בעת כתיבת שורות אלה, שביתתם של כ-800 עובדי מפעל "תרכובות ברום" מקבוצת כי"ל (כימיקלים לישראל) נכנסה ליומה ה-16. העובדים מוחים נגד פיטורי 140 מעמיתיהם וקיימת סכנה לפיטורי עובדים נוספים במפעלים אחרים בתאגיד המופרט שבבעלות עידן עופר.
"סכסוכי עבודה הוכרזו בשלושה ממפעלי כימיקלים לישראל בנגב" (תמונה: אתר ההסתדרות)
ב-1992 בעת שממשלת הליכוד התחילה את הפרטת כי"ל – ממשלת ישראל רשמה אז את מניותיה של התאגיד הממלכתי – הרווחי עד מאוד – למסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב והנפיקה "מניית מדינה מיוחדת" למדינת ישראל "שתגן על האינטרסים החיוניים של הממשלה". כעבור שלוש שנים ממשלת העבודה בראשות יצחק רבין השלימה את הפרטת כי"ל ומכרה את גרעין השליטה (כרבע ממניות החברה) לחברה לישראל שהייתה אז בבעלות משפחת אייזנברג. ב-1997, בתקופת ממשלת נתניהו הראשונה, רכשה קבוצת אייזנברג נתח נוסף ממניות הממשלה בחברה, ובסך הכול שילמה 930 מיליון דולר במצטבר, שעה ששווי נכסי כי"ל הוערך אז בכ-2 מיליארד דולר. ב-1999 קבוצת עופר רכשה את השליטה בחברה לישראל של אייזנברג. יצוין שבין השנים 1995 ל-2000 מכרו ממשלות ישראל השונות את יתרת מניותיה של המדינה בכי"ל.
ומדוע יש לציין כאן את תהליך העברת הבעלות של אחת מהחברות הרווחיות במשק לידי בעלי ההון? כי נציגי כל המפלגות שהיו מעורבות בהפרטה (קונצנזוס לאומי של ממש!) הגיעו בימים האחרונים לבאר-שבע, אל אוהל המחאה של קרבנות ההפרטה ב"תרכובות ברום" כדי להביע את תמיכתם במאבק העובדים. נכון, ל"יש עתיד" של יאיר לפיד אין עבר. לפני מספר ימים הגיעו אל אוהל המחאה שהקימו עובדי המפעל יו"ר יש עתיד, שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, וחבר מפלגתו, שר הרווחה לשעבר מאיר כהן. לפיד תקף בחריפות את הנהלת כי"ל ואת ראש הממשלה, בנימין נתניהו. "יש ניסיון ציני לקבל הטבות במס שלא מגיעות להם על הגב של העובדים, רוצים לבטל את מסקנות שישינסקי 2 ואנחנו לא ניתן להם", אמר לפיד לעובדים.
מבטיחים שעד ה-17 במארס "לא נעזוב אתכם"
"אפשר לעצור את הפיטורים. במקום לנסוע לוושינגטון ראש הממשלה צריך להיות כאן, לזמן את עידן עופר ואת המנכ"ל סטפן בורגס, לקחת את הקלות המס ולבטל את הפיטורים המכוערים האלו, איפה הוא? לא נעזוב אתכם גם הפעם, אתם לא לבד. עד שיבוטלו הפיטורים אנחנו איתכם". מאיר כהן אמר לעובדים כי "יש עתיד מבקשת שנתניהו ייתן הסברים למה הוא לא קורא למנהלי כי"ל לשיחה". לדבריו, "אם המאבק ייכשל יהיה גל פיטורים בנגב. נהיה אתכם כל יום, כמה שצריך". בראוו לפיד וכהן! גיבורים של ממש: הם יצאו חוצץ נגד ההנהלה וממשלת הימין בה היו שרים כמעט שנתיים. אבל גם ליש עתיד יש עבר, לפחות קרוב. קולותיהם של השרים לפיד וכהן (תושב דימונה) לא נשמעו כאשר נסגר המפעל מגבות ערד ובעליו האמריקאים העבירו את פסי הייצור לירדן, או כאשר בעלי חרסה (אף הוא מפעל מופרט שהיה בעבר בבעלות ההסתדרות) איימו לפטר את כל העובדים ולהעביר את הייצור לטורקיה. גם עובדי פלקסטרוניקס, שהועסקו כחברה קבלנית על ידי אלביט, ואיבדו את מקום עבודתם לא זכו לתמיכת השרים לפיד וכהן. השלוחה של מפעל אלביט בערד הוקמה לפני כשנתיים, לאחר קבלת מענק מהמדינה והתחייבה לפעילות של כ-20 שנה במקום.
גם רה"מ בנימין נתניהו התייחס לפיטורי העובדים ב"תרכובות ברום" ותקף בעמוד הפייסבוק שלו את הנהלות כי"ל והחברה לישראל: "אני רואה בחומרה רבה את הדרך הבלתי ראויה שבה משתמשות הנהלות כיל והחברה לישראל בפיטורי עובדים בחברת הברום כמנוף ללחץ על הממשלה, כדי להוציא מהמדינה הטבות כלכליות וכספיות בהיקף עצום וזאת בתקופת בחירות". נתניהו הוסיף כי "על הנהלות כיל והחברה לישראל לעצור מיידית את הפיטורים ולהיכנס להידברות עם העובדים ועם הממשלה לאחר הבחירות". לגינוי מצד נתניהו קדמה ביקורת חריפה מצד עובדי כי"ל, שרבים מהם מזוהים עם הליכוד, על חוסר מעורבות המפלגה במשבר. חלק מהעובדים שחברים בליכוד אף קרעו את כרטיסי החבר שלהם והודיעו שהם ובני משפחותיהם לא יצביעו לליכוד בבחירות בחודש הבא.
מאות מעובדי "תרכובות ברום", בהם רבים מהמפוטרים, הם (או היו?) חברים בתנועתו של נתניהו, ו-17 מהם חברי מרכז הליכוד. בימים האחרונים רבים מהם מלאים בביקורת כלפי מפלגתו של ראש הממשלה. חברת הכנסת מירי רגב שהגיעה אף היא למאהל התקבלה בקריאות בוז. מול המצלמות עובדים אף שרפו את כרטיסי החבר שלהם בליכוד. על פי ההערכה, אלפי עובדים מקבוצת כי"ל התפקדו לליכוד. עכשיו, אנשי הוועד מתכוונים לשכנעם אישית שלא להצביע למפלגת השלטון. אחד מהמאוכזבים הבולטים הוא יו"ר הוועד, אבנר בן סניור, חבר מרכז ליכוד שפקד, לדבריו, יותר מ-700 מעובדי המפעל למפלגה. גם חברו, יו"ר ועד מפעלי ים המלח ארמונד לנקרי, פקד מאות מעובדי המפעל לליכוד, כדי שבעת צרה הם יעמדו לצדם. במשך שנים נחשבו לנקרי ובן סניור לאנשים החזקים של הליכוד בדרום. לא עוד. הפעם הם אמרו "נשפוט את ביבי בעקבות מעשיו ולא בגלל דיבוריו". מעשיו של ראש הממשלה, מיותר לציין, הם אפסיים. אגב, ליו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, לקח שבועיים (!) להגיע לאוהל המחאה שהקימו השובתים.
כך מפטרים בכי"ל
בניגוד להסכם הקיבוצי, ההנהלה שיגרה בשבועיים האחרונים מכתבי פיטורים ישירות לבתי עובדים, ובחלק מהמקרים המכתב פשוט הודבק על דלת הכניסה לבית העובד. במקרה של העובד עופר כהן המכתב הגיע לביתו, והתקבל על ידי בנו בן ה-12, בעת שכהן עצמו עבר הליך צנתור בבית חולים. עובד אחר, בן 52, קיבל התקף לב יום לפני שהיה אמור להיערך לו שימוע לפני פיטורים.
המנהלים בכי"ל מפטרים עובדים מאושפזים, אבל רוקדים כל הדרך אל הבנק. עלות שכרו של מנכ"ל קבוצת כימיקלים לישראל, סטפן בורגס, עמדה בשנת 2013 על 20 מיליון שקלים – פי 59 לעומת העובד הממוצע בקבוצה. כך עולה מהדו"חות הכספיים של הקבוצה שפורסמו בשבוע שעבר. שכרו של צ'רלי וידהס, מנכ"ל כי"ל מוצרים תעשייתיים עמד על כ-8 מיליון שקלים, ושל המשנה למנכ"ל אשר גרינבאום – על יותר מ-7 מיליון שקלים. עלות השכר של המשנה למנכ"ל דני חן הייתה 6.6 מיליון שקלים ועלות שכרו של ניסים אדרי, מנכ"ל כי"ל דשנים, הייתה 6.5 מיליון שקלים. חמשת הבכירים בקבוצה, הצליחו להאמיר לצמרת דירוג שכר הבכירים בחברות הציבוריות בשנת 2013, כאשר המנכ"ל בורגס ממוקם בחמישייה הפותחת. יצוין שעל פי הדו"חות הרווח התפעולי, המתואם, והנקי לשנת 2014 של כי"ל הסתכמו ביותר מ-6 מיליארד דולר, 960 מיליון דולר, ו-695 מיליון דולר, בהתאמה. במילים אחרות הקונצרן המופרט רשם אשתקד רווח נקי של כ-2.8 מיליארד שקל.
הרווחיות הגדולה של הקבוצה וניסיונות פיטורי העובדים היכולים להסב נזק כלכלי וחברתי חמור בערים ובעיירות רבות בנגב מעלה מספר שאלות. מדוע המדינה מוסיפה להחזיק ב"מניית זהב" ולא עושה שימוש באמצעי זה כדי לעצור את הפיטורים? אך חשוב מזה: מדוע המדינה לא משיבה את כי"ל לידיה? לא נעשה מספיק נזק (והון תעופות) על ידי בעלי הקונצרן? האם הפוליטיקאים שלנו לא מסוגלים לחשוב על פתרון אחר לטרגדיית הפיטורים – כגון הלאמת כי"ל ומינוי דירקטוריון המורכב מנציגי העובדים, המדינה והרשויות המקומיות בדרום?
וְבִּיבִּיָהוּ אָז שׁוֹלֶט בָּאָרֶץ, יָחָד עִם שָׂרָה אִשְׁתּוֹ. . .
והשאלה היא: כמה פעמים עוד יפלו העובדים ברשתו של בִּיבִּיָהוּ או של איש ״המחנה הזיוני״ שהוא נציג
אחר של אותה המערכת שמייצגת את ה״הון-שלטון״ ???
האם ניתן למלך ביבי הראשון לצעוד בעקבות מלך צרפת, לואי ה-14, שאמר "L'État, c'est moi"
אלא שבִּיבִּיָהוּ יכול עוד ללמוד ממה שאמר לואי ה-14 ליורשו, על ערש דוואי: ״אל תלך בעקבותי! אני לקחתי בקלות את המלחמה. נהגתי ביָהֳרָה, גַּאֲוָה, וְרָהַבְתָּנוּת. אנא הֶיֶה נסיך של שלום. הקל את הנטל מעל שיכמי נתיניך. האם ילמד בִּיבִּיָהוּ לומר «J'ai trop aimé la guerre» – אהבתי מידי את המלחמה?
כשם שאת הציונות הפכו לאוסף מילים ופראזות מזויפות באויר. כך הדמוקרטיה הפכה גם היא לאוסף מליצות נבובות. וכמו שתי אלה גם הסוציאליזם עוקר מתוכנו והפך לערמה של בטויים בגבבה (לפעמים אף כאלה הסותרים עצמם). ובכן לא עוד.
לידיעתכם: הסוציאליזם מורכב מאנרכיזם בקבוצים, מסוציאל דמוקרטיה בפרלמנט ומקומוניזם במפעלים. כמו הציונות הנשענת על בשורת הנביאים וחזונם החברתי, כך גם הדמוקרטיה והסוציאליזם, שלוש אלה מגיחות מתוך ההתארגנות הצנועה של שורשי העשב.
כיצד אם כן ניתן לארגן באופן קומוניסטי פועלים במפעל ללא שורשי עשב ומועצותיהם?
הקומוניזם הפך ל"סטאליניזם" ולקללה, בעיני כל.
ואין ולו "סוציאליסט" אחד ביננו שיראה כי "המלך הוא עירום".
הכיצד נוכל לארגן תשתית סוציאליסטית ללא הבנת שורשי העשב והאינטרנציונל והגשמתם בשטח?
אין פלא שעבדים עלובים אלה, נקרעים בין טייקוניהם לבין ההסתדרות המושחתת.
ובכן, אם אין ולו אחד כאן שיצווח בקול גדול ש""המלך הוא עירום"", אהיה זה אני שיאמר זאת למענכם:
"המלך הוא עירום".
אהה…ואם לא הבנתם, "המלך", זה אתם.
ביבי שכח שהוא עובד אצלנו הרי אנו אותו הרמנו מעם (מי שבחר בו). המלך ירום הודו לכיסאו דואג, ואנו נתינו חוזרים אחורה בזמן. המלך אוצרותיו שומר, לרוזנים, ללורדים, ובעלי ההון האחרים. אנו הנתינים עפר ואבנים, או כדברי מרי אנטואנט שכפי שכולם זוכרים את ראשה עיבדה, "אם אין לחם יוכלו עוגות". אכן עוגות עם קצפת מרורים את זה אותנו מאכילים. ולחשוב שלפני שנה ביקשתי לצאת לפרישה מוקדמת, התשובה הייתה – אתה נדרש למערכת. אך הנה, שנה עברה, לא נדרש אלא – מפוטר 1/2 שעה לאחר קבלת הדרגה. ומה נישאר לי להגיד, ילדי את שחשבתי לכם להוריש צר לי אך למחיתי נדרש, ילדי היקרים, אנא סילחו לי על הקופה הסגורה, התרוקנה היא ללא תקנה. בגילי במקום ליהנות מהנכדים, אלך לשמור בקניונים. בינימין נתניהו – זוהי מורשתך.
צריך לסגור את החברה ולפתוח מחדש ולהתחייב לא לפגוע בשכר עד עלות שכר של 20,000 ולא לפטר שום עובד.ואז תאמינו לי שהברום יחסכו מליוני שקלים ויהיה אפשר למנוע פיטורים.חייבים לעצור את השחיתות בוועדים החזקים.לרעיונות וראינות צרו קשר עם בכירי הארץ דה מרקר בשולחן העגול.