הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-29 בינואר, 2018 3 תגובות

משרד האוצר הודיע בסוף דצמבר כי הצוות הממשלתי לרפורמה במשק החשמל ובחברת החשמל, בראשו עומדים מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ומנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, הגיע להסכמות עקרוניות לגבי מתווה הפרטה בחברת חשמל, וכן להסכמות עקרוניות עם חברת החשמל, יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ויו"ר ארגון עובדי החברה, יעקב (מיקו) צרפתי.

במרכזה של "הרפורמה" עומדת הפרטת ייצור החשמל ופתיחתו לתחרות, תוך הגבלת כוחה של חברת החשמל לפתוח ולהפעיל תחנות כוח ולפתח טכנולוגיות חדישות לייצור חשמל ידידותיות לסביבה. כ-3,000 עובדים יפוטרו או יפרשו במהלך שמונה השנים הקרובות. חברת החשמל תיוותר מונופול בהולכת החשמל, שעלותה עלולה להכביד על יצרני החשמל הפרטיים.

עובדי חברת החשמל מפגינים נגד הפרטת החברה, דצמבר 2017 (צילום: ועד עובדי חברת חשמל)

הצדדים הסכימו לקיים "מו"מ מרתוני לשם ניסוח הסכם קיבוצי מפורט בתוך 45  יום", שישנה מן היסוד את כל ההסכמים הקיבוציים שנחתמו בעשרות השנים האחרונות בחברה. עוד פורסם שמנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, הנחה את משרד האוצר לעכב את ההפרטה, במטרה לעתור לבג"ץ בדרישה לשלול, באופן תקדימי, את זכות השביתה מעובדי החברה, למרות השינויים המבניים וההפרטה. הדיון בבג"ץ אמור להתקיים במהלך חודש מארס הקרוב.

בהודעתה לתקשורת הצהירה חברת החשמל על חלק מן ההסכמות שנתגבשו: החברה תפחית את פעילותה במקטע הייצור, זאת באמצעות מכירה של חמש תחנות כוח המופעלות בגז בתוך חמש שנים (אשכול, רידינג, אלון תבור, רמת חובב והחלק המזרחי של אתר חגית). עוד הצהירה החברה כי לא תקים תחנות כוח חדשות, לא תחליף קיימות ולא תעסוק בפיתוח אתרי ייצור חדשים (מלבד שתי תחנות מבוססות גז במקום ארבע יחידות ייצור פחמיות בתחנת אורות רבין), ולא תעסוק בפיתוח אתרי ייצור חדשים למעט אלה שהוסכמו במסגרת המתווה.

ואולם, כדאי להקדיש תשומת לב גם לדברים שלא נאמרו בהצהרות חברת החשמל ומשרד האוצר. בעוד ששר האוצר, משה כחלון, הכריז על "ייצור תחרותי" ועל "הורדת מחירי החשמל", הוודאות היחידה היא ההפרטה. אין כל הבטחה שהפרטה תביא להורדת מחירי החשמל ואף לתחרות.

למחרת הגדיל לעשות ניסנקורן, שהפך מקדם המכירות הקבוע של המדיניות הכלכלית והחברתית של ממשלת הימין הגוססת, ואמר: "לפנינו רפורמה המייצרת איזון בין ייצור במגזר הציבורי לבין הייצור במגזר הפרטי. ברפורמה הזאת כל הצדדים ישבו מתוך מדיניות של שיתוף, קודם כל לראות את טובת האזרחים, אחר כך לראות את טובת חברת החשמל וטובת העובדים. יצרנו כאן רפורמה שעם השנים תוריד את העלויות לצרכן, שתעניק אופק ותקווה לחברת חשמל ולעובדיה, ובסופו של דבר תייצר חברת חשמל בריאה יותר ויעילה יותר".

כמובן, דבריו של יו"ר ההסתדרות הם שקר מוחלט. הם אינם עומדים במבחן המציאות בעשרות מקרים של הפרטת החשמל בארצות רבות, בעיקר בעולם השלישי, בעשורים האחרונים. וגם אינם מתיישרים עם דבריו של יו"ר חברת החשמל, האלוף מיל' יפתח רון-טל שבריאיון בגלי צה"ל הבהיר ש"לא צפויה הוזלה משמעותית של מחירי החשמל בשמונה השנים הקרובות (!)". זהו אותו גנרל שבאתר חברת החשמל כתב "במשך 9 עשורים הקימה החברה עשרות יחידות ייצור חשמל וכיום ההספק הכולל עומד על מעל 13,000 מגוואט. סללנו עשרות אלפי ק"מ של קווי הולכה וחלוקה עם מאות תחנות השנאה ואלפי שנאים. חיברנו מיליוני בתי אב ועסקים, לחשמל ומספקים שירותים למעל 2.6 מיליון לקוחות". כל זה נעשה על גבי עובדי החברה ובמימון ציבורי… ומדוע שבעלי ההון לא ינצלו מפעל אדיר זה להתעשרותם?

לצערנו, ההסתדרות ממשיכה להעניק גיבוי להפרטה ולפיטורים המוניים ובמקביל ניהלה מאבק כושל בהנהלת טבע. השאלה החשובה היא, כיצד אפשר היה לנהל מאבק נגד פיטורי 1,700 עובדי טבע, כאשר ההסתדרות עצמה משתפת פעולה עם הפרטת חברת החשמל ופיטורי 3,000 מעובדיה?

תגובות
נושאים: מאמרים

3 תגובות

  1. זוהר הגיב:

    מאמר חשוב.

  2. אדם טובסקי הגיב:

    הפרטת החשמל מסוכנת. זה יגרום למחסור בחשמל תוך נזק סביבתי. נדרש תכנון מרכזי והלאמת כל גופי ייצור החשמל. רק משטר קומוניסטי יכול לקדם את רווחת הפרט והכלל.

  3. ברק הגיב:

    המאמרים של ד"ר אפרים דוידי מקסימים כי הם מגלמים את המיטב שבחשיבה כלכלית קומוניסטית.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים