרטיות במאה ה20 ולאחרונה).אבל,"מורשת השמאל",האומניסטית,הסולידארית,המצמיחה דורות חדשים של לוחמי שיוויון,חופש וזכויות לכול,נשכחה בארץ ולצערי הרב בעולם.במקומה נותרו קבוצות קטנות ובלתי רלוונטיות שלא מסוגלות להוביל לשינוי,כוון שלא מסוגלות לקבל בקורת עצמית נוקבת .

  3. בטטה הגיב:

    אנו בדרך הבטוחה לדרום אפריקה ,עכשיו זה שלב האפרטהייד הגזענות הכיבוש והדיכוי הפנימי הגובר.כשזה ימאס על העולם ואלי גם על אמריקה יקיץ הקץ על המשטר הציוני
    ותקום כאן מה שקאדפי כינה בזמנו ישראטין .
    נקווה שכשזה יקרה לפחות יהיו כאן מנדלה ודה קלרק אחרת נקבל כאן את מוגאבה אבו חומוס .

  4. אורן אנטין הגיב:

    לצאת נגד תמיכת מרצ בברק בבחירת 1999 זה 100% חוכמה בדיעבד. להזכירך, אלו היו בחירות שבהן צריך להצביע למפלגה ומועמד, וברק היה חדש יחסית בפוליטיקה והתמודד מול ביבי. ברור לחלוטין שהיה חשוב לשמאל להעיף את ביבי, וכל ההגיון והחוכמה אמרו שברק יהיה טוב יותר, וגם אם היה איזה גאון שקלט את טבעו הפגום של ברק עוד ב99, מה הוא היה יכול להמליץ? להימנע או להצביע לביבי… הייתי בין אלה שעבדו קשה כדי שמרצ תצליח בבחירות ושברק יבחר, ונכון שבדיעבד ברק התגלה כתאונה נוראית, אבל את זה אי אפשר היה לדעת לפני הבחירות

  5. דרור בל"ד הגיב:

    חיים ברעם היקר, אתה הוזה. מרצ הם לא שותפים לדרך, גם אין לנו ויכוח איתם לגבי הדרך למען מטרה משותפת. מרצ הם הם המשטר הציוני הלבן, בשר מבשרה של האליטה המשפטית, והם מהגדולים שאויבינו. פרט חשוב מאד פספסת: הגב גלאון הגיעה למאהל המכונה מאהל הפראיירים. גם ניצן הורביץ הביע תמיכתו. המזרחים לעולם לא יתנו אמונם במרצ, אלא אם כן המועמד מטעמה יהיה מזרחי. בנוסף, דעות כמו אלו מרחיקים וימשיכו להרחיק ארגונים פלסטינים מלשתף פעולה. פקח עיניים, זהו תהליך ההולך ומתעצם. יפו-התקווה, אותה מהפכה; מרצ-ליברמן אותו משטר!

    • יובל הגיב:

      גלאון לא הגיעה לדם והביעה התנגדות לגיוס חרדים וערבים

    • אסף הגיב:

      לדרור,
      רק לשם הדיוק גלאון מעולם לא הגיעה להפגנה ולא הזדהתה עם מאהל הפריירים.
      מרצ בראשות גלאון הודיעה רק לאחרונה שהיא בעד לאפשר לכל אזרח לשרת על פי מצפונו, שרות אזרחי או צבאי, ולא בכפייה.
      אבל למה לתת לעובדות לבלבל אותך.

    • גופי הגיב:

      אמנם מרצ היא לא מפלגת שמאל במונחים בינלאומיים, אלא מרכז ואפילו מרכז-ימין (נוסח אנגלה מרקל). אלא שלאור הגל הפשיסטי ששוטף אותנו לאחרונה, ולאור העובדה שמרצ היא בסך הכל מתנגדת לכיבוש, גם אם הביקורת שלה רופסת לעיתים וגם אם היא מגיעה מנקודת מבט אסטרטגית ולא מוסרית אמיתית, אני לא חושב שזה נכון לשלול אותה.

    • דרור בל"ד הגיב:

      קיבלתי בתודה את פנייתך.
      סיעת מרצ הניחה על שולחן הכנסת ה-18, כמו גם בכנסות קודמות, הצעת חוק המבקשת לבטל את חוק טל וזאת במטרה להביא לשוויון בנטל. מספר מחברי המפלגה אף נמנים על העותרים לבית המשפט העליון בעניין זה. חברי הסיעה בכנסת אף פעלו במשך השנים כנגד הארכת תוקפו של חוק טל תוך טענה שאין בחוק הזה ולו פתח אחד לשוויון בכל הנוגע לחובת השירות בצבא.

      בברכת חג שמח,
      זהבה גלאון
      http://www.shivyon.org.il/Default.asp?PageId=62644&FragmentId=268286
      אתם מוזמנים לשאול אותה בפייסבוק אם הייתה או לא ולהביא את

  6. יובל הגיב:

    זהבה גלאון מיצבה את מרצ כאופציה היחיד. עבור בוחרי השמאל שרוצים להשפיע על סדר היום הישראלי. בניגוד לדב חנין ובוודאי לשלי יחימוביץ, גלאון לא מגבילה את עיסוקיה לקונצנזוס החמים של חוקים חברתיים (שלי) או סביבתיים (חנין) אלא פועלת בנחישות גם נגד הכיבוש וגם מול התפוררות הדמוקרטיה.
    חד״ש למרבה הצער זנחה את הנושאים לטובת יוזמות חקיקה שוליות לגבי פקחים עירוניים וקנסות למפעלים.
    http://www.haaretz.co.il/magazine/1.1774139

  7. ההיסטוריה חוזרת... הגיב:

    "אחדות העבודה" היתה אז מפלגה בעלת אידיאולוגיה ציונית אקטיביסטית והשקפת עולם מרכסיסיטית.

    כשהפרימט הוא האינטרס הציוני אזי כל השאר הוא אידיאולוגיה שמצדיקה את האינטרס. הנישול של הפלסטינים (או הערבים כפי שהוגדרו אז) הוצדק באבחנות מרככסיסטיות: תהליך מהפכני שבו אופן ייצור סוציאליסטי (ההתנחלות הציוניתI מחליף אופן ייצור פיאודלי מנוון – תהליך מתקדם ולכן גם מוסרי…

    כמו כאן אחד מגיב "מרכסיסט" ציוני מאותו זן התומך באימפריאליזם של ארה"ב בניצול עמי האזור כי נשלטים ע"י משטרים איסלמיסטים "ריאקציונים"…

  8. אשר פרוליך הגיב:

    "הדרך לגיהנום רצופה בכוונות טובות".נקודת החולשה המרכזית של מרץ היא באמירה שללא שלום לא יהיה "צדק חברתי" בישראל.היא שוכחת שכדי להגיע לשלום או לפחות להסכמים עם הפלסטינאים או מדינות שכנות,יש צורך בשני צדדים,שיחליטו על כך,ויפסיקו לשחק אותה"כאילו",כשהכוונות של כל צד הן אחרות וסמויות.ל"צדק חברתי" אין צורך בשני צדדים: יש צורך בכך שה99% יבינו שהם מסוגלים להגיע לכך אם רק ירצו.אינני אומר שהייתי מעדיף לפתור את 2 הבעיות ביחד,אבל לא תמיד ניתן.וזו הסיבה שכל השמאל בישראל,לא רק מרץ,נוסעת ב"פול גז בניוטרל" .

  9. ק.א. הגיב:

    מרצ = מנגנון ריכוך צער (מדעת או שלא מדעת).

  10. אלי הגיב:

    דרור בל"ד, מבלי להתייחס לדעותיך, אנא המנע מלכתוב שקרים גסים. זהבה גלאון נמנעה מלבקר במאהל הפראיירים, והיא גם נלחמה על כך שמרצ לא תשתתף בהפגנת 'המחנה המשותף' בשבוע שעבר, והצליחה בכך. למיטב זכרוני היא גם התבטאה מפורשות נגד גיוס ערבים וחרדים לצבא ("לא דחוף לי לגייס חרדים" או משהו כזה בראיון).

  11. חיים ברעם הגיב:

    הדיון מרתק. גופי ביטא בדיוק את דעתי. אני לא עושה אידיאליזציה של מרצ ולא עולה על דעתי להצביע בעדה, אבל היא בהחלט כוח חשוב במחנה האנטי-פשיסטי ומנהיגות גלאון היא בשורה טובה.

  12. שי הגיב:

    ימשיכו השמאל להילחם האחד ברעהו ויאפשרו את שלטונו של הימין עוד דורות רבים.
    הרי צריך להיאבק במישהו. רק שלא נשלוט חס וחלילה.

    • דרור בל"ד הגיב:

      שלטון ימין הוא אינטרס של כל מתנגדי המשטר הציוני. שלטון כזה יביא לקץ המשטר הרבה יותר מהר מהשלטון שאתה ושכמותך ימשיכו לכנות שמאל. כדאי גם להפנים כי אנו הרבה מעבר לנקודת האל-חזור, שנת 96 לטעמי, בה אם ה"שמאל" מתאחד הוא יוכל לנצח בצורה דמוקרטית (דמוקרטית ע"פ מה שהציונים מכנים דמוקרטיה). זו תפיסה שעבר זמנה וכיום היא מסוכנת, ואחת מתוצאותיה היא מאמר זה.

  13. צדוק התקוה הגיב:

    מר"צ היא תנועה קטנה של כמה אשכנזים מצפון תל אביב [אפילו בקיבוצי השמאל הצביעו לליברמן] אין לה גיסות מעמך היא מתקבלת בשכונות כנטע זר ואצל חלק גדול מהאוכלוסיה " כמגינה על הערבים"
    אז בכלל השמאל ה"ציוני" והאנטי ציוני הוא מיעוט הערבים מצבעים למפלגות שלהם אחוז אפסי כמו שצינתי מהאוכלוסיה היהודית מצביע למר"צ הם בקושי מגעים לשלושה מנדטים

  14. אשר פרוליך הגיב:

    לשי: אתה כל כך צודק. אחת הסיבות לחולשת השמאל בארץ ובעולם היא המריבות וההתפלספות בין הקבוצות השונות בזמן שהימין חוגגת .השמאל צריך להתאחד על בסיס עקרון בסיסי: להגיע לשלטון של העובדים ,המובטלים והעניים.אי אפשר להשיג הכל בבת אחת.מי אומר שקודם צריך לפתור את הסיכסוך עם הפלסטינאים ואחרי זה כל היתר ?,או שיתר הבעיות תתפתרנה באופן אוטומטי עם גמר הכיבוש ? אולי הפוך זה נכון? אולי צריך קודם שלטון דמוקרטי של העובדים וזה יביא להתקדמות בסכסוך הלאומי ? אסור לעמוד מאחורי נוסחאות אבסולוטיות ופשטניות.

  15. צדוק התקוה הגיב:

    חיים ברעם אשאל שאלה שבטח כבר מאות שאלו מדוע תומכי הימין הם עמך אנשי שכונות פועלים ותומכי השמאל אנשים שרובם חיים ברווחה כלכלית ??

  16. אשר פרוליך הגיב:

    לחיים ולגופי: הנקודה היא לא לשלול או לקבל את מרץ.הנקודה היא חוסר כוון של השמאל בכלל כולל מרץ.לאחר נפילת ברה"מ,והקפאון המחשבתי ששרר בחשיבה השמאלית המתקדמת,האלטרנטיבה כביכול לקפיטליזם קבלה גוון וורוד או ירוק,מין "מדינת רווחה" אקולוגית ונחמדה,בה גם המובטלים לא מתים מרעב(כמו בשוודיה),אבל מתאבדים משעמום וחוסר תחליט.לשמאל חסרה אלטרנטיבה אחרת,מרקסיסטית אומניסטית ודמוקרטית,שלא מפחדת מסוציאליזם ושלטון של העובדים ומציבה אתגר של חברה לא רק צודקת,אלא גם שעם אתגרים של יצירה,חופש ושמחת חיים.

  17. אשר פרוליך הגיב:

    בגלל קוצר המקום בתגובות לפרט יותר מה הכוונה לגבי אתגרי השמאל,מפנה לWICKIPEDIA
    לכותרת : " MARXIST HUMANISM "אם הסבר תמציתי על כך,והפניות להמשך קריאה.
    קריאה מענה.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים