הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-16 במרץ, 2015 10 תגובות

הצעת "המטריה הגרעינית" האמריקאית למדינות המפרץ, החוששות מפני איראן ("הארץ", 6.3.2015), היא סטירת לחי לא רק לנתניהו אלא גם לחשיבותה האזורית של ישראל במזרח התיכון. האחריות  למטריה הגרעינית האזורית, לפחות בשני העשורים האחרונים, נתונה בידי המדינה היחידה באזור שלפי פרסומים זרים יש לה את הכלים לכך. העברת האחריות לשליטה אמריקנית ישירה היא ביטוי ברור להקטנת חשיבותו היחסית של השומר האזורי, שתכלית קיומו היא שמירה והגנה על הסדר האנטי-מהפכני שבנה האימפריאליזם, ואשר ישראל הייתה חלק מרכזי בו. האימפריאליזם העולמי מעוניין בשימורו של הסדר הקיים ולכן אינו יכול להרשות שפעולותיה של ישראל יגרמו לערעור יציבותו.

נתניהו נואם בקונגרס האמריקאי, מרץ 2015 ארה"ב ביבי Netanyahu-speech-to-Congress נתניהו נואם בקונגרס האמריקאי

מאחר שישראל מתפקדת מאז הקמתה כאבן הראשה של הסדר האימפריאליסטי במזרח התיכון, היא טופחה כצבא שיש לו מדינה. באזורנו, שבחלוקת העבודה העולמית מתפקד בעיקר כספק נפט, יועד לישראל תפקיד של מצודה, השומרת על הפקתו הסדירה של הזהב השחור לטובת ההון הפיננסי האמריקאי והבין־לאומי. האלוף במיל' שלמה גזית, ראש אמ"ן לשעבר, הגדיר את משימות הסדר האמריקני האזורי (ידיעות אחרונות, 27.4.1992; התוספות בסוגריים המרובעים – א"א):

"משימתה העיקרית של ישראל לא השתנתה כלל [מאז נפילת ברית המועצות] ונשארה בעלת חשיבות עליונה. המיקום הגיאוגרפי של ישראל בתוככי המזרח התיכון הערבי-מוסלמי קבע שגורלה של ישראל הוא להיות השומרת הנאמנה של היציבות של כל המדינות שמסביב לה. [תפקידה] להגן על המשטרים הקיימים: למנוע או לעצור את התהליכים של רדיקליזציה, ולבלום את התפשטותה של הקנאות הדתית הפונדמנטליסטית.

למטרה זו תמנע ישראל שינויים שיתרחשו מעבר לגבולותיה [אשר] ייתפסו כבלתי נסבלים, עד לנקודה שבה [עשויה ישראל] לחוש נאלצת להשתמש בכל כוחה הצבאי למטרת מניעה או עקירה של [שינויים כאלה]."

אך בעשור האחרון חלה תפנית. חיסול הצורך באספקת נפט מזרח תיכוני לארה"ב, שהפכה מיבואנית נפט ליצואנית נפט, הופך את ישראל מנכס לנטל מבחינת האימפריאליזם העולמי. טיפוח ישראל, הכולל מתן סיוע נדיב ביותר והגנה עליה במישור הבין־לאומי כבעבר, הולך ונהיה כעת סעיף חובה במאזן האימפריאליסטי. אם נוסיף על כך את כישלונותיה של ישראל במישור הצבאי – הן במלחמת לבנון השנייה והן ב"צוק איתן" – נראה שישראל איננה עומדת בציפיות שתלו בה.

מסעו המתוקשר והשנוי במחלוקת של נתניהו לוושינגטון נועד לשכנע את המתנגדים למדיניותו של הנשיא אובמה, שישראל יכולה להמשיך ולהיות נושאת המטוסים היחידה של ארה"ב במזרח התיכון. אולם ההצגה בקונגרס לא שינתה את דעתו של  איש משומעיו, שהרי עמדותיהם נובעות ממיקומיהם בהסתעפויות המחלוקת האמריקנית. הרווח העיקרי מהמופע המנופח של נתניהו בקונגרס היה הגדלת מספר נציגי הליכוד לכנסת – בסקרים כמובן. המחזה יועד גם לנמענים נוספים מלבד הבוחרים בארץ, הלוא הם תעשיות החימוש והדלק; על נציגיהם הישירים נמנים בכירי המפלגה הרפובליקנית וכן ראשי קהילת האוונגליסטים המשיחיים. קהילה פונדמנטליסטית זו, שראשיה תומכים במדיניות הטרור הישראלית כלפי הפלסטינים, היא התנועה הדתית הגדולה ביותר בארה"ב. היא מונה כ-90 מליון אמריקנים וחסידיה מונים למעלה מ-25% של הבוחרים האמריקנים. זו תנועה ריאקציונית, המתנגדת להפלות, להט"ב, איגודים מקצועיים, פמיניזם ומהגרים, ומהווה את בסיסה החברתי העיקרי של המפלגה הרפובליקנית. מלבד תמיכתם הכספית העצומה בהתנחלויות, הם מעודדים מלחמה טוטאלית בין ישראל לשכנותיה, כי מיד לאחריה צפוי ישוע המשיח להואיל ולרדת אל האדמה בשנית. כל אלה רואים בנתניהו כלי לקידום עמדותיהם על לוח השחמט האמריקני, כולל המיליארדר שלדון אדלסון.

נתניהו, בניגוד לרצון הנשיא אובמה והממשל האמריקאי, בחר בקונגרס כזירה להכרזה על מסע צלב חדש נגד האסלאם הרדיקלי. בדבריו, הגדיר נתניהו כמקשה אחת את איראן, חיזבאללה, חמאס, דאע"ש והתנועה האסלאמית הצפונית בישראל. בכך הוא מנסה לשכנע שישראל תשמש ראש חץ במלחמה העתידית "להגנת התרבות המערבית". התעקשותו לנאום בקונגרס באה על רקע המחלוקת החריפה בקרב הבורגנות האמריקנית בעניין מקומה ותפקידה העולמי של ארה"ב.

נכונותו של הממשל האמריקני להסדר עם איראן איננה מונעת מאיראן להשיג נשק גרעיני. יתרה מכך, ממשל אובמה מוכן לקבל איראן גרעינית כצלע נוספת בסדר האזורי – כלומר כנושאת באחריות אזורית יחד עם ישראל ותורכיה – לא רק לשם נוחותה של ארה"ב אלא משום שאין בכך כל סכנה לישראל. יכולת המכה השנייה של ישראל היא כה גדולה, לפי מקורות זרים, עד כי המאזן נוטה לטובתה על אף ההבדל העצום בין שטחה של איראן לבין שטחה של מדינת היהודים (יחס של 1:80). מהי אפוא הבעיה, מלבד ירידתה היחסית של חשיבות ישראל? למעשה אין כל בעיה, מלבד הצורך בשינוי אסטרטגיית העמימות הישראלית. בשנת 2000 הוקמה מסגרת של מומחים ישראלים ואמריקנים לביטחון ואסטרטגיה (פרויקט דניאל) ונדונו בה היבטים שונים של בטחון ישראל. בשנת 2003 הוגש דו"ח ראשון של הפרויקט לראש הממשלה דאז, אריאל שרון, ובו מודגש הצורך "בדוקטרינה ישראלית מורחבת של מניעה מַקדימה". יו"ר הפרויקט, לואי רנה ברס, התייחס לסוגיית ההרתעה הגרעינית: "אם איראן רוכשת יכולת גרעינית, על ישראל לבטל את מדיניות העמימות שלה, כלומר 'להוציא את הפצצה מן המרתף.'"

ישראל מתנגדת בתוקף לויתור על העמימות ולהצטרפות גלויה למועדון הגרעיני. לדעת ממשלת ישראל חבל לוותר על תכונה שהביאה לישראל תועלת רבה כל כך, כי הרי העולם כולו יודע מה מסתירה העמימות ונוהג בהתאם. אך הממשל האמריקאי לוחץ על ישראל לשנות את מגמת ההסתרה ולזנוח את משחק העמימות: כבר ביולי 2013 חשפו האמריקאים את מערכת הצוללות הישראלית, היכולות לשגר טילים בעלי ראש נפץ גרעיני בלי לעלות אל פני המים. כמו כן חשפה ארה"ב את הפיתוח הישראלי של הטיל "יריחו 3", בעל הטווח העצום של של 5000 קילומטרים. אובמה אף התקדם צעד נוסף בעצם החלטתו לפרסם את הדיונים בין ממשל ג'ונסון לישראל על הגרעין הישראלי, שהתקיימו בשנות השישים של המאה שעברה.

בחמש השנים האחרונות החלה ארה"ב לחזק גורמים שונים במזרח התיכון, העשויים לחסוך שליחת חיילים אמריקניים לאזור. הדבר מתבטא בחימוש נרחב של המדינות הערביות במפרץ הפרסי. העיתון הצה"לי "פז"מ" הסביר ב-13.4.2013 שהייגל, שר החוץ האמריקני, שביקורו בישראל הודגש בעיתונות כהישג ישראלי, יצא מכאן למדינות המפרץ לשם גיבוש עסקאות נשק ענקיות, הבולטת שבהן מול סעודיה. סעודיה היא שותפה עסקית ותיקה של ארה"ב; בשנת 2010 מכרה ארה"ב נשק לסעודים בהיקף של 29 מיליארד דולר. הסעודים רכשו באותה העסקה 84 מטוסי קרב מן הדגם המשופר F-15S, המצטיין בטיסה בגובה נמוך ובמזג אוויר סוער, ובתקיפה מדויקת של מטרות ממרחק גדול. בסך הכול יש לסעודים 153 מטוסי F-15 ובעסקה הנוכחית הם יקבלו מערכות לחימה מתקדמות לאותם המטוסים. לשם השוואה, לחיל האוויר הישראלי יש – על פי פרסומים זרים – רק כ-75 מטוסים מסוג זה. הסעודים יקבלו מארה"ב גם טילי אוויר-קרקע מתקדמים ומערכות לחימה אלקטרוניות, שיאפשרו את חיזוקה של סעודיה לנוכח האיום האיראני. חיזוק נוסף יקבל גם חיל האוויר של איחוד האמירויות. הם יקבלו 26 מטוסי F-16 משודרגים וטילי אוויר-קרקע מדויקים לטווח רחוק. לצד אלה, חיל האוויר של איחוד האמירויות מפעיל גם 60 מטוסי מיראז' 2000 בעלי יכולת שיגור נשק מונחה מדויק ומתקדם. עסקה נוספת נערכה עם קטאר, שהתחייבה לקנות מארה"ב מערכות נשק בסך 11 מיליארד דולר.

עסקאות הנשק נועדו לשמור על האינטרס האמריקאי במפרץ ולדאוג לרווחים נוספים לתעשיית החימוש האמריקנית. מנגד, האמריקאים מחויבים כמובן "לשמור על היתרון היחסי של ישראל", לכן אישר הקונגרס למכור לישראל נשק שבעבר לא אושר לה, כגון מטוסי תדלוק החיוניים למקרה של תקיפה באיראן. מעניין שבישראל מציגים את עסקת הנשק כחבילה שנועדה להתמודד עם האיום האיראני, למרות שמערכות כמו מטוסי התדלוק המיוחדים, שנועדו להזנתם של מטוסי הקרב הישראלים באוויר, צפויים להגיע לישראל רק בעוד שנתיים-שלוש, זמן רב לאחר סיומה של שנת ההכרעה מול איראן, שראש הממשלה מדבר עליה לא פעם.

חזיונותיו של נתניהו, באשר לכך שישראל תהיה ראש החץ במלחמה נגד האסלאם, נובעים בעיקר מתחושת שליחות משיחית. נתניהו רואה את עצמו כתערובת של דוד המלך וריצ'רד לב ארי, וחש כי עליו להוליך את עם ישראל להקמת מלכות ירושלים החדשה, שתהיה היהלום בכתר האימפריאליזם המערבי. אין כל טעם להסביר את אווילותה של התוכנית ואת אי היכולת לממשה; ראוי יותר להתייחס למקורות שאמורים לממן אותה. על אף מראית הארנקים השופעים של בני בריתו האמריקאיים של נתניהו, המימון העיקרי נשען על מקורות ישראליים. לכן בשנות שלטונו של נתניהו הוגדל שוב ושוב תקציב הביטחון, גם בשיטות אנטי-דמוקרטיות. לשם כך נועדה החברה האזרחית הישראלית להתרושש, לוותר על דיור מתאים, חינוך הולם, בריאות ציבורית ומערכת קצבאות הרווחה, ואף להיות מאושרת כאשר הצבא הפך למעמד שליט יחד עם הטייקונים. למפקפקים בכך מומלץ להאזין היטב לדוברי המפלגות הציוניות וראשיהן, שאינם מסתייגים מגורלה של מדינה שכירת חרב בסדר האזורי. רבים מרגישים את ההכרח בשיקום החברה האזרחית ובהפיכת ישראל לחלק חיובי ונורמלי של  סביבתה, אך נראה שאין שום כוח פוליטי המסוגל לקחת זאת על עצמו.

אלי אמינוב 13.3.2015

תגובות
נושאים: מאמרים

10 תגובות

  1. יהונתן הגיב:

    תודה רבה על מאמר מאיר עיניים. האם לדעתך ארה"ב אכן גמרה אומר להפיל את שלטון הימין בישראל ולקדם הסכם עם הפלסטינים?
    אינני מבין איזה אינטרס יש לארה"ב להמשיך לתמוך במפעל ההתנחלויות ולהטיל וטו באו"ם על כל אפשרות של הכרה בריבונות פלסטינית? נראה ששכרה יוצא בהפסדה. האנומליה הזאת של משטר אפרטהייד שנתמך ע"י המערב בשנת 2015 תמיד נראה לי אבסורדי לחלוטין. האם הגיעה השעה ההיסטורית שבה ייכפה הסכם/נסיגה על ישראל מצד ארה"ב ומעצמות אחרות?

    • ק.א. הגיב:

      ההנחה שמובלעת בניסוח שלך היא שאמריקה (וישראל) הם גופים המתפקדים כמדינות מתוקנות, כלומר כגופים שאין בהם גרעין מאסיבי של אינטרסים על-מדיניים (כלומר אינטרסים שהם בכלל מחוץ לספירה האזרחית הכללית). במילים אחרות אתה מתעלם ממשמעויות אחרות שארגונים אלה מתפקדים לפיהן ומקדמים אותן. נדמה שהפונקציה המדינית (הדמוקרטית) הפכה בארגונים קרימינליים אלה למיטרד ומעמסה במיוחד עבור קבוצה קטנה של מגלומאנים. מתוך ראייה של קיום מעשי – מאפיונרי ופראי – שכזה מוטלת בספק ההנחה שמדובר בשתי מדינות דמוקרטיות ואילו התדמית הדמוקרטית מתגלה יותר ויותר רק כתדמית, כמעטפת של יחסי ציבור משובחת היושבת על גבי משהו אחר לחלוטין. המצב הדואלי הזה – כשלא ברור מה בדיוק שולט בנו – דמוקרטיה מצד אחד ופושעי מלחמה קולוסאליים מצד שני – הוא הדבר המרכזי בחיינו ולו השלכות כבדות על כל תחומי החיים. ועצם הימצאותו של הספק הזה כבר אומרת דרשיני… זה הדבר שמסביר אולי יותר מכל את הייאוש והניתוק שחשים האזרחים מן הפוליטיקה המקצועית השבויה בידי אינטרסים הזרים למרבית בני האדם.

    • אלי אמינוב הגיב:

      משטרי אפרטהייד, כמו משטרים דיקטטוריים אחרים השנואים על סביבתם הגאוגרפית הם בדרך כלל בני ברית מצויינים של מעצמות עולמיות השולטות באזורים בהם קיימים משטרים כאלה. הסיבה לכך היא כי היותן זרות או עוינות לסביבתן, תהפוך אותן למכשיר נוח המכוון על ידי האימפריאליזם לשליטה ולפיקוח על האזור. דרום אפריקה למשל הייתה אחראית למניעת חדירת ההשפעה הסובייטית לאפריקה והיא מילאה משימה זו עשרות שנים. עם שקיעת ברית המועצות והתפוררותה הסתיים תפקידה המרכזי של דרום אפריקה במערך העולמי וארה"ב לא מצאה שום צורך והגיון בהגנה על משטר האפרטהייד, בו תמכה מאז הקמתו למרות החרם והמחאה שקמו בעולם. זה היה הדבר שאילץ את המשטר הלבן לפנות לעזרת מנדלה בארגון סדר חדש בדרום אפריקה. לכאורה צריך תהליך דומה לקרות גם כאן אלא שבניגוד למדינת האפרטהייד האפריקנית, למדינה היהודית הדומה לה יש בני ברית רבים בתוך האליטה האמריקנית. למשל, תעשיית החימוש הקשורה בחוטים רבים למקבילתה הישראלית,שמבחינתה צריכה ישראל להישאר בת הברית וקבלן הניסויים של כלי הנשק מתעשייה זו. גם הפונדמנטליסטים הנוצריים שהפכו את ישראל לחלק מחזונם המשיחי וגם היהודים רוצים

      • אברהם הגיב:

        מר אמינוב,
        כמה מאמרים וכמה מילים תשחית על על הנשק הגרעיני?
        מתי תפנים שבאזור הזה, ולנוכח הרקורד המוכח של מדינות ערב בניסיונות חיסולנו, אין ברירה אלא להחזיק בנשק גרעיני.
        גם בעלות הברית לא היו מכריעות את מלחמת העולם השנייה אלמלא הפצצת יפן בנשק גרעיני.
        אפשר לכתוב לעד על התוצאות האיומות של נשק גרעיני אבל בפעם היחידה שהאנושות עמדה בפני כיבוש נאצי הנשק הזה הוכיח את האפקטיביות שלו.
        כל היסטוריון יודע שהיה סיכוי לא מבוטל שארה״ב תובס על ידי יפן ומה היתה יכולה להיות המשמעות ההיסטורית של תוצאה כסו.
        לפיכך, את בעיית הנשק הגרעיני צריך להפנות למדינות שבעטיין היה צריך לייצר נשק זה ולא למדינות שמחזיקות בו מפני חששן.
        ההתחסדות שלך בעניין הזה ממש מקוממת ואני מקווה שתתעשת מתישהו.
        גן המדינה שממנה שאבת את האידיאולוגיה שלך מזיקה נשק גרעיני שיכול להחריב את העולם אז למה אתה נטפל לישראל בעניין הזה?
        זו לא צביעות בעינך?
        לדעתי כן.

  2. ק.א. הגיב:

    כן ירבו מאמרים בנושא. הבחינה של השת"פ הממושך בהגמוניה האנגלו-ציונית היא הדבר הרלוונטי ביותר באיזור (ואולי גם בעולם) ושעד לפני שנים לא רבות היה נושא שאסור היה לגעת בו. הראיה של ישראל כישות עצמאית היא לכן מפוקפקת לטעמי ומובן שאין שום כוח פוליטי (פנימי) הרוצה והמסוגל לטפל יסודית במצב. בעבור בצע כסף ישראל תימרנה את עצמה לתפקיד מסויים ורכשה לעצמה מנגנונים ואופי בהתאם. נטול כיום את הסיטואציה הביטחוניסטית מייעודה של המדינה (צבא שיש לו מדינה) ובאחת גרמת בה לזעזוע עצום. במילים אחרות ה"משחיזם" של ביבי מעוגן ברקע מהותי (הן תפקודי בפועל והן תודעתי נפשי). הרקע המשיחי-התנחלותי (וכולי) הרי קדם לביבי בהרבה והוא רק הצטרף למה שכבר היה. כמו בית חרושת שעוצב למטרה מסויימת ולא תמיד פשוט להסב אותו, ואת עובדיו, למטרה שונה (ל"חלק חיובי ונורמלי"). כיצד מסבירים לעם (ולשכנים השדודים) שהכל היה ביזנס אימפריאליסטי? ואיזה תוכן חליפי מספקים להם במקום כאשר על זה הם גדלו ובזה האמינו ושילמו מחיר כבד? למרות ההכרח בשינוי תקליט לא ברור מה מדינה זו יכולה לנגן אחרת בשל סיבות פנימיות וחיצוניות מבלי להכנס למשבר זהותי עמוק.

  3. עלי הגיב:

    "ישראל צריכה להפוך לחלק חיובי ונורמלי של סביבתה"
    הפסוק הזה הוא רק אחד מהפסוקים הסתומים שבמאמר !
    איזו מדינה נורמלית יש באיזור ? סעודיה שנשלטת על ידי הווהאבים ? קטר שמזדהה
    עם מדינת דעא"ש? עירק ? אולי הרשעות הפלסטינית היא הדבר הנורמלי ?
    ואולי הכוונה לשלטון הנאור של החמס בעזה ? אולי הכותב מתגעגע למורסי והאחים המוסלמים ?
    אולי סיסי הוא משוש חזונו ונורמליותו… ואולי לבנון הנשלטת על ידי כנופיות חמושות ?
    אולי בית המלוכה הירדני שהוא מופת לדמוקרטיה ? סוריה ? טורקיה של ארדואן ?
    החזון שלי זה לבנות אי מול תל אביב אשר אליו יעברו רק הציונים ולהשאיר מאחור את
    כל האנטי \פוסט ציונים שיסתדרו עם מטורפי האיזור בלי מטוסים וצבא אלא באמצעות מנטרות ושירי שלום ותשקוט הארץ 40 שנה

  4. מסע הצלב (של אובמה) שלא היה הגיב:

    כמה שזה נראה מוזר, OBAMA –הנשיא שלא מחבב את נתניהו– אשם בנצחון BB!
    אילו העניש הנשיא אובמה את ישראל על פשעי המלחמה שעשו נתניהו (יעלון, הרמטכ״ך גנץ ו״הצבא המוסרי בעולם״) בעזה ומפסיק לספק לישראל הגנה במועצת הביטחון, ונשק חינם אמריקאי בשווי כ-4 מיליארד (השנה בלבד) הוא היה מחסל את הרברבן נתניהו, שהודיע לציבור המצביעים ש״מדינה פלסטינית לא תקום״.

  5. דינו הגיב:

    לדעתי לא סתם הבליט אלי אמינוב ציטוט של ראש אמ"ן משנת 92, שכן ניכר שאמינוב עצמו לא הפנים את השנים שעברו מאז.

    הקשר האמריקאי-ישראלי הוא כבר פסיק חסר חשיבות על מפת האימפריאליזם העולמי ואפילו על מפת המזרח-התיכון, שכן איראן מתגלה יותר ויותר כאימפריה אלימה ומסוכנת.
    מדינות האזור מתחלקות היום לאלו הנמצאות תחת שליטת איראן ואלו המתנגדות לה, שלא לדבר על הקשר המסועף האמריקאי-סעודי.
    ישראל אינה רלוונטית ואינה מעניינת את האזור מלבד ברמה ההצהרתית.
    לייחס לישראל (היום) קשר ל"ראש החץ במלחמה נגד האסלאם" זו משהו בין דמגוגיה לשקר.
    המציאות היא שהאיסלם נלחם בינו לבין עצמו וישראל לא מתערבת, תוך כדי שהמשתתפים במלחמת גוג ומגוג הזו סביבנו רק משתמשים בשמה של ישראל כדי לנגח מוסלמי את רעהו.

    לא ברור לי לשם מה למנות שוב את אותם מטוסים שישראל רוכשת/מקבלת מארה"ב כאשר עיראק כבר התפוררה, בסוריה עומד מניין הקורבנות על רבע מליון, תימן מתחסלת אף היא ובאזור מסתובבות מיליציות איסלאמיות שעורפות ראשים ומוכרות נשים.

    באקלים הנ"ל כדאי מאוד "לשמור על היתרון היחסי של ישראל" (עליו מלין אמינוב בצורה תמוהה) ולהמתין עד יעבור זעם

    • קורא הגיב:

      אהמם, איראן לא מתגלה יותר ויותר כאימפריה אלימה ומסוכנת אלא, להיפך, מתאמצת יותר מבעבר לפיוס מול ארה"ב ואירופה. אם לא שמת לב למה שקורה בלוזאן נגיד.

  6. ציוני, לא גזען הגיב:

    גזענותו של הכותב באה לידי ביטוי בכך שהוא מאשר את ההגמוניה הערבית-מוסלמית, זאת הנשלטת על ידי שליטים רשעים, פונדמנטליזם איסלאמי ובורות. הוא מתעלם מכל עוולותיהם של מדינות ערב לאורך השנים ומציג מצג שווא של קיומה של ישראל כישות קוליניאליסטית בידי ארה"ב.
    בעוד על הראשונים ניתן להתווכח, יש לאמר פה בברור- הצגת ישראל ככלי שרת אשר הוקם ע"י האמריקאים היא פשוט אווליות. התעלמות מן ההסטוריה, התעלמות מן הזוועות אשר חוו היהודים, התעלמות מקיומו המרהיב של המפעיל הציוני, והסתכלות גזענית על היהודים כ"נטע זר".

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים