הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-28 ביולי, 2015 8 תגובות

נשאלתי לפני מספר שבועות האם, לדעתי, יהיה הסכם עם אירן. עניתי "בוודאי שיהיה. ארה"ב רוצה בזה." כעת, תשומת הלב שלה נתונה לרוסיה ולסין, המאיימות על הסטטוס המיוחס של הדולר כמטבע הרזרבית הבינלאומית, על-ידי דה-דולריזציה של כלכלותיהן, וחתירה תחת המונופול של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. אשתדל להבהיר בהמשך כיצד זה מתקשר לאיראן.

מנהיגי ארגון ה-BRICS: ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה במפגש שקיימו באחרונה ברוסיה (צילום: סוכנות הידיעות הסינית) BRICSמנהיגי ארגון ה-BRICS: ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה
במפגש שקיימו באחרונה ברוסיה (צילום: סוכנות הידיעות הסינית)

ארגון ה-BRICS (ראשי תיבות באנגלית: ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה) הודיע לאחרונה על פתיחת "בנק פיתוח חדש" עם הון התחלתי של 100 מיליארד דולר למימון מפעלי תשתית, החל מהשנה הקרובה. סין השיקה במקביל את "הבנק האסיאתי להשקעות בתשתיות", גם בהון עצמאי של 100 מיליארד דולר, ובהשתתפות רוסיה, ארצות גוש האירו העיקריות (למרות התנגדות ארה"ב), רוב המדינות האסיאתיות, ביניהן ערב הסעודית ומדינות המפרץ הפרסי – בתור "חברים מייסדים". הוקמו גם התאחדויות כלכליות אחרות, ביניהן "ארגון שנחאי לשיתוף פעולה" ו"האיחוד הכלכלי האירופי-אסיאתי" (במרכז אסיה), כל ארגון עם הבנקים ודרכי המימון שלו, המשתף פעולה עם האחרים, כאשר ארה"ב מחוץ לתמונה. נוצר כאן איום למעמד הדולר ולהגמוניה האמריקאית בעולם. אנו מתקרבים לעולם שבו ארה"ב לא תוכל יותר לממן את מלחמותיה ובסיסיה הצבאיים בעזרת בתי דפוס שמדפיסים דולרים. החוב האמריקאי החיצוני כעת הוא 18 טריליון דולר (ועולה בקצב מהיר), ופירוש הדבר ש-18 טריליון דולר מונחים במרתפי בנקים זרים לממן עסקות בינלאומיות, כי זה היה מטבע הרזרבה הבינלאומית – עד עכשיו. 40 בנקים מרכזיים רכשו בינתיים יואנים  סיניים (על חשבון חלק מרזרבות הדולר) שהופכים דה פקטו למטבע רזרבית שנייה, ופירוש הדבר ש-18 טריליון דולר מונחים במרתפי בנקים זרים לממן עסקות בינלאומיות, כי זה היה מטבע הרזרבה הבינלאומית או – עד עכשיו. אובדן ההגמוניה בעולם כתוצאה מאובדן הסטטוס המיוחס של הדולר הוא דבר בלתי נסבל (לאמריקאים).

הפתרון היחידי, לגבי הבנקאים בארה"ב, הוא חיסול רוסיה (וסין בהמשך) באמצעים כלכליים או צבאיים (אם כי האופציה השנייה עלולה להיות יקרה מאד ומסוכנת – נחזור לזה בהמשך). הסנקציות של האיחוד האירופי נגד רוסיה הפכו לבומרנג יקר, לאחר שהתוצרת החקלאית האירופית נותרה ללא שוק כתוצאה של הסנקציות הרוסיות הנגדיות. ירידה חדה במחיר הנפט כתוצאה ממניפולציות סעודיות (ואמריקאיות) הייתה מכה קשה לכלכלה הרוסית (ולאיראנית) – שבה הנפט והגז הם הייצוא העיקרי – אבל פגעה גם בתעשיית הנפט והגז האמריקאית המבוססת בחלקה הגדול על הפקת פצלי השמן בעומק האדמה (FRACKING), תהליך שלא משתלם כבר במחיר הנמוך של נפט וגז (כפי שלא משתלם יותר להפיק נפט מחולות הזפת בקנדה). מקידוחים לתוך פצלי השמן מפיקים את רוב הנפט או הגז בשנתיים הראשונות, ואח"כ הדעיכה היא מהירה וצריכים לקחת הלוואה מהבנקים כדי לממן את הקידוח הבא. אם כבר ביצעת את הקידוח לפני התמוטטות המחירים אין ברירה אלא להוציא את מירב הגז או הנפט על מנת למזער את ההפסדים. והסיום העצוב – או פשיטת רגל או הסדר עם הבנקים שיסכימו ל"תספורת".

40 אחוז מהגז שרוסיה מכרה לאירופה ב-2013, כ-64 מיליארד מטר מעוקב, עבר דרך אוקראינה, שלא שילמה עבור הגז שקנתה וגם הטתה חלק מהגז לפני הגעתו לאירופה. בתחילת השנה הכריז פוטין שעד 2019 תופסק הזרמת הגז הרוסי דרך אוקראינה לאירופה ויועבר דרך טורקיה ויוון. ארצות מזרח ומרכז אירופה שירצו גז רוסי מוזמנות לבנות צנרת להתחבר למסופים בטורקיה ויוון. הרוסים גם הודיעו על חתימת שני חוזי ענק להעביר כל שנה 68 מיליארד מטר מעוקב של גז לסין במשך 30 שנה החל מ-2018. שווי החוזה הראשון הוא 400 מיליארד דולר.

אובמה ניסה להשפיע על מדינות האיחוד האירופי להרחיב את הסנקציות נגד רוסיה, נגד הגז הרוסי בפרט – אבל האיחוד האירופי, עם אנגלה מרקל בראש, סירב. החורפים באירופה קרים מאד, ובמדינות האיחוד לא ששו לקפוא בחורפים הבאים ללא חימום. מקור הגז היחידי שיוכל להחליף את הגז הרוסי הוא מאירן (סיבה מספקת לשים קץ לחרם על הנפט האירני). זה היה הקלף הכלכלי האחרון שהיה לאמריקאים, וכמו לקלפים הקודמים אין לו כל סיכוי להצליח. השוק האירופי גדול מספיק לגז הרוסי והאירני גם יחד, והספקים לא יתקשו לחלק ביניהם את השוק.

התמוטטות האימפריה האמריקאית איננה אופציה שנשיא אמריקאי יוכל להעלות על הדעת, והמוצא האחרון הוא מלחמה. לארה"ב ולנאט"ו אין כל סיכוי בהתמודדות צבאית קונבנציונאלית עם רוסיה (אפילו נגד הטאליבן נכשלו), וכל מה שנשאר הוא האופציה הגרעינית (כמה שהדבר נראה הזוי ובלתי סביר). אנו מזכירים את האמנה שאסרה על בניית מערכות נגד טילים בליסטיים (מערכות "טילים נגד טילים") שנחתמה ע"י ברה"מ וארה"ב ב-1972. הרעיון היה למנוע מכל צד את הכדאיות לפתח יכולת למכה גרעינית ראשונה: לאחר שרוב טילי האויב הושמדו במכה ראשונה, המערכת נגד טילים בליסטיים הייתה אמורה להשמיד את מעט הטילים  שנותרו לאויב לשיגור במכת תגמול שנייה. בהיעדר המערכת הזאת, כפי שנצפה באמנה, היה נשאר התוקף ללא הגנה בפני מכת עונשין נגדית. ב-2002 ביטל ג'ורג' בוש את השתתפות ארה"ב באמנה, ובשנים שלאחר מכן הוצבו מערכות נגד טילים בליסטיים בתוך ארצות חברות בברית וארשה לשעבר שגבלו עם רוסיה או שהיו קרובים אליה.

ארה"ב ערכה לאחרונה טיסת ניסוי של מערכות הפצצה הגרעינית הטקטית 61-12B, ללא חומר נפץ (ראה מאמר זה ב"דיילי מייל"). זו הייתה הראשונה משלש טיסות ניסוי המתוכננות השנה לשדרוג ה-61-12B, וב-2013 הפנטגון דרש 11 מיליארד דולר לפיתוח ושדרוג הפצצה. מעריכים שיש לארה"ב 200 פצצות כאלו, מהן 180 מוצבות בששה בסיסים צבאיים של נאט"ו בארצות הגובלות עם רוסיה או קרובות אליה. מתוך אתר הארגון "FAS" (קובץ PDF) אנו לומדים שעוצמות פצצות אלו הן 0.3, 1.5, 5, 10, 50 קילוטון טנ"ט (למען השוואה, עוצמת הפצצה שהוטלה על הירושימה הייתה 15 קילוטון) כאשר הפצצות הגדולות שמורות לתקיפת מטרות בבונקרים תת קרקעיים. (מסתבר שהתוכנית לחסל את רוסיה התבשלה הרבה לפני האירועים באוקראינה.)

האם הקהילה האירופית תסכים שארצותיהם תיהפכנה לזירות של פינג-פונג גרעיני? אינני יודע, אבל זה בוודאי יעזור להם להחליט אם בחורפים הקרים (ואמנם רדיואקטיביים) היו מתחממים באמצעות גז איראני.

תגובות
נושאים: מאמרים

8 תגובות

  1. ami segal הגיב:

    אני חושב שאתה טועה קשות. האמריקאים כשלו נגד הטאליבן אולם ברית המועצות קרסה בעקבות המכות של הטאליבן שמחק את האימפריה. הסינים שאין להם מושג בדמוקרטיה וכלכלה קפיטליסטית הסתבכו בכלכלת הסרק שמייצרת מגדלי בבל אשר אין מי שיאכלס אותם ומאיימת על כל מי שמנסה למכור מניות בבועה הפיננסית וכל היצור בה נובע ממפעלים זרים שהוקמו בתוכה, בדיוק אותם המפעלים שמחר בבוקר יפסיקו פעילותם ואז מה יעשו הסינים? יגמרו כמו הרוסים. בכל מקרה אין סיכוי שהאדום ינצח. לכל היותר כולם יפסידו.

  2. אלמקייס הגיב:

    ניתוח מצוין. האמריקאים זיהו נכון שהאירנים הם החוליה החלשה במחנה האנטי-אימפריאליסטי ומיהרו לנצל את החולשה הכלכלית של אירן בעקבות הירידה במחירי הנפט על-מנת להכניע את אירן ולהכריחה לקבל את התנאים הדרקוניים של ההסכם: פיקוח חודרני חסר תקדים על מערכות פיתוח הנשק להגנה עצמית ועל התעשייה הגרעינית, הסרה על תנאי בלבד של הסנקציות ועוד כהנה וכהנה תנאים שכל אדם שיביט על ההסכם מבלי להיות חשוף קודם לכן לפרופגנדה האמריקאית היה מגיע למסקנה שאחד מן הצדדים החזיק אקדח לראשו של השני. אובמה מיהר להבהיר את כוונותיו האמתיות שמאחורי ההסכם והודיע על הגדלת ה"סיוע הביטחוני" לישראל.

    סוציאליסטים של מחוות ונאומים מיהרו להתנחם באמירתו של חמינאי כי אירן לא תשנה ממדיניות המאבק באימפריאליזם האמריקאי. אבל מה טיב ההבטחות של חמינאי? חמינאי הבטיח גם לפני זמן לא רב שאירן לא תסכים לפיקוח על מתקני צבא ולא תתפשר על פחות מאשר 190 אלף צנטריפוגות והנה האירנים הסכימו להכניס פקחים למתקני צבא והסכימו לצמצם את מספר הצנטריפוגות ל-5000 בלבד. על-פי נוסחה זו אנו כנראה צפויים ל-3% של מאבק אנטי-אמריקאי מצד אירן.

  3. קלמן אלטמן הגיב:

    1. לא רק אני סבור שאין לאמריקאים ולנאט"ו סיכוי בהתמודדות צבאית קונבנציונאלית עם רוסיה בתנאים של היום. האמריקאים עצמם סבורים כך ולכן ההכנות שלהם למלחמה גרעינית טקטית. מי ינצח במלחמה כזאת? אינני יודע. מי יפסיד? כולנו! כולל אותך, עמי, ואותי והאמריקאים. התקווה שלי שמדינות נאט"ו יתעשתו וימנעו הרפתקה מטורפת זאת מאדמותיהם.
    2. אתה מזלזל, עמי, ללא בסיס בכלכלה הסינית ששווה בגודלה לכלכלה האמריקאית. ההשקעות הזרות בסין הן הגדולות בעולם, ובמקום השני ההשקעות הזרות בארה"ב. לעומת זאת ההשקעות הסיניות בחו"ל צפויות לעבור בגודלן את ההשקעות האמריקאיות בעתיד הלא רחוק. השקעות בסין או בכל מקום אחר נעשות משיקולי תשואות – רווח – ולא מאידיולוגיה. אין סיכוי שההשקעות יוצאו בגלל רחמנות על הדולר. כאשר סין ייסדה לא מזמן את הבנק האסיאתי להשקעות בתשתיות כמתחרה לקרן המטבע הבינלאומית, ארצות אירופה המערבית – בריטניה, צרפת, גרמניה… היו בין הראשונות שהצטרפו כ"חברים מייסדים", למרות התנגדותה הנמרצת של ארה"ב.

  4. עלי הגיב:

    אין במאמר שום הסבר לחוזקו של הדולר !
    לפי המאמר הבנקים הסינים נפטרים מהדולרים וקונים מכל הבא ליד ולכן השוק מוצף בדולרים זולים דבר שאמור למוטט את הדולר וזה לא קורה.
    ארה"ב אינה רק מעצמה כלכלית היא גם מעצמה של ידע וכל מי שמתעמק בתחום מבין שהאנושות עומדת לפני תקופה מהפכנית אשר תנוהל על ידי הידע שנצבר בארה"ב.
    אני מאמין שאנחנו מאוד קרובים ליצור אנרגיה באמצעות היתוך גרעיני דבר שיחליף את השימוש
    בגז ובנפט האם זה ההסבר הנכון למחירי הגז והנפט הזולים ?
    האנושות נמצאית בתקופה מהפכנית בתחום האינטלגנציה המלאכותית כאשר מכונות יחליפו את בני האדם ולכן נשאלת השאלה מה יקרה בסין ? זו שאלה הרבה יותר משמעותית מאשר מה יקרה בארה"ב.
    נראה שבגלל הצבר הידע עידן המלחמות עבר מן העולם.כאשר תוחלת החיים תגיע ל-150 אף אחד לא ירצה למות בגיל 18.
    חוץ מזה אפשרות של מלחמה גרעינית (כפי שמופיע במאמר)היא אפשרות מטורפת משום שבמלחמה גרעינית יש רק מפסידים ואין מנצחים …

  5. ק.א. הגיב:

    ומי מוביל את אמריקה אל חורבנה עם המנטליות הברברית הזו?… הוגי ברירת השמשון?

  6. באירופה הקרה הגיב:

    פרופ' אלטמן צודק. כאן, באירופה הקרה נמאס לאזרחים מהטריקים והשטיקים שמפעילה ארה"ב עליה.

    אבל עכשיו התברר שגם לסין יש בעיה: הבורסות הסיניות מתמוטטות אחרי שציחקקו על אזרחי "סין האדומה" (שבה שולטות 300 משפחות של אוליגרכים מקומיים) וגם על המשקיעים מבחוץ. ולכן כלל לא ברור מה יהיה העתיד של המטבע הסיני – היואן. אבל בינתיים עובדים העבדים הסיניים טוב ושכרם קטן מאוד. . .

  7. אילו נהג IMF בצדק הגיב:

    קרן המטבע הבינלאומית סרבה ללוות ליוון "השמאלנית" את המילארדים שהובטחו… אבל עכשיו הקרן מעבירה לאוקראינה שנלחמת ברוסיה (בעצת ארה"ב) סכום של 1.7 מיליארד דולר שלו התחייבה הקרן מתוך 17,5 מיליארד שאותו התחייבה הקרן להעביר בתוך 4 שנים. זאת למרות שגם אוקראינה לא עמדה בתשלומים לנושיה, ומצבה הפוליטי אינו יציב.

  8. אשר פרוליך הגיב:

    אינני יכול להתיחס לנושאים צבאיים כו סודיים ומורכבים אבל מלחמות הן המשך של פוליטיקה ומדיניות ושתיים אלה המשך של הכלכלה בסופו של דבר. הדולר כאמצעי תשלום אוניברסאלי כשהזכות להדפסתו(הרי הוא בהס"כ נייר ללא כיסוי למרות מה שכתוב עליו)הוא בידיים של הפדרל רזרב,הוא אמצעי אחד של שליטה כלכלית בשווקים העולמיים וברור שמדינות אחרות רואות בכך מגבלה לחופש פעולה שלהן. ברור שרוסיה וסין וגם מדינות ה"פייגס" מנסות לצאת ממעגל התלות הזו
    אבל עדיין ארה"ב היא הכלכלה החזקה בעולם וכל הניסיונות שלהן בסופו של דבר גרמו להן יותר נזק מתועלת. בשלב האחרון של התפתחות הקפיטליזם בעולם והסתירות הקיימות בשיטה זו (בין היתר
    ריכוז והצטברות של ההון,עודף היצע הנובע משיכלולים טכנולוגיים,שיעור רווח פוחת בייצור-הנובע מהגדלת ההון ה"מת" הנדרש לייצור והקטנה יחסית של הערך העודף של העבודה האנושית,מעבר של הון ההשקעות מהייצור לספקולצייה עקרה ועוד ועוד)יתכן שהמוצא היחידה של בעלי ההון לשמור כביכול על השיטה היא מלחמה (ובהיטוריה האנושית יש דוגמאות רבות למצבים דומים שכבר היו),לכן,
    שוב,מרקס צדק כשניבא נבואה גורלית ומפחידה: סוציאליזם או בברבריות.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים