חורחה סנמארטינו הוא סוציולוג הנמנה עם מובילי הקבוצה "כלכלני השמאל" ודובר "ועד הסולידריות עם סיריזה" בארגנטינה. להלן קטעים מתוך ריאיון שהעניק לסוכנות הידיעות האלטרנטיבית פאקו אורונדו (Paco Urondo) על המצב הפוליטי ביוון ועל השלכות ניצחונה של סיריזה – בייחוד בספרד, לאור התמיכה העממית הגוברת במפלגת "פודמוס".
דגלים של סיריזה בהפגנת שמאל ביוון, 2007 (מקור)
ש. איך אתה מתרשם מפעולותיה הראשונות של ממשלת סיריזה ביוון?
ת. תופעת סיריזה היא תולדה של משבר חברתי עמוק ושל משבר העקרונות עליהם התבססה הקמת האיחוד האירופי. ככל שהתקדם פרויקט האיחוד, כך העמיקה המדיניות הניאו-ליברלית ברחבי היבשת שגרמה להתעשרותן של מדינות מסוימות ושל קבוצות בנקים שצברו הון עתק על חשבון המדינות הפריפריאליות, ואלה הפכו לחוליה החלשה בשרשרת. ככל שחלפו השנים, מדינות הדרום לא הצליחו להתמודד עם מדינות הצפון, הן נהפכו לתלויות באשראי החיצוני, ללא תעשייה ועם אבטלה גוברת.
ש. מהו החוב היווני?
ת. החוב מתקרב ל-315 מיליארד יורו.
ש. והיחס חוב-תוצר?
ת. היחס הוא 175% מהתוצר. זהו חוב שלא ניתן לשאת. גרמניה והבנק האירופי המרכזי מודעים לכך. המשמעות של ניצחון סיריזה היא שלראשונה, היוונים הכריזו בקול רם שיש לשמור על הריבונות העממית על הכלכלה הלאומית ושיש לשים קץ לשליטתם של השווקים על המשק היווני. משמעות נוספת היא שלראשונה באירופה ניתן מענה שאינו ימני או ימני קיצוני למשבר עמוק שהוא תולדה של המדיניות הניאו-ליברלית. הפעם, השמאל העקבי הציע מוצא דמוקרטי, עממי ועצמאי למשבר.
ש. תופעה זו יכולה להשפיע גם בספרד…
ת. … כמובן. הרעיון התחיל להתפשט בכל היבשת ובייחוד בספרד. לכן, ממשלת ראחוי הספרדית הימנית הפכה לאופוזיציה הלוחמנית ביותר נגד סיריזה ביבשת. ברור לראחוי שקיימת האפשרות שהבוחרים בספרד יבינו בדיוק מה שהבינו הבחורים ביוון ויצביעו בהמוניהם לפודמוס.
ש. האם סיריזה תלך בדרכה של ארגנטינה ב-2002 שסירבה לשלם את החוב ודרשה לנהל מו"מ על גובה החוב ועל דרכים חדשות להחזירו?
ת. כפי שאמרתי גובה החוב היווני הוא כה דרמטי – שלא ניתן להחזירו. כך שנקודה ראשונה על סדר היום של ממשלת סיריזה היא הטיפול בשאלה זו. אבל קיים הבדל גדול בין אירופה לבין אמריקה הלטינית. ליוון אין מטבע עצמאי. יש לה מטבע כלל-אירופי – היורו. רוב מדינות אמריקה הלטינית שמרו על מטבע הלאומי והדבר העניק להן יותר עצמאות.
ש. יוון יכולה לצאת מגוש היורו…
ת. … הדבר אפשרי. יחד עם זאת, בין 70% ל-75% מהיוונים מצדדים בהמשך החברות של ארצם במסגרת האיחוד האירופי. היוונים חוששים שנטישת היורו תגרום למשבר חברתי ללא תקדים. כך שקיימת סתירה לא פשוטה לפתרון: מצד אחד היוונים לא מעוניינים לנטוש את אירופה, מצד שני יש הכרח לזכות בעצמאות כלכלית כדי לפתור את בעיותיה החברתית והכלכליות הקשות של מדינתם. לדעתי המענה של סיריזה הוא חכם. ראשי ממשלת יוון אומרים: 'אנו לא רוצים לנטוש את אירופה, אבל מן הכרח לשים קץ לצנע. אנו מוכנים לנהל מו"מ מחודש על יחסיה הכלכליים של יוון עם האיחוד'. עמדה זו מובילה בהכרח לדיון בכל היבשת בשאלות מהותיות כגון הקשר בין דמוקרטיה לשווקים, שאלת הריבונות העממית, תפקיד המדינה בעת משבר קפיטליסטי.
ש. אבל גרמניה אינה מעוניינת לקבל את עמדותיה של ממשלת יוון?
ת. בימים האחרונים אנו עדים להקשחת העמדה הגרמנית. גרמניה אינה מוכנה לשנות את "תכנית ההצלה" ותכתיביה הקשים. אך ליוון חוב כה עצום שדווקא בגלל גודלו יש לפניה של ראש הממשלה ציפראס מרחב פתוח להתדיינות. במילים אחרות: האיחוד האירופי חייב לנהל מו"מ, כי אחרת… בכל מקרה יש לשוב ולציין שעמדותיה של ממשלת סיריזה גורמות להעמקת הדיון ברחבי היבשת על מהות השליטה הקפיטליסטית באירופה, על תפקידם של המוסדות הפיננסיים והמדינות והאם ניתן להקים את אירופה של העובדים והעמים במקום אירופה של ההון.
מערכת האשראי הבינלאומית כמו גם ברמה הלאומית והפרטית גורמת לעיוותים נוראיים ב"כלכלה הריאלית" עד כדי קריסתה האפשרית
זו מערכת הנשלטת על ידי הבנקים המנהלים חסכונות,הפקדות ניירות ערך ,קרנות פנסיה,כספי ביטוח והון פרטי בתוך שיקולי ספסרות וספקולציות מנותקים מהבסיס הכלכלי הריאלי ומשפיעים עליו בדרך כלל באופן שלילי(כוון שהשיקולים שונים בשתי מערכות אלה ואפילו מנוגדים).
כמובן זה כלי שליטה וניצול של ה"כלכלה הריאלית" שיודעת להפיק ממנה חלק מ"הערך העודף" שמצטבר בכלכלה זו ושהיא מייצרת,קרי ההון. זו מערכת ניצול שמעל ה"קפיטליסט" הקלאסי המפיק רווח מעבודה שלא מקבלת את מלוא תרומתה,ומפיקה רווחים גם מאותו קפיטליסט,ולמעשה מכל האוכלוסייה בצורת אשראי .נתן לדמות זאת לפירמידה בה מערכת זו(יחד עם הבנקים המרכזים של המדינות)נמצאת בקודקוד הפירמידה ומתחתיה רמות שונות של נצלים וגנבים,כשבתחתית נמצאים העובדים. לגבי הסיסמה ש"הבנקים הם החמצן של המדינה" הייתי אומר שהם הרעל של המדינה.
הכל טוב ויפה, אבל רק בזכות הכלכלה הגלובאלית, הבנקים הבינלאומיים והקפיטליזם ישראל נמצאת היום ברמה כלכלית גבוהה ולא במקום שבו הייתה לפני 30 שנה. מרבית הכותבים באתר הזה לא היו נהנים ממשכורות, פנסיות והטבות ממשלתיות אם לממשלה לא היו הכנסות ממסים שמגיעים מתעשייה מוטת הי-טק וצמיחה כלכלית שלא היו מתקיימות ללא הגלובליזציה.
מסתבר שע"מ שתקום גם בישראל "סיריזה", צריך כאן אבוי, להתרחש איזה "אירוע מכונן" שלא נדע: סתם התמוטטות כלכלית וצמיחת חוב עתק לגורמי הון פיננסי עולמי, או מלחמה קשה שתוליד התמוטטות כלכלית.
לכן אשתמש בשלושה פתגמים שיתארו את המצב:
"איזהו חכם הרואה את הנולד".
"ההבדל בין חכם לפיקח הוא שהחכם אינו נופל לפחת שהפיקח מסוגל להחלץ ממנה".
"העונש על הסכלות, הוא שנשארים בה".
כלומר למרות ההפצרות, הסירהובים והדחיקות, מסרבות מפלגות השמאל ובראשם "המחנה הציוני" להבין שעליהן להתאחד. יתרה מזו, מפלגות שמאל שלא תעבורנה את אחוז החסימה מסרבות להכיר בעובדה הזו (יצר גדלות?) ואינן מוכנות לעבור "ההשפלה" ולהפוך ל"תנועות" או "סיעות" בתוך המפלגות הגדולות.
מתבקש אם כן מצב, בו מתחת ל"כנסת כלל ישראל" תתיצב לה כנסת משנית: "כנסת השמאל בישראל", כאשר הבוחר השמאלני יעשה שני סבבי בחירות (כנהוג בארה"ב למשל).
ממשלת סיריזה (-אנל) לא רק נסוגה מהבטחותיה האלקטורליות, אלא גם השלימה את נסיגותיה עם כניעה בחתימתה על הכרזת ה-אורוגרופ (Eurogroup ) ב-בריסל (Bruxelles) ביום שישי האחרון. לפני כן, היא נטשה את תכניתה למחוק את "החובות" ואת הלאמת השיטה הבנקאית.
"ביום שישי הגיעו נציגי האיחוד האירופי וממשלת יוון להסכם דחיית החובות של יוון בארבעה חודשים, אך לא לפני שממשלת יוון תיאלץ להגיש כבר מחר (שני) מסמך המפרט את הרפורמות הממשלתיות המתוכננות שיאפשרו ליוון לפרוע את חובותיה. כבר מסוף פברואר צפויה יוון להתמודד עם אי יכולת לשלם את חובותיה והסכם הדחייה יאפשר לממשלה להמשיך לממן את פעילותה." (http://www.kalcala.co.il/NetArchive/?phrase=%D7%94%D7%91%D7%A0%D7%A7).
נשארה אפשרות אחרונה לחילוץ מההתדרדרות ה צ פ ו י ה (בכלל לא מפתיעה – גם לגבי ארגוני שמאל-אמיתי-אבל-עדיין-בורגני, כלומר לא-פרולטאריים-אידיאולוגית, האחרים) הזאת לתהום האימפריאליסטי (של בעלי ההון הפיננסי, ההון הרב-לאומי, והמשרתים המתרפסים – ופחדנים – שלו) שפגע בהמונים:
"שר האוצר של יוון, יאניס וארופאקיס, אמר כי הוא מאמין ששרי האוצר יאשרו את המסמך, אחרת כל ההבנות שהגיעו אליהם ביום שישי יבוטלו." (שם).
אנג'לו, תודות על האינפורמציה החשובה. נשמח כאן מאד אם תמשיך לעדכן. בהצלחה.
"כל ההבנות שהגיעו אליהם ביום שישי יבוטלו" רק על-ידי המוני העם היווני והמנהיגים שלהם:
חברי המפלגה הקומוניסטית היוונית (Kommounistiko Komma Elladas – KKE – Κομμουνιστικο Κομμα Ελλαδας.).
מכונת ההון הטייקונית, עובדת ע"פ שורת הרווח התחתונה. אם מרקל המיצגת את הנושה הגדולה של יוון (גרמניה) וכל מערכת ההון הפיננסי העולמי העומדת מאחוריה, לא תקבל פרעון חוב מצד מדינות כיוון, ספרד, איטליה ומדינות אחרות המתנדנדות על סף התהום. תתחולל כאן מפולת דומינו. כשם שאדם שאינו יכול לשלם חובו, מכריז על פשיטת רגל, כך חיבות גם מדינות להיות זכאיות לפריסת חובות אנושית. כזו שלא תפגע באיכות חיי אזרחיהן. משמע האחריות לחוב הנורא של יוון אננה יכולה להיות מוטלת רק על כתפי העם היווני. נהפוך הוא. היא חיבת להיות מוטלת על כל השותפים למחדל הזה ובראשם תאגידי ההון הפיננסי העולמי ש"נפלו בפח" הממשלות המושחתות ביוון, בספרד ובמקומות אחרים. באינטרנציונל הסוציאליסטי פועל העיקרון: חלוקת עודפים צודקת וגם המשתמע ממנו. חלוקת גרעונות צודקת. לא סתם המוטו של הסוציאל דמוקרטיה הינו : "סוציאליזם= סולידריות". היחידי עתה המפגין סולידאריות כזו הינו פוטין. שהופך להיות הסוציאליסט האחרון בעולמנו. יון חיבת לחזק הקשרים איתו. אפילו במחיר התנתקות מהשוק האירופי שחיב להפוך לאינטרנציונל סוציאליסטי במוקדם או במאוחר. צפו להפתעות.
צפור בודד יקר, אתה לא צריך את העדכונים שלי. יש לך מספיק נתונים בכדי להתחיל את השלב הבא בהתפתחות פוליטית שלך בדרכך למנהיגות "הרואה את הנולד" בכדי לא ליפול למלכודת "שהפיקח מסוגל לה[י]חלץ ממנה". תוכל להגיע יותר מהר לשלב זה כאשר הקביעות של אנשים דומים ל-"כלכלני השמאל" ולדוברים של כל "ועד הסולידריות" שהו או של מפלגות דומות לסיריזה, דוגמת "פודמוס", יגרו את סקרנותך הבודקת ובוחנת את אישושן.
הסתמכות עיוורת עושה צרות. אם תסמוך עלי, לא תתאמץ לברר עובדות וצמצום ניסיונך זה יבלום את התפתחותך. אני התחלתי להתפתח פוליטית כאשר ביססתי את החשדות שלי. הבירור הראשון העצמאי התנהל סביב השקרים על סטלין. למדתי המון. חלק קטן פרסמתי בבלוג שלי. לא פרסמתי יותר מדי כי הקוראים צריכים, לא להסתמך עלי, אלא לברר בעצמם. יכולה להיות טעות שסטלין מילא כל כך הרבה עד שלא מספיק התחייבויות נשארו לאחרים לטובת התפתחות מנהיגותם לפי הצורך מול ונגד "הרפש" הבלתי נמנע שצומח "בכל תנועה רצינית" (לנין).
בוטל על-ידי הצבעת האגף השמאלי של סיריזה ההסכם של דחיית החובות של יוון לארבעה חודשים שנחתם על-ידי נציגי האיחוד האירופי וממשלת יוון בחודש שעבר.
ממשלת סיריזה הציע רפרומה של 7 נקודות. האיחוד דחה ואיים. בתשובה, ממשלת יוון אומרת שבין שיקוליה, ישנם אפשרויות לבחירות חוזרות ומשאל-עם על יציאה מהאיחוד.