הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-4 באוגוסט, 2017 אין תגובות

כאשר בוחנים את סוגי המחלות בגינן מופנים חולים וחולות לטיפול במרכזים רפואיים מחוץ לרצועת עזה והגדה המערבית בולטת מחלת הסרטן על סוגיה השונים, וזאת בשל מחסור ברופאים מומחים בכימותרפיה ורדיותרפיה. בנוסף סובלת מערכת הבריאות בעזה ממחסור בתרופות (כעשרים סוגי תרופות אינן זמינות במלאי) ומכשור רפואי, אם בשל בעיות תקציב ואם בשל הגבלות ביטחוניות (ה"שימוש הכפול") שמטילה ישראל על הכנסתם לשטחים.

בקרב חולי הסרטן ברצועה, בולטות העלייה במספר הנשים המאובחנות עם סרטן ומצוקתן בדרך לטיפול הולם. רובן מופנות לבתי החולים במזרח ירושלים ובישראל – הפנייה אשר דורשת כמובן היתר מעבר וכניסה לישראל, תהליך ביורוקרטי ומייגע אשר גורם לעיכובים בהגעה לטיפול. כיוון שאין מדובר בטיפול אחד אלא בסדרה של טיפולים, כל יציאה דורשת הפנייה, תיאום וקבלת היתר. העיכובים באלו פוגעים באופן משמעותי בסיכוייהן לחיות.

במהלך החודשים מאי ויוני, קיבלה עמותת רופאים לזכויות אדם (רל"א) 10 פניות מנשים חולות סרטן, מתוכן בשני מקרים לא קיבלנו את המסמכים ולכן לא ניתן היה לטפל בפנייה. מתוך שמונה הפניות בהן טיפלנו שלוש קיבלו היתר כניסה לאחר התערבותנו, וזאת כאשר במשך זמן ארוך המתינו לתשובה. ארבע נשים עדיין נמצאות "תחת בדיקה" ואחת מהן קיבלה מענה כי היא "מסורבת". כלומר מתוך שמונה נשים, שבע לא הגיעו לטיפול במועד לא משום שהן סורבו, אלא משום שהצד הישראלי התעכב בבדיקת בקשתן. בתקופת ההמתנה נאלצות הנשים חולות הסרטן להסתפק בתרופות המונעות סיבוכים ומתן ויטמינים.

כאשר מדובר בטיפול חיוני אשר יכול להציל את חייהן של חולות אלו, וכאשר כל עיכוב משמעותו קריטית לסיכויי הצלתן, נדמה כי חוסר אכפתיות ואי-הקדשת המשאבים הדרושים אינם בבחינת כשל מקומי אלא מדיניות. גם לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי אחוז גבוה מהמטופלים אינו מגיע לטיפול פשוט משום שהתשובה לא מגיעה בזמן, יותר ממחצית במאי 2017.

אנו קוראות לישראל לאפשר לנשים אלו, הסובלות ממחלות להן דרוש טיפול שאינו קיים ברצועת עזה, גישה בלתי מותנית ומיידית לשירותי בריאות אליהן הופנו. בשל מדיניות הכיבוש, אליה התווסף בעשור האחרון הסגר הארוך המשפיע על כל התנאים מגדירי הבריאות ועל איכות ורמת שירותי הבריאות ברצועת עזה, אין ישראל יכולה להתנער מאחריותה לבריאות תושבי רצועת עזה. עליה, לכל הפחות, לאפשר לתושבי עזה גישה לשירותי בריאות מחוץ לרצועה.

 

ע'אדה מג'אדלי היא רכזת חופש תנועה בעמותה רופאים לזכויות אדם

תגובות
נושאים: מאמרים

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים