הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-12 בדצמבר, 2014 14 תגובות

כל מי שהתנסה במערכות בחירות לכנסת משחר ילדותו מכיר את ההתרגשות, המתח, האדרנלין הגואה וגם את התחושה שהניצחון הוא בהישג יד, שכל הסובבים את משפחתך ואותך מצביעים בעד אותה מפלגה. לעתים, מסתיימת כל האופוריה הזו במפח נפש, אולי אפילו טראומטי. בבחירות המהפך של מנחם בגין (מאי 1977) תמכה כל הסביבה החברתית שלנו ברשימת של"י, בראשות לובה אליאב, מאיר פעיל, אורי אבנרי וסעדיה מרציאנו. עבדנו בפרך להצלחת הרשימה, ציפינו לפחות לחמישה מנדטים ולבסוף זכינו רק בשניים. את השנים עד 1981 בילינו בעיקר במריבות פנימיות על קיומו או הפרתו של הסכם הרוטציה בין המועמדים. חבריי הקרובים ואני עלינו על בריקאדות כדי להנהיג בתנועה את המושג "השטחים הכבושים" לעומת הרוב בראשות רן כהן, השר לעתיד, שניסו לנטרל את המטען החתרני והתעקשו על "השטחים המוחזקים". ב-1981 נחלנו מפלה ניצחת ולא עברנו את אחוז החסימה. ההתרגשות לפני הבחירות והעגמומיות אחריהן מזכירים כמובן את תחושת האנטי-קליימקס אחרי משחקי כדורגל. אפילו שמחת הניצחון היא קצרה ואחריה מתאכלסים בנו הריקנות וחוסר התוחלת.

politica

לתוך הריק הרעיוני שמאפיין את הפוליטיקה הישראלית בשנים האחרונות, חדרו היחצנים למיניהם שמנסים לשווק לנו סחורה רקובה בעטיפות צבעוניות ומושכות לב. בעצם, הם די מצליחים ורואים ברכה בעמלם. הם יוצרים מעין מצב רוח חיובי בקרב ציבור שהתייאש כבר מזמן. בשלב הבא מצטרפים גם פוליטיקאים לשעבר, עיתונאים שידעו ימים טובים יותר ואפילו אינטלקטואלים בלי מירכאות כמו פרופ' שלמה אבינרי למלאכת הקודש. אנחנו למדים מהם שיאיר לפיד הניאו-ליברל והלאומני הוא בן ברית רצוי, שציפי לבני היא אשת שלום ושדווקא לבוז'י הרצוג יש תכונות תרומיות של מאחד גדול ומנהיג, מעין ג'וזפה גאריבּלדי של הדמוקרטיה הישראלית. נכון שגם בארצות הברית תמהו השבוע כיצד אדם נטול כל כריזמה מקבל על עצמו את תפקיד מנהיג האופוזיציה, אבל למחנה הגדול של שונאי ביבי נתניהו בכל מחיר הגיעו כבר הקוסמטיקאים, משוררי החצר, פובליציסטים שכשלו בכל תחזיותיהם מאז 1967 ועסקנים מקצועיים מכל הליגות, כדי לבנות מחדש את דמותו הרופסת של אברך המשי הרצוג.

כמעט שאין טעם להקשות יתר על המידה על ההוזים והאינטרסנטים שהתלקטו למחנהו של הרצוג. חבל על המאמץ: ידוע לכל שהוא היה משרתו הכנוע של אהוד ברק, האיש שהרס לחלוטין את כל מה שנותר מתנועת העבודה, שהיה אויב מושבע של המתונים במפלגתו ושמעולם לא חבר לאלה שהציגו את עצמם כקרובים ל"שלום עכשיו". הוא הציג את עצמו כאנטיתזה לשלי יחימוביץ' "השמאלנית" (שגם היא תמכה בהתנחלויות) ולבסוף נבחר כברירת מחדל. כמו טוני בלייר גם הרצוג הוא בעצם תאצ'ריסט מתון, תומך במדיניות ארצות הברית בכל רחבי העולם וגם בניאו-ליברליזם, אולי עם קצת קוסמטיקה "חברתית". הרצוג הוא האיש האחרון שיחסל את הדומיננטיות של בעלי ההון במסדרונות הממשלה, וכל ההבדל בינו לבין נתניהו נעוץ בעובדה שהוא מסכים לנהל שיחות עם אבו-מאזן שלא יובילו לשום דבר, ואולי יבנה קצת פחות התנחלויות כדי לרצות את ושינגטון.

התנהלותו של הרצוג בעבר הקרוב היא אולי פחות חשובה מאשר הצהרותיו הגלויות בימים האחרונים. הוא מוכן להרכיב קואליציה מאביגדור ליברמן ועד זהבה גלאון (כולל הליכוד!) כדי להציל את עם ישראל. הממשלה שהרצוג מציע מדירה שוב את האזרחים הערבים, כלומר, את הסיכוי היחיד לבנות חזית יהודית-ערבית במדינה כדי לבער את הגזענות ולנקוט במדיניות חדשה, שתחולל שינוי אמיתי במעמדה של ישראל באזור ובעולם.

יש לבער מהעגה הפוליטית שלנו את המונחים המטעים, שזוֹרים חול בעיני האזרחים. שום ברית של "מרכז-שמאל" לא קמה ולא תקום. אם מרצ תחבור לציפי לבני ולמפלגת העבודה היא תזנח את השמאל ותפנה פנייה חדה ימינה. אם גלאון לא תתעקש על הכללת חד"ש והמפלגות הערביות בכל חזית פוליטית שתקום, היא תאמץ את מדיניותו של "השמאל הבזבזני" שמתעלם כבר שנים מהפוטנציאל הפוליטי והאלקטוראלי הטמון בציבור הערבי. אהוד ברק ריסק לרסיסים את הברית בין המחנה המתון יחסית במגזר היהודי לבין המגזר הערבי. שיקומה של הברית הזאת הוא המשימה הכי חשובה לכל מנהיג שמחשיב את עצמו כאופוזיציה דמוקרטית לליכוד ולמפלגות הקיצוניות מימין. את הרצוג, כתלמיד נאמן של ברק שאף הסתבך בפרשיות מפוקפקות בעטיו, השיקול הזה אינו מעניין. חברים הבקיאים במתרחש במרצ טוענים שאם גלאון תחתור למערך עם חד"ש, היא תאבד הרבה בוחרים שמרניים, בעיקר בקיבוצים. זה מתקבל על הדעת, אבל חרף דחיפותם של שיקולי הבחירות הנהגת מרצ חייבת לחשוב גם על הפרופיל הרעיוני של התנועה. כניעה לשמרנים בעצם תנטרל את טעם קיומה של מרצ. גלאון אמורה להוביל את מרצ לדרך רדיקלית חדשה, שתפסול שיתוף פעולה עם המרכז הלאומני ועם הימין; הרצוג הצהיר מפורשות שפניו להידוק הקשר עם הימין, ולא פוסל אפילו את אויביהם המושבעים של האזרחים הערבים, ליברמן ואנשיו, הגרועים אפילו ממנהיגם.

לפיד כבר הוכיח שהוא איש ימין לא רק בעמדותיו הרעיוניות אלא גם בתחושותיו לגבי הציבור הערבי. בנושא הכלכלי-חברתי הוא יותר קיצוני אפילו מנתניהו. ההצבעה האופנתית בעד מועמדים כמוהו מבטאת מצב רוח חברתי לטווח קצר. קשה להעמיק שורשים עם חבורה מנומרת של מוּנהגים, שלא הצליחו להטביע חותם כלשהו על הבוחרים שלהם. יש עתיד היא מעין קבוצת בת של הליכוד, וחשוב להזכיר שוב שהם ממלאים מבחינה היסטורית את המשבצת של הציונים הכלליים לצד תנועת החרות, לפני האיחוד במסגרת גח"ל ואחר כך הליכוד. הרצוג נשבע בשם "ערכי תנועת העבודה" (כמו ברק "אקירוב") אבל לבני, לפיד ואפילו נתניהו אינם פסולים בעיניו. בעידן החשוך שבו המאבק נגד אפליית הערבים חייב להיות הדגל של כל הדמוקרטים במדינה, הרצוג אפילו לא טורח לאזכר אותם כשותפים פוטנציאליים.

בשבועות הקרובים נקרא בעיתונים רשימות של תומכים בהתארגנויות החדשות בראשות הרצוג, נאתר בהם שמות של דמוקרטים מובהקים שנופלים תמיד באותו פח. לפחות אנשי שמאל אמיתיים חייבים להפנים, שהחרמת האזרחים הערבים היא בלתי נסבלת. פנינו למאבק על נפשם של יותר ממיליון האזרחים הערבים, וקירובם מחדש למחנה השלום והשוויון. ההתמקדות בנושא הזה תעלה את רמתה של מערכת הבחירות, ותעניק תוכן רעיוני ופוליטי לדרכו של השמאל העקבי. דומה שעסקני מפלגת העבודה ותומכיהם מחפשים דרך להיות חלק מהשלטון, במקום לחולל שינוי מדיני, חברתי וכלכלי במדינה. הרצוג הוא נציג טיפוסי של המרכז הלאומני, ולא ממנו תבוא הישועה.

  • פורסם בכל העיר, 12 דצמבר 2014
תגובות
נושאים: מאמרים

14 תגובות

  1. ג.ש. ירושלים הגיב:

    זה נשמע מאד פסימי הכתבה,אבל לצערי חיים ברעם מאד ריאלי.
    התקשורת שעוינת את חד"ש ונוסף גם שתי המפלגות הערביות
    + ההצהרות של הרצוג על אי שיתוף הסקטור הערבי לא מחזקת את מחנה-השמאל.
    קשה להאמין שיחול שינוי משמעותי במפה-הפוליטית אחרי הבחירות.

    • ש.ג. ירושלים הגיב:

      תגובתך מעט ילדותי בלשון המעטה.
      תמיד אנחנו הצדיקים הישרים ויותר מכול צודקים.
      האם טרחת לחשוב מעט שהימין כבש את כול ערוצי התקשורת
      ודואגים יום יום "לטפטף" לנו כאמור כמה אנחנו ישרים וצדיקים.
      שני משפטים חכמים יש לנו : "מה ששנוא עליך אל תעשה לאחרים"
      ו- " אל תדון מישהו אחר עד שלא היית במקומו"
      אילו היית במקומם, מה אתה כבודו היית חושב?

  2. אהרון הגיב:

    מר ברעם,
    כדאי שתפנים שרוב הציבור הישראלי לא מעוניין בברית עם ערביי ישראל מהטעם הפשוט שערביי ישראל לא מעוניינים בברית איתו, או עם המדינה בכלל.
    אתה היחיד שעדיין משלה את עצמו עם הברית ההזויה הזו.
    למה שלא אראה בח״כ ברכה (תומך נלהב של השיח ה״מתון״ ראאד סלאח) אויב שצריך לגרש מהכנסת ומדוע שלא אסכים עם שופטי בג״צ בקשר לדברים שהטיחו בח״כ זועבי?
    מעניין שבשיא כוחכם הפוליטי לא עברתם את אחוז החסימה.
    אולי במקום להטיף מוסר ולאפיין אחרים הגיע הזמן לחשבון נפש אישי?
    כלומר נוקב.

  3. זאת עלינו לעשות הגיב:

    במקום לטחון את הטחן, עלינו ליצור מסגרת משותפת, לפחות הסכם עודפי קולות בין חד"ש למרצ. ויחד לשכנע את בוחרינו הפוטנציאלים (שלהם מסה של כ-25-30 ח"כים) ללכת להצביע.

  4. ראובן קמינר הגיב:

    מאמר מצויין. הברית בין השמאל ובין האוכלוסיה הערבית היא התקווה. יתכן שהברית הזאת תקום לא כתוצאה של משחקים אלקטורליים מגעילים אלא ברחוב.

  5. אשליות לבחירות הגיב:

    ברעם נופל כל פעם בפח מחדש ומנסה שוב להקים חזית של "כל הדמוקרטים" יהודים וערבים. העניין הוא שקו השבר העיקרי במדינה קולוניאלית לא חוצה בין דמוקרטים לפאשיסטים, בין פועלים למנצלים, אשכנזים למזרחיים דתיים לחילוניים וכו' וכו' קו השבר העיקרי חוצה בין קולוניאליסטים לילידים (וזה החשוב. כמובן שבחברה הישראלית יש הרבה ניגודים, אלה הם ניגודים משניים). השבר הזה מתגלה כל פעם מחדש בזמן מלחמה או עימות חריף כאשר המסתייגים בשמאל הציוני מתגלים רק כאשר נוצרת "חמיצות" מהתוצאות או במהלך העימות.
    הציונות היא קודם כל תנועה קולוניאלית ואין מפלגה ציונית או ציבור ציוני שיחצו את הקו הזה לברית אמיתי מעבר למילים, עם הילידים הערבים-פלסטינים לא בצד הזה של הכיבוש ולא בצד השני. הברית היא בין ציונים לבין אנטי ציונים יהודים וערבים מול הקולוניאליזם הציוני.

    • תיקון טעות הגיב:

      נפלה טעות במשפט האחרון צ"ל: הברית היא בין אנטי ציונים יהודים וערבים מול הקולוניאליזם הציוני.

      נא לתקן

    • ק.א. הגיב:

      יפה אמרת "אשליות לבחירות".
      רק תוספת קטנה להגדרה הנכונה שלך: "הציונות היא קודם כל תנועה קולוניאלית"
      יש להוסיף אחרי המילה קולוניאלית גם "אימפריאליסטית אלימה, אכזרית, קרימינלית".

      או בראשי תיבות – הציונות היא תקאאאק.

    • אליהו קאופמן הגיב:

      כדאי להודו על האמת כי החלק הוותיק של היהדות החרדית שחיה בירושלים ובבית שמש אף היא בצד של ה"ילידים" ןדוגלת באנטי ציונות ואפילו האמנה הפשלתינאית הכירה בה. לעומת זאת אנשי שמאל אנטי ציונים הם ברובם יבוא קולוניאליסטי, מה שלא סותר מאבק משותף של כל האנטי ציונים יחדיו.

  6. ק.א. הגיב:

    בסיכון וודאי שאני חוזר על עצמי. בעליהם של עקרונות אנושיים פשוטים (מוסר, שלום, כבוד לזולת, צדק וכו') – אנשים אלה הם (מטבעם) מוגבלים מבחינת טווח הפעולה ה'פוליטית' שלהם. כלומר אפשר לדמיין שיש להם גבולות, שדברים מסויימים הם לא באים בחשבון עבורם. זה די ידוע ומובן שאנשים כאלה אינם מסוגלים ל"ספק את הסחורה" הנחוצה לתאגידים הפיננסיים והצבאיים – גופים שיודעים כי לא יוכלו לתפקד בחופשיות במערכת שמוגבלת ע"י עקרונות 'יפי נפש' מעצבנים שמפריעים לעסקים הבינלאומיים ולדומינציה.

    למי (שעדיין) לא שם לב אנו, מזה זמן, בעיצומה של השתלטות מאפיונרית קרימינלית: מפרקים מדינות (שלא משתחוות להגמוניה הפראית) על ימין ועל שמאל ממש כפי שהעיד הגנרל בדימוס ווזלי קלארק. סוריה נמחצת, לאט אך בביטחה ושיטתיות עיקשת, תחת המכבש שלהם והעתונות, רובה ככולה, משתפת פעולה עם הפשעים הקולוסליים. רובו של הציבור מצידו מעוניין רק באנטרטיינמנט (ועוד ועוד כתבות מודאגות על אנטישמיות). בוש, בלייר, אולמרט, ברק, ביבי – ועוזריהם – להאג!

    אהלן יוסי.

  7. דוד עציון הגיב:

    כמו שהיה אומר פעם שמעון פרס, "מה האלטרנטיבה?"
    ברור שאין כל סיכוי לזהבה גלאון או דב חנין להרכיב ממשלה. עם כל ההסתייגויות (שלך), הרצוג, לבני או יחימוביץ' עדיפים על ביבי.
    במקרה שהרצוג יוכל להרכיב ממשלה, מר"ץ תצטרך לסתום את אפה ולתמוך, גם אם לא כל מרכיבי הקואליציה יהיו לטעמה. מהיכותי עם הרבה מצביעי מרץ, אני מאמין שהם יתמכו ויבינו.
    לגבי ערביי ישראל: רבים מהם מצביעים למפלגות ציוניות.חבל שלא קמה מפלגה שבאמת רואה את עצמה חלק מהמדינה (לפעים זה קורה לחד"ש, אבל לא הרבה). כשתקום אחת כזו, היא תמצא את עצמה בקואליציה.

  8. צדוק התקוה הגיב:

    מכובדי מר חיים ברעם על איזו ברית אתה מדבר כאשר ערבים אזרחי ישראל חוסמים כבישים הורסים ושורפים בהפגנות כאן בלב המדינה וצועקים בדם ובאש נפדה את פלסטין ומהללים את השאהידים [ראה ח"כ אמחד טיבי] כאשר בצמתים זורקים אבנים על רכבים של יהודים ושורפים מכוניותעל איזו אחווה אתה מדבר
    https://www.youtube.com/watch?v=Nz2i7ps6DWA
    זוהיר אנדראוס ערבי ישראלי הוא העורך הראשי של העיתון הערבי "מע-אלחדת'" היוצא לאור בטמרה,אם תעמיקו לקרוא את דבריו בכתבה זו,תוכלו לראות שבעצם,אבו מאזן לא מוסמך לדבר בשם העם ה"פלסתיני", והעם הפלסתיני לא יסתפק בגבולות 67.http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4059222,00.html
    מה אומר הדבר שישראל צריכה להיעלם הפלסטנאים לא יסתפקו בגבלות 67?אחווה יהודית ערבית??
    ואיך אתה רוצה שמפלגות יהודיות [לא משנה מרכז שמאל] ילכו עם הרשימות הערביות

  9. עלי הגיב:

    לא מדוייק
    ראשית בבחירות הנוכחיות יכנס לפעולה חוק המשילות אשר העלה את אחוז החסימה של המפלגות ל-3 ורבע אחוז (שזה 4 חברי כנסת) מפלגות שיצברו פחות מ-120 אלף קולות לא יכנסו לכנסת
    דבר שיאלץ מפלגות קטנות להתאחד..
    כמו כן צפויה התערבות מסיבית של ארה"ב בבחירות לטובת הגוש השמאלי ונגד נתניהו.
    ההצבעות בפרלמנטים האירופאים זו תוכנית אמריקאית לנוכח גמר כהונתו של אובמה
    האמריקאים רוצים לקדם הקמה של מדינה פלסטינית בתוך שנתיים
    (הדגש על שנתיים מוכיח שזה תוכנית מטעם אובמה שמסיים את נשיאתו בעוד שנתיים..)

  10. ערן הגיב:

    אסור להשתתף בבחרות כדי לא לתת לגיטימציה לשלטון!

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים