הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות



שר האוצר לשעבר בממשלת סיריזה היוונית, יאניס ורופקיס, התראיין השבוע לתחנת הרדיו הציבורי באוסטרליה וגינה את ההסכם שהתגבש בין ממשלת יוון לבין האיחוד האירופי. "[ראש ממשלת יוון אלכסיס] ציפראס יודע שזה הסכם בלתי אפשרי … זהו הסכם שאינו ישים". לדבריו, הנושים ניסו לנקום בציפראס. "הטרויקה וידאה שהוא יאכל כל מילת ביקורת שהוא אמר נגד הטרויקה בחמש השנים האחרונות. לא רק בחצי השנה שבה אנחנו בשלטון, אלא בחמש השנים שלפני כן". הוא הוסיף וטען כי מה שקרה אינו קשור לכלכלה, או בניסיון לעזור ליוון להתאושש. "זהו הסכם ורסאי החדש ששב לרדוף את אירופה, וראש הממשלה יודע זאת. הוא יודע שהוא ארור אם הוא חותם עליו וארור אם לא". יצוין שסגנית שר האוצר של יוון, נדיה ולוואני, התפטרה ב-15 ביולי מתפקידה בעקבות ההצבעה הצפויה להתקיים בפרלמנט על "תכנית הסיוע" הניאו-ליברלית השלישית. במכתב ההתפטרות שהעבירה לראש הממשלה ציפראס, כתבה כי "מצבה של האוכלוסייה, שכבר סובלת, רק יחמיר. זה יהיה המסמר האחרון בארון הקבורה שלנו, עם סיכויים מועטים בלבד להצלחה".

בהצבעה שנערכה ביום חמישי על "תכנית הסיוע" ורופקיס הצביע נגד – יחד עם עשרות חברי סיריזה ונציגי המפלגה הקומוניסטית. ראש הממשלה ציפראס, פנה לפרלמנט היווני בבקשה לאשר את תכנית החילוץ שעליה הוסכם עם מדינות גוש האירו השבוע, שבצדה שורת רפורמות כלכליות. "אנו לא מאמינים בה, אבל אנו מחויבים לאמץ אותה", אמר לפני ההצבעה, והוסיף כי אין לתכנית אלטרנטיבה. ההסכם צפוי להיות מאושר הלילה בפרלמנט היווני, חרף התנגדות חברי פרלמנט במפלגת השלטון סיריזה, בזכות תמיכת מפלגות האופוזיציה הימניות.

שר האוצר לשעבר יאניס ורופקיס בממשלת סיריזה היוונית (צילום: מורנינג סטאר) varoufakisשר האוצר לשעבר יאניס ורופקיס בממשלת סיריזה היוונית (צילום: מורנינג סטאר)

ורופקיס קיים ריאיון ארוך יותר עם השבועון הבריטי "ניו סטייטסמן". הריאיון פורסם השבוע. להלן מספר שאלות מתוך הריאיון שנערך על ידי העיתונאי הרי למברט.

ש. מה שלומך?

ת. בסדר גמור. נפרדתי מאורח החיים הבלתי אנושי, המטורף, מהימים ללא שינה: שעתיים שינה מדי יום במהלך חמשת החודשים האחרונים. זאת, תוך כדי הפעלת לחץ בלתי פוסק כדי להגן על עמדות שלא היו עמדותיי. קרו דברים רבים במהלך אותם החודשים, אך מבפנים הדברים נראים אחרת, ומה שראיתי הפחיד אותי מאוד. בייחוד הפחיד אותי היעדרותם של עקרונות דמוקרטיים בסיסיים בקרב אלה המתיימרים להגן על הדמוקרטיה האירופית. הסכמנו בניתוח של המצב, אך הם היפנו את המבט לעברנו ואמרו "אתם צודקים, אבל נהרוס אתכם".

ש. אבל עם הגעתך לתפקיד בחודש פברואר היו שתמכו בעמדות שהצגתם?

ת. באופן אישי, היו שתמכו בעמדות שלנו, אבל רק מאחורי דלתיים סגורות – בייחוד אנשים בקרן המטבע. אבל בגוש היורו, פרט לכמה מילות נימוסין, איש לא תמך בנו. [שר האוצר הגרמני וולפגנג] שויבלה אמר לנו עוד בתחילת הדיונים: "אנו לא מוכנים לדון מחדש על התכניות. ממשלת יוון הקודמת קיבלה אותן ואין בכוונתנו לשנות אותן בגלל תוצאות הבחירות". השבתי לו שייתכן ובכלל אין צורך לקיים בחירות במדינות אירופה. איש לא פצה פה. לדעתי רבים מהם היו תומכים באמירה אילו ניתן היה להגשים את הרעיון בקלות.

ש. האם שקלתם לשתף פעולה עם יתר מדינות דרום אירופה הסובלות אף הן מהחוב המעיק?

ת. לא. מתחילת המו"מ נאמר לנו בפירוש שאין ליצור קשר עם המדינות האחרות. כי במידה והיינו מגיעים להסכם טוב יותר, אותן הממשלות יאלצו לתת הסברים לאזרחיהן וזה היה פוגע בהן.

ש. ולשתף פעולה עם כוחות פוליטיים באירופה המצדדים בסיריזה, כגון "פודמוס" בספרד?

ת. האמת היא שלא. יש לנו קשרים מצויינים איתם, אבל הם לא מיוצגים ברמה הממשלתית וכשהם צידדו בנו, שר האוצר בממשלת ספרד הקשיח עוד את עמדותיו.

ש. התפטרותו של ציפראס תהיה הפתעה עבורך?

ת. שום דבר לא מפתיע אותי. אירופה הפכה למקום מאוד לא נוח למנהיגים הישרים. לא יפתיע אותי גם שציפראס ימשיך לכהן בתפקידו עד סוף הקדנציה וינסה לבצע תכנית צנע שאינו תומך בה. אני מבין שיש לו מחויבות עמוקה כלפי אלה שנתנו לנו את קולם והוא לא רוצה לנטוש את הספינה כאשר יוון הפכה לפושטת רגל. בכל מקרה, לא אשנה את דעותיי. אלה אותן הדעות שאני מחזיק מ-2010 לפיהן הצנע רק מעמיק את התלות של יוון בהלוואות, שהופכות למעיקות יותר ויותר ובתורן הן גורמות להעמקת העוני. אני לא מוכן לקחת אחריות למצב הזה.

לריאיון המלא שפורסם השבוע ב"ניו סטייטסמן"

תגובות
נושאים: מאמרים

6 תגובות

  1. מאדולף היטלר לוולפגנג שויבלה הגיב:

    האיחוד האירופי מתגלגל בכסא נכים –כמו וולפגנג שויבלה, המפקד– והוא נוסע בכיוון שמנהלי הבנקים מורים לו. לי הדבר מזכיר את החוב שהנאצי היטלר גבה מיוון, החוב שגרמניה האחרת – זו שאחרי מלחמת העולם – לא החזירה. על הדמוקרטיה החסרה באירופה נכתב רבות. גם אותי החֶסֶר הזה מדאיג מאוד.

  2. דניאל קלטי הגיב:

    האיחוד האירופי הגיע, סוף-כל-סוף, לחרחורי-גסיסתו האחרונים: מגירוש האזרחים בני-הרומה מפריז, עבור דרך סגירת-הגבולות הפנימית, בפני פליטים וכלה בהתבטאויותיהם המחרידות האחרונות, של מרקל וחבריה, כבר ברור לכל: ה"איחוד" המקושקש הזה, ניצב לפני התפרקותו המוחלטת. הדרך היחידה, בהּ יוכלו אוייבי-העם, לשמר הכוח בידיהם, תהיה באמצעות פוטש פשיסטי והפיכת האיחוד כולו, לרפובליקת-בננות משטרתית פשיסטית, הנשלטת באמצעות צווים – וספק רב, אם יעזו מרקל, אולנד וחבריהם, להרחיק-לכת עד-כדי-כך.

    נשאלת השאלה, האם השמאל (ואין כוונתי ל"סוציאל-דמוקרטים" משת"פיים למיניהם, אלא למרקסיסטים טובים) יואיל, סוף-כל-סוף, להפסיק להתקשקש ולהתארגן כיאות, במטרה לנצח במאבק, מול בעלי-ההון.

  3. אשר פרוליך הגיב:

    תוכניות "הצנע" הן תוכניות המיועדות לפגוע אך ורק בעובדים,במובטלים,בפנסיונרים ,במקבלי קצבאות,וגם בשירותים ציבוריים חיוניים כמו בריאות,חינוך,סיעוד. בנוסף,מדובר על הפרטה של כל נכסי המדינה במחירי חיסול והעמדתם למכירה לספקולנטים ושודדי מציאות.
    במלים אחרות,מדיניות ניאוליבראלית חמורה והרסנית,כפי שהיתה בצילה לאחר איינדה ובעוד מקומות.
    הגסות,התוקפנות וההתנהלות הפושעת של שרי הגוש והטרויקה מסמנות את מצבם העגום ותחילת
    הסוף שלהם שלא יאחר לבוא.

  4. ק.א. הגיב:

    1) ורופקיס רומז על האופי הקרימינלי של מה שהולך מסביב. ושום מילה פוליטית לא נאמרה כאן.
    2) אפשר להניח שהאיש פשוט החליט (באופן מובן) להציל את חייו – פשוטו כמשמעו.
    3) כלומר יכול להיות שלציפראס אין את אותה הפריוויליגיה להתפטר כפי שהיתה לורופקיס…
    4) הבעיה של ורופאקיס (וציפרס) היא שההצעות שלהם דוחפות למציאות אשר מצד אחד אינה מתקבלות על הפושעים ומצד שני מציאות כזו גם אינה ממש מובנת לעם היווני (ובכלל). זאת משום שכל המציאות שלנו בנויה על מודל קרימינלי, כך שזה גם מה שהרוב בסופו של דבר דורש – ולו מן הסיבה שזה הדבר היחיד המוכר לו.
    5) להתנגד להלוואות שגורמות להעמקת העוני – אין זו עמדה פוליטית – אלא עמדה אנטי-קרימינלית.
    6) כל ההצגה של העניין כ"פולטי" היא כבר יוצרת יתרון טקטי מנצח לפושעים.
    7) הדבר אנלוגי לבעיות חברתיות קשות בתחומים אחרים כגון בריאות וחינוך במדינות רבות אחרות.
    8) הנחות העבודה של השלטון הן קרימינליות: כלומר הזנחה פושעת לכל הפחות.

  5. ברק הגיב:

    ב"ה
    אנג'לה מרקל הצליחה בעזרת האיחוד האירופי לעשות את מה שהיטלר לא הצליח לעשות בעזרת הוורמאכט, להשתלט על אירופה. האיחוד האירופי הוא בתכלס האמצאי שדרכו גרמניה שולטת בשאר אירופה, ולכן אני נוהג לכנות אותו "הרייך הרביעי" 🙂

    • דני הגיב:

      אם ליוונים כל כך רע, הם יכלו לצאת מהאיחוד. לדבוק ב oxi שעליו הצביעו רוב מוחץ של העם. אבל כנראה שם מכורים לסם הזה שנקרא הרייך הרביעי, אחרת איך אפשר להסביר את צעד ההתאבדות הזה? הרי הם ראו מה קרה ליהודים שהיו תמימים ולא ברחו … אתה רוצה לומר שהם כל כך נאיבים/מטומטים שהם לא מוכנים ללמוד מההיסטוריה?

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים