הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-22 ביוני, 2013 8 תגובות

הטבע העירוני, כגון פארק גזי שבאיסטנבול, או משאבי הטבע, מצבורי הגז שליד חופי ישראל, היו לנושא שבמחלוקת ציבורית בשתי מדינות ים-תיכוניות: טורקיה וישראל. לכאורה, אין כל דמיון בין שני המקרים. אבל, יש מן המשותף בין תגובתה של ממשלת ארדואן הטורקית למפגינים בפארק גזי לבין תגובת ממשלת ישראל למפגינים נגד ייצוא הגז: מדובר בממשלות ש"מקשיבות לרחשי ליבו של העם". וליבו של העם, בטורקיה ובישראל, פועם חזק. הוא אף פועם חזק מאוד בעקבות המחאות החברתיות ההמוניות. ולא רק פעילים חברתיים, כאן ושם, חשים שהממשלות פועלות להנצחת הקשר בין הון לשלטון – לטובת ההון, כמובן. רוב הציבור סבור, כאן ושם, שהמדינה, נכסיה, נופיה ומשאביה היו לטרף קל לתאבונם הרב של בעלי ההון.

taksimהפגנה בכיכר טקסים בטורקיה, 15/6/2013 (מקור)

ולכן, השלטון "מקשיב", אבל הוא בשלו. בפארק גזי ממשלת טורקיה לא תוציא לפועל את כל תכנית ההרס (הכיכר כבר פונתה ממפגינים ונהרסה) אלא "רק חלק ממנה". במקרה המקומי, ראש הממשלה נתניהו הודיע שייצוא הגז יהיה בהיקף של 40% (ממה?) ולא של כ-50% כפי שקבעה ועדת ממשלתית מקודם. למחרת כבר הבהירו שב-60% המיועדים לשימוש בישראל יש לכלול את ייצוא הגז הצפוי לירדן ולרשות הפלסטינית. כך ש-60% אינם באמת 60%, אלא הרבה פחות – קרוב יותר ל-50%. במקרה של הגז הישראלי, שר האנרגיה סילבן שלום אף הוסיף בריאיון שסוגיית ייצוא הגז היא "שאלה גיאו-פוליטית". קרי: חיזוקה של מדינת ישראל כמעצמה אזורית. מעתה, ידה הימנית של המעצמה דוברת עברית מחזיקה מקל: צה"ל; ובידה השמאלית: גזר – הגז הטבעי.

לפארק גזי, אין הלשכות גיאו-פוליטיות. להקמת מרכז מסחרי על חורבות פארק גזי אין כל השלכה למעמדה של טורקיה כמעצמה אזורית (שאג, מתחרה בישראל). אבל לאוטוריטה של רג'פ טייפ ארדואן, יש ויש. ארדואן סיפר בסוף השבוע שעבר לתומכיו כי שוחח עם פקידי בכירים במשרד הפנים ומפקדי המשטרה ואמר להם: "אתם עומדים לנקות את פארק גזי. הגענו לסוף. אנחנו לא יכולים לסבול את זה יותר. כפי שאתם יודעים, אתמול המבצע הסתיים והפארק פונה. עשיתי את חובתי כראש ממשלה. אחרת אין טעם להיותי בתפקיד". ראש ממשלה גבר-גבר.

כאמור, כעת ליבו של העם פועם חזק. אבל לפעמים הלב פועם חרישית. זה יהיה הרגע בו נתניהו-ארדואן יבשרו על "תגלית חדשה", "תכנית חדשה", "היערכות חדשה" או יכריזו על נוסחה יחצ"נית זו או אחרת כדי לשוב אל הדבר האמיתי, אל התכנית המקורית. רק אל תגידו: לא ידענו.

תגובות
נושאים: מאמרים

8 תגובות

  1. ע.ג. הגיב:

    אלה שמתנגדים ליצוא גז טועים ומטעים. הגז שגילו עד עכשיו יספיק לישראל לכחמישים שנים. מישהו יודע מה יהיה בעוד 50 שנה או בעוד 25 שנה? יצטרכו בכלל גז או שתהיה אנרגיה חלופית? אבל יותר מכך, עתודות הגז בשטח שבשליטת ישראל כפולות ומעלה ממה שגילו עד עכשיו כלומר, גם אם ייצאו את כל הגז שגילו עד עכשיו עדין יהיה לישראל מספיק גז. ועוד דבר קטן שאני יודע שלא יפה לדבר עליו באתר שהוא כאילו מרקסיסטי – כסף. החברות שגילו את הגז השקיעו עד עכשיו מאות מיליוני דולרים בקדוחים. אם לא ימכרו הרבה ומהר, מי יחזיר להם את ההשקעה, דוידי, שלי יחימוביץ? אני מזכיר גם שעפ"י ועדת שישינסקי המדינה לא תראה שקל מריווחי הגז עד שנובל אנרג'י לא תכסה את ההשקעה ולכן אם לא ייצאו גז והרבה המדינה לא תקבל כלום מהגז שהוא כביכול שלה. מכל הסיבות האלה צריך ליצא גז ולדאוג שלישראל ישאר מספיק גז ל10-15 שנה. אחרי תקופה זו המדינה תהנה מהתגליות החדשות.

    • משה הגיב:

      לע.ג
      האם היה דיון ציבורי לפני החלטת הממשלה ?
      האם אתה יודע:
      1. כמה גז יש במאגרים ?
      2. מה היא תחזית התצרוכת של ישראל ?
      3. מה העלות של הפקת הגז עכשיו ומה תהיה העלות בעתיד לאחר
      התרוקנות המאגר ב10%, 20%… 50% ?
      4. מה יהיה גובה המס שתשובה ישלם מיצוא 40% מהגז?

      ונניח שביבי-לפיד צודקים בנושא הגז מדוע החשש שלהם מדיון ציבורי והעברת הדיון לכנסת מה מפחיד אותם ?
      כאשר ביבי -לפיד עושים מחטף יש לי את כל הסיבות לדאוג ולא להאמין להם.

      • ע.ג. הגיב:

        התשובה לכל השאלות שלך היא כן כולל ענין הדיון הצבורי. אני מזכיר לך את ועדת שישינסקי והממשלה עוד מתירה ליצא פחות ממה ששישינסקי הציע. בדיוק בגלל שהתשובה לכל השאלות הללו ידועה צריך ליצא גז ואם ייצאו 40% או 50% זה ממש לא משנה.

        • צפור בודד הגיב:

          הבל הבלים שכולו הבל.
          גלוי הגאז, כמו הפקתו הינם ענין תפעולי גרידא יש להם עלות מסוימת קבועה וברורה.
          מה הקשר אם כן בין תשלום לפועלי הבנין למשל, לבין מכירתו כמוצר גמור ע"י הבעלים?
          לא תשובה ולא ביבי ולא כל טייקון אחר ומשרתו הנרצע, הינם הבעלים של הנכס שנקרא גאז ישראלי. ע"כ מפיקי הגאז זכאים רק לתשלום בעבור שרותיהם, לפי המקובל בשוק!!!
          כל הספור הזה על "אחוזים" ממכירתו וכיו"ב בוקי סרוקי של תחמנות גלובלית קפיטליסטית, הינו אחיזת עיניים לשמה, משום שהצבור הישראלי כולו, קרי מדינת ישראל על אזרחיה הם הינם הבעלים היחידי. וראוי לו לגאז שיפעיל מכונות בישראל ואם יוותר ממנו גם ליצוא, שייוצא ע"י מדינת ישראל (הכל בעזרת קבלנים מתאימים, תמורת שכר מוסכם וברור פר ליטר גאז). לידיעתכם עלות הפקת הגאז נעה בין אחוז ל-10 אחוזים מערכו בשוק (עלות השוק משתנה ובד"כ רק עולה עם הזמן, בעוד שעלות ההפקה נשארת קבועה ובד"כ אף יורדת). ועוד לא דברנו על סכומי העתק שמדינת ישראל תמשיך לשלם בעבור נפט ופחם אותם תיבא, למרות שהגאז שתשובה ייצא יכול היה להחליפם.
          ביבי ישפט בעתיד על כך, כמובארק במצרים.
          האמת תראה והצדק יעשה.

          • ע.ג. הגיב:

            מדינת ישראל תצרוך במהלך 10 השנים הבאות במצטבר כ-10-15% מהגז שנמצא במאגרים שהתגלו עד היום. (עפ"י הצריכה היום תשתמש המדינה בכ-1.25% בשנים הראשונות והצריכה תגבר בקצב איטי). לכן עפ"י החשוב מדינת ישראל צריכה ליצא כ-90-85% מהגז ולא 40% כפי שהוחלט. במשך 10 השנים הללו יתגלו עוד מאגרים שיספקו את צרכי המדינה ולכן גם לשיטת הגאון היה צריך ליצא כמעט את כל הגז. ותודה לאחראים על משק האנרגיה שחושבים עם המח ולא עם אידיאולוגיה שפשטה את הרגל. המדינה בחישוביה מתיחסת לכך שרוב החשמל בארץ, רוב התחבורה הצבורית ורוב המפעלים יופעלו בגז ועדין מה שלא יהיה ליצוא יספיק לכ – 20-25 שנים גם אם לא יתגלה מאגר אחד נוסף. קומוניסטים אף פעם לא היו חזקים בכלכלה.

        • צפור בודד הגיב:

          גם אם נניח ואתה צודק (הלוואי שלא נתבדה) בתחזיותך. מה הקשר בין זה לבין הבעלות על הגאז שהיא שלך ושלי ולא של ביבי , תשובה ונובל אנרג'י?
          ההגיון גם אומר שעור הדוב מחולק רק לאחר שניצוד. משמע, שלם לקבלני גילוי הגאז, הפקתו, ניזולו ומכירתו, משכורתם ע"פ מחירי השוק הקיימים והפסק במטוטא להעביר זכיונות!!! כאן לא מדובר בכלכלה כי אם בחשבון פשוט (שמשום מה נעלם מ"השיח הצבורי").
          המעבר למכוניות הפועלות על גאז, תחנות כוח ושאר מפעלים מכניים, הינו אפשרי וכרוך בתשלום ראשוני. אך מעבר לכך. מדוע שהצרכן הישראלי לא ישלם למדינתו (שהיא להזכירך כלי בידו למען שרתו ותו לא) את עלות הפקת הגאז בלבד כולל מס נאה בגבולות ההגיון?
          או אז תמצא משלם אגורות בודדות על מיכל דלק ולא סכומי עתק שהולכים כולם לכיסי הטייקונה בישראל ובעולם שהרי על דלק ופחם המיובאים אתה משלם גם מיסים למדינות המספקות וגם מממן רווחי הטייקונים בעלי החברות המספקות.
          בוא נתחיל עם זה ואח"כ נמשיך לעבר מחוזות החלום העתידיים.
          בקצור, הייתי מתקן הפאנץ' שלך ל: "קומוניסטים אף פעם לא היו חזקים בקלקלה".

          • ע.ג. הגיב:

            הבן יקיר לי. אתה מדבר על הלאמת הגז. להזכירך כי המדינה גבתה כסף מחברות הגז עבור זיכיון לחפוש הגז ועכשיו היא תגבה גם תמלוגים עבור הפקת הגז וגם מיסים על הרוחים מהגז. כל התשלומים הללו נדונו בועדות רלוונטיות (ועדת שישינסקי למשל). כך זה עובד. אתה מציע שיטה אחרת – שכל מקורות האנרגיה ולמעשה כל המדינה (כי למה להחיל את זה על מקורות האנרגיה בלבד) תהיה רכוש המדינה ולא רכוש פרטי ואז לשיטתך האזרח ישלם פחות. זה דיון לגיטימי אבל לא נושא הדיון כאן שהוא כמה גז אם בכלל ייוצא לחו"ל והדיון הזה יכול להתקיים גם כאשר מקורות האנרגיה שיכים למדינה.

        • צפור בודד הגיב:

          לגבי הסיפא של דבריך: זה כאילו שאתה אומר לי, ש"הדיון כאן אננו אם תומת, אלא אם יהיה זה כדור בראש, או חניקה בעזרת מיתר". חוץ מזה ש"הלאמת הגאז" זה מושג מכובס באחריות הקפיטליזם. וזה, כאילו אם תגיד לי שבמקום לנשום אני "שואב חמצן". נו באמת…וכן מר יקוב אבא של אפרימק'ה…
          וזה מה שאני אומר לך: "המדינה הינה הכלי שנועד לשרת האזרח" ולא איזה פקקטה ממסד (קפיטליסטי או "סוציאליסטי" עלק) ש"מתיצב בראשו". והגאז וכל משאב טבע אחר שייך ועוד איך, לכלל אזרחי המדינה ולא לאיזה קבוצת "מחליטים", בעיקר אם היא מחליטה להפקיעם מידיו ("רק לטובתו", סטייל), נקודה.
          אז נכון, ניתן לנפנף בטובות ההנאה להם זוכה המשת"פ של המאפיונר, בעיקר אם אין כביכול אלטרנטיבה אחרת (לדעתך). אבל יש. אתה פשוט מסרב לקרוא דברי הקודמים ושב חוזר ומתאר תמונה קפיטליסטית, כמי שמשקפיו מרוחים בפחם וגם צהריים נראה לו כלילה. משלי אומר: "בוצע בצע, את נפש בעליו יקח" ואני אומר לך שהממסד הקפיטליסטי תמיד ימצא שוגה בהחלטותיו (משום שאין בו נפש). אז בוא נסכם שאתה מסרב להוריד משקפיך…זכותך.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים