אני אַבֵל על מותו של ההיסטוריון פרופ' צבי רזי, פורץ דרך בתחום המחקר המדעי, פעיל זכויות אדם, דמוקרט, הומניסט, סוציאליסט. נמנה עם משתתפי ההפגנה הראשונה מול הכור הגרעיני בדימונה שנערכה ב-30 בנובמבר 1991, בתביעה לסגירת הכור ושחרורו של אסיר המצפון מרדכי ואנונו. בטור זה אני שולח תנחומים למשפחתו.
תגובות

אכן, חשוב לזכור ולהזכיר. וכדאי לקרוא גם דברים שאביעד קליינברג כתב לזכרו של צבי רזי –
https://aviadkleinberg.com/2016/10/18/%D7%A6%D7%91%D7%99-%D7%A8%D7%96%D7%99-%D7%A2%D7%95%D7%93-%D7%9E%D7%A9%D7%94%D7%95/
התצלום כשלעצמו מעניין ומעורר מחשבה: שלושת האנשים המצולמים כאן הם, כנראה, השורה הראשונה במשמרת המחאה ; ואולי הם לבדם? ( גדעון ספירו יוכל לענות).כך או כך,הם היו אמיצים, הציבו את עצמם הרחק מהקונסנזוס ( על כל שלוחותיו) גם במונחים של ימינו. דמויות כמו רזי או פילבסקי יחסרו לנו עוד דורות לא מעטים. לגדעון יבל"א אני מאחל בריאות טובה , אריכות ימים והמשך פעילות.
יהי זכרו ברוך.
גדעון אם המון הערכה.
הטורים/מאמרים שלך , איבדו את הדרך.
חזק ואמץ , איש מעניין.
בצער ובכאב קראתי כאן כי צבי רזי הלך מאיתנו. הוא היה אינטלקטואל רחב אופקים; אדם בעל מחוייבויות מוסריות וערכיות; ולא פחות חשוב – איש חביב ומשעשע.
אפיזודה אחת "צבי-רזית" אחת שנתקבעה בזיכרוני התרחשה בשלהי שנות ה-80 של המאה שעברה. נמניתי אז עם משתתפי השיעור "הנצרות – מנצרת עד אוויניון": צבי רזי הִרְצָה, והסטודנטים רשמו בחריצות את דבריו במחברותיהם. קורס "קל". ואולם בעיצומו של הסמסטר הודיע פרופ' רזי כי על הסטודנטים לקרוא שני ספרים שבשמותיהם נקב, באנגלית, משום שהם מציגים גישות שונות לנושא משלו. הוא הוסיף כי הבחינה תהיה בנויה כך שללא קריאת הספרים הללו לא יהיה אפשר להשיג בה ציון עובר. המיית מחאה נשמעה בכיתה: הסטודנט העברי אינו חובב קריאה בכלל, וקריאת חומר באנגלית בפרט. רזי הגיב על ההתמרמרות באומרו: חשוב ביותר שתקראו את הספרים הללו, אבל לא בגלל הנצרות שבה הם עוסקים: תוכלו להעביר חיים שלמים בנעימים בלי לדעת כלום על תולדות הנצרות. אם תקראו את הספרים הללו, פירוש הדבר שאתם יודעים אנגלית. ידיעת אנגלית תאפשר לכם לקרוא עתונות זרה באנגלית.
(ההמשך בתגובה הבאה)
(המשך מהתגובה הקודמת)
ואם תקראו עתונות זרה באנגלית – תוכלו לדעת מה באמת קורה כאן, במדינה הזאת.
באותם ימים – ימי העידן הטרום-אינטרנטי, בטרם היו עתוני העולם זמינים ברשת בכול מקום על פני הגלובוס – הייתי עתונאי, וידעתי שיש מידה לא מבוטלת של אמת בדברי רזי. אך רק כעבור שנה או שנתיים, כאשר העתון שבו עבדתי מינה אותי לשליחו בארה"ב, גיליתי מדי בוקר, כאשר קראתי את ה"ניו-יורק טיימס", "וושינגטון פוסט", ועתונים רציניים נוספים, עד כמה היו דברי רזי נכונים. בכול פעם שקראתי בעתון אמריקאי או בריטי משהו שהעתונות הישראלית הפטריוטית חסכה מקוראיה הרגישים, נזכרתי ברזי ובאבחנתו המדוייקת. למען האמת, התיקשורות הישראלית השתנתה מאז אותם ימים: היא גרועה בהרבה.
אזכור תמיד את רזי בהוקרה ובחיבה.