בשנות החמישים תהה אורי אבנרי בקול רם כיצד מתרחש התהליך המוזר, החוזר על עצמו, שכל מפקחי האו"ם שמגיעים לישראל מתחילים את דרכם כציוֹנים נלהבים ומסיימים אותה כמבקרים חריפים של המדינה. כבר אז היה ברור, שהעיתוי הוא נושא מרכזי. כאשר אנשים שמשובצים בתפקידי מפתח חשובים שומרים על שתיקה במהלך כהונתם, אין הרבה ערך לביקורת שהם מותחים בדיעבד.
לאחרונה נחשפנו לווידויים קורעי לב של ראשי השב"כ לשעבר, שנאספו בכישרון רב על ידי הבמאי דרור מורה בסרטו "שומרי הסף". הדמויות שהצטיירו בסרט שהפך גם למסמך נדיר בתולדות המדינה, נחשבו בעיני אנשי השמאל העקבי ליריבים קשים, אולי אפילו לאויבים. הם עקבו אחרינו, הגבילו את צעדינו, שלחו אנשים להציק לנו בנמל התעופה וניסו לשוות לפעילותנו אופי בלתי חוקי או לפחות נעדר לגיטימיות ציבורית. הם החדירו לשמאל מלשינים וסוכנים, ונשמו על עורפם של טובי הישראלים, שביקשו לחסל את מארת הכיבוש לא רק למען הנכבשים אלא גם למען הכובשים. לא שררה אהבה הדדית בינינו, ותמיד ראינו בהם סוכנים של הימין ושל המרכז הלאומני, שעיקר תפקידם הוא להנציח את הכיבוש ולהגן על מפעל ההתנחלות שלו, גם אם הדבר פוגע בעקרונות המשפט הבינלאומי ובאינטרסים החיוניים של העם בישראל. נכון שהשב"כ מקיים מחלקה קטנה שעוקבת אחרי "המתנחלים הקיצוניים" (אין אחרים. המחלקה הזו נועדה לחפות על הפשעים של תנועת ההתנחלות כולה) אבל עיקר תפקידו של הארגון הוא לגדוע את ידו של כל מי שמאיים על הסטטוס קוו. יעדו היה ונשאר הגנה טוטאלית על המתנחלים ועל התנהלותם הפיזית והפוליטית בשטחים הכבושים.
מתוך כרזת הסרט שומרי הסף (מקור)
בדיעבד מתברר (הביטוי "בדיעבד" הוא המפתח להבנת כל מה שמתרחש כאן) שכל ראשי השב"כ היו יונים צחורות, ששאבו השראה ממצען של תנועות השלום בישראל, החל בשל"י והמועצה לשלום ישראלי-פלסטיני וכלה בחד"ש. כיצד קורה שאנשים עם השקפות שנעות בין יוסי ביילין לאורי אבנרי ניהלו למעשה את מדיניות הכיבוש ואפשרו אותה בעצם פעילותם החשאית? מי שיפענח את הסוגיה הזו ימצא סוף-סוף את אזמל הניתוח שיאפשר לחוקרים להבין את מהות הישראליוּת. התסמונת שהתחילה ב"יורים ובוכים" של יפי הנפש בתנועה הקיבוצית מיד אחרי אסון 1967 התפתחה, השתכללה והבשילה עד שהגענו ל"יורים ומוחים" של שנת 2013. אלה שקיימו את מרתפי העינויים במשך עשרות שנים מקימים עתה קול זוועות בעיקר נגד עצמם.
התופעה הזו קיימת, כמובן, גם בקרב אבירי שלטון החוק שזכו לתמיכתנו כיוון שנחשבו, אולי בצדק, לרע במיעוטו. קראנו בסוף השבוע שעבר ראיונות מרתקים עם מני מזוז ב"הארץ" ועם דניאל פרידמן ב"ידיעות אחרונות", והסקנו שחרף חילוקי הדעות האמיתיים והמדומים ביניהם הם בעצם שני צדדים של אותה מטבע. היועץ המשפטי לשעבר ושר המשפטים לשעבר חלוקים אולי ביניהם בנושאי הטיפול בשחיתות השלטונית, וביחסם לאישים שונים שהיו מעורבים בפרשיות מגונות כמו צחי הנגבי ואהוד אולמרט, אבל שניהם, כמו בית המשפט העליון, נתנו את ידם להנצחת הכיבוש. בג"צ תמך במערכת הביטחונית בכל הנושאים החשובים וגם היועץ המשפטי חשש מהתנגשות חזיתית עם ראשי המתנחלים ועם אלה שהעניקו להם גב פוליטי מוצק. פרידמן, נציג מובהק של המרכז הלאומני, אמנם מאשים את בית המשפט העליון בחיזוק ה"ימין" על חשבון "השמאל", אבל רק מוכיח, שהבנתו בפוליטיקה ישראלית היא מוגבלת מאוד. בעיניו, כל מי שמסתיר את מגמותיו הימניות בטקטיקה מתונה שייך ל"שמאל" וכך הופכים, בהבל פיו של פרידמן, שני סיפוחיסטים ותיקים כמו אריאל שרון ואולמרט למנהיגים מובהקים של מחנה השלום. קל מאוד לאיש כמו פרידמן להגן על "שמאלנים" מסוגו של שרון ובאותו ראיון עצמו גם לחשוף את שיניו החדות כאשר הוא מבקש לסלק את העכבות המשפטיות שהטיל לדבריו בית המשפט העליון ולאפשר לצה"ל לנצח בעזה, כלומר, לטבוח באוכלוסייה האזרחית ברצועה ולהרעיב אותה באין מַכלים. יש להניח שפרידמן עצמו לא היה מנסח כך את תמיכתו העיוורת ברשות המבצעת מול הרשת השופטת, אבל במונחים מעשיים בשטח סילוק הפיקוח המשפטי היה מביא לרצח של המוני בני אדם חפים מפשע.
לפי רוח הדברים של ראשי השב"כ ואולי גם של מזוז, מתבצע בשטחים פשע קולקטיבי ארוך וממושך שההתנגדות כלפיו חייבת להיות נחלתו של כל אדם הגון. יש להבחין בין המתקוממים נגד פשע הכיבוש לבין אלה שמבקשים להעצים אותו באמצעים פסולים. אם להאמין לראשי השב"כ, שאמינות היא חלק מהאתוס המוצהר שלהם, מעשי נישול, קיפוח, מעצרים בלתי חוקיים, לחץ גופני לא הכי מתון ושינויים קרקעיים בלתי חוקיים הם דרך חיים קבועה בגדה המערבית. מדכאי ההתנגדות לכיבוש הפכו כמעט לדובריה, אבל תמיד כאשר איבדו כל השפעה על קבלת ההחלטות ועל דרך ביצוען. אני מתרשם שראש השב"כ הנוכחי קרוץ מחומר קצת אחר, וייתכן כי הוא שלם יותר עם מעשיו המחפירים של הארגון שהוא עומד בראשו. אחרי שיעזוב את תפקידו אולי הוא לא יקונן על מר גורלו וירחם על עצמו כמו קודמיו. השינוי בהלוך הרוח בממסד הביטחוני אינו מהיר אבל הוא חד-משמעי: יותר ויותר קצינים שמזדהים עם הכיבוש מְבצעים אותו עכשיו הלכה למעשה; האם נתגעגע ל"יורים ומוחים", מהם אחראים למעשים חמורים ובלתי מוסריים, שעמדו בראש השב"כ בעבר הלא רחוק?
עד כה לא נתקלנו בהתנהגות חריגה במיוחד של נשיא בית המשפט העליון החדש יחסית, אשר גרוניס, אבל השבחים שפרידמן חולק לו גורמים לדאגה מסוימת. זוהי מנת גורלנו בימים קשים אלה: אם יריב מושבע של שלטון החוק כמו פרידמן מתלהב מגרוניס, ייתכן שמינויו אינו מבשר טובות למה שנותר מהציבור הליברלי בארץ. נכון שגם הספקות כלפי גרוניס אינן משנות את הניתוח הבסיסי שעומד מאחורי גיבוש המסקנות כלפי המערכת המשפטית וכלפי השב"כ: אִזרוּח שטחים כבושים איננו חוקי; כל הפסיקות שמאפשרות את ההתנחלויות הן עבירה על עקרונות המשפט הבינלאומי; מיישמי חוסר החוקיות, כולל השב"כ, הם עושי עוול בהגדרה בלי שום קשר לכוונותיהם המקוריות. מה שצפוּן בלבו של יורה ומוחה בעת עשיית העוולות הוא נושא פרטי; העוולות עצמן הן נושא ציבורי.
אני מציע לראשי השב"כ ולעמיתיהם במערכת המשפטית בעבר לגלות קצת צניעות ולא להטיף בשער. אתם עומדים בחוד החנית של מדינה, שנעשית בהדרגה למצורעת בעולם הנאור. את המעשים הנכונים ואת ההצהרות הנכונות יש לעשות בעודכם בתפקיד, לא מעמדת הנוחות היחסית של גמלאים זחוחי דעת.
- פורסם בכל העיר, 14 יוני 2013

עולם נאור-ביטוי משונה שמדביקים לארופה המערבית שלאחר שסיימה את תקופת האימפריליזם
"הנאור" שלה באפריקה ובאסיה וסיימה את בית המטבחיים בינה לבין עצמה ,לובשת ארשת צדק נוצרי
ומתחילה לה תקופת הצביעות הנאורה והמתנשאת.
שלא לדבר על אמריקה שטבחה באינדיאנים וכבשה "שטחים כבושים"ממכסיקו
ןלא נדבר על אוסטרליה והאבורגינים וניו זילנד והמאורים
והם כולם ביחד וכל אחד לחוד נאור.
הם לדידך חיים נאורים ואנחנו מצורעים
לדידי אנחנו די נאורים עובדה שלמדינתנו המצורעת באים מבקשי עבודה,שב"חים מיהודה ושומרון
והחלום של כל ערבי הוא ת.ז כחולה ,
נכון הוא שדי מסובך כאן ולא הכל ורוד,יש מה לתקן אך לא בשיטת"עולם ישן נחריבה"
אם לא נחריבה – כיצד נ ק י מ ה ?
אסון 1967 פרושו שניצלנו מחורבן
עד לרביעי ביוני 1967 – לא נחרבנו כשישבנו בגבול שמכונה היום הקו הירוק
החורבן החל ונמשך בהתנחלויות ומוצבים שתג המחיר שלהם הוא חורבנה וחיסולה של מדינת ישראל
המפעל הציוני מדבר על התנחלות והגשמה סוציאליסטים באופים, של הלאום היהודי על כל אדמת א"י.
זוהי בתמציתה הציונות ע"פ חזונו של הרצל.
שאיפות ההתנחלות של העם היהודי, לגיטימיות ע"פ הבטחת התנ"ך ומורשתו, בעיני מרבית הצבור היהודי. זה שהיה להזכירכם בעיקר עד קום המדינה וגם קצת אח"כ, סוציאליסטי ברובו.
היום מתקים בלבה של הציונות מאבק, בין שאיפות הקיום, ההתנחלות וההגשמה בכל חלקי א"י השיכת לעם היהודי, לבין ראיה מפוקחת של המציאות המכירה בכך שלפלסטינאים מגיעה ג"כ הגדרה עצמית וזאת בתוך א"י עצמה.
אם היה כאן סוציאליזם לשמו עוד לפני שבעים שנה, כזה שמאחד יהודים וערבים גם יחד באחווה פועלית. הייתה לנו היום מדינה אחת סוציאליסטית מים עד ים.
כשלון הסוציאליזם להתפתח כראוי בא"י, הוא למעשה יוצרה של הבעיה הישראלית פלסטינית הסבוכה. על גבו של מחדל זה, צמחו גידולי הקפיטליזם המבאיש על גרורותיו הלאומניות- דתיות.
יש להביט אם כך, בעיניים אמיצות במציאות: חיבים לחזק הסוציאליזם בכל א"י. משום שרק הנהגות סוציאליסטיות משני צידי המתרס תוכלנה להעמיד אינטרנציונל בריא שנושא שלום בחיקו.
וכל השאר הינו חביצת מים.
אף פעם לא שלט סוציאליזם ב"ארץ ההבטחה האלוהית" – מפא"י היתה מפלגה בולשביקית שצרפה
לצצשלתה עם מפ"מ, את ביגין וחבריו – כך העניקו שתי המפלגות הציוניות-בולשביקיות את הלגיטימיזציה
לפאשיזם הלאומני של הליכוד ופירוריו כמפלגה נאציונאל-סוציאליסטית.
אני מסכים עם דבריך. אכן רוח הציונות ההרצליאנית וההסית (ע"ש משה הס שקדם אף להרצל) נאנסה קשות כמעט בכל תחום אפשרי. אז מה? במקום לקלל ולבוז לגווה המיוסר, אף לדרוך עליו ברגל גסה, הגיעה העת לשקם הציונות ולהעמידה שוב על רגליה. זה כאילו שאדם מגרש מביתו את בתו שנאנסה משום ש"טומאה" כביכול.
והערה בקשר לסיפא: נא להבחין בהבדל שבין היטלריזם לסוציאליזם בעל אופי לאומי או אפילו דתי. זאת משום שהסוציאליזם חיב להשען על דמוקרטיה אף להבנות ממנה. כלומר , אם הצבור הסוציאליסטי בוחר (באופן דמוקרטי) להיות בעל אופי לאומי, או דתי, זו זכותו הלגיטימית. לא מוצא חן בעיניך, פעל למען השינוי בדרכים דמוקרטיות.
ליולו: תולדות האנושות רצופות מעשים אכזריים ביותר ובכ"ז, זעיר פה זעיר שם יש קצת התפתחות. אל לנו לקחת לדוגמה את האכזרי ולהפוך אותו לאליבי. עלינו לשאוף אל הכי הומאני בעולם הרחב וגם בתרבות שלנו, כגון אימרתו של הלל הזקן: "את השנוא עליך אל תעשה לאחר".
ללפיד: טוב שניצחנו וניצלנו ב-1967. האסון הוא בהמשך, שבמקום להגיע להסדר של שלום הנצחנו את הכיבוש בניגוד לחוק הבינלאומי האוסר התיישבות אזרחים בשטח וכל המתלווה לזה. בלי סימטריה, האסון הוא משותף – שלהם אבל הוא גם שלנו, מבחינה פוליטית, כלכלית ומוסרית.
לחיים: אם ראשי השב"כ לא היו מדברים כך בדיעבד, היינו אנחנו עובדים לשכנעם. החרטה שלהם כבר לא מצילה אותם אבל יכולה לעזור להציל אחרים ואת המדינה כולה. מוטב מאוחר מאשר בכלל לא.
במסה ״אי ציות אזרחי״ טען הנרי דיוויד תורו ש״אלו המעניקים לממשלה את נאמנותם ואת תמיכתם בזמן שהם מתנגדים לאופייה ולמעשיה, הם ללא ספק תומכיה האדוקים ביותר, ולפיכך הם, לעיתים קרובות, גם המכשול החמור ביותר בפני רפורמה.״
הכוונה כמובן לתומכי מרצ ולתומכי תומכיהם של מרצ. ע"פ מאמרו האחרון של אורי אבנרי, נראה כי חיים ברעם והשותפים לדעתו לא פחות גרועים מאלו עליהם הוא כותב את ביקורתו
http://www.haaretz.co.il/opinions/.premium-1.2049676
לציפור בודד
העובדות הן שמתוך 135 חברי פרלמנט פלסטינים קיבלה המפלגה הסוציאליסטית של מוסטפה ברגותי
(האח של מרוואן ברגותי) בדיוק 2 מושבים.
מוסטפה ברגותי הסוציליסט הדגול אומר שבלי זכות השיבה לא יהיה שלום עם ישראל .
מוסטפה ברגותי הוא הפעיל המרכזי אשר מארגן את החרם על ישראל בתחום האקדמי בתחום הספורט
ובתחום הכלכלה והתרבות.
מטרתו המוצהרת של ארגון החרם על ישראל זה לא נסיגה וסיום הכיבוש כפי שטוען ברעם
המטרה המוצהרת היא להצביע על ישראל כמקור של רוע כנגד האנושות והעולם .
מטרת החרם ליצור מלחמה בין העולם כולו לבין ישראל ולנסות להשכיח ולהצניע את המאבק של הערבים
כנגד כל יהודי החי בין הים לנהר ולא משנה אם הוא סוציאליסט כולל אחד שמכנה עצמו ציפור בודד.
ואיך ציפור בודד תשכנע את החמס לקבל את עיקרי הסוציאליזים ??
עלי היקר, מה אומר לך שאתה צודק? שבני עוולה איסלמיסטיים רצחו ג'ול מר ועדיין לא שילמו על כך? שאין סוציאליזם אמיתי בצד הפלסטיני?…מה אתה רוצה שאגיד?
לכן חובה על כל סוצ' שפוי להתארגן היכן שהוא נמצא. ואם אין מסה קריטית להווצרות תנועה סוצ' דמוקרטית בצד הפלסטיני, חובה עלינו לעוררה בצד הישראלי. אני משוכנע שככל ויגבר כוחו של הסוצ' בישראל כך הוא יתעצם בהתאם, גם אצל הפלסטינים בתחילה ואח"כ במרחב הפאן ערבי כולו.
וע"מ להעמיד חזית סוצ' איתנה בישראל, חיבים לשכנע הצבור הישראלי שסוצ' יכול לשגשג גם עם תפיסות ימניות פרו התנחלותיות. למרבה הצער המתנגדים ראשיים לתפיסה זו הינם דוקא אנשי השמאל העיקבי. בכך הופכים הם למשת"פים של הטייקונה הקפיטליסטית משום שהם מתעלים הצבור הציוני הפועלי, כלהק צפורי שלו במדבר, הישר ל"רשתותיהם".
כל שרותי הבטחון בכל העולם כולל בעולם" הנאור" עושים גם עבודה" מלוכלכת"
לאברהם שומרוני-אתה לגמרי צודק, צריך לשאוף לתקן עולם וכ"ו,אך זה קצת תמים {ואולי אדנותי }בזה שאתה מטיל על המדינה היהודית את כל האחריות לעשית השיפור הזו ולא לערבים גם יכולותנו הן בבחינת עד חצי המלכות,לא הכל בידנו.
אני אישית מבין את העולם מתוך ההיסטוריה היהודית והסלחו כל האידאליסטים הטהורים ,אני למדתי משהו,חרב מצוחצחת בהשג יד,זה כל כך בסיסי.
אני מחכה לראות איך יגמר הניסוי הליברלי התאבדותי של ארופה
ניסויים חברתיים,סוציולוגים לא על גבנו
דרור,
מה פתאום אתה שופך עלי את הרפש הזה? אינני מסכים אפילו עם מלה אחת של אורי אבנרי במאמר הזה, אבל אני מסכים עם הדברים שכתב על פרס בעבר.
מציע לך להתנצל בזריזות אחרת לא אתייחס אליך בעתיד