הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-26 באוקטובר, 2015 23 תגובות

החדשות ממלחמת האזרחים בסוריה ועיקרן תחילה: ארצות הברית ורוסיה חתמו ביום שלישי האחרון על הסכם המסדיר את פעילות כוחות האוויר שלהם בשמי סוריה. ההסכם נועד למנוע אסונות תעופה בצי האווירי של שתי המדינות. משרד הביטחון הרוסי אמר כי מדובר ב"צעד חיובי". "יש לו ערך מעשי חשוב, ההסכם מסדיר את פעילות המטוסים המאוישים והבלתי-מאוישים במרחב האווירי של סוריה", נמסר. ביום שישי האחרון, שרי החוץ של רוסיה, ארצות הברית, טורקיה, ירדן וערב הסעודית נפגשו בווינה, בירת אוסטריה, כדי לדון על המשבר בסוריה. לפני הפגישה, שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, ושר החוץ של ארצות הברית, ג'ון קרי, שוחחו והגיעו למספר הבנות. שר החוץ קרי התייחס לתוצאות הדיון בווינה. לדבריו, במהלך הפגישה הועלו רעיונות שעשויים לשנות את המצב במדינה. "אני משוכנע שהפגישה שהתקיימה היום הייתה בונה ומועילה", אמר לכתבים בווינה.

ומדוע יש לפרסם את החדשות ממלחמת האזרחים בסוריה, בתחילת מאמר המתפלמס עם רשימה שפורסמה באתר זה לפני ימים אחדים פרי-עטו של ראובן קמינר? כי העובדות הן עקשניות. מה שקמינר מכנה בתמימות "היוזמה הרוסית בסוריה", הן התקפות מן האוויר על הנלחמים נגד משטרו של אסד. בשבת דיווח משרד הביטחון הרוסי שמאז החל חיל האוויר של פוטין לתקוף יעדים ברחבי סוריה, ב-30 בספטמבר, ביצעו המטוסים הרוסים 934 טיסות ותקפו כ-819 יעדים.

בתים לאחר הפצצה אווירית בעיר עזאז שבסוריה, 2012 (מקור) Azaz_Syria_during_the_Syrian_Civil_War_Missing_front_of_Houseבתים לאחר הפצצה אווירית בעיר עזאז שבסוריה, 2012 (מקור)

ההתערבות הצבאית הישירה של רוסיה, שבאה לאחר התערבותן הצבאית הישירה של ארה"ב, איראן וכוחות נאט"ו לא מבשרת טובות. מדובר בעליית מדרגה בסכסוך דמים שהחל כהתקוממות עממית למען צדק חברתי ודמוקרטיה (אין לשכוח!) והתגלגל למלחמת אזרחים בה לוקחים חלק: אזרחים סורים; המעצמות האזוריות (טורקיה, ישראל, איראן, סעודיה, קטאר ועוד) והמעצמות האימפריאליסטיות הגדולות: ארה"ב, רוסיה ומדינות מערב אירופה. ככל שחולף הזמן, בשלושת המעגלים של הלחימה (הפנים-סורי, האזורי והגלובלי) ההתערבות האימפריאליסטית נעשית עמוקה יותר ויותר.

האם תמימות הדעים הקיימת בין המפציצים את אדמת סוריה שיש למגר את רוצחי דאע"ש ודומיהם היא הסיבה להתערבות הגוברת? לכאורה התשובה היא חיובית. אך בפועל, הפלגים הפשיסטים של האיסלאם הפוליטי הם לא יותר מתירוץ קל כדי לתרגם לשפת המעשה מחלוקת עמוקה יותר. וביסוד המחלוקת: חלוקת ההשפעה בעולם בין המעצמות השונות. רוסיה, לאחר סיפוח קרים, מנסה להגן (בין היתר) על בסיסה הצבאי הבודד שמחוץ לגבולותיה. זאת, לעומת מאות בסיסים צבאיים שארה"ב ומדינות ברית נאט"ו מפעילות ברחבי העולם. כמו כן, שליטי הקרמלין ערים לכך ששליטי וושינגטון הולכים ונחלשים והשפעתם בעולם בנסיגה – בייחוד מאז המשבר הקפיטליסטי העולמי שהחל בקיץ של 2007, דווקא בארה"ב. אבל גם רוסיה לא מתייצבת אל הזירה בשיא כוחה. לאחר פירוק המבנה התעשייתי המפואר שירשה מברית המועצות, כל מה שנותר זה נפט, גז וייצור נשק.

אפשר לסכם פרק זה בתולדות סוריה (ומדינות ערביות נוספות כגון לוב או עיראק) בכך שקיימת שותפות אינטרסים בין המעצמות האימפריאליסטיות, הפטרו-מונרכיות הערביות, המעצמות האזוריות (הכוללות את ישראל) וכוחות הפונדמנטיזלם האיסלאמי המזיונים והרצחניים. כולם, ללא יוצא דופן, מעוניינים בפירוקה והרכבתה מחדש של סוריה (או מה שנותר ממנה) לטובת האינטרסים שלהם. ובסבך הזה של אינטרסים נותרו רק שתי שאלות ללא מענה.

השאלה הראשונה והחשובה מכל: ומה עם העם הסורי? אותו עם המשלם בדם ובדמים ושמיליונים מבניו נאלצו לנטוש את מולדתם? מי מייצג אותם כאשר מטוס רוסי (או אמריקאי, או צרפתי) מפציץ עוד "יעד אסטרטגי" וגורם למותם של חפים מפשע? מי מייצג את העם הסורי במפגשים שנערכים בבתי המלון היוקרתיים ברחבי אירופה – כמו המפגש שנערך ביום שישי האחרון בהשתתפות שרי החוץ של רוסיה, ארצות הברית, טורקיה, ירדן וערב הסעודית?

ושאלה שנייה: האם יש דרך לעצור את מחול השדים, האימה והדמים? וכאן איש אחד נושא באחריות המרכזית: נשיא סוריה בשאר אל-אסד. ניתן היה למנוע את מרחץ הדמים הסורי, אילולא המשטר פתח במסעות דיכוי קטלניות נגד מתנגדיו שדרשו צדק חברתי ודמוקרטיה. לצערנו, אסד הבן, בדיוק כמו אביו הנשיא המנוח חאפז אל-אסד, אינו מצדד בפתיחת פולמוס ציבורי או בעשייה דמוקרטית העשויים (או עלולים, מבחינתם) להטיל דופי במונרכיה הסורית.

תגובות
נושאים: מאמרים

23 תגובות

  1. אשר פרוליך הגיב:

    מאמר חשוב המקרין אור אוביקטיבי על המצב בסוריה וגם לסכנה חדשה למלחמה קרה אולי אפילו חמה.
    התגובה למאמר של קמינר במקום ומפליא אותי כל פעם מחדש שיש עדיין כאלה הנקראים "שמאל" שהשינא שלהם לאימפריאליזם האמריקאי (מוצדקת ככל שתהיה)מסנוורת אותם לראות כל דבר אחר חוץ מזה,כאילו שם נמצאות כל רעות העולם.לא רואים את האימפריאליזם הרוסי (אין לכך הגדרה אחרת),ולא את הבריטי, את הצרפתי ואפילו את האירני ועוד ועוד.

  2. "חדשות" שלא נס ליחם הגיב:

    הקביעה שמתנגדי אסד התקוממו בדרישה לצדק חברתי ודמוקרטיה ושהמרד כל עיקרו לא היה אלא כדי לשמש קרש קפיצה לסעודיה וקטאר, היא פרשנות שנראית מפוקפקת לאור ההתפתחויות של המלחמה בסוריה. אז למה מיהרו סעודיה וקטאר "שוחרי צדק חברתי ודמוקרטיה" ידועים לתמוך במורדים?

    המשטר של אסד מסיבותיו הוא שימש מחסום לנפט ולגז של סעודיה וקטאר לעבור לאירופה דרך סוריה שהוא גם אינטרס טורקי אבל איום חמור על כלכתה של רוסיה. זאת כנראה הסיבה לתמיכה המסיבית שמשטר אסד זוכה לה מצידה.

    במצב של היום שכל המעצמות, וסעודיה וקטאר מעורבות בסכסוך אין אפשרות להגיע לפתרון ללא הסכם ביניהם שיכלול גם כפי הנראה עקב האינטרס של רוסיה הישארותו בצורה כזאת או אחרת של משטר אסד. אז מי שמעוניין בהפסקת "מחול השדים האימה והדמים" מדוע עליו להתנגד?

    • דינו הגיב:

      טענת משהו לגבי העם הסורי אך כלל לא ניסית להסביר את טענתך או לגבות אותה בצורה רצינית.
      ללא קשר לסעודיה וקטאר – העם הסורי אכן התקומם בדרישה לצדק חברתי ודמוקרטיה.
      הבה נניח לרגע שאסד באמת הפריע למעבר נפט וגז ממקום אחד למקום אחר –
      ברור שדבר זה לא משפיע כהוא-זה על דעת העם הסורי לגבי משטר האיימים שרודה בו עשרות שנים.
      האם סביר שסורי החי במדינה נחשלת, דיקטטורית וריכוזית יאמר לעצמו "הכל נכון, אבל לפחות לא עובר כאן נפט סעודי לטורקיה"?
      האם אתה חושב ברצינות שזה מה שעומד בראש מעייניו של הסורי הממוצע?

      בדיוק כפי שכתב אפרים דוידי בסיום מאמרו:
      כולם שוכחים את העם הסורי ואף "מגדילים" לעשות ומשמיצים את רצונו בחירות ובחיים טובים יותר.
      זה בדיוק מה שאתה עושה בתגובתך כאשר אתה מכפיש את האותנטיות של העם הסורי ב"דרישתו לצדק חברתי ודמוקרטיה" וכל זאת מפני שסעודיה וקטאר תומכים במורדים, שזה כאמור לא ממש טיעון מנצח.

      • "מי בעד הדמוקרטיה ירים את ידו" הגיב:

        תנוח דעתך, ההתקוממות שהחלה בדרום מזרח סוריה, קרוב לירדן משטר המקורב לסעודיה וקטאר, ולא במקרה. היא הכילה מיעוט קטן מהעם הסורי כך שלומר "שהעם הסורי התקומם" זו הגזמה מוטית. במהלך מלחמת האדרחים שהיתה יותר פלישה של כוחות זרים בפועל ובתמיכה צבאית, כשנדמה היה שהמשטר עומד להתמוטט נוספו ל"מחקוממים" אחרים כפי שתמיד קורה שרבים מצטרפים לצד החזק.

        עכשיו ברור כבר כי רוב "המורדים" הם פולשים זרים והעם הסורי נמצא בתווך. אז לדבר על העם הסורי שהתקומם ברצונו בחירות וצדק חברתי (בחסות סעודיה קאטר והתנועות המוסלמיות הרדיקליות), זו זריעת חול בעיניים.

        האינטרסים של הנפט והגז רק מסבירים את ההתערבות של סעודיה וקטאר מצד אחד ורוסיה מהצד השני.

        • דינו הגיב:

          שוב פעם אתה מציג ראיות נסיבתיות בלבד, וגם זה בקושי.
          אחזור ברשותך על הטענה שלך, בשלבים:
          1. הההתקוממות החלה בדרום סוריה
          2. דרום סוריה הוא אזור הקרוב לירדן
          3. בירדן משטר המקורב לסעודיה וקטאר
          מסקנתך: סעודיה וקטאר אחראיות ועומדות מאחורי המרד ולכן הוא אינו סורי-אותנטי.

          לא צריך להיות מומחה בלוגיקה פורמלית כדי להבין שדרך הסקת המסקנה שלך היא צולעת, בלשון המעטה.
          עובדתית:
          מספר הקורבנות האזרחים מהתקפות של הצבא הסורי והתעללות של השאביחה הוא אסטרונומי.
          ישנן עדויות מצולמו לעינויים והוצאות להורג (ע"י המשטר) של אזרחים, בסדר גודל של חמש ספרות.
          תוסיף לזה את העריקות המאסיביות מצבא סוריה כבר בתחילת העימות, כאשר אינספור קצינים וחיילים הודו בזוועות שמבצע צבאם נגד אזרחים.
          בקיצור – אין לך שום הוכחה לכך שהעם הסורי ברובו אינו חלק מהמהפיכה, וה"עכשיו ברור" שלך כלל אינו בבוסס.
          מלבד זה הטיעון שלך לפיו רבים הצטרפו למתקוממים כי זה "הצד החזק" פשוט אינו נכון מפני שאין בכלל "צד" יחיד כזה ..
          ישנם אינספור עימותים בין הפלגים המורדים עצמן, וברור שהפילוג הזה מונע מהם להביס את אסד וחבר מרעיו.

  3. דוד עציון הגיב:

    האם העם הסורי, כגוף בעל תודעה מאוחדת קיים? לדעתי כבר לא. עלווים, דרוזים, כורדים, סונים, כל אחד "מושך" לכיוון שלו ובעל אינטרס אחר. סוריה בגבולותיה היום הוקמה בצורה מלאכותית למדי. המנגנונים השונים והמלחמה בישראל השאירו אותה כאומה/עם, עד לפני כמה שנים.

    • מב"י הגיב:

      סוף-סוף מישהו שם אצבע על שורש הבעיה. העובדות ההסטוריות והפוליטיות הן שהשימוש ה"פוליטיקלי קורקט" במושג העם הסורי הוא מוטעה ומתעה. המציאות היא כאמור אחרת לגמרי. כמו-כן, דומני שכל מה שנכתב בשרשרת התגובות עד כה ממעיט עד מתעלם מהכליפות החדשה המקימה מדינה פאן-איסלמית בצורות והיקפים שונים במזרח התיכון, בצפון ומערב אפריקה, ועוד מעט בעוד מדינות מוסלמיות. גם כאן, מתחת מאפנו – בסיני, במזדח ירדן, ואף ברמת הגולן. זהו הגורם שבשעה זו וכנראה בעתיד אקטואלי, לנו ולשכינינו יהווה אויב צומח ומסוכן, ואם המדינות האימפריאליסטיות ובני בריתם הערבים ימשיכו להתעסק בבאשיר והמורדים למיניהם, במקום לעלות על האויב האמיתי… מי ישורנו?

  4. דינו הגיב:

    מסכים לחלוטין, מלבד עניין שרבוב שמה של ישראל לרשימת המעצמות האזוריות הלוקחות חלק בנעשה בסוריה. גם אם ישראל מנהלת מגעים כלשהם עם מורדים – עדיין מדובר במשהו שהוא בטל בששים לעומת המעורבות של שאר המעצמות האזוריות המוזכרות במאמר. ולכל מי שיקפוץ עם עניין ההפצצות הישראליות בסוריה – הרי שגם הן בטלות בששים בכמותן ובהשפעתן על המתרחש שם.

    אסד אכן נושא באחריות המרכזית למרחץ הדמים בסוריה לקול תרועותיהם של האנטי-אימפריאליסטים למיניהם (זוכרים את המאמר "אסד, המשך לשאוג" ?) שבאופן עקבי ומסור מקריבים עמים שלמים כדי שלא יפלו קורבן, כביכול, למערב המזיק.
    בינתיים אותם עמים מעונים קשות ומושמדים בביתם שלהם ע"י "המשחררים" הרצחניים שלהם, מבית, שהם "במקרה" גם תאבי הון ושלטון יותר מהגרועים שבקפיטליסטים המערביים.

  5. אלמקייס הגיב:

    האויב העיקרי של העם הסורי הוא האימפריאליזם האמריקאי. מי שנאבק מולו הוא הצבא הסורי בהנהגת אסד. לכן התשובה לשאלה מי מייצג את העם הסורי היא אסד. התפיסה שהלחימה בסוריה היא חלק ממאבק בין אימפריאליסטית מתעלמת מהמציאות הפוליטית הגלובלית אחרי מלחמת העולם השניה. די לראות את הפערים הכלכליים בין המדינות, ובעיקר בין היכולות הצבאיות שלהן כדי להגיע למסקנה שלא מדובר במאבק בין מעצמות שוות כוח כפי שמציג זאת כותב המאמר אלא בהמשכו של המאבק הבין-גושי בין המדינות האימפריאליסטיות המאוגדות צבאית – באופן רשמי או בלתי רשמי – בנאט"ו תחת ההגמוניה האמריקאית ובין המדינות השואפות לעצמאות, גם אם הן זנחו את דרך הבניה הסוציאליסטית לטובת פיתוח קפיטליסטי.

    • ק.א. הגיב:

      הראיה שמבטא כאן אלמקייס היא כמובן קרובה ביותר אל האמת. הרעיון שהאימפריאליזם האמריקאי כביכול מתגונן מפני ה"אימפריאליזם הרוסי והאירני" – כפי שכותבים כאן כמה הוזי הזיות מן הימין – היא פשוט מגוחכת. מדי פעם אני שואל את עצמי מניין נובעת הזייה זו? והתשובה היא כנראה מתוך איזושהי אמונה עמוקה. כשם שלפעמים אוהדי כדורגל מסויימים פשוט חדורי אמונה בקבוצה שלהם. אמונה כזו אינה יכולה כמעט אף פעם להתנפץ לה ברגע. מדובר על תהליך ארוך של גמילה, שנים רבות בהן הסדקים הקטנים באמונה נשארים סדקים קטנטנים למרות כל מה שהעיניים והאזניים שומעות. ואז יום בהיר אחד אחרי לפעמים עשרות שנים, פתאום יום בהיר אחד טראח האסימון נופל לו. מה מעורר אז את הסוויטש הכמעט-פתאומי הזה? זו שאלה מסתורית במקצת. מדובר בהבשלה שקשה לתאר אותה במדוייק – יתכן שחיים במציאות נפשית שונה (אולי בחו"ל) יכולים לסייע.

      • ק.ב. הגיב:

        שמעת "אימפריאליזם" וקפצת?

      • דינו הגיב:

        אני הראשון שמצביע על האימפריאליזם האיראני והרוסי ועשיתי זאת לא פעם בדיונים מולך.
        לא זכור לי שטענתי שהאימפריאליזם האמריקאי הוא "מתגונן" ולכן אין לי אלא לחשוב שאינך מתכוון אלי.
        אבל אם כבר בהזויים עסקינן הרי שאתה בהחלט יכול לתרום לדיון בתור מי שמחשיב את ישראל כגורם משמעותי באימפריה כלשהי, ומסרב בתוקף להודות באופי הטרוריסטי-אימפריאליסטי של המשטר האיראני, בפשעים האיומים נגד האנושות של משטר אסד בסוריה ובאופיו המאפיונרי של משטר פוטין ברוסיה.

    • דינו הגיב:

      האימפריאליזם האמריקאי הוא משני בכל מה שקשור למתחולל בסוריה, ובוודאי שהוא משני למחאה האזרחית של העם הסורי שהחלה בצורה בלתי אלימה וזכתה לתגובה פושעת ואלימה במיוחד ע"י אסד וחבר מרעיו.
      טענותיך הן יריקה בפרצופו של העם הסורי, שלא לדבר על האמירה הביזארית לפיה אסד מייצג את העם הסורי. וכלנו ראינו עדויות אינספור לעינויים וחיסולים מאסיביים שמבצע צבא אסד כנגד עמו.
      ברור כשמש שהעם הסורי מעניין את אסד כקליפת השום, כמו כל דיקטטור עלוב שמעוניין אך ורק בהמשך שלטונו, ולא בשום דבר אחר, בד"כ תוך ביזה אינטנסיבית של ארצו (חפש: Assad may have amassed $1.4bn fortune: Analysts. ממש מייצג את עמו…)
      לומר שרק הצבא הסורי נאבק לבדו – זה כבר ממש עניין תמוה, מפני שהחיזבאללה כבר זמן רב שקוע בסוריה עד צוואר, ולגבי המעורבות האיראנית – פשוט חפש בגוגל "Iranian involvement in the Syrian Civil War" ותבין שלשקר הזה אין אפילו התחלה רגליים.

  6. אשר פרוליך הגיב:

    לאלמקייס:

    בסוריה יש שלטון רודני שלא נבחר על ידי העם באופן דמוקרטי כבר 60 שנה,שלטון שמפציץ כל מה שזז נגדו. ואתה עוד מגן על אסד והצבא הרצחני שלו ? .אצלך כל דבר נגד האימפריאליזם האמריקאי (אפילו נניח שזה המצב בסוריה ) מותר ורצויכולל רצח עם ? נראה לי שמשהו השתבש אצלה בצורה חמורה מאוד

    • אלמקייס הגיב:

      השתכנעתי. אני אעביר את תמיכתי לארה"ב, שמעולם לא הפציצה אף אחד ולא רצחה אף אחד.

    • ק.א. הגיב:

      השאלה היא כיצד מבינים "רודנות" חביבי. מן הצד האחד ישנה רודנות שהיא הרודנות הישנה- שבה כולם יודעים שהרודן המקומי הוא הרודן, והרודן הזה מצידו גם הוא אינו מסתיר את טיבו. מן הצד השני קיימת הרודנות המתוחכמת (קצת) יותר – זוהי רודנות "דמוקרטית" – קפיטלסטית, שהיא בעלת שאיפות גלובליות שאינן מהסוג הרודני מסורתי. רודנות משוכללת זו מנצלת את עצמתה הכלכלית למינוף צורת המשטר בשיטות של הונאה, תעמולה, שוחד, איומים, תביעות משפטיות, וכדומה כדי להביא למיקסום כוחה ומעמדה ורמיסה כלכלית (ופיזית) של כל מי שמעז להתנגד. כיום ניתן לראות כי הרודנות מהסוג הראשון היא רודנות מקומית (פטריארכלית) ואילו הרודנות המערבית הגלובלית (תאגידית!) עובדת לפי השיטה השנייה. הרודנות הראשונה היא בעיה פנימית של אזרחי סוריה ואילו הרודנות השניה היא בעיה של כל תושבי העולם. הרודן הסורי אינו רואה את עצמו שליט העולם ואילו הרודנים שלנו הם מסוג אחר לגמרי – אלה הם מגלומאנים ללא גבולות. האם אתה מצליח לראות את ההבדל העקרוני והמשמעותי הזה? רודן מקומי חושב שהוא ממשיך שושלת עמו. רודן קפיטליסטי חושב שהוא ברמה אלוהית ושאיפותיו (ונזקיו) הם בהתאם.

      • דינו הגיב:

        אם "הרודנות הראשונה היא בעיה פנימית של אזרחי סוריה" – אז מדוע כאשר אזרחי סוריה מתקוממים
        מיד קופצים כל האנטי-אימפריאליסטים למיניהם מקעקעים את המאבק וחותרים תחתיו?
        אגב נזקים – בשאר אל אסד כבר גרם לחורבן מוחלט של ארצו, מליוני פליטים, מאות אלפי קורבנות, והיד עדיין נטויה. מדינת ישראל בכל שנות קיומה לא גרמה לנזק שמתקרב לכך.

  7. ומה חלקה של ישראל במהומה? הגיב:

    בסוריה יש שלטון רודני. נכון. אבל האם זו הסיבה שישראל עוזרת לקיצוני ג'בחת א-נוסרה?

    ואולי הסיבה היא שערעור המשטר (החילוני) של אסעד עוזר לישראל לשמור על כיבושיה? הרי ישראל לא רוצה לפנות את הגולן הסורי תמורת שלום! האלוף אורי שגיא ניסה לפשר בין סוריה וישראל תחת 3 ראשי ממשלות – ונכשל – בגלל הסירוב הישראלי לפנות את הגולן. אז עכשיו שכנעה ישראל את "הידידה הגדולה" (ארה"ב, למי שאינו יודע) להצטרף למערכה… ואובמבה שלח את מפציציו לעזור לנהנתניהו לשמור על הגולן הסורי בידינו… כמו שג'ורג' בוש שוכנע לתקוף את עיראק ב-2003 ע"י הנאו-שמרנים הציונים, ושיכנע את אולמרט לתקוף את לבנון ב-2006.

    • דרור מרמת גן הגיב:

      נראה שמסירת הגולן לסוריה היא תאווה בלתי נשלטת,שאיננה קשורה לשום התפתחות באיזורנו.

  8. אשר פרוליך הגיב:

    אלמקייס : לגנות את אסד לא אומר שצריך לתמוך בארה"ב. זה כמו להגיד שלגנות את ביבי מחייב לתמוך בליברמן.

  9. אשר פרוליך הגיב:

    ל"מה חלקה של ישראל "?

    מדהים ! ביבי נותן פקודות לאובמה לתקוף בסוריה כדי שישראל תשמור על הגולן.
    בסוף יתברר שהמורדים הם לא אחר מסיירת מטכ"ל
    גילוי חשוב זה ראוי שתפרסם אותו גם מחוץ לאתר זה.

  10. דרור מרמת גן הגיב:

    "התקוממות עממית למען צדק חברתי ודמוקרטיה (אין לשכוח!)" …. חחח… מדינה ערבית ודמוקרטיה זה אוקסימורון.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים