הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-9 במרץ, 2013 תגובה 1

מדובר בדו"ח מדהים, עם ניתוח מעולה, סוג של "אני מאשים", חתום על ידי שני כלכלנים בכירים, המסבירים שמדיניות הצנע הייתה טעות, תוצאת של מעשה תכנות גרוע של מודל ממוחשב שאמור לתת צפי כלכלי.

IMFמטה קרן המטבע בוושינגטון (צילום: הומניטה)

למעשה, את העובדה שהכניסו 26 מדינות לסחרור קטלני של קיצוצים מתרצים כלכלני קרן המטבע בשגיאה במודל המתמטי שלהם. ואולם, אותם כלכלנים נשארים משוכנעים שתחום העיסוק שלהם הוא עדיין מדע מדוייק, שיכול לצפות תוצאות, ושהתוצאות ניתנות להדגמה על ידי משוואות. כמובן, הם טועים ובגדול. הם מודים במבוא לדו"ח שהמודל שלהם נכשל מלצפות את שיעורי הריבית הגבוהים, או את ההשפעה המדרדרת שיש למדיניות הצנע על הוצאות משקי הבית. עתה, כשהמציאות טפחה על פרצופם, הם חייבים להודות גם שהמודל שלהם טעה קשות כשהמעיט בהשפעת הצנע על העלייה באבטלה. לפיכך, כל תוצאה שצפתה קרן המטבע – תהיה זו רמת ההשקעה הפרטית או רמת הכנסות של המדינה ממיסים – היא מוטעית.

סליחה על המתים, טעינו בחישוב

« Forecast Error of ∆Yi, t: t+1= o + β Forecast of ∆Fi, t: t +1 l t + ɛi, t: t + 1 »

כך נראית המשוואה, זו שלא הייתה מסוגלת לראות את המתאם שבין הקיצוץ בהוצאות הממשלה – אותם "חסכונות" מפורסמים שנדרשו עקב הסכנה הממשמשת ובאה – ובין הירידה בהכנסות ממסים. זהו "המכפיל הפיסקאלי", אותו כלי כלכלי שעבד – פחות או יותר – בין מלחמת העולם השנייה ושנת 2008, אך לא היה מסוגל לחשב את עוצמת ההשפעה של הפאניקה באוכלוסייה או הירידה צריכה. קרן המטבע כבר חשדה שקיימת טעות במודל הכלכלי אותו כפתה על יוון. לכן, עליה להעמיד בסימן שאלה גם את כל אותם מודלים שכפתה על 26 המדינות האחרות באירופה.

אין הפקת מסקנות מהטעות

למרות שהכרה בטעות או במציאות הם צעד בכיוון הנכון, הרי שקרן המטבע טרם לומדת מטעויותיה. אותם כלכלנים לא מאתגרים את הבסיס למדיניות הצנע, אלא רק את הרמה והחומרה בה ננקטה. הם עדיין משוכנעים שכל מה שנדרש הוא תיקון קל במודל הממוחשב שלהם, כזה שבו יינתן משקל רב יותר למשתנה "הגורם האנושי". הם אינם רואים בעיה בכפיית מדיניות גלובאלית הנובעת מתפיסה של איום שהוא תוצאה של אלגוריתם. "ראוי להזכיר כי אותן החלטות אנושיות המשפיעות על העתיד, האישי, הפוליטי או הכלכלי, אינן יכולות להישען על ציפייה מתמטית מוחלטת, כיוון שהבסיס לחישובים כלל אינו בנמצא", כתב ב-1936 אחד כלכלנים ושמו ג'ון מ' קיינס.

המאמר פורסם בעיתון הצרפתי "הומניטה"

תגובות
נושאים: מאמרים

תגובה אחת

  1. ו... בתל אביב הגיב:

    הפרופ' לכלכלה אריאל רובינשטיין: "אני ממליץ שלא ללמוד כלכלה לתואר ראשון". המודלים של הכלכלנים הם לא יותר מאגדות. כל קשר בינם לבין המציאות – מקרי. הכלכלה מופשטת כמו הפילוסופיה, והכלכלנים בישראל הם האחרונים שיש להם על מה להתלונן. פרופ' רובינשטיין הוא עיקבי בביקורתו על הכיבוש וגם על "אגדות הכלכלה". כדאי להיכנס לאתרו arielrubinstein.tau.ac.il

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים