מהו מחירו הראוי של מוצר? זו שאלה שמעסיקה כלכלנים משחר ימי המקצוע. לימים נמצאה נוסחה: המחיר הראוי הוא זה שנוצר במפגש שבין ההיצע לביקוש בתחרות חופשית. כבר כאן מתברר שזהו פתרון חלקי כי כאשר אין תחרות – המחיר אינו ראוי. במונופול, למשל. אצלנו עלה העניין לאחרונה בשני הקשרים: "יוקר המחיה" שנתפס כאן כגבוה מדי, והצעת חוק "ישראל היום" שבאה להגביל הפצת מוצר חינמי – לכאורה המקרה ההפוך מזה של מונופול עושק.
חלוקת העיתון "ישראל היום" בירושלים (מקור)
קחו את רשת השיווק הפיקטיבית "הכי זול". יש לה סניפים בכל רחבי הארץ. אלא שבתל אביב, מודיעין וחיפה היא מתמודדת עם רשתות מתחרות – שופרסל, מגה, רמי לוי ואחרים – אבל בירוחם ובסחנין היא הרשת היחידה. באופן לא מפתיע מחיר קילו עוף בסניף מודיעין הוא חצי ממחירו בסניף ירוחם. כי בירוחם "הכי זול" הוא מונופול. וכך גם המכולת והמכבסה השכונתית מנקודת מבטם של זוג קשישים נטולי רכב. ודוגמא נוספת: שלדון אדלסון הוא אדם עשיר ומעריץ של בנימין נתניהו. לפני שנים אחדות החל להוציא את "ישראל היום" – עיתון המחולק ללא תשלום. העיתון, באופן לא מפתיע, טורח לא לפרסם מילת ביקורת על ראש ממשלתנו וזוגתו. התפוצה גדולה והמתחרים בצרות. האם "ישראל היום" הוא מונופול במהופך? האם מחיר אפס הוא כמו מחיר העוף בירוחם? בשתי הדוגמאות איש לא באמת התעניין עד לפני כמה חודשים. גם פעילי המאבק ביוקר המחיה לא התעסקו בשאלת אפליית המחיר שבין חנויות ואזורים בארץ. שני האירועים מלמדים שמשהו רקוב בממלכת המחירים.
איפה התחרות?
מקור הריקבון הוא בהנחה שאין מתערבים במחירים כי יש תחרות. ובכן הנה תגלית לא באמת מרעישה: לרוב – אין תחרות. המוסך המורשה שבו מטפלים במכונית שלכם אינו עצמאי. הוא סניף של היבואן שמכתיב מחירים. ועל מחיר העוף בשדרות או קרית שמונה כבר סיפרנו. כאשר עמותת "חבר" של אנשי צבא קבע משיגה הנחה לחבריה בבתי מלון וברכישת דירה – אנחנו משלמים את ההפרש. אפליית מחירים היא שורש הרע בתורת המחירים. תחת שמות שונים ומשונים – "מצטרפים חדשים" היא דוגמא נפוצה – יצרנים מעבירים מחירים גבוהים מצרכנים מועדפים לצרכנים ישנוניים וחסרי כוח שהם הרוב.
לכן מתבקש כאן כלל פשוט: כל יצרן, כל ספק, כל נותן שרות יכול לקבוע מחיר כרצונו. ובלבד שהמחיר שיקבע יהיה אחיד לכל הצרכנים. פלאפון יכולה לקבוע מחיר של 30 שקל לחודש – הכל כלול – למצטרפים חדשים. ומאותו רגע המחיר יחול על כל המנויים חדשים כישנים. ואם סופרפארם מוכרת סבון 1 ועוד סבון בחינם אז גם הסבון הראשון יהיה בחינם. וכך מחיר העוף במודיעין – מהמקומות היחידים שבהם יש תחרות בין רשתות השיווק – יתגלגל כל הדרך לכל מקום בארץ. תחרות, מלמדים בכלכלה, יוצרת מחיר אחיד ואם לא – אז נכפה אותו בחוק.
לאפס יש מחיר
מחיר אפס לעיתון הוא לכאורה מחיר אחיד. אבל זה לא באמת נכון. כי המחיר הוא אפס רק למי שהיצרן מחליט לחלק לו את המוצר. והנה תמצאו כי במכולת שלכם אין את המוצר הזה. זה אפס בעייתי ביותר. אבל העיקר הוא שמטרת המחיר האפסי היא לחסל את המתחרים ובכך לפתוח את הדרך למונופול עתידי. לא צריך להיות שפינוזה בכדי להבין לאן כל זה מוביל. ואף על פי כן הצעת החוק לקידום והגנת העיתונות הכתובה היא לא לעניין.
הממשלה לא צריכה להתערב במחיר אלא במקרים קיצוניים כמו במונופול. בשיטת המחיר האחיד היצרנים לא יוכלו להתחכם. במקרה ההפוך – מחיר האפס – כל שנדרש הוא שעל כל יחידת מוצר ש"נמכרת" בחינם ירשום היצרן הכנסה בהתאם למחיר של המתחרה. וכך ייאלץ לשלם מס מכובד על התרגיל שהוא עושה. זכותו של היצרן למכור במחיר אפס, אבל לכולם, ושיישא בעלות החברתית באמצעות מערכת המס. במקרה כזה, תחלק הממשלה את תקבולי המס שתגבה בין מתחריו של החינמון וכך העוקץ החינמי יתאזן. כל גיליון חינם של הביביתון יממן קצת את "הארץ", "ידיעות אחרונת", "מעריב" ו"גלובס". ואדלסון יוכל להחליט אם ברצונו לסבסד את מתחריו באמצעות מחיר אפס – או לגבות מחיר אחיד, אפילו שקל לעיתון, ולהתמודד בשוק מול מתחרים.
- פורסם בבלוג של גדעון עשת
אז אתה טוען שצריך לשלם מנוי לפייסבוק החינמי? מה עם מנוי לג'י-מייל?
אולי האתר הזה יחוייב לגבות דמי מנוי כי גם אתר הארץ דורש מנוי לקרוא מאמרים שם?
וכיצד בדיוק העיתון ישראל היום מהווה איום להיות מונופול על העיתונות הכתובה? נכון להיום יש לא מעט עיתונים: ידיעות אחרונות, מעריב, הארץ, גלובס ומקור ראשון למנות את חלקם.
הציונות גם הופצה כמוצר חינמי אבל כל העולם משלם את המחיר…
אכן, הציונות, כמו הדמוקרטיה והסוציאליזם, הופצה בחינם ככתוב: "קְחוּ-מוּסָרִי וְאַל-כָּסֶף, וְדַעַת, מֵחָרוּץ נִבְחָר.". הבעיה היא כמובן עם מי שקונה דעת זו, ומה יעשה איתה, הלא כן?
התסכים עימדי ק.א., שאינך שונה ממעוותי הציונות. שהרי אתה ודומיך מעוותי סוציאליזם ודמוקרטיה הינכם?
ואפרש:
מעוותי דמוקרטיה הינכם, משום שאינכם קובעים כאקסיומה את עובדת הבחירות נעשות מלמטה למעלה בעזרת תאים או שורשי עשב ואח"כ במועצות כלפי מעלה, עד להנהגה הנבחרת באמת.
מעוותי הסוציאליזם הינכם, משום שאינכם קובעים אותו כשת"פ, בין קומוניזם, סוציאל דמוקרטיה ואנרכיזם, אלא פועלים בענן של מלל משמים (ולא משמיים).
היכן אם כן הביקורת העצמית?
טול קורה מבין עיניך החבר ק.א.
מדוע לא יקחו כסף על אתרי האינטרנט של וואלה ושאר העתונים המפרסמים באינטרנט? גם זה חינם הארץ מנסה אך לא מצליח העיתון עומד על סף סגירה ולא רק הוא וזה לא קשור לישראל היום העיתונות הכתובה לאט לאט נעלמת אנשים לא מוכנים לשלם כסף על עיתונים היום התקשורת היא מתקדמת לכל אדם יש פלאפון ובו יש אינטרנט כך קורה גם בעולם חוץ מזה אנשים אוהבים לקבל מתנות בחינם
המיליאדר שלדון אדלסון מוכן להשקיע הרבה כסף עבור תעמולה לביבי נתניהו
בגלל שמצא לנכון ש-"לטפטף" כול יום לאזרח תעמולה "חיובית" של ביבי נתניהו
ישא בסופו של דבר תוצאות מעודדות עבור מדינייתו כאמור של ביבי נתניהו.
העיתון באופן עקורונית חסר תכלית מקצועית בשל הסיבה שזה עיתון סלקטיבי ביותר.
חבל שהאזרח לא טורח לחשוב לעומק על מנת להגיע למסקנה הזו.
בקיצור העם טיפש יש להחילף את העם כמו שאמר יצחק בן אהרון בקריסת מפאי ב77 בקיצור כל הפרשנים והכתבים הם טיפשים וכמובן הקוראים
מי שרוצה מידע מסולף, שיקח בחינם את "ישראל היום", מי שרוצה רעל ותוצר של אכזריות, שיקנה עוף במודיעין, מי שרוצה קוטג' שנוצר מחלב של הורמונים-מוגלה-אנטיביוטיקה, שיילחם על מחירי הקוטג'. מבחינתי אין שום בעיה עם המחירים- לא קונים. כשאני בישראל ברכבת אני תמיד מסרבת ל"ישראל היום", יש לי ספר בתיק. אם אני רוצה לדעת מה קורה בישראל אני פותחת את "הגדה", ככה המידע אמין. אותו הדבר קניות: ירקות ופירות, קטנית בבסיס וכל השאר מותרות שקונים לפעמים וכשהמחיר מתאים. בנוסף, אם אנשים יחסכו בדברים הגדולים (בית, רכב, אייפון, פלסמות וכיוב) לא יצטרכו להתחנן על שום דבר ולנסות לגרד שינויים קטנים שלא יועילו לתמונה הגדולה והרקובה.
לא חייבים לסרב. ברכבת, ממה שזכור לי, לפעמים חסר נייר במקום חשוב.
לא מסכים, חיבים לסרב ואפילו לצאת להפגנות בענין זה!!
כלומר להעיר את אוזני העוברים ושבים שמדובר כאן בחינמון ושופר פוליטי של ראש הממשלה, הממומן בידי "פילנטרופ" טייקוני.
ואין אנו להזכירם, נמצאין ב"עולם שכולו שבת", החופשי מכסף.
כלומר יש ועוד איך מחיר לעובדה, ששליט יכול לממן לעצמו עיתנות אוהדת, אף למכרה בחינם לעמו.
או אז, יהיה חופשי לחלוב עמו מכל חלבו ודמו גם יחד: בחקקו חוקים נלוזים, שיוסוו ע"י "העיתונות האוהדת".
ד"א זה כבר מתרחש גם בכבלים:
ערוץ 11 חינמי. טוב, הוא "ממשלתי", כלומר משרת השלטון הקים.
אך גם, ערוץ 22 חינמי וכך ערוץ 10. כלומר הטייקון מממן עצמו מהפרסומות בערוץ, שהן מצידן עובדות כמכבש שטיפת מוח להורדת רמתו של הצבור המאולץ לבהות בהן בהמתינו למנת "הבידור" הבאה.
מכאן, שיתמוך הוא תמיד, בעזרת ערוצו החינמי, בשלטון הקים, התומך בו ומאפשר לו, אחזקת ערוצים צבוריים והפעלתם כמשאבת שטיפת מוח פירסומית, לטובת כיסו חסר התחתית.
ומי שרוצה עיתון אנטי ציוני יקנה הארץ
מחיר "ישראל אתמול" חייב להיות קשור למחיר ולאיכות נייר הטואלט הרך שארוז בגליל ושנושא צילום של BB ביובי, על כל פיסת נייר ניגוב. ואשר לתוכן: בדיוק שווה לנאומיו של נהנתניהו.
מויקיפדיה: נייר טואלט הוא מוצר שעיקר תכליתו ניקוי פי הטבעת לאחר עשיית צרכים או לניגוב כללי. הנייר עדין ורך, על מנת למנוע חיכוך או גרוי בעת השימוש.
מה היה קורה לו השמאל היה מחלק עיתון חינם והמדינה היית מתנגדת או אז כול אותם אלה שתומכים בעד סגירת ישראל היום היו זועקים פשזים סתימת פיות הרי מי שלא רוצה את העיתון לא לוקח אותו ואי אפשר להשפיע על אדם לשנות את דעותיו בגלל שיקבל עיתון חינם לדעתי המהלך אינו דמוקרטי לכל אלה שהדמוקרטיה נר לרגלהם פשוט שינאה לראש הממשלה……. בוקר טוב ישראל לכל אקולוגים נייר מודפס לא בריא לישבן
ובקיצור לגדעון עשת ולנוני מוזס (סוציאליסט ידוע וגיבור מעמד הפועלים) אותו אינטרס – לסגור את ישראל היום וליצור מצב בו ידיעות ומעריב יהיו דואופול שכמובן ישרת נאמנה את מעמד הפועלים.
משעשע. בגדה השמאלית קוראים את האמת וכלכלן גדול ממציא כלכלה חדשה. רק שאלה אחת אף אחד לא שאל – האם ישראל היום מרויח או מפסיד. אם העתון מכסה מפרסומות את עלויות היצור וההפצה כל התיאוריה המוזרה של עשת נופלת ואם הוא מפסיד הרי זו עבירה על חוק מימון מפלגות. ואם כבר הערות – את הציונות הפיצו חינם? ממש לא.