הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-6 בנובמבר, 2016 2 תגובות

דברי הפתיחה של נסים ברכה במושב הראשון של כנס מרקס ה-10 שנערך ביום שישי 4 בנובמבר 2016, במוזיאון בת ים – מובי:

השנה מציין כנס מרקס השנתי העשירי מאה שנה לפרסום ספרו של ולדימיר איליץ' לנין "האימפריאליזם השלב העליון של הקפיטליזם". בהקדמה למהדורה הרוסית שהתפרסמה לאחר מהפכת אוקטובר, הסביר לנין שהמקור נכתב בהתחשבות במגבלות החמורות של הצנזורה הצארית ולכן נעדרים בו אמירות מהפכניות במאבק נגד האימפריאליזם. המטרה העיקרית של הספר היא הבהרת שלב ההתפתחות של הקפיטליזם אל השלב העליון – השלב המונופוליסטי. שלב הרכז והריכוז המתגבר של ההון; שלב הדומיננטיות של ההון הפיננסי והפיכתו ללועה טורף רווחים שאינו יודע שובע; שלב התאגידים רבי בעוצמה וחובקי עולם. אין לשכוח שהספר נכתב בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה, שלנין נאבק בה מאבק נחוש ועקבי.

רוזה לוקסמבורג נשים פמיניזם קומוניזם סוציאליזם rosaluxemburgרוזה לוקסמבורג

בהקדמה לספרו, הדגיש לנין :"האימפריאליזם הינו הסף של המהפכה הסוציאליסטית". אך לנין איננו תוחם הזמן לקיומו של האימפריאליזם והוא לא מבטיח שינוי מהפכני ספונטני, אלא, ארגון המעמד שעליו לחולל את החצייה המהפכנית – מעמד העובדים. ואכן בהנהגתו התחולל השינוי המהפכני שניסה לבנות חברה חדשה, גם במסגרת מול התוקפנות של האימפריאליזם במטרתו לחסל את הניסיון המהפכני. ניסיון שצבר הישגים היסטוריים לצד שגיאות ופשעים אסטרטגיים שהביאו לכישלונו.

ההתפתחות של האימפריאליזם במאה השנים האחרונות נותנת יותר תוקף לניתוח הלניניסטי לפיו זהו שלבו האחרון של הקפיטליזם. יתר על כן, האופי, הכמות והאיכות של הסתירות ללא פתרון, שהוא יוצר, מחייבים לחולל את השינוי המהפכני, לנוכח האיומים המתגברים על עצם קיומה של הציוויליזציה האנושית.

ספרו של לנין הינו פיתוח של העבודות המחקר והרעיונות של קרל מרקס ופרידריך אנגלס. כאשר אני עוסק במרקס תמיד זוכר ומזכיר גם את חברו וידידו אנגלס – שגם לו תרומה משמעותית בעבודה המדעית ובארגון התנועה המהפכנית של מעמד העובדים – ובנוסף היה אישיות למופת, תעשיין קפיטליסטי שפעל ללא לאות לקידום רעיונות הסוציאליזם המהפכני ובניית התנועה החברתית אשר תגשים את המהלך ההיסטורי להחלפת הקפיטליזם בסוציאליזם. מוכרת אמרתו של אנגלס: "החברה הבורגנית עומדת לפני הבחירה: או מעבר לסוציאליזם או חזרה לחיק הברבריות".

ב-1916, באותה העת שמתפרסם ספרו של לנין, כתבה המהפכנית הגרמנית רוזה לוקסמבורג באחד מחיבוריה הלוחמים נגד המלחמה האימפריאליסטית : "החברה הבורגנית ניצבת על פרשת דרכים, או מעבר לסוציאליזם או נסיגה לאחור לברבריות". ואכן כבר המלחמה ההיא סימנה את דרדור האנושות לברבריות וההמשך הידרדרות זו רק החריפה. אך לוקסמבורג הוסיפה "כדי לקדם את ניצחון הסוציאליזם נחוץ לנו מעמד פועלים חזק, פעיל, משכיל, והמונים שכוחם בתרבות אינטלקטואלית כמו גם במספר".

האימפריאליזם בניסיונו התוקפני הגובר מנסה לעצב את תודעת ההמונים ואת התווית החיים בכל רוחבה של התרבות האנושית, הינו האתגר של החלק הזה של כנס מרקס הנערך היום. ברוח הדברים שצוינו, המאבק על התודעה, מתרכז המושב הראשון של הכנס בהקשרים תרבותיים בתקופת האימפריאליסטית הנוכחית, ובהתאם מתקיים מושב זה באכסניה של מוזיאון בת ים המציג במשך השנה סדרה של תערוכות ואירועים כהכנה לציון 100 שנה למהפכת אוקטובר תחת הכותרת "הילדים רוצים קומוניזם". לאמור הקומוניזם הוא העתיד.

תגובות
נושאים: מאמרים

2 תגובות

  1. אלי ונטורה הגיב:

    לצערי לא השתתפתי בכנס. אבל אמתין בסבלנות לפרסום הרצאותיו. אני מברך אתכם על פרסום ספרו של לנין שאין בנמצא.

  2. אנג'לו איידן הגיב:

    נסים ברכה כותב על הניסיון המהפכני "שניסה לבנות חברה חדשה" [באיחוד הסובייטי – אנג'לו] את המשפט הזה: "ניסיון שצבר הישגים היסטוריים לצד שגיאות ופשעים אסטרטגיים שהביאו לכישלונו."
    ניסוחו של המשפט הזה מבוססת על טעות בהבנת ההתפתחויות שהתחוללו בהיסטוריה של האיחוד הסובייטי בפרט, ובהתפתחויות במציאות העולמית בתקופת התדרדרותו של הקפיטליזם לשלבו האימפריאליסטי בכלל.

    הניסיון המהפכני לא כשל ולא הוכשל. הניסיון יכול רק ללמד. אבל, אם מילת "ניסיון" שימשה את החבר ברכה בכדי להימנע מלקרוא בשמו את הגורם שהביא לקץ של ברה"מ, הדבר מצער עוד יותר כי זה המשך בלתי פוסק של הרבה קומוניסטים בהתחמקותם להודות בסטיותיהם האידאולוגיות מהמרקסיזם.

    התחלתי לפרסם בבלוג (אתר אינטרנט – http://www.financend.wordpress.com) שלי תרגום לעברית של מחקר של הארפל בראר (Harpal Brar // פרסטרויקה – התמוטטותו השלמה של הרביזיוניזם : Perestroika – The Complete Collapse of Ravisionism) הבודק בקפדנות את הסטיות האלה.

    הערה: גם שם הקטגוריה באתר הוא "פרסטרויקה – התמוטטותו השלמה של הרביזיוניזם" כאשר בסוף: שתי הפניות להקדמה.

    אנג'לו איידן

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים